łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżeczki soli 60ml sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 małych dymek DODATKI: makaron ryżowy wstążki chili (3 krążki na zupę) grzyby mung kiełki fasoli mung szczypiorek kolendra mięta limonka sos rybny 150g łopatki wołowej Szponder wsadzamy do zimnej wody, dodajemy 2 łyżeczki soli, zostawiamy na godzinę. Po godzinie wylewamy wodę, opłukujemy garnek. Wkładamy mięso(...)Rano zdejmujemy z powierzchni zupy tłuszczyk. Dodajemy dymkę. Gotujemy wywar aż będzie wrzał. W miseczce układamy ugotowany makaron ryżowy, chili, grzyby mung (wcześniej zalane wrzątkiem), opłukane kiełki, szczypiorek, kolendrę, mięte, troszkę soku z limonki, 1/2 łyżeczki sosu rybnego, mięsne części szpondra i cieniutko pokrojoną łopatkę wieprzową. Całość zalewamy bulionem. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiwodą i dusić pod przykryciem. Sos : zrobić zasmażkę : masło + mąka + woda, do tego dodać : vegetę, koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki ), 1 łyżkę musztardy i ząbek czosnku. Połączyć sos z mięsem i grzybami. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem, ziemniakami, kluskami, kaszą lub kuskusem wg własnego uznania. Smacznego
Pysznosci Babci Basikluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ PanMąż delektował się udźcem jagnięcym jako daniem głównym. Udziec duszony był w pomidorowym sosie z papryką, cebulą, czosnkiem i podany z kaszą kus-kus na gorącej patelni. Smakował mu bardzo. Ja podjadłam mu troszeczkę - danie było dość ostre, ale moje kubki smakowe nie lubią(...)stół wjechał bowiem talerz z uszkami i dopiero przy stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania dania były dobre (choć kopytka Męża były lepsze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kurkumy - kawałek kalafiora - sos sojowy - kawałek białej rzodkwi - 1 łyżeczka ziaren sezamu - kilka suszonych grzybów mung - sok z cytryny - łyżka mrożonego groszku - kawałek czerwonej papryki - ząbek(...)gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty - Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez
Wegańska kuchnia orientalnaDzisiaj polecam bardzo smaczne i zdrowe danie -pulpety gotowane w wywarze warzywnym i do tego sos kurkowy. Ten rok nie sprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we wschodnich terenach kraju. Susza w lesie sprawiła, że grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam(...)dodajemy pokrojone grzyby. Nakrywamy i dusimy wszystko ok 15-20 min. Od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Kiedy cebulka i grzyby się ładnie uduszą dodajemy śmietanę i dalej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 min. Sos przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zgodnie z tym jak, kto lubi. Pulpety podjemy polane sosem kurkowym i warzywami z wywaru
W kuchennym oknie Ewywarzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków fasoli mungjajko3 łyżki sosu sojowego100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania)Sajgonki - Sposób przygotowania:Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy w kostkę.Makaron chiński moczymy przez(...)mniejsze kawałki.Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników. Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie, przekładamy na płaską powierzchnie, na środek wykładamy łyżkę
Słodka StronaKopytka z takim sosem grzybowym bardzo często goszczą w moim domu, jest to jedno z moich ulubionych dań. Zawsze mam duży zapas grzybów mrożonych. Składniki: Kopytka: 0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków 1 jajko 130 gram maki pszennej Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól 1 łyżka oleju Sos grzybowy: 0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków 1-2 cebule 2 łyżki(...)wypłynięcia. Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy smalec, dodajemy grzyby i cebule. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekana natkę pietruszki. Kopytka układamy na talerzu, polewamy sosem grzybowym
Bajeczna Kuchniapełni sezonu grzybowego (wczoraj ponad 80 prawdziwków zebranych!) - zapraszam na pyszne polędwiczki z sosem grzybowym z dodatkiem śmietany i świeżych aromatycznych ziół :) Poza sezonem możemy skorzystać oczywiście z grzybów mrożonych lub suszonych (te oczywiście wcześniej namaczamy). SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja - 266 kcal) 450 g polędwiczek wieprzowych 300 g leśnych grzybów 1 biała cebula 2 łyżki(...)kilku łyżkach zimnej wody i dolewamy do garnka. Dusimy razem kilka minut na małym ogniu - aż sos zgęstnieje. Posypujemy posiekanymi ziołami. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Taki sosik można oczywiście przyrządzić z różnego rodzajów grzybów - tu mój wcześniejszy, podobny przepis z kurkami KLIK! 1 porcja - 266 kcal: - białko
Moje Kuchenne Rewelacjezdobycia i drogie (jak np. mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana
Kuchnia BazyliiTydzień temu usłyszeliśmy od znajomych o pysznej płaszczce w tom yum zjedzonej u Pana Francuza na Nocnym Markecie. My jedliśmy u niego ostrygi z kimchi i
slodkokwasnaplredukującego się sosu. Sos przyprawić do smaku pieprzem i solą, ewentualnie zagęścić go dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie zimnej wody (po dodaniu zagotować). Sos jest gotowy, gdy grzyby są miękkie
Kuchcik gotujeszklanka kaszy jaglanej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku ziele angielskie sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego lub 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki sosu sojowego garstka suszonych grzybów- opcjonalnie Fasolę i kaszę gotujemy w osobnych garnkach z dodatkiem ziela angielskiego do miękkości. Trochę wody z gotowania fasoli zostawiamy aby podczas miksowania ewentualnie dolać. Cebulę kroimy
harrisaOrientalny obiad :) Składniki papier ryżowy do sajgonek, ok. 15 szt 1 podwójny filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1 garść grzybów mun 3 łyżki sosu sojowego 1 … Czytaj dalej Sajgonki z kurczakiem i warzywami
czarrna od kuchnibywałam na blałce (wagarach) w barze mlecznym na narożniku Podgórnej i al. Marcinkowskiego. A tam obowiązkową pozycją były właśnie pyzy z sosem myśliwskim. Wiem, że istnieje wersja sosu myśliwskiego z leśnymi grzybami (w sumie ma to sens ...myśliwy pewnie
Pyry na GazJeden z bardziej trafionych wakacyjnych obiadów w restauracji. Od razu wiedziałam, że obowiązkowo do powtórzenia w domowej kuchni. Miał być w sobotę - okazało się, że "
bistro mamaobydwa sery topione. Wymieszaj do momentu ,aż się rozpuści i powstanie sos.Ja dodałam śmietany wymieszanej z wywarem z grzybów.Poddusiłam chwilke i wyłączyłam.Wysypałam kaszę z ziarnami na talerze.Dodałam kurczaka z kapusta i grzybami i marchewką. Polałam sosem i winegretem Monini classico.Całość posypalam ziarnami.Danie bardzo zdrowe, sycące ale zarazem bardzo lekkie.Lekko grzybowy smak w sosie serowym
Z Kuchni Do Kuchnikiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka(...)ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty.Po ugotowaniu produktów, dodać:- obrane i starkowane jabłka,- namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby,- pokrojone pieczone mięso,- sos z pieczenia mięsa,- pokrojoną kiełbasę.Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać
Świat Domowej Kuchnidodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy w kostkę i układamy na farszu z grzybów i serka. Zalewamy sosem jajeczno-serowym. Pieczemy około 25 minut
Smakowity Blog KulinarnyJeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam do sosu gałązkę rozmarynu . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSelerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :) Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos: 3 dag suszonych grzybów cebula po łyżce mąki i masła pół szklanki jogurtu naturalnego sól pieprz 1.Seler umyć i ugotować w łupinie. Gdy przestygnie, obrać, pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster
Apetyczna babeczkakonserwowe - 1/3 cebuli cukrowej drobno posiekanej i sparzonej wrzątkiem - 100 ml jogurtu greckiego - 100 ml śmietany Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (ale robimy to chwilkę , aby w sosie były wyczuwalne kawałeczki grzybów i ogórków, nie może się Wam zrobić papka! ;-)) ) Smacznego
SMYKWKUCHNI