sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:48/129)

Pikantne jesienne krewetki z dynią i grzybami w aromatycznym sosie TomYum 166

Krewetki z dynią zatopione w kremowym sosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni. Porcja: 2 osoby Składniki: ½ słoika pasty TomYum House of Asia 1 Mleczko kokosowe House of Asia 12 dużych surowych krewetek  1 szkl. grzybów (enoki, pieczarki, boczniaki itp.) ½ szkl. dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 limonka świeża chili szalotka lub dymka świeża tajska

SzczyptaSmaQ
COMBER Z SARNY -dziczyzna 159

buraczanym, chrzanem i malinami z prażoną kaszą gryczaną z zredukowanym sosem grzybowym Składniki: 1 kg combra z sarny 2 torebki  kaszy gryczanej Paczka mix orzechów  1 garść  rodzynek 2 łyżki  masła 2 łyżki śmietany na 18% gęstej Garść  żurawiny Paczka suszonych Polskich grzybów Jeden burak duży  (obrany ,ugotowany) 1 łyżka chrzanu Garść(...)Sos: Gotujemy buraka i go blendujemy Dodajemy łyżkę chrzanu ,maliny i vinegar Redukujemy w rondelku aż  połączą  się wszystkie smaki  preferuje dodać cukier mała łyżeczkę ,szczyptę  pieprzu i soli *Kaszę  gotujemy ,odcedzamy i wrzucamy  na patelnię,wcześniej  rozpuszczamy  masło dodajemy śmietanę  ,sól i kilka łyżek  wody po naszych grzybach

Viola cooks with passion
Sajgonki z kurczakiem 363

Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 spora cebula 1 marchewka 1 garść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 jajka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego sól, pieprz(...)krążków papieru ryżowego olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego i z sosem ostrygowym, solimy, pieprzymy i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, grzyby w paseczki, marchewkę ścieramy na "grubej tarce", a imbir ścieramy na "małej" tarce. Kurczaka smażymy, odstawiamy z ognia i dodajemy do niego

Kulinarne przygody Gatity
TOM KHA - wegańska wersja zupy kokosowej z trawą cytrynową i grzybami mun 160

imbiru 1 i 1/2 łodygi trawy cytrynowej 10 g papryki chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek bulion warzywny Przygotowanie: - grzyby zalewamy zimna woda na 20 minut - tofu kroimy w 0,5 cm kostkę - imbir, cebulę, chilli i czosnek siekamy na drobniutką kosteczkę(...)dodajemy rozdrobniony w ręce bulion oraz grzyby a następnie to co smażyliśmy na patelni i gotujemy na małym ogniu - trawę cytrynowa kroimy w cieniusieńkie plasterki i również dorzucamy do gotującej się zupy - na koniec dorzucamy cukier, sos sojowy oraz sok z limonki UWAGA: przed nalaniem dokładnie mieszamy

Pora na pora i pomidora
Łopatka w sosie borowikowo – cebulowym 171

pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Na dno rozłożyć połowę plastry mięsa, na to rozłożyć cebulkę, następna warstwa mięsa i obsmażone pieczarki. Do dużego kubka wsypać proszek gotowego sosu borowikowego i proszek zupy cebulowej. Wlać śmietanę i wywar warzywny. Dokładnie wymieszać. Wylać wszystko na mięso

Kuchnia Pokoleń
Koperkowe gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami 136

doprawione aby można je zjeść nawet z samym roztopionym masłem. Jako dodatek potraktowałem świeże grzyby. Z kolei pieczonymi pomidorami chciałem przełamać dość konkretny smak grzybów. Czy udało się? Koperkowe gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami Składniki podstawowe do gnocchi podawałem tutaj . Tym razem dodałem sporo drobno posiekanego koperku i ok. łyżki kurkumy , która daje rewelacyjny kolor ale i ciekawy(...)położyłem także podłużne, delikatnie słodkawe pomidory . Pomidory po upieczeniu pozostawiłem na chwilę do ostygnięcia, po czym ściągnąłem skórę i małą łyżeczką wybrałem miąższ. Sos grzybowy to nic innego jak podsmażona na oleju drobno posiekana cebula, świeże grzyby oraz rosół. Całość podduszona pod przykryciem ok. 15 minut, doprawiona na końcu szczyptą soli i pieprzu. Zadowolenie osiągnięte - lekkie, odrobinę puszyste w środku

Right Behind The Kitchen
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 189

płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster(...)Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach i rozgrzej w naczyniu odrobinę tłuszczu, ścinek mięsa wołowego, garść grzybów suszonych

Fiolka w kuchni
Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta 205

jeszcze w sklepie kurki, postanowiłam więc wykorzystać je w bardzo klasyczny sposób na szybki obiad w tygodniu. Ulubiony makaron, śmietankowy sos z wieprzowiną i kurkami na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Kurki można swobodnie zastąpić innymi ulubionymi grzybami, które akurat są w sezonie lub zwyczajnie pieczarkami. Polecam ten przepis nawet tym najbardziej niedoświadczonym w kuchni, zapraszam! Scroll down

karmelowy
Bigos 173

kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka przyprawy do bigosu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę posiekać, zalać wodą (poziom wody nie musi(...)przesmażone mięso z łopatki, cebulę i kiełbasę. Wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy ok godzinę. Grzyby moczymy w 1 szkl gorącej wody, kroimy i dodajemy wraz z wodą do bigosu, dodajemy również upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka i sos. Nadal gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy. Najlepiej aby bigos postał przez

Smakołyki Asi
Filety z kurczaka w sosie winogronowym 145

Szybki i smaczny obiad w 30 minut, jest jak najbardziej możliwy i przy tym wcale nie musi być nudny .Świadczyć o tym może to danie z

Gosia gotuje
Gołąbki z wołowiną z wolnowaru 145

włoskiej  farsz: 500 g wołowiny 300 g ugotowanego pęczaku (ok 150 g suchego ) 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 suszone grzyby, zmielone sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku na sos: ok 750 ml bulionu  1 puszka  pokrojonych pomidorów  sól, pieprz czosnek przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest(...)dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, zmielone grzyby. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem  Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki.  Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem (może

Stare Gary
Grzyby w zalewie solankowej 163

Grzyby w zalewie solankowej Grzybki te są świetne ponieważ smakują jak świeże grzyby ugotowane, a wodę od nich można dodawać do zup i sosów, bigosu (a nawet zamrozić na potem) i nada ona smaku grzybowego... SKŁADNIKI: kurki/grzyby ile potrzeba, sól WYKONANIE: Kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak

Tradycyjna kuchnia inaczej
Gołąbki bez zawijania 167

mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu lub wody sól pieprz bazylia Wykonanie: Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać czosnek i posiekane grzyby. Smażyć(...)Wymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać bułkę tartą i wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier

Mama Gotuje
Krupnik na zimę, Moon 149

ziarna jałowca, 3 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego wędzona papryka, słodka papryka, pieprz cayenne, czarny pieprz sos sojowy Obierz warzywa i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na nim warzywa. Dolej wody, wrzuć kasze, grzyby, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj do miękkości warzyw i kaszy (20-30 minut). Pod koniec gotowania dodaj lubczyk

Qlinarnie i Qlinarnie
Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym 134

pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania