proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację mamy swojską wędlinę
Rozpustne gotowaniebzika na jej punkcie, zjadam całkiem spore ilości w zapiekankach czy też z sosami. Składniki mięso z kością na rosół 3 duże marchewki 3 pietruszki 3 ziemniaki 1 mały seler 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 opakowanie zupy grzybowej w proszku kilka suszonych grzybów (opcjonalne) vegeta sól Sposób Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą, gotować
Kuchenne aromatypoprzedniego dnia trochę ugotowanej kaszy. Szukając inspiracji na wykorzystanie i z tęsknoty za grzybami sięgnęłam do zapasów a tam wpadły mi w ręce suszone borowiki i smardze. Wiosnę reprezentować będą młode liście czosnaczka pospolitego. Z tego wszystkiego postanowiłam zrobić bezmięsne kotleciki z sosem - zobaczymy co na to powie mój mięsożerny Żarłoczek ! Zobacz przepis na mięsne danie z suszonymi smardzami - Klopsiki
Smaczna Pyzaniekompletna więc było jednak u nas małe grillowanko . Wrzuciłam na ruszt trochę kiełbasy i pieczarki. Grzyby z rusztu, z serem pleśniowym, są pyszną przekąską. Można też je przygotować w piekarniku jeśli ktoś miałby ochotę. Lubisz grillowane warzywa ? Zobacz przepis na Grillowaną młodą cukinię z sosem jogurtowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Tak jak już pisałam ostatnio – marka Apetina inspiruje! Niesamowicie inspiruje! I tym razem kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu(...)masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy Papaja i curry Apetina – 125 g * sól, pieprz * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce
Ostra na Słodkopodpalamy, gdy płomień zgaśnie dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy wszystko razem, aż sok który puściły grzyby odparuje, następnie dodajemy pieprz, sól, trochę igiełek rozmarynu i utarty w moździerzu jałowiec. Dolewamy trochę gorącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie, w razie potrzeby dolewamy po trochę wody i mieszamy, żeby gulasz
Quinoa Raz!Składniki: -3 piersi z kurczaka -250 g. pieczarek -50 g. margaryny do smażenia -cebula -ser żółty Do przygotowania sosu użyłam "pomysł na roladki schabowe w sosie
Magia jedzenia.włożyć na dno naczynia żaroodpornego. Pół cebuli drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać grzyby i dusić aż zupełnie odparują, doprawić solą i pieprzem. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać przez chwilę, po czym stopniowo ciągle mieszając dodać mleko ( w razie powstania grudek, sos rozbić blenderem) gdyby sos był zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem
Gotowanie jest łatwePoczątkowo myślałam, że połączenie ryby z grzybami nie będzie najszczęśliwszym wyborem, ale okazało się inaczej. Musicie spróbować :) Zajadałam się tym daniem w trakcie diety, dlatego dodaję ten wpis do akcji Danie w paryskim stylu . Dorsz w sosie kurkowym Składniki (3-4 porcje): - dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet) - 1/2 cytryny - sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala
Corner With Recipesużywać ketchupu i innych sosów pomidorowych, sosu słodko-ostrego czy Sriracha. Jeżeli chodzi o picie to najlepiej jest pić wodę lub herbatę. Zasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka, pietruszka, sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni(...)się trzeć ziemniaków. Pieczone placki ziemniaczane z kiełkami i sałatką Ja natomiast najczęściej na śniadanie jadłam po prostu gotowanie/pieczone ziemniaki z sałatką i słodkim sosem chilli. Ziemniaki gotowane z warzywami i słodkim sosem chilli Jeżeli jesteś osobą, która lubi jeść śniadanie na słodko to spokojnie, też znajdziesz coś dla siebie:) Świetnie na śniadanie sprawdzą się
wegujemypiersi kurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie częściej gościć na naszym stole. Składniki: placki Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej Gulasz 500 gram piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Garstka grzybów suszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)kasza powinna być kleista ). Cebulę kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy pierś z kurczaka. Razem dalej smażymy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Po chwili dodajemy grzyby i wodę z moczenia grzybów. Dusimy pod przykryciem ( gdyby płyn odparował zawsze możemy uzupełnić wodą )około 15 minut. Po tym czasie niewielką ilość odlewamy ( dodatkowo możemy dolać wodę ), dodajemy śmietanę , mąkę i koncentrat pomidorowy
Smaki Ewydanie, od dawna, takie serwuje się we Francji i w krajach Beneluksu, a jego nazwę wywodzi się od łacińskiego tartarus ( dno piekła), co miało odnosić się do pikantnego sosu z jakim befsztyk początkowo był podawany. Na koniec tylko krótkie podsumowanie. Jeżeli mamy potrzebę wiary we wschodni, dziki rodowód tatara, to dobrze. Jeżeli zaś, bardziej pasuje nam wersja rodowodu(...)ogórki i paprykę. Całość razem z grzybami i oliwkami układamy na bokach półmiska. Mięso wyjmujemy z lodówki, formujemy w porcje i układamy na środku półmiska. Jeżeli lubimy tatara z żółtkiem jajka ( ma tylu samych zwolenników co przeciwników), podajemy je oddzielnie na stołowej łyżce lub miseczce do sosów
Miód i pieprzteraz mamy w zasięgu ręki. I dzisiaj prezentuje Wam o to moje wyczekiwane z utęsknieniem kurki. Mnaimmm! Uwielbiam je za aromat, za smak, za delikatność i kolor. To wyjątkowe grzyby, dlatego nie mogło być mowy o byle jakim i nudnym posiłku z nich. Chciałam przygotować coś przepysznego, coś wyjątkowego i o unikatowym smaku. Postawiłam na połączenie kilku dobrych i wyjątkowych(...)kremowym sosie o smaku musztardy i miodu, za sprawą serka od Arla Apetina. Dlaczego magiczną fasolkę? Ha! A to jest super sprawa i nie wiem czy już Wam zdradzać sekret, a niech tam, potrzymam Was jeszcze chwilę w niepewności, ale zaraz się przekonacie! Sprawdźcie listę składników, i ugotujmy coś pysznego razem ;-) SKŁADNIKI: - 250 g grzybów - kurki - 1 opakowanie
SMYKWKUCHNIporcje: krucha wołowina - łopatka (Sokołów z Biedronki) 1 szklanka mrożonych grzybów leśnych ok. 350g makaronu Farfalle (kokardki) 20 dag sera mozarella (w kawałku) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku ostra lub słodka papryka sól, pieprz olej Przygotowanie: Kruchą wołowinę przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Grzyby rozmrażamy - wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na małym ogniu do momentu odparowania(...)miski z grzybami i całość mieszamy. Makaron gotujemy al`dente - odcedzamy. Naczynia żaroodporne smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oleju. Makaron układamy na dnie naczynia, kolejno grzyby z cebulą, wołowinę. Ser kroimy w plastry - układamy na górze zapiekanki i posypujemy papryką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 - 20min w temp. 180 stopni. Zapiekankę zajadamy z ulubionym sosem lub ketchupem
Alutka-Gotujezima wyciągamy pyszne zaprawy. Dużą część moich zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów. Kiszona papryka SKŁADNIKI 7 średniej wielkości papryk 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku kawałek
Magiczna kuchnia Darii