podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki pół selera 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki wody Przygotować grzyby - odciąć zapiaszczone końcówki nożykiem, a kapelusze oczyścić za pomocą
Posadzone i zjedzonełyżki oleju i rumienimy pieczarki. Do zrumienionych grzybów dodajemy cebulę i szklimy razem. Wsypujemy na patelnię orzechy i wszystkie przyprawy – bez soli i pieprzu, wlewamy pozostały olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem aż czosnek straci surowy zapach. Studzimy. Ostudzone składniki przekładamy do miski. Wlewamy alkohol, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wszystko razem blendujemy na gładką masę
Karo in the Kitchencebulę, czosnek i pieczarki. Rozgrzej olej, podsmaż warzywa i grzyby. Wymieszaj z kuskusem. Dodaj kukurydzę, fasolę, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszaj. Nadziej papryki farszem, posyp żółtym serem i przykryj wierzchem. Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawaj natychmiast, posypane szczypiorkiem. Danie świetnie smakuje z ketchupem lub sosem pomidorowym. Warto odwiedzić Klimaty i Boa ze względu
Qlinarnie i Qlinarniedoprawiamy solą i pieprzem.Obsmażamy na rumiano.Na patelnię z grzybami dodajemy szklankę bulionu w którym dusiło się mieso, Dusimy ok 10 minut, dodajemyśmietanę.Dorzucamy koperek. Do 3/4 szkl wody dodajemy 2 łyżki mąki, rozkłócamy zeby nie było grudek, dodajemy ciepłego wywaru zpatelni, mieszamy dokładnie, dolewamy na patelnię. Mieszamy podsmażając, aż sos się zagęsci. Kiedy bedzie gęsty przelewamy do garnuszka, wkładamy
Z Majeczką w kuchniPrzetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chili Suszone grzyby Ajwar Aromatyczne suszone jabka Konfitura z czerwonej cebuli Bakłażany w adżice Pure z pieczonych buraków Suszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona
Kulinarne przygody GatityGrzegorza Łapanowskiego jadłam pyszne rzeczy, m.in. pęczak z leśnymi grzybami. Do tej pory od tej kaszy trzymałam się z daleka i tak naprawdę uznawałam tylko jedną kaszę gryczaną, a tu zonk, niespodzianka... pęczak może być pyszny. Dlatego w domu przygotowałam swoją wersje takiej kaszy z dodatkiem cydru, kurczaka i oczywiście sosu sojowego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwlasnie moj jest tym najlepszym.Czym sie rozni od innych?Miesa pieke w piekarniku i dopiero upieczone kroje w kostke i dodaje do ugotowanych kapust:bialej i kiszonej,wraz z sosem,ktory wytworzy sie podczas pieczenia.Pelnie smaku osiagnie po 3 dniach,kiedy wszystkie skladniki przejda wzajemnie swoim aromatem ,bo bigos musi miec czas by sie przetrawic. Skladniki:1,5 kg kiszonej kapusty1(...)kawalkigarsc grzybow suszonych2 lyzki smalcu ze skwarkami sol,pieprzkilka listkow laurowych6-8 ziaren ziela angielskiego5-6 ziaren jalowcaziarna pieprzu czarnegodo przyprawienia miesa:papryka slodka,majer,olej2 lyzki koncentratu pomidorowegoWykonanie:Grzyby wczesniej namoczyc przez noc ,jesli tuz przed przygotowywaniem to w goracej wodzie.Miesa umyc,osuszyc,natrzec olejem i sola.Polowe miesa oproszyc papryka,druga czesc natrzec majerankiem.Wstawic do nagrzanego piekarnika,podlac odrobina
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Danie z cyklu „20 minut i gotowe”. Ekspresowe danie wegetariańskie inspirowane kuchnią orientalną. Wyraźnie pikantne, pełne smaku i pyszne! Składniki: 2 ząbki czosnku 2
Pyry na Gazzupie czy aromatycznych makaronach a nawet pieczone z grzybami. Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia . Składniki: 500g krewetek (obranych, oczyszczonych) 6 liści kaffiru 2 łyżki masła 2 szalotki 2 łodygi trawy cytrynowej 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego 1 papryczka chili pęczek świeżej kolendry Szalotkę, trawę
Gotowanie i blogowaniePrzedstawiam przepis na niezwykle smaczne i proste zarazem danie z najnowszej książki Jamiego Olivera „Everyday Super Food”. Kurczak duszony w piekarniku w sosie pomidorowym
karmelowyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna
Di gotujeKiedy cebula będzie miękka dodajemy boczniaki oraz czosnek, sos sojowy, zioła prowansalskie i solimy do smaku. Całość dokładne mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Można dolać trochę wody. Następnie dodajemy kaszę jęczmienną i dokładnie mieszamy. Jeszcze kilka minut dusimy. Kaszę jęczmienną z boczniakami podajemy na ciepło posypaną szczypiorem. Boczniaki to grzyby bogate w białko, aminokwasy i witaminy z grupy(...)żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, selen, cynk. Boczniaki są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Poprawiają odporność organizmu. Fani tych smacznych grzybów mogą spróbować prostego przepisu na boczniaki z patelni
My Chcemy Jeśćciszy. To ja nigdzie nie idę! Jak mam siedzieć cicho? Muszę się podzielić ze światem obawami co do kleszczy, wściekłych lisów i ślepych myśliwych (lub odwrotnie). Na moje szczęście grzyby można kupić. Więc korzystam ile wlezie. Dziś przed Państwem makaron z kurkami i orzechami laskowymi. Ma jakiś pierdyliard kalorii, ale jak mam zginąć zjedzona przez wściekłe lisy, to przynajmniej zginę(...)dwie garście orzechów laskowych pół małej, białe cebuli 200 ml śmietanki 18% (użyłam łaciatej) sól, pieprz, gałka muszkatołowa świeże oregano – konieczne! łyżka masła Stawiamy makaron i zabieramy się za sos. Orzechy drobno siekamy i prażymy je na suchej patelni aż zaczną pachnieć i łapać kolor. Tu przypominam, że kolor czarny nie jest kolorem pożądanym. Uprażone orzechy zsypujemy na talerz
ladykitchenmałe grzybki, czyli kurki, noszą nazwę pieprznika jadalnego. Ciekawa jestem, jakie miny mieliby Wasi znajomi, gdbyście w odpowiedzi na pytanie "A co masz dziś na obiad?", rzucili lekkim tonem: "Grzyby z rodzaju pieprznikowatych". Podobnie zadziałała moja przyjaciółka, oznajmiając swoim gościom, iż "w tej sałatce jest pokrzywa". Miny: bezcenne ;) www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: ok. 2-3 szklanek kurek/ pieprzników jadalnych podwójna pierś(...)drobiu. 3. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Do cebuli dodajemy kurki, chwilę smażymy. Dodajemy sól, pieprz, śmietanę, kilka kropli soku z cytryny i natkę pietruszki. 4. Do sosu podajemy podsmażone kawałki kurczaka. Najlepiej sos z kurek smakuje z młodymi ziemniakami. Smacznego! Zdjęcie, przepis, wykonanie, inspiracja: Agnieszka
Kuchnia smakówsucho i grzybów brak, ale kurki daje się kupić. A to te grzyby kojarzą mi się z latem, a nie jesienią, o której jeszcze nie chcę myśleć. Zupa kurkowa jest chyba jedną z lepszych zup grzybowych. A z dodatkiem koperku i śmietany zamienia się w prawdziwy raj dla podniebienia. Z kurek możecie przygotować też pyszny sos . Składniki
W SMAK