liście laurowe 2 ziela angielskie 3 szklanki wody 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 puszka białej fasolki 8 sztuk suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 4 pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) 2 szklanki wody(...)zagotuj osoloną wodę i włóż do niej całą kapustę. Przykryj i gotuj około 12 minut, a następnie wyjmij garnka i osusz. Do kolejnego garnka wsyp ryż, dodaj paseczki grzybów, liście laurowe oraz ziela angielskie. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Kiedy będzie gotowy, przełóż go do większej miski. Cebulę
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: 2 dynie makaronowe lub piżmowe garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie) 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe) 1 duża czerwona cebula słoik zielonych oliwek słoik suszonych pomidorów 15 dag kaszy gryczanej 10 dag tartej mozarelli oliwa z oliwek sól ziołowa RAFEX pieprz tłuszcz do smażenia sos: 6 łyżek zalewy z pomidorów 3-4 ząbki czosnku(...)Podlewamy wodą pozostałą po ich moczeniu. Dusimy do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Zalewę z pomidorów mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę mieszamy z resztą składników. Dodajemy przekrojone na pół oliwki. Mieszamy z ziołowym sosem. Farszem napełniamy dynie. Posypujemy mozarellą. Zapiekamy jeszcze ok. 10 minut
Pobite gary Barbaryłyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, garam masala 1 łyżeczka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - do obsypania, szynka hiszpańska 12 plastrów SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta 1/2 szklanki(...)minut, wylać na durszlak i opłukać zimną wodą, na maśle zeszklić cebulę z solą, dodać grzyby, pieprz, przyprawę w płynie,1/2 szklanki wody, śmietanę i dusić z 15 minut co jakiś czas mieszając, dodać koperek posiekany porcję babki podać z sosem - pyszny, smaczny, syty jesienny obiad..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) z 3 śliwki suszone z 3-4 suszone grzyby około 1 płaskiej łyżeczki majeranku (u mnie Skworcu) sól do smaku – u mnie himalajska drobna (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony (u mnie Skworcu) *używam pulpetów wraz z sosem pomidorowym przez, to nie dodaję do bigosu przecieru Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy mięso gulaszowe podsmażając
Słodkie okruszkiW sumie mogę powiedzieć, że to jest moja wariacja na temat sosu bolońskiego, na pewno pewnego dnia postaram się przygotować oryginalną wersję tego klasyku, ale póki
dom-agi.pltradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny sos w zrazach jest najlepszy, mają pyszny, niepowtarzalny smak pieczeniowy. W moim rodzinnym domy najczęściej na Święta jadało się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięhistorycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy do niej odrobinę powideł. Wigilijną kapustę doprawiam zamiennie miodem lub powidłami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimożna się chociaż jeszcze rozpieścić kulinarnie Dziś przedstawiam przepis dla leniuchów, który przygotowuje się dosłownie w kilkanaście minut. Znowu marynowana, soczysta wołowina z pieczarkami i szparagami w przepysznym, słodkawym sosie teriyaki. Wystarczy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, umieścić mięso w marynacie a następnego dnia po przyjściu z pracy można przystępować do dzieła. Zamiast szparagów można z powodzeniem użyć fasolki szparagowej. Warto(...)rzeczy do domu. Polecam! Scroll down for recipe in English Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami (3-4 porcje) Składniki: 650 g ulubionej części wołowiny, ja najczęściej używam sezonowanego rostbefu, pokrojonego w cienkie plasterki, koniecznie w poprzek włókien 3 łyżki mirinu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sake 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki płatków chili 2 ząbki czosnku
karmelowykępka i noszę się z zamiarem ją obciąć i ususzyć. Następna partia przy takiej pogodzie odrośnie w mgnieniu oka. Obiad na balkonie czy ogrodzie wśród świeżych ziół…fantastycznie! Sos do makaronu z salsiccia i portabello Składniki: na 4 – 5 porcji 350 g surowej salsiccia 3 dymki 3 ząbki czosnku 5 pomidorów kiściowych 1 łyżka oliwy 2 duże portabello(...)czasie zalej pomidory wrzątkiem, a po 20 minutach obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj pomidory i grzyby do kiełbasy , przyraw solą, pieprzem i świeżym oregano. Gotuj przez 10 minut. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem. Podaj sos z utartym parmezanem i posiekaną pietruszką
codojedzeniawody seler - tyle ile marchwi 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 5 cm skórki z imbiru 2 łyżki grzybów mung* sól 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 100 g makaronu soba, ryżowy lub sojowy pieprz 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki marynowanego bambusa* 1 łyżeczka sosu ostrygowego sok z 1/2 pomarańczy lub cytryny dymka - do posypania 1/2 łyżeczki anyż(...)mielony 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego pół łyżeczki trawy cytrynowej mielonej 1 łyżka oleju sezamowego pieprz 1,5 łyżki sosu hoisin (opcjonalnie) CIASTO: 1 łyżka oleju sezamowego * krojone, jeśli są całe kruszymy 1 jajko * dokładnie wypłukany (opcjonalnie) 1/4 szklanki wody 1 szklanka mąki sól Pierożki, chociaż sa nieco podobne, nie są pierożkami
Kuchnia od dwojgaPierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to najlepsze ciasto. SKŁADNIKI: ciasto: 2 jajka 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE: wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać(...)zamrażam pojedynczo i zamrożone wkładam do woreczków, gotuję tuż przed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty po wypłynięciu). farsz: 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz, vegeta ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około
Kuchnia Beatypiecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce). Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka: 35 dkg piersi kurczaka zagrodowego 3 duże pieczarki kawałek pora
Codziennik Kuchennytłuszcz z szynki pokrył grzyby. Po 6-8 minutach makaron będzie gotowy, odcedzamy i zostawiamy na boku. Do szynki i grzybów dodajemy 200 gramów kwaśnej śmietany, M ieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy makaron do sosu połowę tartego sera ( druga część pozostaje do posypania przed podaniem ) I na końcu dodajemy większą część pokrojonej pietruszki. Wszystko razem porządnie
Pysznosci Babci Basikubki smakowe szaleją. To danie dobrze mnie charakteryzuje, bo w kuchni kocham produkty świeże, naturalne i zdrowe. Uwielbiam wykorzystywać sezonowość dostępnych składników. Nie wyobrażam sobie polskiej, słonecznej jesieni bez grzybów w kuchni, bez świeżych ziół i bez gęstych aromatów. Proste składniki połączone w pyszną kompozycję to idealne rozwiązanie. Tak powstają najsmaczniejsze posiłki dla naszych bliskich. Polecam Drwalom(...)garście świeżych kurek WYKONANIE: Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę, roztapiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek, tymianek, obrane i opłukane grzyby. Całość podsmażamy mieszając przez 8 do 10 minut, podlewamy winem i dodajemy pozostałe składniki. Czekamy aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy porwaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Makaron łączymy z gorącym
SMYKWKUCHNISkładniki: -schab (ilość zależy od tego ile chcemy zjeść) -2 garści suszonych grzybów -1 cebula -1 kostka rosołowa -1,5 łyżki majeranku -olej -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. a następnie obsmażamy go na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. Kostkę rosołową(...)rozpuszczamy w 250 ml. gorącej przegotowanej wody i wlewamy to na patelnie. Następnie dodajemy cebule pokrojoną w małą kosteczkę i suszone grzyby. Posypujemy majerankiem i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec wyciągamy mięso na talerz a sos zaciągamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy rozkoszować się smakiem naszego dania. Smacznego
Magia jedzenia.zimnej wodzie. Następnego dnia wodę wylewamy i zastępujemy nową (ma jedynie przykrywać fasolę). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kiełbaskę, grzyby i gotujemy aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i koncentrat. Odlewamy pół szklanki sosu i rozprowadzamy w nim 3-4 łyżki mąki, po czym mieszamy z resztą sosu. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z ulubionym chlebem
W poszukiwaniu inspiracjiprosty i smaczny sosik pachnący ziołami. Można go również przygotować z mrożonych grzybów. Zapraszam Składniki: 300 g borowików, 1 duży por (jasna część), 2 ząbki czosnku, 50 ml białego wina (użyłam półwytrawnego), 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, sól, pieprz, świeży tymianek i rozmaryn Sposób przygotowania: Grzyby i por oczyścić, opłukać i pokroić. Czosnek(...)obrać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim por i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolać wino i chwilę smażyć. Dorzucić grzyby, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć około 15 minut. Śmietankę rozrobić z niewielką ilością odebranego sosu – wlać na patelnię i zagotować. Na koniec dodać świeży tymianek i rozmarym. Gotowe
Nie tylko w kuchniobiady) jajko sól pieprz olej Wykonanie: 1. Przypraw boczniaki. Odstaw na chwilę. (Możesz poszaleć i dodać oregano czy ziół dalmatyńskich, trochę sosu bbq) 2. Przygotuj panierkę -jajko rozbełtaj w głębokim talerzu -na płaski talerz wysyp mąkę tartą 3.Opanieruj grzyby 4. Smaż na mocno rozgrzanej patelni i odrobinie oleju. b)mięsny Składniki: schab (około 150gram na porcję; grubość
Fiolka w kuchniłyżka bułki tartej 3 kopiaste łyżki mąki 1 duża cebula 6 plasterków topionego sera tostowego keczup (może być z TEGO przepisu) natka pietruszki 1 płaska łyżka majeranku 25 g grzybów suszonych sól, pieprz olej Grzybki zalewamy 1,5 szklanki wody i czekamy aż zmiękną. Następnie gotujemy je i kroimy w paseczki. Trochę wody wyparuje więc uzupełniamy ją tak żeby(...)układamy klopsy. Pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Na 30 minut przed końcem pieczenia wlewamy grzyby. Jeżeli używamy szklanego naczynia żaroodpornego to grzyby przed wlaniem musimy zagotować. W przeciwnym razie różnica temperatur może spowodować pęknięcie naczynia. Klopsy wyjmujemy, a sos przelewamy do rondla i zagęszczamy 1 łyżką mąki. Podajemy pokrojone w grube plastry i zalane sosem. Można również kroić
Marder&Marder Manufacturekurczaka 1 duży por (biała część) 1 łyżka masła 1 kieliszek białego wina pęczek natki pietruszki 250ml śmietanki do sosów 1 cytryna S&P Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Myjemy pora, a następnie kroimy w plasterki. Grzyby również kroimy w plasterki a kurczaka w kostkę (nic nie musi być pokrojone idealnie). Na dużej patelni rozgrzewamy olej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad lax z ikrą z łososia, filet z sandacza z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym, filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka z rzepą i grzybami, wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, kurczaka po normandzku z cydrem lubelskim oraz spätzlami, carpaccio
królestwo garówpoliki wołowe pieczone w niskiej temperaturze podane na puree ziemniaczanym przykryte fasolką zieloną owiniętą szynką dojrzewającą i sosem ze zredukowanego porto” (34 zł). Pęczotto było przygotowane wzorowo – kasza idealnie ugotowana, warzywa „jędrne” i smaczne, grzyby niezwykle aromatyczne. Niestety, znowu czegoś zabrakło. Danie było niezłe, ale mało wyraziste w smaku. Być może to grymaszenie bierze się stąd
karmelowysól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów
Moje domowe kucharzenie