sprawiło mi żadnego problemu. Nie miałabym serca włożyć patelni takiej jakość do zmywarki:) Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym (7-8 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
karmelowylepszego pomysłu na szybki obiad, jak makaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok. 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Składniki: makaron pappardelle 2 garści borowików 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku 3-4 łyżki serka śmietankowego Almette skórka otarta z 1 cytryny 200 ml wytrawnego białego wina(...)sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na duże kawałki. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szalotkę i czosnek (drobno posiekane) smażyć, aż się zeszklą. Następnie dodać borowiki i całą papryczkę chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać wino i skórkę otartą z połowy cytryny. Gdy połowa wina odparuje, dodać serek Almette. Sos gotować na wolnym ogniu
Codziennik Kuchennybezglutenowe. PRZEPIS: szklanka mąki ryżowej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki mleka roślinnego 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 grzyby mun garść posiekanego koperku 1/2 czerwonej cebuli łyżka sezamu łyżka sosu sojowego przyprawy: czarnuszka,curry, pieprz ziołowy + MARCHEWKA WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę zmielone płatki dokładnie mieszamy z mąką, wodą i mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową(...)drobniutkie kawałeczki soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy soczewicę mieszamy z grzybami, cebulką i przyprawami- nadziewamy każdy naleśnik, po czym zwijamy marchewkę obieramy, trzemy na tarce i wypełniamy nią żaroodporne naczynie, następnie układamy krokiety, posypujemy je sezamem i polewamy sosem sojowym pieczemy w 175 stopniach przez
healthy dreamscoś z grzybami. Pomyślałem krem z pieczarek, patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem? -200 gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego(...)pomidorowego i na dużym ogniu mieszamy intensywnie. Odstawiamy. Takie borowiki wkładam do słoików i pasteryzuje. W rondelku na maśle podsmażmy posiekany por, dorzucamy pieczarki, podsmażamy, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy, łączymy z grzybami ze śliwką i podsmażamy 2-3 minuty. Zalewamy bulionem, gotujemy 4-6 minut. Miksujemy blenderem. Opcjonalnie dodajemy kleks śmietany 12% i posiekaną pietruszkę zieloną z kilkoma listkami
BaRepasŚwięta tuż, tuż a śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie
karmelowyskrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego imbiru szczypta chili 2 litry wody 2 duże garście(...)łyżce sosu sojowego i smażone przez minutę 100 gram pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, marynowanych w sosie sojowym i łyżeczce sosu ostrygowego, smażone na dużym ogniu do zarumienienia makaron Ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu (ja użyłam makaronu z tapioki) grzyby shitake, moczymy i postępujemy tak samo jak z pieczarkami jajka ugotowane na twardo lub z odrobinę płynnym żółtkiem świeży szpinak
Mango Papajadanie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne. Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej karkówki 2 łyżki jasnego(...)oliwie do zmięknięcia cebuli. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy marchewkę i podsmażamy aż marchewka lekko zmięknie. Następnie na patelnię dokładamy mięso oraz grzyby i całość podsmażamy kolejne 10 minut. W międzyczasie do farszu dolewamy sos sojowy i doprawiamy go dość mocno pieprzem i do smaku solą. Po tym czasie na patelnię dodajemy makaron i całość jeszcze chwilę podsmażamy
Smak mojego domumąki2 jaja1/2 łyżeczki soli2 łyżki masła6 łyżek wody2 dag grzybów suszonych1 cebula25 dag kapusty kiszonej3 goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić.Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać.Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby,wymieszać ,wlać 200 ml wody i dusić około 20 minut.Ciasto cienko(...)wodą na 3 cm wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut.Doskonale smakują z sosem grzybowym.W wersji niepostnej zamiast grzybów ,daję boczek
Kulinarny karnet Christopheramała cukinia, 1 cebula, 10 plasterków pora, 50 g sera żółtego, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, świeża bazylia. Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w paseczki. Na patelni rozgrzewamy(...)łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę, pora i cukinię. Dodajemy grzyby, całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 15 pod przykryciem często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Makaron gotujemy na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i 2 łyżki oliwy, mieszamy. Makaron dzielimy na mniejsze porcje i każdą
Moniki Smakołykiśliwek suszonych ocet balsamiczny sos rybny pieprz sol Wykonanie Płaty płuczę i moczę (porady babci) kilka godzin , następnie marynuję je octem balsamicznym. Płuczę grzyby i zalewam wodą na ok 2-3 godziny , następnie gotuję ok 1/2 godziny. Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę . ugotowane grzyby kroję drobno ( wywar z grzybów nie wyrzucam ,ponieważ wykorzystam(...)drobna kostkę śliwki i ananasa. i jeszcze duszę 5 minut . płaty śledziowe kroję w kostkę ok 1 cm i gdy . Gdy grzyby trochę przestygną łącze je z śledziem . Doprawiam pieprzem , w moim przypadku 1/2 łyżeczki .1 łyżeczką sosu rybnego. Można też dosolić ale ostrożnie . Sałatka w lodówce powinna być kilka godzin. Prawdą jest że najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO
Eli Gotowaniepyszne a jednocześnie szybkie danie. Dziś na pewno go użyję... Składniki: 200 g makaronu błyskawicznego Mi-Xao 1 pierś z kurczaka 15 g suszonych grzybów mun szczypior 1 cebula dymka 2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1/2 puszki pędów bambusa 1/2 marchewki 3 łyżki oleju rzepakowego polecamy Olejowy Raj sól, pieprz Wykonanie: Grzyby mun zalewam wrzątkiem(...)dodaję kurczaka, podsmażam chwilę, odstawiam na bok woka, dodaję czosnek, marchew, smażę moment, dodając kolejno grzyby i pędy bambusa oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Po około 5 minutach odstawiam na bok. Makaron wrzucam na olej i smażę energicznie mieszając przez chwilę dodając do tego sos sojowy. Wszystko razem mieszam. Na sam koniec na dosłownie minutę wrzucam szczypior. Podaję
Bike By Lifegrzybów zebranych podczas spaceru oraz z cebulą i czosnkiem. Danie idealne na sobotni obiad lub kolację z przyjaciółmi przy dobrym winie. Wegetarianie na pewno skorzystają, wszak grzyby są bardzo zdrowe. Grzyby jadalne to źródło smaku i aromatu. Są niskokaloryczne, ponieważ składają się w większości z wody. To sprawia, że polecane są osobom chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów. Niestety grzyby(...)mogą być dodawane zamiast niego do zup, sosów i jako dodatki do innych potraw. Grzyby dostarczają witamin A, B1, B2 oraz niewielką ilość witaminy C. W grzybach znajduje się też białko, obniżają one poziom cholesterolu we krwi, niwelują objawy zmęczenia mięśni, stawów. Tak więc korzystajmy z darów natury i zbierajmy grzyby, wszak nasze lasy obfitują w nie, a teraz
Naturalna Kuchniapapryczka chilli 15 g suszonych grzybków shiitake 1 mała cebulka szczypior 1 ząbek czosnku 2 duże pomidory bez skórki 100g noodli 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju arachidowego 1. Grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ja dodałam tyle wody, żeby później ugotować w niej makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż podano na opakowaniu
Tajskie smakiprzypadku - mam sto pomysłów. ;-) Przedwczoraj dostałam produkty od firmy Nasza Chata. Firma jest mi dobrze znana, ich produkty nie raz gościły na moim stole. W paczce znalazłam móstwo grzybów i owoców leśnych w różnej postaci. To, co od razu rzuca się w oczy to dobry skład: bez konserwantów, bez wszechobecnych "E". Przepisy już wkrótce na blogu! :-)Firma Nasza Chata(...)Borów Tucholskich. :-) Ich działalność obejmuje skup i przetwórstwo, dzięki czemu - w trosce o jakość - mogą czuwać nad każdym etapem produkcji. W ofercie Nasza Chata ma: grzyby suszone, grzyby marynowane, dania gotowe i sosy, owoce leśne w formie przetworów, mrożonki. Produkty są najwyższej jakości, bez konserwantów. Strona internetowa: http://www.nasza-chata.plSklep internetowy: http://www.grzyby-sklep.pl/ Oto produkty, które otrzymałam:1. Koźlarze
Szefowa kuchniSos grzybowy przygotowałam z zamrożonych grzybów, które dostałam od mamy :) (grzyby były oczyszczone, pokrojone w kostkę i ugotowane przed zamrożeniem) Składniki: ok. 0,5 kg ugotowanych i pokrojonych grzybów 1 średnia cebula nać pietruszki koperek ziele angielskie 2 liście laurowe 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól i pieprz olej Przygotowanie: Grzybki podsmażamy(...)koperek. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu. Następnie śmietanę rozrabiamy z 2 łyżkami mąki, mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Do śmietany z mąką dodajemy kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy (żeby śmietana nam się nie zważyła). Wlewamy to do sosu cały czas mieszając. Pogotować jeszcze ok 5 minut i możemy podawać z makaronem lub ziemniaczkami
The Sweet Damsel