sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:34/129)

Bitki wieprzowe z sosem z czerwonego wina 224

polędwiczka wieprzowa 2 cebule 1 czerwona papryka 100 ml czerwonego wytrawnego wina garść suszonych grzybów łyżka mąki pszennej oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól, pieprz KROK 1: Mięso popieprzyć, oprószyć dokładnie mąką KROK 2: Na wolnym ogniu, w około 300 ml wody gotować grzyby przez około 20 minut KROK 3: Na rozgrzaną brytfankę lub patelnię wlać około 3 łyżki(...)oleju Podsmażyć dokładnie mięso z obydwóch stron, po około 5 minutach podlać winem Odparować część wina, po około 3-5 minut dolać cały bulion z grzybami   Dusić pod przykryciem ok 1 h Zagęszczanie sosu: W szklance wymieszać dokładnie mąkę z około 150 ml wody, dodać do mięsa, gotować jeszcze około 3 minut. Dodać sól oraz pieprz według uznania. KROK

smacznieinatemat
Kopytka dyniowe smażone z sosem grzybowym 181

Jakież to było pyszne danie, było bo zjedzone ale zachęcam teraz Was do zrobienia. Szybko się robi a potem pysznie się zajada. Po wyżerce świąteczno - noworocznej

Moje Małe Czarowanie
SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY 172

twardo jajkami) kroimy w dość drobną kostkę. Cebula musi być naprawdę drobniuteńka. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy i... gotowe! :)Nie ma nic pyszniejszego niż sos tatarski! Szczególnie ten konkretny (szybki, łatwy, mocno grzybowy). Grzyby grają pierwsze skrzypce i tak ma być! :) Borowiki i podgrzybki czarują pod pierzynką z majonezu a pieczarki i korniszony to od zawsze para idealna

Wypisz Wymaluj
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 215

małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu jeśli sos będzie zbyt gęsty). Doprawić solą i pieprzem. Makaron gotowany w sosie wchłonie aromaty i jednocześni lekko

SzczyptaSmaQ
Sos tatarski 216

Na Wielkanoc nie może zabraknąć do białej kiełbasy czy jaj pysznych sosów. Wśród nich jest również sos tatarski. Szybko się robi i warto go wykonać aby

Moje Małe Czarowanie
Ziemniaki faszerowane w sosie koperkowym 212

już chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Maccheroni z kabanosem i leśnymi grzybami 189

Wyśmienity makaron należy podawać z pysznym sosem. Sezon grzybowy trwa, borowiki, maślaki i kurki tylko czekają aby je ktoś znalazł. Połączenie grzybów, kabanosów i słodkiej śmietanki wyszło znakomicie!. Składniki: 30 dag makaronu 15 dag kabanosów świeże grzyby leśne, ilość wg. uznania 3 ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietany sól pieprz świeża natka pietruszki oliwa z oliwek  plaster bakłażana(...)drobno posiekany czosnek i bakłażan jeśli zdecydujecie się go dodać. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy z przyprawami. Gdy woda się zredukuje, a grzyby zmiękną wlewamy śmietankę, dusimy przez kilka minut. Na sam koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki. 3. Makaron podajemy polany sosem

Apetyczna babeczka
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake 449

Dziś przedstawiam pomysł na szybki i pyszny obiad w zabieganym tygodniu. Makaron w sosie pomidorowym z kawałkami kurczaka, szpinakiem i grzybami, zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli. Takie połączenie zawsze i wszystkim smakuje. Polecam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami (6 porcji) Składniki: 220 g ulubionego makaronu 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka

karmelowy
Kotlety ryżowe z grzybami 140

ryżu basmati, 25 g grzybów suszonych, 2 jajka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia, 2 cebule, 100 ml mocnego bulionu, cukier, masło, Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Grzyby umyć, zalać zimną wodą i ugotować. Wyjąć (wywaru z gotowania nie wylewać) pokroić. Wymieszać z ryżem, jajkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać rozbełtane jajka i wymieszać. Podstawę kotletów(...)wówczas ryż powinniśmy trochę rozgotować. Sos: cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie wlać wywar z gotowania grzybów oraz bulion. Dusić aż cebula będzie miękka. A sos gęsty. Doprawić do smaku solą. Pieprzem i cukrem. Następnie dodać 3 łyżki zimnego masła i mieszać aż masło się rozpuści. Zdjąć sos z ognia

królestwo garów
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 231

Prosty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy.  Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ...  A grzyby pozostają jędrne i smaczne! ok 1/2 kg oczyszczonych leśnych grzybów 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki

Atlas Smaków
Grzyby gatunkami. Gołąbek grynszpanowy - gołąbek białozielonawy 392

Gołąbek grynszpanowy Russula aeruginea to jeden z gatunków grzybów, który znam od dziecka . Zbierałam go z Babcią w sosnowo-brzozowych lasach jakich na Mazowszu dużo. Babcia mówiła na niego gołąbek siwy albo betka. A gołąbki to ogólnie trudny temat bo jest ich bardzo wiele odmian i nie wszystkie jadalne. Przyznam, że znam dobrze tylko kilka więc większości po prostu(...)się to wkrótce uzupełnić. W przepisie na Gołąbki z patelni wykorzystałam inny gatunek, ale gołąbki grynszpanowe można przyrządzić w taki sam sposób albo dorzucić je do sosu czy potrawki z mieszanki różnych grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sos grzybowy 134

reszta wylądowała w sosie i w zupie grzybowej. A ja czekam już na następne grzybobranie;) Przyrządzając sos bazowałam na tym przepisie ( klik ), nie dodałam jednak ani wina ani piwa. Sos wyszedł gęsty i aromatyczny. Ja podałam go z makaronem ale pasuje niemal do wszystkiego - od klusek zaczynając na kaszy i chlebie kończąc. Składniki: 1/2 kg grzybów leśnych (prawdziwków, borowików(...)dużym ogniu smażyć je przez 5-6 minut. Do śmietany dodać 2 łyżki zawartości patelni, wymieszać a następnie dodać do reszty grzybów. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem

My simple kitchen
Kurki w sosie śmietanowym 253

przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Kurki w sosie śmietanowym Proporcje na 2 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 300 g kurek 200 g gęstej śmietany 18% 2 cebule 2 łyżki masła posiekany koperek sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka, na patelni

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym 289

czyta naszego bloga wie, że jesteśmy fanami grzybów i ich zbierania. Gdy tylko rozchodzą się wieści, że w lesie pojawiły się grzyby wiadomo, że w lesie jesteśmy również my. I właśnie znów czas grzybowy uważam za rozpoczęty.Pojawiły się kurki, z których potrafię ugotować różne dania. Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym wpadły mi do głowy, gdy przywieźliśmy z lasu(...)dusić z cebulką, nie ma nic smaczniejszego niż czerwcowe kurki. Danie wyszło wyśmienite. Inne propozycje z kurkami: Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej Tartaletki z grzybami (kurki) Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wieprzowina z Tonkatsu 181

Danie kuchni japońskiej Składniki 400 g schabu wieprzowego 2 jajka olej do smażenia bułka tarta sól ,pieprz Sos: 1/3 szkl ketchupu 100 ml sosu sojowego (ciemnego) łyżka cukru Dodatkowo: ryż jaśminowy trawa cytrynowa grzyby mun Przygotowanie   Schab kroimy w cienkie plasterki ,oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 min. Mięso obtaczamy najpierw w rozbełtanych jajkach ,następnie(...)smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie kroimy na paski około 2 cm. Sos: Sos sojowy mieszamy z ketchupem i cukrem. Całość można podać z ryżem jaśminowym wymieszanym z trawą cytrynową oraz grzybami

R'n'G Kitchen