sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:43/129)

Tom Kha Gai 161

ostrzegam: tylko dla miłośników bardzo ostrych smaków! ;) Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem • 0,5 l wywaru z warzyw (można zastąpić z kostki rosołowej ;> ) • 100 g grzybów słomianych (lub pieczarek, najlepiej ciemnych i małych, ale białe też mogą być) • 150g filetów z piersi kurczaka • 1 gałązka trawy cytrynowej • 4 listki cytrynowe • 4 plasterki świeżego kłącza galangi(...)pomidorowego     • 0,2 l mleczka kokosowego • 2-3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego • 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego • 1 papryczka chili   • kilkanaście gałązek grubo posiekanej kolendry Grzyby pokroić na połówki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone piersi kurczaka, grzyby, pokrojoną

Kuchnia Prezydentowej
Makaron z kurkami i bakłażanem 123

300 g makaronu 150 g kurek pół bakłażana sól pieprz pieprz ziołowy pół cebuli 200 ml śmietany 22% szczypta kurkumy 1 łyżka masła bazylia natka pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Szaszłyki z włoską gremolatą 171

Gremolata jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarki w śmietankowym sosie 168

   Jeden z najprostszych i bardzo sycących obiadów.Składniki:-30 dkg małych pieczarek-1 cebula-łyżka posiekanego koperku-1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18%-przyprawa

Maminek kulinarny
Czarka wschodniego zdrowia- zupa z udon 249

duże namoczone grzyby mun duża marchewka pokrojona w cienkie szerokie wstążki garść kiełków fasoli mung (tauge) 4 łodygi szpinaku wodnego 1 łyżka jasnego sosu rybnego 1 łyżka pasty miso Przygotować wszystkie składniki: Namoczone w gorącej odzie grzyby mun pokroić w szerokie paski. Namoczoną w gorącej wodzie skórkę sojową pokroić w kawałki (najwygodniej mi to robić nożyczkami) Świeże grzyby shitake oczyścić(...)zbyt delikatne i po dłuższym przebywaniu w gorącej wodzie straciłyby kruchość i stały się gumowe a liście szpinaku zwiędłyby. Po zdjęciu z ognia dopiero dodajemy też pastę miso i sos rybny. Zamieszać i podawać delektując się tą czarką zupy pełnej zdrowia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chiński rosół z makaronem i warzywami 208

przepisu  3 cm kawałek imbiru 2 owoce anyżu gwiazdkowatego 1 ząbek czosnku 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka syropu klonowego 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 300 g kapusty pak choi 200 g grzybów shiitake 1 łyżka oleju sezamowego 250 g japońskiego makaronu Udon 4 łyżki kolendry 2 łyżki jasnego sezamu Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu(...)imbiru, anyż, rozgnieciony ząbek czosnku, przekrojoną na pół trawę cytrynową, łyżkę syropu klonowego, sos sojowy. Poczekaj, aż bulion zawrze, a następie pozwól mu pogotować się 2 minuty, dzięki czemu uwolnią się wszystkie aromaty. W międzyczasie przygotuj warzywa. Kapustę pak choi umyj i porwij na mniejsze kawałki. Grzyby oczyść, pokrój w plastry i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem sezamowym. Smaż

Roślinna - blog wegański
Żeberka w sosie kurkowym z knedlem czeskim 118

porcja na dwie osoby ok 400 g żeberek 150 g kurek 1 łyżka masła pół cebuli 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny szczypta kurkumy 200

Gotowanie jest łatwe
Sos kurkowy z ziemniakami i koperkiem 157

Obiadek dla 2-3 osób  w 30 minut ! - 400-500 g kurek - 1 cebula średnia - 3 liście laurowe - sól i pieprz do smaku - pół szklanki

Pasje Jolki
Tajskie zielone curry z kurczakiem. Thai green curry with chicken. 255

cebula 1 zielona papryka ćwiartka brokuła 1/2 małej cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych  pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-4 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie składniki przygotować wcześniej(...)powinny się rozgotować ani być zbyt miękkie. Ja zaczynam od bakłażanów, po kolejnych 2-3 min dodaję, cukinię , za chwilę grzyby, paprykę, brokuł i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Danie powinno być lekko słodkawe, słone i ostre. Na sam koniec, już po wyłączeniu palnika dodać

Jemy Pijemy
Grzyby duszone z masłem na zimę 183

zbyt duży, to i nasze plony niezbyt obfite :( Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :) Zakonserwowane w ten sposób służyć będą przygotowaniu szybkiego sosu lub zupy. W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z octem zrobiłam również... Składniki : grzyby masło cebula  ocet, sól, pieprz mielony

Proste Potrawy
Karkówka w sosie winno grzybowym 132

razu zaznaczę że karkówkę prużyłam ponad 2 h łącznie, ale chodziło o efekt, mięso się rozpływało, sos się zredukował i zrobił się gęsty. A przy okazji mąż po powrocie z pracy miał od razu ciepły obiadek, bo już nie było sensu zdejmować patelni z palnika i za 30 min na nowo podgrzewać. Podajemy z ziemniakami lub innymi kluskami typu kopytka(...)pieprzem do smaku). Patelnie przekładamy na najmniejszy palnik i na małym ogniu dusimy ok 1,5 h .Od czasu do czasu mieszamy sos i przekładamy karkówkę na drugą stronę. Po tym czasie dodajemy mrożone grzyby i wszystko dusimy jeszcze około 1 h, oczywiście karkówkę co 30 min przewracamy lub jak nam się o tym przypomni :). Jak karkówka nam się dusi

Piekielna Kuchnia Pati
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 194

masła klarowanego - 315g (ml) gorącej wody Składniki farszu: - 100-120g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) - 200g cebuli - sól i świeżo mielony pieprz - 1 liść laurowy (ja nie dałam) - szczypta pieprzu cayenne (nie dałam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie uszek zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przelewamy zimną wodą (na sicie lub w garnku), zalewamy świeżą wodą(...)miękka, ale nie przypieczona. Grzyby odsączamy na sicie (wywar grzybowy można zamrozić w woreczkach do kostek lodu, przyda się jako bulion do zup, sosów grzybowych, itp.) i mielimy w maszynce do mięsa. Do cebuli dodajemy zmielone grzyby i dusimy całość ok.2-3 minuty, do odparowania nadmiaru płynów. Doprawiamy solą (ok. 3/4 małej, płaskiej łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem (ok.1/2 łyżeczki

Smaczne Zdrowe
Puree grzybowe do słoików na zimę 141

Skoro już dziś pozostajemy w tamecie grzybów leśnych to podsunę wam mój ulubiony przepis na przetwory- właśnie z grzybami w roli głównej. Przetarte grzybki- puree, które używam przez całą zimę jako sos do makaronów i ziemniaków (jedynie po dodaniu śmietanki). Są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek. Składniki: 1 kg leśnych grzybów 3 dag soli ½ łyżeczki pieprzu ½ szklanki wody

Tradycyjna Kuchnia
Schab w Sosie Śmietanowo-Kurkowym (Bitki Wieprzowe w Sosie Kurkowym) 324

podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni dodajemy kurki ( większe kroimy w kostkę ). Gdy grzyby przesmaż ą si ę wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem sola i szczypta tymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Na końcu dodajemy kwaśną śmietanę .   Schab w yjmu je m y z gotującego się

Słodka Strona
Polędwiczki w sosie z grzybów leśnych. 144

Grzyby leśne to dobra baza dla wielu potraw. Na dzisiejszy obiad podałam polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym . Wszystkim bardzo smakowało, więc gorąco polecam. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 20 dag. ugotowanych leśnych grzybów 2 cebule szalotki pietruszka zielona masło klarowane przyprawy: sól, pieprz, lubczyk inne wg. gustu MARYNATA: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta pieprzu grubo mielonego,  szczypta soli

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania