sos z kurek - 665 przepisów (strona:34/45)

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 207

kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu. Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać kurkumę. Odstawić z ognia. Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić(...)samym smażeniem solą i pieprzem. Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty. Źródło: kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
WYKWINTNY PASZTET Z INDYKA LUB KRÓLIKA 399

podawać z chrzanem, sosem cumberland lub sam. Nam najbardziej smakuje z żurawiną z chrzanem. Pychotka! Składniki: -750g mięsa z indyka lub królika ( filet) -400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku -250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej) -800g karkówki wieprzowej -2 duże cebule -75g masła -100g pieczarek -100g kurek ( daję mrożone) -100g natki pietruszki

Smaczne Zdrowe
SerVantka – restauracja z duszą 113

ofercie. Zaczęliśmy od zup. Juszka ukraińska grzybowa jarska  ze śmietaną i z pierożkiem gryczanym okazałą się niestety porażką – może dlatego, że zabrakło w niej zapowiadanych borowików, rydzów i kurek i dominował smak pieczarek. Lepiej prezentował się rosół z kołdunami, który był właśnie taki, jak powinien. Najlepiej wypadła solanka ( czy jak napisano w karcie „solanka” ) – byłą naprawdę pyszna(...)niezbyt okazałe ) było dobrze przyrządzone na grillu. Lepiej wypadła „perliczka pieczona w majerankowym maśle i morelach” – spróbujcie, jeśli nie jedliście jeszcze perliczki. Fantastyczny natomiast okazał się wołowy ozór w sosie chrzanowym. Był mięciutki, wręcz rozpływał się w ustach a chrzanowy sos był doskonale zrównoważony. Interesującą stroną SerVantki są dodatki ( wybraliśmy puree ziemniaczano – groszkowe ) i sałatki (jedna była chyba z dżemem

Smaki Ewy
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 174

Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ   na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO-MIODOWEJ podane na PLACKU ZIEMNIACZANYM, z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI i KURKAMI. Przez

W kuchni Karmel-itki
Szakszuka domowa. Najpyszniejsze wegetariańskie śniadanie na chłodne poranki. Zdrowa, energetyczna, kolorowa. 150

cudo i pakować do ust, mimo że parzy, ścieka po palcach i kapie na ubranie" (jak mówi Agnieszka Kręglicka).     Szakszuka domowa.   Składniki: 2 jajka od szczęśliwych kurek 2 większe pomidory 1 większa cebula 2 ząbki czosnku garść pietruszki garść ulubionych ziół (u mnie listki krwawnika, szałwia, estragon, tymianek, majeranek, lubczyk) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno(...)dodajemy czosnek i podsmażamy z cebulką chwilę. Pomidory ( tu pisałam o ich zdrowotnych właściwościach) (można sparzyć i ściągnąć skórkę, ja ten etap pomijam) siekamy na drobno i dodajemy do cebuli z czosnkiem i dusimy pod przykryciem kilka minut do miękkości, aż zaczną się rozpadać. Dodajemy posiekane zioła i część zielonej pietruszki. Odkrywamy patelnię aby sos lekko odparował. Gdy sos będzie

Naturalna Kuchnia
Karkówka w piwie 174

mięso bardzo skruszeje, stanie się niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach. A dodając kurki, sos, nabierze aksamitnego, grzybowego posmaku. Całość jest bardzo wyborna, świetnie nadaje się na świąteczny stół, bądź wykwintny obiad niedzielny. Składniki: karczek (u mnie prawie 2 kg) 3 duże cebule 300 g kurek, bądź 500 g pieczarek 250 ml piwa mąka do obtoczenia mięsa sól pieprz papryka(...)chłodnym miejscu na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Mięso obtoczyć w mące, nadmiar mąki otrzepać. Plastry karkówki podsmażyć krótko na rozgrzanym oleju (1-2 min z każdej strony), przełożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni.  Kurki umyć, jeśli są duże, pociąć na mniejsze kawałki, podsmażyć krótko na patelni. Zawartość patelni przełożyć do mięsa

na moim stole...
Grzybowa tarta czyli szwajcarskie inspiracje :) 126

wilgoć miała ujście. Nakładamy warstwami pieczarki z cebulą i kurki, powinny wyjść dwie warstwy pieczarek i jedna kurek. Oczywiście możecie proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko kurki, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas na jajka ! Do miski rozbijamy 6 jaj, dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, siekaną rzeżuchę, pieprz, paprykę oraz sporo tymianku roztartego w dłoniach(...)rulonik i posypujemy całość tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego

vegetanie
Polpette al sugo 155

źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika) 500 g passaty pomidorowej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka - peperoncino 2 kromki chleba 1/2 szklanki mleka  2 jajka od szczęśliwych kurek 1 pęczek natki pietruszki 50 g startego parmezanu 1 szczypta gałki muszkatołowej 150 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić wodą) 2 łyżki mąki sól morska pieprz oliwa Wykonanie: Mięso(...)salą, pierzem, zeszklić, ułożyć na patelni klosiki, podsmażyć całość, podlać winem, dodać passatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu. Podawać z makaronem typu spaghetti i chrupiącą świeżą bagietką albo oryginalną ciabattą. Buon appetito

Wino Francja Kuchnia
Tarta z kiełbasą 208

Nakłuć gęsto widelcem. Farsz: 150g kurek,  1/4 czerwonej papryki, 250g cienkiej kiełbasy,  2 łyżki kukurydzy,  cebula,  1/2 szklanki śmietany 18%,  2 jajka,  sól, pieprz,  zioła prowansalskie.  Grzyby oczyścić, podsmażyć wraz z posiekaną cebulką.  Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną w półplasterki(...)paprykę. Posypać odsączoną kukurydzą. Śmietanę połączyć z rozkłóconymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosem polać tartę.  Piec ok. 35-40minut w temp. 190st.                                      Smacznego

Z miłości do słodkości
Ser camembert faszerowany śliwkami 150

camembert1 jajko od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 500 g śliwek 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru odrobina soli pieprz Sposób przyrządzenia:Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Przeciśnięty przez praskę czosnek utrzeć z oregano, solą, brązowym cukrem oraz(...)zanurzyć w nim ser, obtoczyć w bułce.Serek, który został po wydrążeniu dodać do pozostałych śliwek. Wymieszać wszystko by serek się dokładnie rozpuścił, lekko podgrzać - powinna wyjść konsystencja gęstego sosu. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej z obu stron serki camembert na złoto ( ja ciut przypaliłam). Podawać faszerowany ser na gorąco udekorowany sosem śliwkowym. Smacznego

pieprzny smaczek
Pappardelle w sosie kurkowym 147

Kurka-czyli pieprznik jadalny...uwielbia się ukrywać-chyba dlatego bo wie, jaka jest pyszna:))) Taki rzut na taśmę-bo sezon grzybowy już się kończy. Danie jest

Kopystką po garach
Domowy makaron z kurkami 204

kurki, solimy i dalej smażymy. Jeśli będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura na patelni i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania(...)makaronu. Na talerzach układamy makaron i sos kurkowy. Każdą porcję posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i estragonem

OstryKęs
Razowy makaron z lekkim sosem grzybowym 96

znalezienia jadalnego okazu grzyba jest nie do opisania. Podobno każdy grzybiarz ma swoje miejsce w lesie, a raz zobaczony borowik, rydz, czy kurka musi zostać zebrany/a.W przeciwnym wypadku już go nie odnajdziemy. Trzeba jednak wyraźnie powiedzieć, że z grzybami nie ma żartów jeżeli chodzi o jedzenie. Na tym fachu trzeba się naprawdę dobrze znać i nie mówię tutaj o wpisaniu(...)Drodzy, jeżeli macie w pobliżu las, bór, nastawcie budziki na wczesną godzinę, ubierzcie się ciepło i ... brrrrrrr... na grzybobranie! Mamy dla Was super przepis.  Razowy makaron z lekkim sosem grzybowym, bez dodatku śmietany. Pałaszujcie! :) Razowy makaron z lekkim sosem grzybowym Składniki: 300 g makaronu razowego penne 60 g orzechów włoskich 300 g świeżych prawdziwków (mogą być mrożone) 2 średnie

Moja Mama Gotuje
Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych 362

wiedzą, że o tej porze roku zbieramy grzyby, a przy okazji mamy trochę ruchu na świeżym powietrzu, bo bardzo lubimy chodzić z Piotrem po lesie. W lesie jest zatrzęsienie kurek, podgrzybków, a ostatnio w dębach trafiliśmy na borowiki ceglastopore, my nazywamy je borowiki ceglaste, sporo osób jednak nie zbiera tego gatunku uważając go za grzyb trujący, charakteryzuje się(...)barwę na ciemnoniebieską. Nie suszymy borowików ceglastoporych gdyż s pożywany może być tylko po obróbce termicznej, gdyż surowy, niedogotowany lub niedosmażony jest trujący. My wykorzystujemy tego borowika przygotowując z jego udziałem sosy i zupy. Polecam też: zupę grzybową z prawdziwków i podgrzybków. Zupa z suszonych podgrzybków. Zupa grzybowa (z czosnkiem niedźwiedzim) Zupa a la flaczki Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 217

osób Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 30 min. Składniki: 4 kawałki sandacza pół ząbka czosnku posiekanego sok z połowy cytryny 500 g mieszanki grzybów mrożonych: borowiki, podgrzybki, kurki 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni klasycznej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 ml wermutu 2 łyżki balsamico białego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 1 łyżka mąki sól(...)z patelni i odstaw w ciepłe miejsce. Tą samą patelnię (bez mycia), podgrzej mocno, dodaj wermut, ocet balsamiczny, miód i połącz ze smakiem, który pozostał na patelni. Zredukuj całość do syropu. Dodaj sok z cytryny i musztardę. Na innej patelni posól i popieprz polędwiczki z sandacza, rozgrzej pozostałą część Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z

karmelowy

Proponowane wyszukiwania