sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:25/129)

Sos pieczarkowy wg Aleex 143

sos pieczarkowy. Wystarczyło zaledwie kilkanaście minut, aby smakowicie bulgotał w garnku. Okazał się zaskakująco dobry i taki… uniwersalny. Dlaczego? Bo świetnie pasuje nie tylko do typowych ziemniaków, ale także jako dodatek do mięsa czy placków ziemniaczanych. Polecam. Składniki: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr’a - opcjonalnie • olej Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę. 4. Na patelni rozgrzać nieco oleju (ok 1 łyżki), zeszklić cebulkę. 5. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić. 6. Grzyby zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. 7. Do sosu dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać. Można także zagęścić sos tradycyjnie, mąką, jeśli nie chcemy używać zupy w proszku. 8. Gotować jeszcze 10 minut

W mojej kuchni
Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem 149

grzybów mun, świeżej kolendry i sezamu, podana na usmażonych plastrach bakłażana stanowi bardzo smaczną przystawkę Składniki: 1/2 opakowania Newelli klasycznej 1 mały bakłażan 10 g grzybów mun 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki kurkumy malutki kawałeczek chili 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka soku z limonki sól Przygotowanie: Grzyby moczyć(...)minut. Zmienić wodę i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić w cieniutkie paseczki. Newellę pokroić w cieniutkie paseczki podobne do makaronu i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, kurkumę, drobno pokrojony kawałeczek chili i łyżeczkę soku z limonki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około 2 cm). Na patelni

Oryginalny smak
Ryż prażony po włosku z fasolą adzuki 217

Jest to bezmięsne danie, które każdemu posmakuje i niewiele kosztuje.  Warzywa są w ryżu uduszone, sosem sojowym doprawione. Smak grzybów jest wyczuwalny,  a fasolka adzuki nadaje całości wygląd niebanalny. Składniki: 450 g mrożonych warzyw np.  cukinii, brokuła, kalafiora, marchewki oraz fasolki płaskostrąkowej, 200 g białego ryżu, 2 kostki bulionu z grzybami leśnymi, 1 cebula(...)fasoli adzuki, 1 łyżka kminku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, pęczek szczypiorku świeżego, 8 łyżek oleju rzepakowego, sos sojowy ciemny do smaku ok. 2 łyżki. Przygotowanie:   Fasolę moczymy ok. 10 godz. (najlepiej przez noc) w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji fasoli. Przed gotowaniem fasoli zmieniamy wodę, dodajemy liście laurowe

Moniki Smakołyki
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 188

być nudna. Danie które proponuję, nie jest skomplikowane w wykonaniu, ale bardzo smaczne  i zaskakujące przy jedzeniu. Będą to dwa rodzaje roladek, dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY. Do wykonania roladek potrzebujesz: - schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów . - jedna marchewka, pół małego selera - pół(...)każdej strony na brązowo. NIE SOLIMY! Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. PRZEPIS NA SOS: Wodę z namoczonymi grzybami zagotowujemy i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Teraz przygotowujemy w/m roladki. Po ok. 30 min przecedzamy tę wodę z grzybami. Z grzybów wyciągnęliśmy wszystko co najlepsze .  Jedną marchewkę, pół selera, dwa liście laurowe, szczyptę pieprzu, łyżeczkę

Pasje Jolki
TOM KHA KAI – tajska zupa kokosowa z kurczakiem 200

trawa cytrynowa – 1 łodyżka * szalotka – 2 szt * papryczka chili – 1 szt * liście limonki kaffir – 4 szt * grzyby mun – 1 pełna garść * sok z limonki – 3 łyżki * sos rybny – 2 łyżki * cukier trzcinowy – 1 czubata łyżka * świeży kawałek imbiru – 1 cm * sól – do smaku * świeża kolendry SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wlewamy(...)paseczki korzeń galangalu i imbiru – gotujemy ok. 8 minut. Wrzucamy filet z kurczaka pokrojony w cienkie paseczki oraz namoczone wcześniej i pokrojone w paseczki grzyby mun. Doprawiamy solą, sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem trzcinowym. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Sajgonki 228

bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html) olej roślinny do smażenia sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut. Ocinamy twarde końcówki, następnie kroimy w cienkie paski. Makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pamiętamy(...)imbir siekamy drobno. Cebulkę, czosnek i imbir podsmażamy na patelni, dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 5 minut. Przyprawiamy sosami sojowymi, przyprawą 5 smaków. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki.  Mięso z warzywami, makaron i dymkę przekładamy

Mania Gotowania
Królik w sosie paprykowym 210

Delikatne mięso z królika duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką czerwoną i grzybami leśnymi. To smaczne mięso podałam z kopytkami. Polecam na niedzielny obiad :) 4 nogi z królika 2 papryki czerwone 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 4-6 podgrzybków papryka słodka mielona sól pieprz czarny 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mąka pszenna ok 1/4 szklanki(...)można użyć bulionu drobiowego. Przyprawić i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podać np z kopytkami lub innymi kluskami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: królik , papryka , przecier pomidorowy

https:KKuchniaMniam
Sos Grzybowy 169

szklanki Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy podgotowane grzyby, lekko solimy i pieprzymy . Dusimy, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym, mięsnym, czy ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek.  Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.  Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek

Pasje Jolki
Rosół orientalny 278

grzybów mun 1/2 pęczka świeżej kolendry czarny pieprz, sól do smaku sok z 1 limonki kiełki fasoli mung pęczek szczypiorku 1 opakowanie makaronu Vermicelli sos sojowy jasny Wykonanie: Jeśli korzystamy z suszonych grzybów mun - należy je włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i namoczyć około 30 minut.  Pierś z kurczaka umyć, przekroić na pół. Zalać 3 litrami zimnej(...)osobnej miseczki ugotowane grzyby mun. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (około 4 minut, po ugotowaniu koniecznie przelać zimną wodą).  Poszatkować drobno szczypior. Proponuję podawać w następujący sposób: porcja makaronu kawałki mięsa pokrojone w paski grzyby mun kiełki fasoli mung całość zalewamy rosołem posypujemy szczypiorem i świeżą kolendrą, jeśli lubicie dodajemy kilka kropli jasnego sosu sojowego Bon appetit

Garniec Magalie
Sajgonki - jakie pyszne. 4352

pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 grzyby shitake (suszone z firmy Skworcu) 1/3 opakowanie makaronu ryżowego por 2cm kawałek imbiru sos sojowy olej sezamowy przyprawa 5 smaków "Gotujemy" makaron według przepisu na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 min. Kurczaka kroję na drobniutkie kawałki (troszkę grubsze niż tatar). Marchewki i pietruszkę obieram i kroję(...)małe kawałki. Rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy warzywa. Chwilę smażymy potem dodaję kurczaka i przyprawę. Imbir ścieram na drobnych oczkach - wrzucam na patelnie. Kroję grzyby na cienkie paski - wrzucam na patelnię. Podlewam sosem sojowych. Całość smażę ok 10 min, potem zdejmuję z ognia dodaję makaron ryżowy pokrojony na mniejsze nitki. Całość mieszam. Namaczam arkusze papieru ryżowego, wkładam farsz i zakręcam

Brzuszki Łakomczuszki
Ramen wołowina/ indyk 137

pietruszki 1/2 średniego selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku trawa cytrynowa 3-4 wodorosty Nori 5-6 grzybów Shitake 3-4 łyżki syropu daktylowego (lub innej płynnej substancji słodzącej np. syrop klonowy lub miód) 5 łyżek sosu sojowego + 3-4 łyżki do doprawienia 2-3 gałązki rozmarynu 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 5 cm imbiru(...)sambal oelek 2,5 litra wody Topping: 1 omlet z dwóch jaj, smażony i zwinięty w rulon, pokrojony w plastry kilka grzybów mun (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut) wołowina oraz indyk z wywaru marynowany w sosie sojowym i przesmażone na patelni* 5-6 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki i marynowanych w sosie sojowym, następnie przesmażonych przez

Mango Papaja
Sos grzybowy 127

czasu brak, żeby po nich pochodzić. Pomimo wszystko korzystamy jak tylko się da. Taki sos grzybowy kojarzy mi się z dzieciństwem, w związku z tym, że jest tak rzadko tak bardzo mi smakuje. Na szczęście nie tylko ja jestem taką zwolenniczką grzybów, ale moje(...)upodobania podziela również P., więc gdy nazbierał koszyk leśnych, pięknie pachnących grzybów zrobiliśmy sosik. Ostatnio proponowałam Wam kotlety z kani, a teraz ten sos. Idealny do ziemniaczków, lub po prostu z chlebem. Pycha! Składniki: - grzyby leśne, około 2 duże garści - sól, pieprz, oregano - 1/3 szklanki śmietany 30% - cebula Wykonanie: Grzyby umyć, oczyścić, pokroić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować

dom-agi.pl
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 157

łyżki sosu sojowego* - łyżka groszku mrożonego                               - 1 łyżeczka brązowego cukru - kilka grzybów mung - kawałek czerwonej papryki - 100g tofu naturalnego - 1 łyżka rodzynek - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili(...)kawałek awokado * Ilość użytego sosu zależy od jakości produktu oraz waszego smaku, więc lepiej najpierw dodać mniej, i dopiero po spróbowaniu dolać większą ilość sosu sojowego. Należy uważać, gdyż łatwo nim przesolić danie. Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na 20- 30 minut - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie ryż odstawić

Wegańska kuchnia orientalna
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym. 652

przekonaniem uważam, że taki sos, to jeden z najlepszych sposobów na pieprznika jadalnego ( Cantharelus cibarius ). Te niewielkie grzyby nie zawsze traktujemy z należnym szacunkiem. Na grzybobraniu z moimi dzieciakami zawsze przyznawaliśmy sobie tylko jeden punkt za kurkę (nie zgadniecie, który gatunek miał punktów najwięcej). Nieładnie. Kurki są aromatyczne, chrupkie i bardzo smaczne. Niepodobne do innych grzybów. Nie rozpadają się(...)zachowują jędrność. Idealnie nadają się na farsze  (sprawdźcie przepis Marzeny na polędwiczki ) i do sosów, w których chcemy obecności takiego strukturalnego elementu. Zatem - na kurki (i kurczaki)! :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g kurek  1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina 300 ml śmietanki 30%  100 ml bulionu  drobiowego lub warzywnego

zadanie-gotowanie
Chińska zupa z jajkiem 260

syndrom dnia następnego (musi być pikantna), dobra na chandrę. SKŁADNIKI (składniki na ok. 6 niewielkich porcji) 2-2,5 litra bulionu drobiowego 6 grzybów mun 200 gram schabu wieprzowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki octu ryżowego 2 jajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli (z pestkami lub bez, może być więcej(...)Wieprzowinę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy ją do miski i dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy by mąka obtoczyła mięso. Grzyby mun moczymy we wrzątku aż będą miękkie i kroimy w cienkie paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów. Bulion podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso, posiekane chilli, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier

OstryKęs