sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:71/129)

Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 186

Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym Składniki – królik: Królik – 1 sztuka Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski(...)podsmażamy na niej pokrojoną dymkę i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie podsmażamy królika wraz z grzybami pokrojonymi w plasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał, można podlać mięso delikatnie wodą.   Gdy mięso będzie już miękkie

Kuchnia Bon Appetit
Kaczka po chińsku 271

ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów mun, 100 gram pędów bambusa, 1 zielonej papryki chili, 1 czerwonej papryki słodkiej, 1 małej cukinii, 1 puszki pomidorów, 4 cm kawałka korzenia imbiru, 1/2 cytryny, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek miodu, 1 łyżki oliwy, 1 łyżki octu ryżowego, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu

Wyprawy kulinarne
Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym 188

Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym 2016-08-30 18:51:37 Porcje 4 Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje(...)papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 55 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania

Wędrówki po kuchni
Sos tatarski wg Aleex 155

obrać i podzielić na białka i żółtka oddzielnie. 2. Ogórki, grzyby i białka jajek bardzo drobno posiekać. 3. Żółtka rozetrzeć z łyżką majonezu na jednolitą masę. 4. Połączyć razem wszystkie składniki. 5. Dodać do żółtek z majonezem chrzan, resztę majonezu i jogurt. Ma być go tyle, aby połączyć składniki sosu. 6. Sos doprawić solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny

W mojej kuchni
Spaghetti z cukinią i boczniakami 168

czasu zagotowania makaronu. Od momentu nastawienia wody zaczynamy przygotowywać sos, który w moim przypadku jest wymyślany na poczekaniu i jest przepisem, który nazywam zawsze "nawinie", bo co się nawinie, to wpada na patelnię. Dziś odsłona z boczniakami, które tego lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami. Składniki (na 3 porcje): ok. 300 g makaronu typu

Weekendy w domu i ogrodzie
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 246

jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa marynowanego * 1 marchewka pokrojona w małe słupki * 1/4 małej cebuli pokrojonej w paski * 2 łyżki szczypioru * 1-2 grzyby shitake pokrojonych w paski

Kuchnia Prezydentowej
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 359

fasoli – Vermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

OstryKęs
KIMBAP 김밥 (WERSJA WEGETARIAŃSKA) 200

Jedyne stałe punkty to ryż i algi. Można zrobić roladki z pieczonym mięsem, z omletem, z grzybami, tuńczykiem z puszki. Ja proponuję wersję wegetariańską. "Bap" po koreańsku znaczy gotowany ryż, a "Gim" to sprasowane algi. Kimbap podajemy z kimchi, sosem sojowym i danmuji (piklowanymi rzodkiewkami). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Tarta z kiełbasą 233

które sprawdzają się jako danie główne, ale także pasują na śniadanie. Przykładem takiego dania jest właśnie ta tarta. Słone, kruche ciasto, do tego farsz z warzyw, kiełbasy i chrupiących grzybów. Wszystko zalane masa jajeczno-śmietanową. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przepisy czytelników".  Ciasto: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, jajko, łyżeczka soli(...)jajka,  sól, pieprz,  zioła prowansalskie.  Grzyby oczyścić, podsmażyć wraz z posiekaną cebulką.  Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i paprykę. Posypać odsączoną kukurydzą. Śmietanę połączyć z rozkłóconymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosem polać tartę.  Piec ok. 35-40minut

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym 217

sos: 10 g suszonych podgrzybków woda 2 szalotki, drobno posiekane 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/4 szklanki białego wina 200 g śmietany 36% sól, świeżo mielony pieprz Składniki na kaszę: 1 szklanka kaszy pęczak 1 łyżka oleju 1 szalotka, drobno posiekana 1/4 szklanki białego wina 3 szklanki wrzątku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Grzyby(...)minuty. Wlewamy białe wino, odparowujemy połowę. Dodajemy odłożone wcześniej grzyby wraz z wodą z namaczania i gotujemy 10 minut. Wkładamy roladki, dolewamy tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotujemy pod przykryciem 7 minut, odwracamy i gotujemy kolejne 7 minut pod przykryciem. 3. Roladki wyławiamy z sosu, wyciągamy wszystkie wykałaczki. Do sosu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, wkładamy z powrotem

My Culinary Art
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 222

przyrządzano wigilijne gołąbki z kaszą i suszonymi grzybami, przy czym kaszę jęczmienną mieszano z kaszą gryczaną. Jeśli dodać do tego wyliczania gołąbki z kaszą i mięsem może się okazać, że nasz region to gołąbkowo-kaszowe zagłębie :) I właściwie nie ma się czemu dziwić. Dobrze doprawione i odpowiednio przygotowane gołąbki, podane z sosem śmietanowym, duszonymi porami lub cebulą, albo sosem grzybowym(...)zwanej „gęsiarki”, na którą mówi się „garnek do gołąbków” ;) Cebulę siekamy na drobną kosteczkę i podsmażamy ją na tłuszczu, soląc lekko. Kiedy zmięknie, dodajemy grzyby pokrojone w paseczki. Wszystko razem smażymy kilka minut. Grzyby i cebulę przekładamy do kaszy, dodajemy sporo pieprzu i jeśli to potrzebne, sól. Wszystko dobrze mieszamy. Farsz powinien być pikantny i leciutko przesolony, ponieważ podczas duszenia

Trzeci talerz
Najprostszy gulasz wieprzowy 238

Parę dni temu pojawił się na blogu przepis na   kluski śląskie . A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem, który wypełni kluskowe dziurki . Tym razem będzie to najprostszy gulasz wieprzowy, bez żadnych udziwnień czy zbędnych dodatków. Taki jaki robiła moja babcia, z mięsem smażonym na smalcu i zagęszczany(...)centymetrowym zapasem. Możemy też wykorzystać wodę z  grzybów. Dodajemy marchewkę, grzyby i przyprawy. Dusimy na małym ogniu około 30 minut. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę z odrobiną zimnej wody. Gdy powstanie nam jednolita masa hartujemy ją 2-3 łyżkami sosu, w którym dusiło się mięso. Wszystko wlewamy do mięsa

Kulinarne przygody Gatity
Jajko zapiekane w pieczarce na dwa sposoby 224

się, że  po odcięciu trzonka kapelusz takiego grzyba staje się całkiem pojemną miseczką. Bardzo lubię jajka zapiekane z kokilkach , dlaczego zatem nie wykorzystać w tej roli pieczarki?  Tak oto powstały moje dwie dzisiejsze propozycje, świetne na śniadanie lub lunch. W pierwszej z nich, wnętrza pieczarek posmarowałam najlepszym pod słońcem sosem z pieczonych pomidorów (który autentycznie jest dobry

Chilli Czosnek i Oliwa
jaja w sosie tatarskim 165

szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany) 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka miodu sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo. Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz połowę szczypioru i wkładamy do miski. Następnie(...)miód i sok z cytryny, c ałość  mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, układamy na półmisku i zalewamy  sosem. Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na trzydzieści minut. Gotowe danie wyjmujemy z lodówki, posypujemy resztą drobno posiekanego szczypiorem i podajemy

Miód i pieprz
Sos ze świeżych grzybów 190

placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu. Składniki: miseczka grzybów ok 300 g cebula śmietana łyżka mąki świeżo mielony pieprz bulion, 200 ml Wykonanie: Grzyby czyścimy z runa leśnego. Kroimy w cząstki wedle uznania (plasterki, ćwiartki,...). Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz odrobinę masła. Wstawiamy(...)rozpuszczonej we wrzątku. Dalej gotujemy już bez przykrycia kolejne 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę (ok 100 - 130 ml), pieprz i sól wedle uznania. Dalej gotujemy. Jeśli uznacie, że konsystencja sosu jest zbyt rzadka, dodajcie do niego łyżkę mąki, która go zagęści. Gotowe :) Mi tym razem sos posłużył jako dodatek do placuszków warzywnych . Przepis na nie znajdziecie  tutaj

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania