sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:16/129)

Sos tymiankowo – maślakowy 162

Sos tymiankowo-maślakowy W końcu wysypało grzybami i w naszych lasach . Póki co najobficiej wylazły moje ulubione maślaki . Zebraliśmy trzy wiaderka , więc przerób ruszył pełna para , ale oprócz przerobu na zimę , trzeba coś także na ząb . To już tradycja , że wraz z pierwszymi grzybami , na obiad koniecznie musi się zjawić sos grzybowy . Tym razem , czysta maślaczkowo – maślana poezja(...)świeżego tymianku 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru – płaskiej 50 ml słodkiej śmietanki 30 % ( można chudszej , ale z tą jest smaczniej ) sól , pieprz do smaku Grzyby obieramy-czyli ściągamy skórkę z kapeluszy , wtedy nie będą wydzielały nieprzyjemnego śluzu , kroimy w plastry . Cebulkę rąbiemy , jak drwal drewno na szczapy – kawałki , piórka lub kostkę , jak kto lubi

Ogrodnik w podróży
leśne grzyby konserwowane w pomidorach 160

grzyby. Tak też  zrobiłem i dlatego dziś mogę zaprezentować przepis na grzyby w pysznym pomidorowym sosie. Ja nazbierałem kołpaków, ale równie dobrze możemy użyć maślaków, opieniek, czy tez podgrzybków ( byle by były to okazy jędrne i twarde). składniki  10 litrów leśnych grzybów 4 duże cebule 4 łyżki cukru 4-6 łyżek oleju 9-10 łyżek(...)liście laurowe, cukier, ocet,  sól, pieprz oraz ostrą paprykę.  Całość mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do czystych ( najlepiej wyparzonych słoików). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ( ja użyłem w tym celu piekarnika) w temperaturze 80-85 stopni

Miód i pieprz
Boczniaki w pomidorach z makaronem 251

makaron przygotujesz smakowity sos z boczniaków. Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, ale nie proponujnę leśnych grzybów. W zastępstwie boczniaki - dla tych wszystkich, którzy nie zbierają grzybów. Boczniaki z sosem pomidorowym smakują naprawdę znakomicie, a jakie są zdrowe! Składniki na 2 porcje: 400-500 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów szczypta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 214

się. Będzie jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion w proszku i najważniejszy składnik — makaron ramen. Zajrzyjcie tam koniecznie, bo mnogość produktów z różnych kuchni świata, jak i pokarmów pochodzenia organicznego naprawdę(...)łyżki wina mirin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka jagód goi Marynowane tofu: 1 kostka wędzonego tofu (300 g) 1 łyżeczka płatków chili 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego Dodatki : 300 g makaronu do ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów

Food Square
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 307

podajemy polane sosem, najlepiej z ubitymi ziemniakami – sosu wychodzi sporo, na następny dzień gołąbki łatwo jest odgrzać. Pysznie, prawie klasycznie – prawie, bo zdecydowanie lżejsze. Mięso mielone z indyka ma nieporównywalnie mniej tłuszczu od klasycznego nadzienia z wieprzowiny, a jego smak rewelacyjnie podkręca ultra zdrowa, lekko orzechowa w smaku kasza orkiszowa i suszone grzyby. SKŁADNIKI 1 spora kapusta(...)surowego wędzonego boczku 10g suszonych grzybów (podgrzybki będą najlepsze) 1-2 cebule (200g) 1 duży ząbek czosnku 1 jajko L 3 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy i pieczenia SKŁADNIKI SOSU 0,7 litra bulionu drobiowego

Karo in the Kitchen
Wołowina w sosie ostrygowym 139

ostrygowy. Ważne by sos był gęsty, ciemny, aromat dymny i słodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy. Składniki 300 g wołowiny (rostbef) 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego 200 g pieczarek 5 grzybów shiitake (mogą być też świeże) 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju szczypta cukru(...)trzcinowego pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie, grzyby będą gotowe. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w sosie sojowym wymieszanym z mąką. W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Smażymy na średnim ogniu. Następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone

R'n'G Kitchen
Grzybowe penne z krewetkami w sosie winno- śmietanowym 142

smażyć grzyby od czasu do czasu mieszając, aż będą lekko zrumienione, przez około 10 minut na małym ogniu, w międzyczasie posolić. W trakcie smażenia pieczarek dodać grzyby leśne.  Podsmażone grzyby zdjąć z patelni i odłożyć na talerzyk. 2) Mocno rozgrzać tą samą patelnię i wlać 1 łyżkę oleju. Krewetki  smażyć z dwóch stron,  przez około(...)wymieszać i chwilę podgrzewać na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać. Gorący makaron wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i grzybami. Udekorować pozostałą natką pietruszki i/lub innymi ziołami. 4) Pałaszować..:) Z przyczyn technicznych (mały zapas mrożonych grzybów leśnych) w tej wersji użyłem wymieszanych z pieczarkami, co potrawie nie zaszkodziło. W wersji lux można użyć po prostu

Aromatyczne Podróże
Kotlety siekane drobiowo warzywne z sosem grzybowym 253

Dodajcie do mięsa kolorową paprykę i już macie barwne kotleto-placki , które nie tylko ładnie wyglądają, ale są też bardzo smaczne. Swoje kotleciki podałam tym razem z sosem ze świeżo zebranych grzybów, ale możecie też grzyby dodać do środka. Jeśli nie macie leśnych to wykorzystajcie pieczarki hodowlane - kotlety drobiowo pieczarkowe też są pyszne ! To takie proste, wiejskie jedzenie przygotowane

Smaczna Pyza
Zupa grzybowa aksamitna 175

minut. Wlewamy sos Worcestershire, zupę solimy i mocno pieprzymy do smaku – grzyby lubią pieprz, podkreśla i podkręca ich smak – nie żałujcie im go. Podajemy zupę gorącą, z kleksem słodkiej śmietanki, mocno posypaną drobniutko usiekaną natką pietruszki. Chlebowe paluszki grissini pasują idealnie – jeśli macie groszek ptysiowy będzie równie dobry. SKŁADNIKI 500g pieczarek 1 mała garstka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybków(...)szalotki 2 duże ząbki czosnku 200ml śmietany 30% tłuszczu, rzadkiej i płynnej 3 pełne łyżki (z lekkim czubkiem) mąki pszennej 1,5l wody 1 kostka bulionowa – grzybowa 1 kostka bulionowa – jarzynowa 3 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 50g masła 6 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki i paluszki chlebowe grissini do podania

Karo in the Kitchen
Mini Fishburger 199

filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotlecików sól pieprz olej do smażenia Sos tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych grzybów 1 szalotka pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu pieprz Dodatkowo: bułeczki drożdżowe ( przepis ) pomidorki koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry(...)średnicy bułek, obtaczamy je delikatnie w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotowujemy sos: drobno siekamy ogórki, grzyby, cebulę i szczypiorek. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przekrojone na pół bułki układamy na blaszce i podpiekamy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym

Smakowity Blog Kulinarny
Papryki faszerowane mięsem , kaszą gryczaną i grzybami 165

mięsem i ryżem , mięsem i kaszą jaglaną, w sosie pomidorowym , koperkowym , grzybowym , na parze i w wywarze .Dziś następna wersja - farsz to mięso , kasza gryczana i suszone grzyby - do tego sos grzybowy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 309

udziałem w zeszłorocznym obfitym zbiorze grzybów przez moich rodziców, którzy są najbardziej zapalonymi grzybiarzami, o jakich słyszałem. No więc musiałem jakoś wykorzystać cudownie aromatyczne i smaczne suszone borowiki. Borowiki spokojnie można zastąpić innymi, mniej szlachetnymi grzybami leśnymi, z tym, że nie polecam do tego dania pieczarek, które nie dadzą tego samego aromatu, co grzyby leśne. Do przygotowania dania użyłem(...)następnie dodałem tę śmietanę na patelnię. Zabieg ten daje pewność, że śmietana nie zważy się w kontakcie z gorącym wywarem, a konsystencja gotowego dania będzie odpowiednia. Sos z kurczakiem i grzybami dalej intensywnie podgrzewałem, aby odparować nadmiar płynu, po spróbowaniu doprawiłem go białym pieprzem, nie doprawiałem natomiast solą z uwagi na zamiar posypania gotowego dania tartym parmezanem, który ma słony

Wyprawy kulinarne
Pizza po polsku na dyniowym cieście 224

Dynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku.. . Składniki ciasta: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka(...)minut. Po tym czasie ciasto odgazować i wylepić dno okrągłej blaszki. Odczekać ok. 20 minut, aby znów podrosło. Następnie posmarować sosem barbecue, posypać startym na grubych oczkach serem, wyłożyć na ser boczek, śliwki, grzyby, cebulę i czosnek. Posypać ziołami. Piec 17-20 minut w temperaturze 230oC (spód powinien być zarumieniony). Podawać z sosem barbecue lub czosnkowym

Czerwień i błękit
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 395

chili (lub więcej jeśli lubicie bardzo ostre dania) 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka octu ryżowego 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku 2 grzyby mun kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Mięso oczyścić i pokroić(...)słupki, cebulę w piórka, chili jak chcecie ;). Namoczone grzyby posiekać w paski.  W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć zamarynowane mięso, dodać warzywa i grzyby, dusić przez chwilę. Doprawić sosem ostrygowym, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać natychmiast, posypane posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką. Wyliczenia: makaron chow mein 4,99 zł kurczak

Obiad za dychę
Ryba inspirowana orientem 162

teraz czas na rybkę :) SKŁADNIKI 2 filety bez skóry z pangi pół papryki zielonej pół papryki czerwonej cukinia mała cebula marchew duża papryczka chilli lub peperoni grzyby mung - opcjonalnie sos sojowy ciemny - łyżka sok z połowy pomarańczy olej sezamowy sezam - opcjonalnie makaron soba - 200g SKŁADNIKI MARYNATY sól - szczypta / zalewa z oliwek pieprz - dwie sczypty imbir w proszku - pół łyżeczki ocet(...)wglądu  na to, że całe smażenie musi odbywać się na największym ogniu, Następnie dorzucamy paprykę i papryczkę ostrą i smażymy, Podlewamy sosem sojowym i po chwili dorzucamy cebulę i cukinię. Dodajemy sok z pomarańczy i grzyby (wedle uznania). Makaron soba gotujemy według przepisu na opakowaniu - czas zależy od grubości makaronowych nitek. Odcedzamy,  i wrzucamy na rozgrzany olej sezamowy

Kuchnia od dwojga