sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:59/129)

Jesień w lesie i grzybobranie. 121

celu - jak największego zbioru grzybów. Przywieźliśmy trzy koszyki: głównie maślaków i kozaków, ale trochę było też podgrzybków i borowików. No i mały termos czarnych jagód, które jeszcze uchowały się na krzakach. jeden z 3 koszyków :) reszta w bagażniku Bardziej szlachetne grzyby już się suszą w suszarce. Maślaki oczyszczone, obrane i z części zrobiłam sos na obiad. Reszta poszła

Pasja Smaku
Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką na oleju rzepakowym 198

zrobić bardzo smaczny posiłek, zobaczcie sami na inne moje przepisy: Krokiety z kaszy gryczanej ; Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Udka duszone z pieczarkami i żubrówką 457

rodzinny obiad, można ją przygotować wcześniej a potem tylko podgrzać i nie tracić czasu na stanie przy kuchni. Wolisz danie bez grzybów ? Zobacz przepis na pysznego kurczaka pieczonego z suszonymi pomidorami i czosnkiem oraz sosem ze świeżych pomidorów - polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Świąteczna pieczeń schabowa 291

Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;)Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku.Dzięki temu, że mięso jest zawinięte w boczek nie wysycha i jest bardzo soczyste. Do tego sos z grzybową nutą oraz z dodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :)A zapach podczas pieczenia, po prostu bomba !:)Mięso warto upiec dzień(...)pokrojone ząbki czosnku.Wstawiamy na noc do lodówki.Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie blendujemy. Boczek kroimy w drobną kostkę, żurawinę na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy resztę składników.Na całej powierzchni mięsa rozsmarowujemy farsz. Zwijamy w roladę. Jeśli trochę farszu ucieknie, nie przejmuj się- będzie do sosu ;)Następnie obkładamy roladę boczkiem i zawijamy sznurkiem.Sos:Pieczarki

Czerwona Porzeczka
Super grzanka czyli grzybowe Croque Monsieur 174

średniego, podgrzewać,  mieszając aż sos zacznie gęstnieć, około 5 minut. Zdjąć z ognia . Dodać ser i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Doprawić  sosem chili, solą i pieprzem.KanapkiŁyżkę masła stopić na patelni na średnim ogniu . Dodać pokrojone grzyby i szalotki. Mieszaj, aż grzyby ładnie się usmażą a płyn odparuje -  około 8 minut. Przenieść na talerz do ostygnięcia.Rozgrzać(...)stroną do dołu. położyć na każdej trochę sera, plaster szynki, ser, przykryć drugą kromką, tym razem pieczoną stroną do góry. Lekko docisnąć. Na każdą kanapkę nałożyć po 2 łyżki sosu, na wierzch pieczarki z cebulą , posypać tartym parmezanem i resztką sera. Piec, aż ser w środku kanapki się stopi a sos i ser na wierzchu ładnie się zapieką - około

Stare Gary
Placki ziemniaczane z mąką gryczaną i wieprzowina duszona w maślanym sosie z odrobiną grzybów 109

łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie; 500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku pół kostki masła ok 85 g 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu czarnego 1 cebula 200 ml śmietany kremówki Mięso umyć, zrolować i obwiązać sznureczkiem(...)podlać szklanką wody , dodać sproszkowane grzyby, sól i pieprz. Dusić ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. W tym czasie orać i zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę gryczaną i sodę. Wymieszać ciasto i wstawić do lodówki. Mięso uduszone wyjąć, pokroić w plastry i odstawić pod przykryciem, sos zredukować, dodać śmietanę (można zagęścić mąką

Gotowanie jest łatwe
Makaron w sosie grzybowo-winnym 130

trzygodzinnym poszukiwaniu grzybów w słynnych lasach chocianowskich wróciliśmy z 6 podgrzybkami :D Delikatnie ususzyliśmy grzybki w promieniach weekendowego słońca. Nic prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością...   Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło(...)minut. Z wywaru grzybowego wyłowić wszystkie grzyby, ale wody nie wylewać. Pokroić grzyby na nieduże kawałki. Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył makaron. Podawać z tartym parmezanem. Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D  Smacznego

MarciochaKucharzy
Ulubieńcy lipca i sierpnia 118

ulubieńcem jest również produkt z Lidla. Sos słodko-kwaśny, który można tam znaleźć tak mi zasmakował, że zużyłam kilka opakowań w ciągu miesiąca. Jego smak kojarzy mi się z sosem do nuggetsów z McDonalda. Jem go na kanapkach, z pierogami czy wege kotletami.   W lipcu często zbierałam jagody, dlatego nie może ich zabraknąć w tym zestawieniu. Jadłam(...)zimę. Polecam każdemu wybranie się do lasu i uzbieranie choćby słoika jagód. Warto! Lipiec to początek sezonu na moje ulubione grzyby, czyli kurki. Najbardziej smakują kurki, które samemu się zbiera:) . Najczęściej jadałam je w tofucznicy albo z sosem a'la śmietanowym.   Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie połączenie to bomba kaloryczna

wegujemy
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym 184

Sobotni poranek spędziliśmy w lesie.A oto i efekt: Kopytka dyniowe w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg dyni 0,8 kg kilka ziemniaków mąka tortowa świeże grzyby 300-400ml śmietany świeża pietruszka sól, pieprz, papryka, białe wino, lubczyk Oczyszczone grzyby pokroić w plastry i podgotować, odcedzić ale nie wylewać wody. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku, dodać(...)grzyby a po chwili około 100ml białego wina. Zredukować wino i dolać 300-400 ml wody po grzybach. Dusić przez około 20 minut, doprawić. Na sam koniec dodać śmietanę i posiekaną świeżą pietruszkę. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda i piec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut

MarciochaKucharzy
Szpinakowe tagliatelle w sosie porowo-pieczarkowym z kurczakiem 340

kurczaka (ok. 30 dag) Mały pojemnik śmietany (200g) – u mnie 18%, ale można pomieszać na pół z 30% wtedy sos będzie  bardziej kremowy. Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki pokroić w półtalarki, a pierś z kurczaka w kostkę. Grzyby i mięso posolić i popieprzyć – smażyć na odrobinie oleju, gdy woda zacznie wyparowywać dodać pokrojonego w paski i sparzonego

Fabryka pomysłów
Makaron z kurkami 135

tygodniu zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, dlatego warto mieć kilka łatwych, szybkich, sprawdzonych i przede wszystkim smacznych przepisów. Taki jest właśnie ten makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem sera i chrupiących kurek:) Składniki: 250g makaronu świderki ( u mnie Międzybrodzki),  300g kurek,  szklanka śmietanki 36%,  100g żółtego sera, ząbek czosnku,  cebula,  sól(...)czosnkiem. Gdy cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści.  Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron polany sosem

Z miłości do słodkości
Borowikowy sos 196

Składniki: 2-3 dag suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki masła 1 1/2 szkl wywaru z grzybów 1/2 szkl śmietany lub

Gaździnka warzy
163. Makaron z sosem kurkowym 117

Małe, leśne i pomarańczowe grzybki o wdzięcznej nazwie kurki, potrafią podczas gotowania swym aromatem wypełnić cały dom i zaprosić na posiłek bez wzywania i

Jadło i czytadło
Schab w sosie z kaszą gryczaną 190

Kasza gryczana stanowi idealny dodatek do mięs w sosie grzybowym... Schab w tym sosie nauczyła mnie robić mama. Nie ma osoby, której by to danie nie smakowało :) Składniki: 500 g schabu, 1 cebula, 1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 2 woreczki kaszy gryczanej Kupiec. Przygotowanie:   Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy(...)złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką. Podajemy z ugotowaną kasza gryczaną

Aga w kuchni
Bitki wołowe w sosie 336

jednak bitki robią się praktycznie same. Bitki wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny – chudego rostbefu bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony pieprz(...)smak. Przelewamy esencję do bitek i uzupełniamy wrzątkiem z czajnika – tak, aby woda zakryła mięso. Dodajemy zioła prowansalskie, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Włączamy mały ogień i dusimy 1 godzinę. Po godzinie duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy sos solą oraz pieprzem. Dusimy kolejną godzinę, choć już po 30 minutach można sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie (moje

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania