cieple. 2. Mięso natrzeć solą i pieprzem, usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple (najlepiej w miseczce pod przykryciem). Na tej samej patelni podsmażyć kurki na maśle z dużą ilością czarnego pieprzu, dodać posiekaną szalotkę, posypać pieprzem ziołowym, a kiedy szalotka się zeszkli, posypać solą , posypać estragonem i mieszając smażyć 2-3 minuty. 3. Wlać śmietankę(...)lekko zgęstnieje. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki, zagotować. Usmażone mięso pokroić w nieduże kawałki. 4. Dodać ciepły makaron i posiekaną pietruszkę, zmniejszyć ogień i mieszając żeby sos dokładnie pokrył makaron. Przełożyć na talerze i od razu podawać, najlepiej z białym półwytrawnym winem
Kuchnia PrezydentowejDomowy Majonez Light czyli Wielkan oc 2015 Ekologicznie Majonez może nie jest produktem dietetycznym, ale w każdej kuchni czasami się przydaje. Ja robię go
IzaGotujeSkładniki (dla 4 osób): - 2 filety z kurczaka - duża garść kurek - kilka garści mixu sałat - szklanka kukurydzy - kilka łyżek jogurtu naturalnego - 6 pit - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, przyprawy: tymianek, bazylia, papryka słodka, ostra, czosnek granulowany Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, dodać przyprawy. Podsmażać kilka minut. Dodać umyte kurki. Zmniejszyć gaz, mieszać. Poddusić przez(...)minut, co chwilę mieszając. Dodać jogurt naturalny, wymieszać dokładnie, ewentualnie doprawić. Pity podgrzać. Dodać sałatę, na to kukurydzę i sos kurczakowo-kurkowy. Przepis brał udział w akcji Kuchnia 24/7
Corner With Recipespomidorów. Podsmażyć na niej kurki (większe grzyby trzeba pokroić na kilka kawałków). Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane suszone pomidory i zalać roztrzepanymi jajkami. Po prostu robimy jajecznicę. Kiedy jaja się lekko zetną doprawiamy całość ponownie solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Układamy farsz w połówkach grahamek. Na każdej grzance układamy odrobinę wiórków z żółtego sera. Wstawiamy(...)minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż ser się rozpuści, a bułki zrobią chrupiące. Podajemy posypane szczypiorkiem i polane keczupem, domowym sosem pomidorowym, albo jak u mnie z mieszanką ajwaru i łagodnego keczupu w proporcjach
Kulinarne Inspiracjeszklanka kaszy jaglanej 2 szklanki woda jajko+ białko sól 300 ml passaty pomidorowej puszka pomidorów pelati cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki 250 gram mrożonych kurek lub prawdziwków lub świeżych pieczarek Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku. Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować ok 25 minut. Odstawić do wystudzenia. Grzyby posiekać(...)wymieszać ręką. Formować pulpety. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać passatę, pomidory pelati (pomidory rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków). Duszę kilka minut. Włożyć do sosu pulpeciki i dusić po kilka minut obracając na druga stronę po 5 minutach. Można posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posypać obficie natką
AZgotuj!Wykorzystujmy szparagi! Aż do przejedzenia! Ostatnio pisałam, że mrożę kurki, żeby rozkoszować się nimi zimą - szparagi też mrożę. I też nie waham się ich używać, gdy za oknem leży śnieg, a ja marzę o wieczornym słońcu i cieple :) Obiad w 15-20 minut? Zapraszam :) Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego(...)średnie pomidory lub garść pomidorków koktajlowych 100-200 g szparagów drobno starty ser sól i pieprz do doprawienia Sos czosnkowy: 5 łyżek śmietany 18% lub 12% 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku Arkusz ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i czekamy aż trochę zmięknie. W tym czasie robimy sos czosnkowy: do miseczki dajemy 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek majonezu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!SADZONE ZE SZPARAGAMI I POKRZYWĄ Składniki: duża garść szparagów zielonych duża garść świeżej zielonej pokrzywy kilkanaście pomidorków koktajlowych lub 2 duże malinowe pomidory 2 ząbki czosnku 2 jajka od kurek szczęśliwych garść ulubionych ziół (ja dałam świeżą bazylię, świeże oregano oraz świeżą szałwię) sól morska i świeżo mielony czarny pieprz masło klarowane do smażenia (lub dobrej jakości olej) Przygotowanie(...)kiedy pokrzywa "zwiędnie". Szparagi kroimy na 2-cm kawałki, pomidorki przekrawamy na pół i wszystko wrzucamy na patelnię. Smażymy całość ok 3 minut. Dodajemy część posiekanych ziół. Gdy sos będzie lekko gęsty robimy miejsce na środku patelni poprzez rozsunięcie sosu na boki i w sam środek wbijamy jajka. Zmniejszamy moc palnika, nakładamy pokrywkę na patelnię i chwilę całość smażymy
Naturalna KuchniaProste i szybkie danie z drobiu. Aromatyczne i pożywne. Wspaniale łączy się z ryżem brązowym od Skworcu Składniki 500 g filetów z kurczaka 250 g kurek 1 duża cebula 1 duża marchew 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego 200 ml słodkiej śmietany 18% natka pietruszki ryż brązowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)Następie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, oprószamy solą, podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 10 min. Dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 min. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G KitchenWielkanoc zbliża się wielkimi krokami… A jak Wielkanoc to oczywiście jajka… A najlepszy dodatkiem do jajek jest … chrzan , no ale na chrzan już przepis Wam podałam
PatiGotujeroli głównej. W tym roku kurki obrodziły, co prawda nie moje zbiory ale cieszę się i tak ich smakiem. Moje ulubione grzyby z kuskusem w muszlach makaronowych i pomidorach są pyszne. 200 g makaronu muszle 40 dkg kurek 2 cebule 750 ml przecieru pomidorowego tymianek świeży bazylia świeża sól, pieprz oregano 15 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy kuskus(...)wodzie i odcedzam. Cebule obieram i kroję drobno. Cebule przesmażam na oleju. Połowę odkładam na talerzyk. Do cebuli dodaję sprasowany czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, bazylię i przesmażam dalej aż sos zrobi się gęsty i zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, papryką wędzoną. Odłożoną cebule przekładam na drugą patelnię, dodaję do niej kurki umyte i osuszone i przesmażam. Kaszę kuskus zalewam szklanką
wesoła kuchniaugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu (pamiętajcie o przelaniu kaszy najpierw wrzątkiem). Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Kurki dokładnie umyjcie. Szalotkę posiekajcie. Cukinie umyjcie i przepołówcie. Łyżką wydrążcie środek, posiekajcie go. Przygotujcie naczynie do zapiekania, wysmarujcie go masłem. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie szalotkę (lub cebulę), smażcie, aż stanie się szklista. Dorzućcie kurki, chwilę przesmażcie(...)dodajcie posiekany środek cukinii. Trzymajcie tak na ogniu, aż warzywa zaczną mięknąć. Wlejcie kremówkę, smażcie, aż trochę się zredukuje. Dosypcie parmezan, wymieszajcie i chwilę pogotujcie. Wyłączcie palnik. Do sosu dodajcie kaszę i posiekaną natkę pietruszki, teraz jest tez czas na dodanie chili, posypcie solą i pieprzem, wymieszajcie. Spróbujcie nadzienia- jeśli trzeba doprawcie. Wydrążone cukinie napełnijcie przygotowanym farszem, posypcie parmezanem. Zapiekajcie
OliveandThymeplacki ziemniaczane z torebki? pierwsza myśl pewnie nie będą nam smakować, no ale nic robimy .......-:) Tak jak w przepisie, dodałam od siebie tylko jedno duże jajko od szczęśliwej kurki, posiekaną małą cebulkę i troszkę przyprawy do ziemniaków, aby było bardziej wyraziście w smaku. W składzie takich placuszków znajdują się : -suszone ziemniaki -skrobia ziemniaczana -suszona cebula -sól Wiec składniki(...)mile zaskoczona,pachniało jak świeżo tartymi ziemniakami! Są złociste i niczym nie różnią się od tych przygotowanych od A do Z w domu. Zjedliśmy wszystkie i było nam mało! Można je podać z dowolnymi dodatkami,ketchupem, sosem czosnkowym,tatarskim, śmietaną My wolimy bez niczego-takie są dla nas najlepsze! Opakowania produktów są estetyczne zgrabne, z wygodnym zamknięciem
Wanilia i Kardamonkosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu. Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać kurkumę. Odstawić z ognia. Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić(...)samym smażeniem solą i pieprzem. Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty. Źródło: kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnipodawać z chrzanem, sosem cumberland lub sam. Nam najbardziej smakuje z żurawiną z chrzanem. Pychotka! Składniki: -750g mięsa z indyka lub królika ( filet) -400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku -250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej) -800g karkówki wieprzowej -2 duże cebule -75g masła -100g pieczarek -100g kurek ( daję mrożone) -100g natki pietruszki
Smaczne Zdroweofercie. Zaczęliśmy od zup. Juszka ukraińska grzybowa jarska ze śmietaną i z pierożkiem gryczanym okazałą się niestety porażką – może dlatego, że zabrakło w niej zapowiadanych borowików, rydzów i kurek i dominował smak pieczarek. Lepiej prezentował się rosół z kołdunami, który był właśnie taki, jak powinien. Najlepiej wypadła solanka ( czy jak napisano w karcie „solanka” ) – byłą naprawdę pyszna(...)niezbyt okazałe ) było dobrze przyrządzone na grillu. Lepiej wypadła „perliczka pieczona w majerankowym maśle i morelach” – spróbujcie, jeśli nie jedliście jeszcze perliczki. Fantastyczny natomiast okazał się wołowy ozór w sosie chrzanowym. Był mięciutki, wręcz rozpływał się w ustach a chrzanowy sos był doskonale zrównoważony. Interesującą stroną SerVantki są dodatki ( wybraliśmy puree ziemniaczano – groszkowe ) i sałatki (jedna była chyba z dżemem
Smaki Ewy