sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:23/129)

Roladki z mozzarellą i grzybami leśnymi duszone w sosie warzywnym. Poezja smaków 205

kulki mozzarelli - tłuszcz do smażenia - około 80 g mięsa wołowego na zrazy Cebulę grubo posiekaną podsmaż na smalcu razem z liściem laurowym, dodaj pokrojone i umyte grzyby. Gdy grzyby puszczą wodę dodaj sól i pierz. Duś na średnim ogniu aż do momentu gdy wyparuje woda , około 30 minut, mieszaj co jakiś czas, pod koniec dodaj posiekany czosnek. Zostaw do przestygnięcia(...)połóż trochę farszu grzybowego i kawałek mozzarelli,  zawiń i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Sos - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - olej lub smalec do podsmażenia mięsa - szklanka czerwonego wina wytrawnego - około pół litra wody z grzybów susz lub bulionu. Podsmaż na smalcu każdą roladkę z dwóch stron, poukładaj w naczyniu żaroodpornym

Pasje Jolki
Nem rán – WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI 283

ryżowy – 100 g * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * duża marchew – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * cebula – 1 szt * grzyby mung – 4 szt * jajko – 1 szt * sos sojowy – 2 łyżki * chili , sól , pieprz , cukier – do smaku * olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem(...)moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy. Marchew ścieramy na grubszych oczkach, cebulę drobno siekamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym i posiekanym makaronem, grzybami, marchewką, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem. Doprawiamy do smaku sosem sojowym , odrobiną soli, pieprzu, chili i cukrem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Papier ryżowy moczymy po ok. 6 sekund w ciepłej wodzie, układamy na wilgotnej ściereczce, dodajemy porcję

Ostra na Słodko
Soczewica w sosie masala 149

moją ulubioną kolendrę i oczywiście mnóstwo przypraw rodem z Indii . Smaczny sos musi być dobrze przyprawiony. Niech Was nie przeraża długa lista składników. Pasta masala w tym sosie to jak suszone grzyby w bigosie. Jest ostra, a jej zapach przywraca o zawrót głowy. Dopiero po dodaniu soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się tylko tak wydaje… Odporność

codojedzenia
TARTA FRANCUSKA Z GRZYBAMI, KASZĄ I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM Z ZIOŁAMI 129

dawno nie robiłam żadnej tarty! Chodziła za mną, chodziła i wychodziła! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną tartę na cieście francuskim. Wypełniona farszem z grzybów , kaszy jęczmiennej i zalana pysznym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem ziół. Niezwykle sycąca, aromatyczna, no a przez to, że jest na cieście francuskim – błyskawiczna do zrobienia! Koniecznie spróbujcie, a potem dajcie znać

Ostra na Słodko
Sajgonki wegetariańskie 182

jeśli jest malutka to cała) 2 łyżki sosu sojowego  curry - do smaku Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w ciepłej wodzie przez ok 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie zwiększą swoją objętość. Następnie kroimy je w paski i wrzucamy na patelnie żeby się dusiły. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce i dodajemy do grzybów. Paprykę kroimy w kostkę, pora(...)krążki i dorzucamy do poprzednich składników. Dusimy przez kilka minut i dodajemy kiełki fasoli mung. Następnie bardzo drobniutko kroimy chili i dodajemy do farszu.  Przyprawiamy sosem sojowym i curry (ewentualnie dodajemy jeszcze inne przyprawy wg. uznania). Każdy arkusz papieru ryżowego zwilżamy wodą bezpośrednio przed zwinięciem. Na dolną część papieru nakładamy farsz i składamy bocznymi stronami papieru do środka

Ze smakiem i z pasją
Grzyby suszone 237

Zupełnie inaczej niż ze świeżych grzybów smakują potrawy przygotowane z dodatkiem grzybów suszonych. Smak zupy z suszonych grzybów jest wyrazisty, również zapach jest bardzo silny, a kolor zdecydowany. Suszone grzyby są niezastąpione do grzybowej zupy wigilijnej, sosów oraz pierogów z kapustą i grzybami. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Sosy - łatwe i szybkie w przygotowaniu 161

oraz cukru. Następnie dodajemy starty wcześniej chrzan. Wszystko należy wymieszać i włożyć do lodówki.  Sos ten ma krótki termin ważności, więc należy zużyć go szybko. -  sos tatarski - kroimy drobno grzyby marynowane, ogórki kiszone i ugotowane jajka. Całość należy połączyć z niewielką ilością majonezu i dokładnie wymieszać.  Sos jest prosty do przygotowania, a zarazem pyszny. Do sosu można

Gotuję Testuję
Pizza z leśnymi grzybami i karmelizowaną czerwoną cebulą 189

Znajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :)Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego

bistro mama
Frykadelki w sosie grzybowym 183

boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić. Sos grzybowy: 8 suszonych grzybów,  łyżka masła, łyżka mąki pszennej,  sól, pieprz,  Grzyby namoczyć. Następnie je odsączyć i drobno pokroić. Zalać powstałym od namaczania wywarem oraz odrobiną wody i zagotować. Do wywaru włożyć zraziki dodać drobno pokrojone grzyby, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem, na małym ogniu(...)między czasie co najmniej raz obrócić mięso. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, zaciągnąć nią sos

Z miłości do słodkości
Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem 150

Smaczny, łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny obiad Składniki kluski śląskie: ziemniaki ok. 3/4 kg mąka ziemniaczana 1/4 objętości ziemniaków sos: filet z indyka 40 dkg grzyby suszone ok. 1 … Czytaj dalej Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem

czarrna od kuchni
SoS grzybowy 139

Przepis na pyszny sos grzybowy, ze świeżych grzybów. Do wykonania użyłem świeżych prawdziwków własnego zbioru:)! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sos grzybowy Sosik użyłem do polania gołąbków:) Składniki :    40 dag świeżych blanszowanych prawdziwków 3 średniej wielkości cebule 450 ml śmietany 18% sól, pieprz, vegeta 60 ml wina białego wytrwanego 2 łyżki masła

Sprawdzone przepisy kulinarne
Wigilijna kapusta z grzybami 333

Nasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:)))Składniki;1 i 1/2 kg kapusty kiszonej,5-6 dkg suszonych grzybów,1 cebula,masło klarowane,sól,pieprz,sos sojowy,Wykonanie;Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Następnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać

Anioły w kuchni
Kapusta z grzybami 109

Nasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:))) Składniki; 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej, 5-6 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, masło klarowane, sól, pieprz, sos sojowy, Wykonanie; Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Nastepnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać

Anioły w kuchni
Pulpety w sosie borowikowym. 190

Zbieranie grzybów jest jedną z moich pasji i zawsze kiedy z rodziną nazbieramy pełne koszy (lub nie pełne) borowików, to w daniach, które z nich robimy nie może zabraknąć pysznych pulpetów wieprzowych z sosem borowikowym.  Pulpeciki są bardzo smaczna, a sos który idealnie ich dopełnia, robi to danie boskie. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki(...)rozgrzanym tłuszczu, dodajemy masło, mąkę, dokładnie mieszamy i dodajemy bulion, redukujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Po tym dodajemy śmietankę i odcedzone grzyby. Redukujemy jeszcze 5-7 min.  Do sosu dodajemy upieczone pulpeciki, mieszamy i serwujemy z makaronem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Makaron z kurkami w sosie mascarpone z chili - "1000 pomysłów, jedna Lubella", czyli danie na dwa smaki ..... 178

przyprawy (szczyptę soli, pieprzu czarnego i 1 łyżeczkę majeranku). Wszystko mieszamy , tak aby przyprawy dobrze pokryły grzyby. Patelnię przykrywamy i duśmy kurki ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po upływie czasu odkrywamy patelnię i dodajemy sos z mascarpone do grzybów, dokładnie mieszamy i duśmy jeszcze przez ok. 5 minut. Zdejmujemy z gazu patelnię, dodajemy trochę startego parmezanu

Projekty ze smakiem