sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:28/129)

Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 279

minutę – do zeszklenia. Lekko solimy i dodajemy nieco pieprzu. Cebulę przekładamy do brytfanny, w której będziemy piec perliczkę, pozostawiając na patelni tłuszcz. Podsmażamy grzyby przez 2 minuty, dodając nieco soli i pieprzu. Grzyby powinny wchłonąć całość tłuszczu i nieco się zrumienić. Następnie przekładamy je do brytfanny. Na suchej patelni smażymy boczek przez kilka minut, dodając pozostałą sól i pieprz. Boczek(...)sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki (na zdjęciu) lub rydze, ale np. podgrzybki lub maślaki, które robią się po rozmrożeniu dosyć miękkie – można pominąć etap ich podsmażania i od razu włożyć odmrożone grzyby do brytfanny, albo przynajmniej smażyć je krócej. Można użyć również grzybów

Kulinarna Pokusa
Gołąbki grzybowe w liściach lebiody 192

liście lebiody purpurowej 3/4 szkl ryżu 200 g mięsa mielonego 2 łyżki grzybów suszonych utłuczonych 1 jajko sól pieprz szczypta estragonu majeranek lubczyk na sos 200 ml mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka grzybów suszonych potłuczonych pół cebuli łyżka masła Ryż ugotować w podwójnej objętości wody odstawić pod przykryciem. Przestudzony wymieszać z mięsem, grzybami , jajkiem i przyprawami. Liście(...)szkl wody. Przykryć i ustawić na małym ogniu. Dusić przez ok 30 min. Mleko wymieszać z maką i grzybami, masło przysmażyć z cebulką, dodać rozrobione mleko i przyprawy i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 5-7 min . Sos zmiksować przy pomocy blendera

Gotowanie jest łatwe
Zupa miso 323

zaskakujący. Zwłaszcza jeżeli lubimy zupy miso z restauracji sushi. SKŁADNIKI: * 1 litr wywaru warzywnego * 2 marchewki * 10 cm kawałek pora * 10 grzybów shitake * Garść grzybów mun * 3 łyżki pasty miso * 3 łyżki sosu sojowego * Makaron ryżowy * Sól, pieprz WYKONANIE: Bulion podgrzać z dodanymi grzybami mun i shitake. Jeżeli grzyby shitake były suszone to namaczamy je wcześniej (najlepiej

Mohiella
Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie grzybowo-cebulowym 205

wielu wariacji na temat. Niewiele składników, mało przypraw, a smak grzybków i cebulki tworzy klimat jak u mamy. Czasem robię te bitki z samymi grzybami, których używam wówczas dwa razy więcej. Czasami robię z samym sosem cebulowym i wtedy korzystam z 3-4 sporych cebulek. To jedna z propozycji, które dobrze znoszą mrożenie, można więc zrobić większą ilość na zapas :) Poziom(...)Wartość kaloryczna:    330 kcal przy 3 porcjach Składniki: Ø   5 kotletów schabowych Ø   20g suszonych grzybów Ø   1 duża cebula Ø   2 ząbki czosnku Ø   sól i pieprz Ø   łyżka oliwy Przygotuj: garnuszek sporą patelnię Podaj z: ·          kaszą, np. jaglaną

Bazując na smaku
Chińszczyzna 235

tego są przesłodkie. Warto czasem pójść na łatwiznę, niech ktoś inny nas wyręczy. Składniki: - podwójna pierś z kurczaka, - pół słoika pędów bambusa, - grzyby mun namoczone i pokrojone - 2 cebule; - opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej; - sos sojowy (ja uwielbiam grzybowy); - przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków(...)smażyć do zrumienienia. Cebulę obrać, przekroić na pół i położyć na smażącym się mięsie. Dusić około pół godziny. Wyciągnąć cebulę, dodać warzywa, grzyby i pędy bambusa, smażyć do miękkości. Zalać bulionem i dusić do zredukowania się sosu. Doprawić do smaku. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 181

dresingów było wielkim problemem, a tu w pojemniku wszystko sprawnie się miksuje i dosłownie w kilkanaście sekund mamy wszystko gotowe, do tego ta magiczna nakładka do majonezu i sosów, o której wspominaliśmy we wpisie  śniadaniowym . Robot*** planetarny   Tefal   wykorzystany przez nas do wyrobienia ciasta posiada wiele akcesoriów dodatkowych, które na pewno w kuchni będą przydatne - mikser dzbankowy(...)kaczych skrzydełek (5 sztuk), 1 kg nóg kaczych (4 sztuki), 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 łodyga selera naciowego, kawałek imbiru - wielkości kciuka, 7 świeżych grzybów shitake, 3-4 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżki sosu rybnego dodatkowo:   100 g groszku cukrowego oraz kiełki fasoli mung Ciasto: 250 g mąki pszennej typ 450, 1/2 łyżeczki soli, 175 ml gorącej

Plate of Joy
Sałatka z makaronu ryżowego z ananasem, kurczakiem i grzybami Mun 262

Składniki: paczka (20 dkg) makaronu ryżowego cienkie nitki 40 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka kukurydzy słoiczek kiełków fasoli Mung puszka ananasa garść suszonych grzybów Mun (ok. 15g) łyżeczka curry sól do smaku łyżeczka sosu sojowego łyżka oliwy lub oleju do smażenia mięsa Sos: 3 łyżki majonezu 4-5 łyżek soku spod ananasa sól i pieprz do smaku Grzyby(...)cienkie paski. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Pokroić na krótsze kawałki. Mięso pokroić na cienkie paseczki, dodać sos sojowy, curry i sól do smaku. Usmażyć (ok. 3-4 minuty). Przestudzić. Dodać do makaronu razem z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ananasem, grzybami i kiełkami. Wymieszać majonez z sokiem i dodać do sałatki. Połączyć dokładnie. Doprawić do smaku solą

Maślane ciasteczko
Zielone gołąbki z grzybową nutą 212

utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany 1 szkl mleka 2,5 łyżki mąki Liście z kapusty umyć, wrzucić na wrzątek(...)pół szkl wody i skropić oliwą. Przykryć jednym odłożonym liściem całość, Piec 30 min w temp 180 st. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną.  Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą estragonu , bazylią, oregano, solą i pieprzem, gotować

Gotowanie jest łatwe
Sosy 221

słodka 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobinę vegety WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw, masło rozpuszczamy, wkładamy grzybki i drobno posiekaną cebulę,  warzywa kroimy bardzo drobno, dodajemy do sosu, przyprawiamy, smażymy podlewając wywarem z grzybów kolejne 1/2 h,  dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, gotujemy około

Kuchnia Beaty
Polędwiczka w sosie grzybowym 212

się po mięsie. Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w temp 180*c. Sos: W rondelku rozgrzewam masło, dodaję mrożone grzyby-bez wcześniejszego rozmrażania, wrzucam posiekaną cebulkę, przykrywam i duszę do miękkości – w razie odparowania soku podlewam niewielką ilością wody, doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym(...)pieprzem, gdy grzyby są już miękkie, wlewam słodką śmietankę, gotuję do momentu zgęstnienia sosu-od czasu do czasu należy przemieszać. Ciepłą polędwiczkę kroję na grubsze plastry, podaję z sosem grzybowym. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pulpeciki gryczane 248

Zdarzyło się Wam ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa. Składniki:* 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej * garść suszonych grzybów* 1 cebula* 1 jajko* 2 łyżki oleju rzepakowego* sól, pieprz Wykonanie:Grzyby(...)Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki.Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony.Podawać z sałatą. Dla urozmaicenia dania, pulpety można polać sosem grzybowym.Smacznego

kolorowotorcikowo
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 170

prawie 3 kilogramy różnych grzybów. Po raz pierwszy zerwałam do mojego koszyczka grzyb, który jakoś wcześniej nigdy nie zwrócił mojej uwagi. Grzyb nazywa się kolczak obłączasty, kolczak rozumiem ale obłączasty….Tak czy inaczej nie pamiętam abym się kiedyś zetknęła z tym grzybem w Polsce, ale w Szwecji jest to bardzo popularny jadalny grzyb, który faktycznie smakiem(...)nieco kształtem przypomina żółte kurki. Pod kapeluszem grzyba zamiast poprzecznych blaszek znajdują się kolce. Kolce to może dużo powiedziane, bo grzyb wcale nie koli. Podobnie jak kurki również kolczak obłączasty rośnie w dużych grupach. No więc grzyby nazbierane, więc musiałam je jakoś wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie , które idealnie pasuje

codojedzenia
Zupa z suszonych borowików 233

sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mąki z lekkim czubem 125 ml śmietanki kremówki 30% (pół szklanki) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Grzyby zalewamy na noc trzema szklankami letniej wody (750 ml). Na drugi dzień gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Następnie grzyby wyławiamy(...)pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone na paseczki grzyby oraz łyżeczkę soli. Gotujemy ok. 15 minut. Przyprawiamy octem, sosem sojowym, majerankiem oraz pieprzem i solą (jeśli jeszcze potrzeba). Do mąki powoli dodajemy po trochu śmietanki

Poezja smaku
Kurczak z kurkami w cydrowym sosie 172

dzisiaj mam dla Was fajny przepis , kurczak z kurkami w cydrowym sosie. Jest to bardzo proste danie, że nawet ja ze złamaną ręką jakoś sobie dałam radę. No trochę pomógł mi syn, ale jak to się mówi ja byłam głową a on szyją. Nigdy nie próbowałam mieszać grzybów z cydrem ale mówię Wam warto! Grzyby leśne zwłaszcza kurki świetnie(...)około 1 minuty. Po tym czasie dodaj cydr i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj mascarpone, śmietankę i bulion. Mieszaj do zagotowania i rozpuszczenia mascarpone. Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie dodaj grzyby, zamieszaj i dodaj mięso. Gotuj przez 3 minuty w zależności od grubości mięsa. Na koniec posyp natką pietruszki. The post Kurczak z kurkami w cydrowym sosie

codojedzenia