sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:90/129)

Łosoś w sosie tatarskim 176

Łosoś to smaczna i delikatna ryba więc wymaga specjalnego traktowania. Ja zawsze piekę go w foli w piekarniku,rzadko na patelni,ponieważ nie lubię gdy jest

Kolorowa kuchnia Elki
Sos grzybowy 198

Takie dania najlepsze są w najprostszej wersji Składniki ok 0,5 kg odgotowanych podgrzybków lub maślaków 2 duże cebule 1 mała śmietana 2 łyżki masła sól

czarrna od kuchni
Pieczone kasztany 113

sosy… i nie tylko. Kupione, muszą być w krótkim czasie przygotowane, zostawione – wyschną lub spleśnieją. Upieczone są miękkie, mają słodki, lekko orzechowy smak. Można je zjeść same, z miodem, syropem klonowym, albo oprószone… solą – do wyboru. Nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Świetnie komponują się z wanilią, czekoladą, grzybami, dynią

mojewypiekiinietylko
carbonara z dodatkami 141

Składniki: 250g  boczku 200g pieczarek 250g szpinaku 250ml Śmietana 18% 150g Gorgonzola dolce badż picante  2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Przygotowanie

cookpl
Dieta na rozgrzewkę czyli co jeść aby zimą zimno nie było 175

grzyby i bakterie oraz działają ochronnie na żołądek i wątrobę, zawiera antyoksydanty (kurkuma) cynamon ! mój ulubiony więc doprawiam nim wszystko;) Pasuje do większości potraw: jabłek pieczonych, kawy, mleka, mięsa przy rz ądzanego na słodko.  go ździki lubię, bo kojarzą mi się z dzieciństwem . Nie ma kompotu bez goździków. chili - silnie rozgrzewa więc cz ęsto dodaję do zup i sosów

WYSPA SZCZĘSLIWA
Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu z wolowara 198

najlepiej z  wolnego wybiegu. Zupa jest mocno mięsna. Nie potrzebuje wielu dodatków, te które podałam wystarczą, ale oczywiście jeżeli mamy ochotę, możemy dodać to co lubimy na przykład grzyby mun lub shitake, kapustę pak choi.     inspiracja był przepis z książki "The slow cook book" - Heather Whinney składniki 1300 -1400 g cały kurczak najlepiej z wolnego wybiegu(...)mała cebula, obrana i przekrojona na cztery 5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki sól, pieprz woda do doprawienia: sos rybny sos sojowy do podania: makaron ryżowy pokrojony szczypior, kiełki fasoli, kolendra.  przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć, włożyć do misy wolnowaru, dodać , cebulę, imbir, czosnek, pieprz

Stare Gary
Międzybrodzkie wstążki z sosem kurkowym i brokułem 153

Kolejne danie z Makaronem Międzybrodzkim. Tym razem użyłam wstążki ząbkowanej, i kolejny raz nie zawiodłam się. Makaron po ugotowaniu w czasie przewidzianym przez producenta pozostał taki

Kuchenne zapiski Edyty
SUSZONA WOŁOWINA- BEEF JERKY 122

SKŁADNIKI: - 500 g ligawy lub innego wołowego mięsa bez tłuszczu - 80 ml sosu sojowego bezglutenowego - pół łyżeczki soli - 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione) - 20 ml oleju rzepakowego - 20 ml sosu piri piri MIĘSO WŁÓŻ DO ZAMRAŻARKI na około pół godziny- dzięki temu łatwiej pokroisz je w cienkie plastry, ich grubość nie powinna przekraczać 5 milimetrów.  DO POKROJONEJ WOŁOWINY dodaj(...)wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Mięso przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny. KIEDY MIĘSO SIĘ ZAMARYNUJE osusz je za pomocą papierowego ręcznika i ułóż w suszarce do grzybów. Susz przez około 5 godzin (długość suszenia zależy od mięsa, suszarki, i wielu innych czynników, więc musisz to kontrolować). Jeśli nie masz suszarki śmiało możesz użyć piekarnika- nastaw

Kuchnia bezglutenowa Loli
Gołabki z leśną nutą 151

sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. 2..Kaszę ugotować w dwóch kubkach wody. 3. Grzyby zmielić na grubych oczkach. 4. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać grzyby, dusić przez chwilę. Wsypać do gorącej kaszy, dokładnie wymieszać , doprawić pieprzem i solą. Odstawić do przestygnięcia. Wbić jajko i jeszcze raz wymieszać. 5.  Na każdy liść nałożyć farsz , zwinąć(...)ciasno. 6. Na dno garnka położyć liście, poukładać gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Wszystko zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Sos Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, następnie wlewać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę

Darcia w kuchni
Tagliatella z sosem grzybowym 139

Sosy do makaronu typu Tagliatella można robić przeróżne. Jednak ja mam swój ulubiony. Sos z podgrzybków z kurczakiem. Bardzo prosty i smaczny. Podaję przepis na sos, a makaron trzeba po prostu kopić gotowy. SKŁADNIKI  podgrzybki ok. 30 dag. (  o tej porze mrożone) 1 pierś z kurczaka przyprawa do drobiu jedna cebula 1 łyżka oleju sól , pieprz 1 mała(...)śmietana 18% WYKONANIE Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy dodając przyprawę do drobiu. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka . Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Grzyby płuczemy kroimy w małe kawałki dodajemy do kurczaka i dalej smażymy ok 10 min. Gdy grzyby zmiękną dodajemy śmietanę i dalej smażymy  jeszcze ok 10 min. Śmietana powinna nieco zgęstnieć. Doprawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Farfalle (kokardki) z grzybami 138

Przepis na to danie wpadł mi w oko dopiero w ubiegłym tygodniu. Potrzebne składniki znalazły się na liście zakupowej i mogłam je przygotować przedwczoraj. Wygląd wcale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barcelona i sos pomidorowy 110

całego basenu morza śródziemnego; a więc świeże warzywa (w szczególności pomidory, czosnek, bakłażan, papryka i karczochy), różnorodność chlebów, makaronów, oliwek, wiele odmian fasoli białej, czerwonej, soczewicy no i grzybów. Osobna uwaga należy się przeróżnym kiełbasom. Ja szczególnie polecam lokalną Butiffarę – jest naprawdę przepyszna. Ciągle mam przed oczami niezliczoną ilość gatunków serów, a ten drób…, baranina(...)podzielona – na wybrzeżu, co zrozumiałe, kuchnia opiera się na rybach i owocach morza. Zaś głąb lądu to królestwo mięs i kiełbas. A na koniec przepis! Do przygotowania hiszpańskiego sosu pomidorowego potrzebujemy: – 2 puszki pomidorów – papryki grillowane (daję zazwyczaj 2-3 sztuki, mogą być ze słoika) – oliwki czarne (mały słoiczek) – 2/3 ząbki czosnku – sól, pieprz

Szybko Tanio Smacznie
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 273

grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem

Karo in the Kitchen
naleśniki z leśnymi grzybami 152

tłuszczu smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. składniki na farsz: 300 g grzybów, borowików leśnych 1 marchewka 1 por, biała część 150 g cebuli 150 g sera żółtego 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę(...)obieramy i drobno siekamy. Pora obieramy, nacinamy wzdłuż, płuczemy i siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pora oraz cebulę. Dodajemy grzyby i marchewkę. Dusimy do miękkości wszystkich składników. Następnie odstawiamy do wystudzenia i dodajemy starty na grubych oczkach ster żółty oraz natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe naleśniki smarujemy farszem. Dowolnie zwijamy i podsmażamy na maśle. Naleśniki możemy

Domowy Smak Jedzenia
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 176

rondel wlewamy 2 pełne po brzeg szklanki wody, wrzucamy kostkę bulionową z mocnym aromatem grzybów (ja najbardziej lubię tą z Knorr’a – Marco Pierre White też lubi, wiem że jemu za to płacą ale nie będę się kłóciła z TAKIM szefem kuchni), suszone grzyby, liście laurowe, jałowiec zmiażdżony ostrzem noża, ziarnisty pieprz, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn, jeden(...)dodajemy ogórki kiszone i całość dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos można delikatnie zagęścić. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kolejno składniki, rozpuszczamy trzy łyżki masła. Wsypujemy pełną łyżkę mąki pszennej, z lekkim czubem i całość smażymy, stale mieszając, około minuty. Do zasmażki wlewamy sos z rondla (2 łyżki wazowe wystarczą) i mieszamy, żeby pozbyć się grudek

Karo in the Kitchen
Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą 176

raczej z takim nadzieniem – nie jadłam. Jako, że moja ciekawość była duża, pozostawało samej zrobić te pierogi, już jako mieszkanka Małopolski Pierogi smakują doskonale, szczególnie z sosem lub sosem czosnkowym. Polecam je jeść na drugi dzień, ciasto smakuje zdecydowanie lepiej jak i farsz się dobrze przegryzie. Ponieważ szykując ten wpis, poszukałam o sójce trochę informacji w internecie, dowiedziałam się(...)Smak tradycji”. Drukuj Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g mąki ok 2/3 szkl. ciepłej wody 4 łyzki oleju 20 g drożdży łyżeczka cukru sól jajko do smarowania Farsz Szklanka kaszy jaglanej garść suszonych grzybów ( u mnie borowiki i podgrzybki) 500 g kiszonej kapusty cebula 200 g surowego

Mieszam w Garnku
Włoskie Pierożki Agnolotti 215

mama Joe Bastianicha. Jest to wspaniała alternatywa dla naszych tradycyjnych pierogów. Danie jest czasochłonne i wymaga sporo pracy ale naprawdę warto. Moim zdaniem przebiły nawet pierogi z kapustą i grzybami. Włoskie  Pierożki Agnolotti   Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki(...)suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia 1 łyżka sosu Worhestershire   Dodatkowo: 50 g tartego parmezanu Przygotowanie: Mięso wkładamy

Mania Gotowania
Kaczka faszerowana grzybami 222

ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego sól i pieprz Kaczkę opłukać(...)wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić

Pełny talerz
Pieczeń rzymska 145

kolendry 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby zalać gorącą wodą i zostawić. Cebulę, czosnek i szalotkę posiekać, zeszklić na patelni. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka), albo posiekać w malakserze. Grzyby odsączyć, drobno posiekać. W misce wymieszać mięso (o temperaturze pokojowej) z przyprawami, cebulami, grzybami, musztardą. Dodać odsączoną bułkę i jajka(...)delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć przygotowaną masą mięsną. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 40-60 minut. Podawać na ciepło lub zimno, np. z sosem tatarskim .   Post Pieczeń rzymska pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Domowy pasztet z grzybów 138

potrawy- a pasztet to mój debiut. Wyszedł pyszny! Składniki: 1 kg świeżych grzybów 1 cebula 2 łyżki tłuszczu 2 czerstwe bułeczki 2 łyżki śmietany 2 łyżki tartej bułki Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku 3 jajka Tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i usmażyć na tłuszczu z pokrojoną cebulą. Dodać namoczone(...)zmielić. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę grzybową i piec w temperaturze 190 stopni przez około 60 minut. Gotowy, upieczony pasztet podawać z pieczywem lub z sosem do obiadów

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania