sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:9/129)

Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms 185

rodziny. Wbrew pozorom danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam! Scroll down for recipe in English Dorada na leśnych grzybach (4 porcje) Składniki na sos grzybowy: 1 łyżka masła 2 szalotki, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych z wody 100 ml białego, wytrawnego wina 200 ml śmietanki(...)pieprz 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle podsmaż do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem, dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Wlej wino, poczekaj aż odparuje po czym wlej śmietankę i gotuj aż sos lekko zgestnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorady dopraw solą

karmelowy
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 322

moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po odpowiednim oczyszczeniu została ususzona, część trafiła do słoiczka, część zamroziłam na później, a część… trafiła na patelnię do pysznego sosu z podgrzybków. Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny(...)przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku. Sos z podgrzybków: Ja użyłam do zrobienia sosu świeżych grzybów (podgrzybków) niemal prosto z lasu. Można jednak użyć mrożonych poza sezonem grzybowym. Grzyby obieramy, myjemy i kroimy na części. Ja preferuję większe kawałki, gdyż

PastelFood
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 236

moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po odpowiednim oczyszczeniu została ususzona, część trafiła do słoiczka, część zamroziłam na później, a część… trafiła na patelnię do pysznego sosu z podgrzybków. Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny(...)przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku. Sos z podgrzybków: Ja użyłam do zrobienia sosu świeżych grzybów (podgrzybków) niemal prosto z lasu. Można jednak użyć mrożonych poza sezonem grzybowym. Grzyby obieramy, myjemy i kroimy na części. Ja preferuję większe kawałki, gdyż

PastelFood
Kurki w kremowym sosie musztardowo-pietruszkowym 153

Uwielbiam sosy grzybowe, i gdybym tylko miała więcej czasu na ich przyrządzanie to z pewnością często bym się nimi zajadała. Od czasu do czasu muszę znaleźć

Mienta blog
Sos z maślaczków 104

rondlu zeszklić na maśle cebulę, dodać maślaki i estragon oraz pieprz, chwilę posmażyć, gdyby zaczęły się przypalać, natychmiast podlać mlekiem. Mleko wymieszać ze śmietaną i mąką. Dodać do grzybów i sos ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, Doprawić do smaku solą i pieprzem i koloru kurkumą. Podawać z ziemniakami tłuczonymi. Posypać szczypiorkiem

Gotowanie jest łatwe
"Na grzyby" - podsumowanie akcji 161

będziemy się cieszyć obfitszymi zbiorami :) I tego wszystkim życzę :) Maślaki na tostach Jajecznica z grzybami Rydze na surówce z fenkułu Grzybki marynowane (2 sposoby) Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą Zupa z pecłonek z zacierkami Pizza alpejsko-prowansalska Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym Pęczak z pecłonkami Bieszczadzki smalczyk z rydzami Wegetariańskie flaczki z rydzów Tarta bezglutenowa z grzybami leśnymi(...)GRZANKAMI (ZUPPA di FUNGHI con CROSTINI al AGLIO) Jesienne risotto z grzybami leśnymi Jesienna zupa grzybowa Marynowane grzybki leśne Dynia, grzyby, topinmbur - risotto Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami Lazania z borowikami; scenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle

Weekendy w domu i ogrodzie
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 275

poszatkowana) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos 1/3 szklanki mleka sojowego lub migdałowego 1 szklanka szpinaku (świeżego lub mrożonego) 4 duże ząbki czosnku Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, dodać cebulę i podsmażać przez ok. 5 minut (do czasu aż zacznie się złocić i lekko przypalać). Dodać grzyby; dusić przez ok. 10-15 minut pod przykryciem(...)żeby przeszły smakiem). Odkryć patelnię i na ostrym płomieniu odparować z patelni wszelkie płyny, które wyciekły z grzybów. Odtawić na bok i ostudzić. Zmiksować zawartość patelni w mini blenderze lub poszatkować nożem (tak, żeby kawałki grzybów były mniejsze niż 5 mm) . Nałożyć niewielką ilość grzybowej mieszanki na każdy plaster ciasta i zlepić jego brzegi w typową dla wontonek

Jem więc Jestem
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 171

Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo-kurkowy, taki mix jesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym , który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker(...)kapusty chili w młynku Kotanyi sól do smaku 1łyżka oleju do smażenia na sos: 25 dag kurek 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku 1 łyżka siekanego koperku, może być suszony Sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy zalewając podsmażone na maśle z cebulą, posiekane drobno kurki wywarem warzywnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzybowe frykadelki w sosie i kasza gryczana 124

utłuczonych na mączkę (ja używam suszonych opieniek) sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta chili pół cebuli 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko bułka tarta do panierowania na sos  3 łyżki suszonych grzybów utłuczonych pół cebuli 1 łyżka oleju 400 ml bulionu wołowo wieprzowego sól pieprz szczypta estragonu szczypta oregano szczypta majeranku 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego 3 łyżki(...)usiekaną cebulkę i uprzednio namoczony i wyciśnięty chleb oraz jajko. Wyrobić masę mięsną, Uformować niewielkie podłużne kotleciki , opanierować w bułce tartej. Do przygotowania sosu użyć rondelka lub głębokiej patelni, Na łyżce oleju przyrumienić cebulę , dodać grzyby (utłuczone suszone opieńki lub inne leśne) Podlać bulionem, dodać przyprawy, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do niej trochę bazy

Gotowanie jest łatwe
Golabki bez piòrek 161

garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około 45 min. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć. Sos nie musi byc pomidorowy. Jesli dodamy grzyby , robimy sos grzybowy. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Jamie, Jamie, Jamie... 175

sądziłam że ogarnie mnie Jamie-mania, a jednak. Bardzo polubiłam jak łączy smaki. No to wyobraźcie sobie: kokosowe bułeczki, kurczak w sosie hosini z grzybami, marynowany różowy imbir, pikle ogórkowe z sosem sojowym, octem różowym i ziarnami kolendry, prażony sezam... Mmm, jeszcze umieram. Składniki: puszka mleczka kokosowego (400ml) mąka pszenna (2 puszki po mleczku) 1 łyżka proszku do pieczenia(...)piersi z kurczaka grzyby (ja wykorzystałam kilka maślaków, podgrzybków i shitake) 3 łyżki sosu hoisin (i dodatkowo do maczania) limonka świeży ogórek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ziarna kolendry (w oryginalnym przepisie listki, niestety nie udało mi się kupić) imbir marynowany sezam brokuły (w oryginalnym przepisie gałązkowe, ja wykorzystałam normalne) chili sól, pieprz Mąkę łączymy z mleczkiem

Brzuszki Łakomczuszki
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 154

z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki(...)więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski. Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Sos śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem, dodać

Pyry na Gaz
Sos pieczarkowy na mleku 170

Nie jestem specjalistką od sosów, bo rzadko je przygotowuję. Ten jest tym jednym z nielicznych, który w miarę systematycznie się u Nas pojawia. Jest prosty do

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chińskie danie – „Jīròu mógū” 504

łyżki sól do smaku Pierś z kurczaka płukamy i kroimy , a w zasadzie siekamy bardzo drobno i cienko . Dodajemy do nich sos sojowy , drobniutko posiekane chilli bez pestek i wyciśnięty przez praskę czosnek . Odstawiamy na godzinkę do lodówki . Grzyby mun wkładamy do głębokiej miski , zalewamy wrzątkiem , aż do całkowitego zanurzenia i odstawiamy na bok pod przykryciem na około 15 minut(...)swoją objętość-zrobić się sprężyste , wtedy je odcedzamy i kroimy w cienkie paski . Na rozgrzanego wok-a wlewamy łyżkę oleju , wrzucamy utarty imbir, siekane szalotki , kurczaka , podsmażamy , dodajemy sos ostrygowy , grzyby mun , glutaminian i wszystko smażymy na dużym ogniu około 6 -7 minut ciągle mieszając . Makaron przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu . Makaron dodajemy do kurczaka , mieszamy , smażąc do połączenia składników

Ogrodnik w podróży
Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym 320

przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam borowiki) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła(...)minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść grzybów proponuję sos pomidorowy. Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki sól, cukier

Czerwień i błękit
Makaron z Pesto di Cantarella 231

Wpis zawiera lokowanie produktu.Przepis miał się nie pojawiać na blogu , ale dostałam od Was kilka wiadomości , że zdecydowaliście się zakupić Pesto di Cantarella – z kurkami

Ostra na Słodko