sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:16/129)

Knedle z kaszy jaglanej z mięsnym farszem i sosem grzybowym 111

marchew -trochę wegety -troszkę maggi do smaku -pieprz *można dodać troszkę ugotowanego ryżu, mi akurat zostało z obiadu z dnia poprzedniego to dodałam do farszu :-) SOS GRZYBOWY -1 kostka bulionowa grzybowa -trochę grzybów świeżych lub suszonych (jak suszone, to należy je namoczyć w wodzie) -2 łyżki mąki -2 łyżki śmietany -pieprz -woda około 750ml Przygotowanie knedli Najpierw gotujemy kaszę(...)czosnku. Marchew gotujemy do miękkości, i trzemy na tarce, dodajemy do zmielonego mięsa.  Wszystko doprawiamy, można spróbować czy nam odpowiada smak, i ewentualnie doprawić.  SoS Wodę wlewamy do garnka, dodajemy grzyby i kostkę . Gotujemy. W pół szklanki wody mieszamy mąkę oraz śmietanę i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem.  Ręce smarujemy olejem, urywamy kawałek ciasta, spłaszczamy, dajemy troszkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Makaron z warzywami po Azjatycku 242

grzybów shitake 1 duża marchewka pokrojona w słupki 1/2 papryczki chilli drobno posiekana 1 mały posiekany pęczek szczypiorku olej do woka ząbek czosnku drobno posiekany sos sojowy szczypta brązowego cukru Grzyby moczyć kilka minut we wrzątku. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Najczęściej jego również należy zalać wrzątkiem. Do woka wlać kilka 2-3 łyżki oleju i dobrze(...)rozgrzać. Na olej wrzucić kolejno, marchew, kalafiora, grzyby. Wszystko krótko przysmażać. Dodać sos sojowy, cukier i czosnek . Wbić jajka. Energicznie mieszać. Na koniec dodać chilli i szczypiorek. Bardzo proste w przygotowaniu danie :) Polecam :) Można dodać kilka kiełki fasoli mung i świeżą kolendrę ale akurat nie miałam pod ręką

Jemy Pijemy
Pizza z grzybami. Gotuję z dzieckiem. 149

można przygotować je samodzielnie : z 200 g mąki, 4 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 szklanki wody), 200 g pieczarek (lub innych grzybów), 4 pomidory, oliwa z oliwek, czosnek, pietruszka, 50 g startego sera. Przepis: Przygotowujemy sos pomidorowy(...)pomidorów. Gotować je na małym ogniu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku i odstawić na bok. Rozłożyć ciasto na pizzę. Przykryć je drobno pokrojonymi grzybami. Na wierzchu rozprowadzić sos pomidorowy z 3 pomidorów. Rozłożyć plasterki czwartego pomidora. Przyprawić ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, drobno posiekaną natką pietruszki. Posypać z wierzchu drobno startym serem, rozłożyć oliwki. Włożyć do piekarnika

MODA NA BIO
Ramen drobiowo- wołowy 156

selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki rozmarynu trawa cytrynowa   kilka grzybów shitake lub mun 4 płaty wodorostów nori 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do doprawienia(...)łyżka octu ryżowego 2,5 litra wody Topping: omlet kiełki rzodkiewki wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy

Mango Papaja
22 NAJLEPSZE PRZEPISY Z ZIEMNIAKAMI 246

Rożki z farszem ziemniaczano-pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd's Pie, zapiekanka ziemniaczano-mięsna 21. Ruskie naleśniki 22. Tymiankowe gnocchi

Przepisy Aleksandry
Sos tymiankowo – maślakowy 123

Sos tymiankowo-maślakowy W końcu wysypało grzybami i w naszych lasach . Póki co najobficiej wylazły moje ulubione maślaki . Zebraliśmy trzy wiaderka , więc przerób ruszył pełna para , ale oprócz przerobu na zimę , trzeba coś także na ząb . To już tradycja , że wraz z pierwszymi grzybami , na obiad koniecznie musi się zjawić sos grzybowy . Tym razem , czysta maślaczkowo – maślana poezja(...)świeżego tymianku 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru – płaskiej 50 ml słodkiej śmietanki 30 % ( można chudszej , ale z tą jest smaczniej ) sól , pieprz do smaku Grzyby obieramy-czyli ściągamy skórkę z kapeluszy , wtedy nie będą wydzielały nieprzyjemnego śluzu , kroimy w plastry . Cebulkę rąbiemy , jak drwal drewno na szczapy – kawałki , piórka lub kostkę , jak kto lubi

Ogrodnik w podróży
leśne grzyby konserwowane w pomidorach 122

grzyby. Tak też  zrobiłem i dlatego dziś mogę zaprezentować przepis na grzyby w pysznym pomidorowym sosie. Ja nazbierałem kołpaków, ale równie dobrze możemy użyć maślaków, opieniek, czy tez podgrzybków ( byle by były to okazy jędrne i twarde). składniki  10 litrów leśnych grzybów 4 duże cebule 4 łyżki cukru 4-6 łyżek oleju 9-10 łyżek(...)liście laurowe, cukier, ocet,  sól, pieprz oraz ostrą paprykę.  Całość mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do czystych ( najlepiej wyparzonych słoików). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ( ja użyłem w tym celu piekarnika) w temperaturze 80-85 stopni

Miód i pieprz
Boczniaki w pomidorach z makaronem 204

makaron przygotujesz smakowity sos z boczniaków. Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, ale nie proponujnę leśnych grzybów. W zastępstwie boczniaki - dla tych wszystkich, którzy nie zbierają grzybów. Boczniaki z sosem pomidorowym smakują naprawdę znakomicie, a jakie są zdrowe! Składniki na 2 porcje: 400-500 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów szczypta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 176

się. Będzie jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion w proszku i najważniejszy składnik — makaron ramen. Zajrzyjcie tam koniecznie, bo mnogość produktów z różnych kuchni świata, jak i pokarmów pochodzenia organicznego naprawdę(...)łyżki wina mirin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka jagód goi Marynowane tofu: 1 kostka wędzonego tofu (300 g) 1 łyżeczka płatków chili 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego Dodatki : 300 g makaronu do ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów

Food Square
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 252

podajemy polane sosem, najlepiej z ubitymi ziemniakami – sosu wychodzi sporo, na następny dzień gołąbki łatwo jest odgrzać. Pysznie, prawie klasycznie – prawie, bo zdecydowanie lżejsze. Mięso mielone z indyka ma nieporównywalnie mniej tłuszczu od klasycznego nadzienia z wieprzowiny, a jego smak rewelacyjnie podkręca ultra zdrowa, lekko orzechowa w smaku kasza orkiszowa i suszone grzyby. SKŁADNIKI 1 spora kapusta(...)surowego wędzonego boczku 10g suszonych grzybów (podgrzybki będą najlepsze) 1-2 cebule (200g) 1 duży ząbek czosnku 1 jajko L 3 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy i pieczenia SKŁADNIKI SOSU 0,7 litra bulionu drobiowego

Karo in the Kitchen
Wołowina w sosie ostrygowym 111

ostrygowy. Ważne by sos był gęsty, ciemny, aromat dymny i słodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy. Składniki 300 g wołowiny (rostbef) 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego 200 g pieczarek 5 grzybów shiitake (mogą być też świeże) 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju szczypta cukru(...)trzcinowego pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie, grzyby będą gotowe. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w sosie sojowym wymieszanym z mąką. W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Smażymy na średnim ogniu. Następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone

R'n'G Kitchen
Grzybowe penne z krewetkami w sosie winno- śmietanowym 102

smażyć grzyby od czasu do czasu mieszając, aż będą lekko zrumienione, przez około 10 minut na małym ogniu, w międzyczasie posolić. W trakcie smażenia pieczarek dodać grzyby leśne.  Podsmażone grzyby zdjąć z patelni i odłożyć na talerzyk. 2) Mocno rozgrzać tą samą patelnię i wlać 1 łyżkę oleju. Krewetki  smażyć z dwóch stron,  przez około(...)wymieszać i chwilę podgrzewać na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać. Gorący makaron wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i grzybami. Udekorować pozostałą natką pietruszki i/lub innymi ziołami. 4) Pałaszować..:) Z przyczyn technicznych (mały zapas mrożonych grzybów leśnych) w tej wersji użyłem wymieszanych z pieczarkami, co potrawie nie zaszkodziło. W wersji lux można użyć po prostu

Aromatyczne Podróże
Kotlety siekane drobiowo warzywne z sosem grzybowym 217

Dodajcie do mięsa kolorową paprykę i już macie barwne kotleto-placki , które nie tylko ładnie wyglądają, ale są też bardzo smaczne. Swoje kotleciki podałam tym razem z sosem ze świeżo zebranych grzybów, ale możecie też grzyby dodać do środka. Jeśli nie macie leśnych to wykorzystajcie pieczarki hodowlane - kotlety drobiowo pieczarkowe też są pyszne ! To takie proste, wiejskie jedzenie przygotowane

Smaczna Pyza
Zupa grzybowa aksamitna 131

minut. Wlewamy sos Worcestershire, zupę solimy i mocno pieprzymy do smaku – grzyby lubią pieprz, podkreśla i podkręca ich smak – nie żałujcie im go. Podajemy zupę gorącą, z kleksem słodkiej śmietanki, mocno posypaną drobniutko usiekaną natką pietruszki. Chlebowe paluszki grissini pasują idealnie – jeśli macie groszek ptysiowy będzie równie dobry. SKŁADNIKI 500g pieczarek 1 mała garstka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybków(...)szalotki 2 duże ząbki czosnku 200ml śmietany 30% tłuszczu, rzadkiej i płynnej 3 pełne łyżki (z lekkim czubkiem) mąki pszennej 1,5l wody 1 kostka bulionowa – grzybowa 1 kostka bulionowa – jarzynowa 3 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 50g masła 6 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki i paluszki chlebowe grissini do podania

Karo in the Kitchen
Mini Fishburger 160

filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotlecików sól pieprz olej do smażenia Sos tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych grzybów 1 szalotka pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu pieprz Dodatkowo: bułeczki drożdżowe ( przepis ) pomidorki koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry(...)średnicy bułek, obtaczamy je delikatnie w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotowujemy sos: drobno siekamy ogórki, grzyby, cebulę i szczypiorek. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przekrojone na pół bułki układamy na blaszce i podpiekamy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym

Smakowity Blog Kulinarny