Kurki to wspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe
OstryKęsSkładniki na porcję dla 4 osób: 1/2 szklanki ryżu basmanti 1 szklanka wody około 0,5 kg polędwicy wieprzowej garść suszonych grzybów mun 1 szklanka mrożonego groszku 1 por (biała część) 2 jajka sól, pieprz sos sojowy ciemny sos chili olej do smażenia szczypiorek do dekoracji Ryż przesypać na sito i przepłukać. Do rondelka wlać 1 szklankę wody, posolić
UgotowaćPokazały się już kurki, jedne z tych grzybów które uwielbiam. Ich przygotowanie jest super proste, zajmie Wam dosłownie chwilkę :) a smak sosu nieziemski..... Kopytka przepis tutaj Sos kurkowy: 200 g kurek 100 ml śmietany 36% 1 średnia cebula 2 kopiaste łyżki miękkiego masła sól, pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Kurki dokładnie umyć i osuszyć następnie pokroić
Delicious TitbitsOdkrywanie nowych składników do sushi Składniki 3 szt prasowanych glonów nori 150 g ryżu sos do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli dodatki: grzyby shitake … Czytaj dalej Sushi maki z grzybami shitake
czarrna od kuchniciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu. Na plus
Bananowe Polebarszczykiem, smażone, z sosem grzybowym, czy z masełkiem . . . . . Składniki: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 00 g grzybów suszonych 2 cebule sól, pieprz wegeta olej c iasto na pierogi: 60 dag mąki do 1 kg 1 jajko ciepła woda olej Sposób wykonania: Farsz : Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach
Darcia w kuchnirodzaj się skusiłam był przepyszny. Rysiek wybrał tagliatelle. Dostępne są również makarony tylu ravioli szpinakowe z ricottą, mięsne, z kapustą i grzybami i na słodko z kaszą jaglaną i białym serem. Do makaronu można wybrać sos - w czasie naszej obecności było ich ok 6 ale na stronie widzę, że dostępnych jest ich aż 13 - zależy od dnia Wybrałam pół
sierotka maRysia w kuchnipierogów. Przygotuj brytfannę do zapiekania u mnie brytfanna Toscana , o której pisałam TUTAJ Wysmaruj ją masłem. Każdą rurkę nadziewaj farszem.Wywar z grzybów zagotuj, dodaj śmietany i siemię lniane mielone około 2 łyżeczki. Siemię lniane zagęści sos i nie będziemy musieli robić beszamelu. Rurki „pozygzakuj”serem topionym grzybowym i zalej sosem. Zapiekaj w 200 stopni około 20 minut. Brokuła
Z Kuchni Do Kuchniprzestanę sprawdzać czy jeśli odrobinę zmieni się przepis to czasem potrawa nie będzie smaczniejsza . Sos tatarski robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła, korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych. Dziś następna wersja z papryką konserwową. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijajka 3 łyżki oleju roślinnego 10 dag suszonych grzybów shiitake 8 dymek, cienko pokrojonych w plasterki 1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki drobno posiekanej 2-3 łyżki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego 1 łyżka sherry lub półsłodkiego białego wina 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1-2 łyżki świeżo posikanej kolendry Wszystkie(...)smaż mieszając 2-3 minuty, następnie włóż masło i wlej resztę oleju. Gdy masło się rozpuści, wsyp kawałki grzybów i smaż wszystko na średnim ogniu, ciągle mieszając przez 3-4 minuty. 5. Ugotowany ryż rozdrobnij widelcem. Na patelnie z grzybami wlej sherry lub wino i wsyp ryż. 6. Podgrzej wszystko, często mieszając, żeby ryż nie kleił się do patelni
Apetyczna babeczkaczerwona cebula kawałeczek selera 2-3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki śmietana z Bażanowic sól, pieprz szczypta majeranku ziemniaków według uznania 50 g suszonych borowików kilka kropel sosu sojowego grzybowego i samego sojowego 2-3 kabanosy myśliwskie Przygotowanie: Nastawić się pozytywnie przy świetnej ulubionej muzyce.. inaczej zupa nie będzie dobra :-) Borowiki zalać wodą(...)masła lub oleju. Dodać drobniutko pokrojone cebule (do zeszklenia) seler i posiekany czosnek, wymieszać i smażyć z 5 min. Wlać grzyby z wodą, podsypać pół łyżki mąki, wymieszać. Wlać bulion wołowy, dodać kostki warzywne. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem sosem sojowym grzybowym i samym sojowym. Ziemniaki obrać, opłukać w zimnej wodzie. Pokroić i dodać do zupy - ugotować. Zabielić śmietaną, wrzucić
Gaździnka warzysosu rybnego 1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów z dorsza 2 duże łodygi trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kaffir House Of Asia ok 3 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki ( może być mrożony ) 2 ząbki czosnku duża garść świeżej kolendry 2 papryczki chilli 10 pomidorków koktajlowych jedno opakowanie grzybów enoki(...)przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasion chilli i sos rybny. Wszystko gotować 2-3 minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, grzyby enoki, kolby kukurydzy. Gotować ok 3 min. Warzywa mają być
Jemy PijemyIndyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .Polecam SKŁADNIKI: 1 kg filetu z indyka 30 dag grzybów świeżych lub mrożonych garść suszonej żurawiny 1 łyżka przyprawy do indyka 1 cebula szklanka wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju do smażenia sol , pieprz do smaku WYKONANIE: Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy(...)małym ogniu gotujemy ok 5 min. W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem. Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min. Danie
W kuchennym oknie EwyDziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad jednogarnkowy. Kurczak duszony w delikatnym sosie z pieczarkami i szparagami, a następnie zapieczony pod warstwą z mozzarelli i parmezanu. Łatwy, szybki i przyjemny obiad w zabieganym tygodniu, a poza tym generujący mało zmywania, gdyż przygotowuje się go w dosłownie jednej patelni:) Podałam go z makaronem, polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak zapiekany(...)minutę, po czym dodaj grzyby wraz ze szparagami i dopraw solą i pieprzem. Smaż warzywa przez kolejne 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Posyp warzywa mąką i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj kurczaka ponownie do patelni i wymieszaj. Wlej bulion i mleko i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym wmieszaj serek twarogowy
karmelowySos myśliwski jest idealnym wyborem dla ziemniaków, jego składniki można dowolnie zmieniać wedle upodobań smakoszy. Można dołożyć grzyby, zastąpić kiełbasę boczkiem wędzonym , słowem kombinujcie do woli, a ja życzę smacznego:) Składniki 2-3 cebule 1 parka kiełbasy ogórki słodko- kwaśne 1 łyżka masła 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe mąka na zasmażkę Sposób Cebulę(...)mąki z cebulą, całość cały czas mieszając zalewamy wywarem zrobionym z 2 kostek rosołowych rozpuszczonych w 0,5 l gorącej wody. Ogórki oraz kiełbasę kroimy w kostkę, dokładamy do sosu. Podajemy z ziemniakami
Kuchenne aromaty