sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:56/129)

Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek) 199

Planowałam dziś ugotować dal bhat, czyli sos z soczewicy i ryż - klasyczne danie kuchni nepalskiej. Jednak gdy podsmażałam cebulę i czosnek z nasionami czarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula(...)musztardowym  smakiem ). Dodać pokrojone kurki i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Ugotowaną soczewicę odsączyć, dodać do niej usmażone grzyby z cebulką, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Świetnie smakuje

głodny alergik
WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI 138

Polędwiczki wieprzowe to mięso, które można przyrządzić na wiele sposób i zawsze smakują iście królewsko. Dziś mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską

Ostra na Słodko
Pasta z gotowanego kurczaka i leśnych grzybów 161

Nie wiem jak jest u Was, ale kiedy gotuję rosół, to sam znika błyskawicznie, a mięso zazwyczaj zostaje, oj i to sporo... No i co zrobić

Kraina Miodem Płynąca
Polędwiczki w sosie kurkowym 132

jakoś nie mogłam się zebrać. A tymczasem polędwiczki w sosie kurkowym, mimo że wydają się daniem wykwintnym, są bardzo proste do przygotowania. Sos przygotowuje się ekspresowo, zwłaszcza gdy, tak jak mi, bardziej smakują ci grzyby w całości (oszczędzasz czas na siekanie). Samo mięso smażymy bardzo krótko - to ważne, żeby polędwiczki nie zrobiły się twarde. Chwila, moment - i pyszny obiad ląduje

Milion Smaków
Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem 130

Cześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W

Moja pasja smaku
Obiad fit. Razowy makaron w lekkim pieczarkowym sosie 221

Lubicie dania z makaronem? Ja je wprost uwielbiam. Dziś mam dla Was przepis na obiad z makaronem w stylu fit. Makaron razowy + pyszny, lekki sos pieczarkowy

Słodkie okruszki
Pieczarkowe wpadki i wypadki oraz zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana 139

paryskim dostawcą tych grzybów. Z biegiem czasu hodowla zaczęła być popularna także w stolicy. Pieczarki, początkowo nazywane grzybami Passy zyskały miano Champignons de Paris – grzybami z Paryża . [źródło: kucharz.wieszjak.polki.pl ] Ale dość babrania się w historii okraszonej obornikiem ! Czas na przepis z wykorzystaniem tego szlachetnego grzyba. Prezentuję prostą i szybką w przygotowaniu zapiekankę pieczarkowo-ziemniaczaną z sosem beszamelowym . Przepis bierze

Grunt to przepis!
Roladki z indyka z prawdziwkami 192

ładnie bez spinania, ale gdyby się rozpadały można sobie pomóc wykałaczką). Zwinięte roladki smażymy do zarumienienia, następnie zalewamy bulionem i wodą z moczenia grzybów. Doprawiamy do smaku i gotujemy przez ok 30 minut. Ja swój sos zagęściłam łyżką mąki i podałam z kaszą gryczaną i brokułami

Cynamonowe szczęście
Boczniaki w cieście 113

Składniki: boczniaki (8 szt. wraz z nóżką) sos sojowy (3 łyżki) rozmaryn (1/2 łyżeczki) mąka pszenna (1/2 szklanki) mąka kukurydziana (3 łyżki) woda (1/4 szklanki) sól

Weganka gotuje
Leśna grochówka 119

mnie ciekawy groch o nazwie „hostyjka” -patyczki szynkowe  TRADYCYJNE JADŁO -zioła  Małgorzaty  SKWORCU -przyprawa naturalna- suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi,pietruszka -grzyby leśne, ale mogą być również pieczarki -cebula -oliwa z oliwek -czosnek -sos pomidorowy włoski, z butelki -świeża natka pietruszki Dzień wcześniej trzeba namoczyć groch, na drugi dzień wypłukać i zalać czystą wodą. Ugotować do miękkości. Cebulę

Z Kuchni Do Kuchni
Sos tatarski 160

Generalnie, jest to majonez wymieszany z kwaśnymi i pikantnymi składnikami, takimi jak kapary, korniszony, cebula, szalotka, szczypiorek, chrzan czy marynowane grzyby, a także ziołami i przyprawami. Nie mniej jednak wybór i kombinacje składników, jak również rzeczywista technika wytworzenia sosu różnią się znacznie. Nasz przepis widoczny poniżej jest więc tylko jedną z wielu możliwości i zachęcamy do własnych eksperymentów Ponieważ

Kulinarna Pokusa
Barszcz ukraiński. 123

wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”. Ja do mojego barszczu dodaję grzyby i fasolkę szparagową. SKŁADNIKI:  2 żeberka lub inne mięso

Kuchnia Beaty
Foglie d'ulivo agli spinaci z brązową pieczarką, czosnkiem i serem pleśniowym 266

Kupiłam ten włoski makaron szpinakowy i zaraz pomysł na danie powstał w głowie. Ma fajny kształt i smakuje obłędnie a ser pleśniowy nadaje mu jeszcze smaczku

Moje Małe Czarowanie
Conchiglioni z dynią w sosie kurkowym. 192

Kolejna propozycja podania makaronowych muszli, tym razem już nieco jesienna, bo z dodatkiem dyni i grzybów. Nadzienie dzięki dodatkowi ricotty jest kremowe i delikatne, a śmietanowo- winny sos kurkowy ma w sobie dużo pieprzu, dzięki czemu smaki się równoważą i idealnie uzupełniają tworząc wspaniałe danie. SKŁADNIKI ( 20 sztuk) 20 makaronowych muszli 500g dyni ( przed obraniem) 250g ricotty

DefinicjaSmaku
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 140

kawałki, podobnie jak warzywa. Blendujemy w taki sposób, aby rozdrobnić składniki, ale niekoniecznie powinna to być bardzo gładka masa (patrz zdjęcia). Odsączone z sosu z duszenia pieczarki również blendujemy zachowując niewielkie (1-2mm) kawałki grzybów. Dodajemy je do mięsa i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki doprawiając w międzyczasie solą i białym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt mokry

Kulinarna Pokusa
Gołąbki z kapusty włoskiej, kaszy bulgur, gęsiej wątróbki i kurek 210

Uwielbiamy gołąbki jak większość smakoszy kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze

Moje Małe Czarowanie
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 144

wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni zalewamy mięso wodą. Dodajemy, liście laurowe, pieprz i ziele. Dusimy pod przykryciem. Grzyby moczymy w gorącej wodzie ok pół godziny. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Gdy woda troszkę odparuje dolewamy szklankę bulionu. Czosnek niedźwiedzi kroimy drobno i dodajemy do sosu. By sos był bardziej gęsty na koniec rozrabiamy w połowie

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania