sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:71/129)

Drobiowy Strogonow z porem* wg Jamiego 111

podzielić. Oryginalny Strogonow to oczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy porów z ogrodu- znacznie cieńszych i mniejszych niż te sklepowe(...)folii aluminiowej. Drobno siekamy pietruszkę, razem z łodyżkami. Odkrywamy patelnię i dorzucamy kurczaka, większość pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam

les mirabelles
Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 179

sycąca. Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 150 ml kaszy gryczanej 250 g boczniaków, umytych i porwanych na kawałki łyżka listków tymianku 1 średnia cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów 100 ml wody sól, pieprz olej do smażenia Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy grzyby i smażymy aż zaczną się rumienić. Dodajemy cebulę, czosnek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzyby na obiad wg przepisu mojej babci 140

inne. Kiedyś nie było komputerów, więc co niedzielę chodziło się na spacer do lasu :-) SKŁADNIKI 1 kg leśnych grzybów 1 cebula natka pietruszki natka selera 3 średnie jajka do smaku: sól, pieprz, szczypta papryki masło do smażenia WYKONANIE Grzyby umyć, pokroić na większe kawałki, wrzucić do wrzątku i gotować około 10-15 minut, aż lekko zmiękną. Na patelni(...)dodać grzyby, wymieszać i nadal przez chwilę smażyć. Na koniec wbić jajka mieszając i doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki. Całość smażyć mieszając, aż jajka nie będą surowe, a grzyby będą wystarczająco miękkie. Uwagi: Ja jadam grzyby w taki sposób, bo bardzo lubię ich smak, jednak wiele osób woli bardziej płynną formę z dodatkiem śmietanki do zup i sosów. Możecie

Passions hobbies life
Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami 202

Znakomita Pita z Brązowej Mąki do tego Brązowe Pieczarki. Pierwszy raz spotykam się w tymi grzybami. Są znakomite i intensywne. Duszone na masełku z dodatkiem czosnku i cebulki są rewelacyjne. Całość wzbogacone smakami chrupiącego kurczaka, warzyw i sosu słodko kwaśnego. Rewelacja. Polecam  Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami  Składniki: na 4 Porcje: 4 Pity Brązowe 20 dag brązowych pieczarek

Gotowanie Patki
Makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym 272

Sezon kurkowy czas zacząć ! Czekałam na niego z niecierpliwością. Kurki to moje ulubione grzyby, smakują mi w każdej postaci, z makaronem chyba najbardziej Dziś mam dla Was makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym. Połączenie kurek i polędwiczki to zgrany duet, musicie spróbować ! Składniki: Makaron tagliatelle 200 g kurek 1 polędwiczka wieprzowa 1 średnia cebula

Moja pasja smaku
Tagliatelle z boczniakami 142

Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Listki tymianku poodrywać od gałązek, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, na niej przesmażyć grzyby na złoto. Dodać pomidory , czosnek i tymianek. Chwilę dusić. Zalać octem i rosołem. Gotować ok. 2 minuty. Makaron odcedzić. Wymieszać z sosem na patelni . Całość doprawić solą i białym pieprzem. Makaron podawać natychmiast po przygotowaniu

R'n'G Kitchen
pasteryzowane w zalewie solnej kurki... 171

ściereczkę, ustawić słoiki na denkach i pasteryzować z 40 minut wystudzone słoiki schować w ciemnym i chłodnym miejscu grzyby po otwarciu słoika na durszlaku przelać zimną wodą lub je w nowej wodzie zagotować i mamy pyszne kurki np. do jajecznicy, sosu, zapiekanek, zupy...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Mielone z leśnymi grzybami w keksówce. 154

wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC. Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym

Kulinarny karnet Christophera
Żołądki w grzybowym sosie z kaszą gryczaną 112

żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka garść grzybów suszonych 1 cebula 200 ml śmietany 22% sól pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki oregano listek laurowy ziele angielskie 1 szkl kaszy gryczanej szczypta suszonej papryki szczypta ogórków kiszonych suszonych sól Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać(...)drobno. W rondelku podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulkę, dodać  marchewkę i pietruszkę, następnie żołądki i podlać wywarem, dodać grzybki i przyprawy, dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec sos podprawić śmietaną, i dodać natkę pietruszki. Sos podawać z kaszą i dowolną sałatką. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
marnowane śledzie w sosie tatarskim 152

tatarskim sosie Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele zachodu. Dlatego warto by jak najczęściej gościły na naszych stołach. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1/2 pęczka szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4-5 kapeluszy marynowanych grzybów(...)kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy do miski. Następnie  do miski dodajemy majonez, kwaśną  śmietanę  ( lub  jogurt   naturalny ),  musztardę , miód i sok z cytryny, c ałość  mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem. Opłukane śledzie kroimy w cztery-centymetrowej długości kawałki  i przekładamy do miski z sosem. Teraz misę odstawiamy

Miód i pieprz
Kurczak kukurydziany w sosie śmietanowym 295

obrać cebulę, opłukać i osuszyć pieczarki, usunąć nóżki. Na pozostałym maśle usmażyć na małym ogniu cebulki i grzyby. 5 minut przed podaniem posypać cebule i pieczarki cukrem i przyprawić sola i pieprzem. Gotowe kawałki kurczaka wyjąć z patelni i odstawić na bok, sos odparować do połowy objętości, dodać śmietanę i ponownie nieco zredukować. Jeżeli trzeba, włożyć kurczaka do sosu

Stare Gary
Biodrówka duszona w cebuli 241

Składniki: ok 70 dkg biodrówki 2 średnie cebule 1 garść suszonych grzybów sól, pieprz słodka papryka przyprawa małgośka jałowiec mielony 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie

czarrna od kuchni
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 356

Uczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na

karmelowy
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 177

Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym Składniki – królik: Królik – 1 sztuka Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski(...)podsmażamy na niej pokrojoną dymkę i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie podsmażamy królika wraz z grzybami pokrojonymi w plasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał, można podlać mięso delikatnie wodą.   Gdy mięso będzie już miękkie

Kuchnia Bon Appetit

Proponowane wyszukiwania