 Biała  kiełbasa w sosie z białego barszczu 281
Biała  kiełbasa w sosie z białego barszczu 281słodkiej śmietanki 1 szklanka wody 1 gałązka rozmarynu ( opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki barszczu białego w proszku ( najlepiej zwykły bez dodatków typu czosnek , wędzonka czy grzyby) 4 łyżki szczypiorku ( krojone od białych części) szczypta brązowego cukru nie rafinowanego ( 1/2 płaskiej łyżeczki) ziemniaki ( ja obieram 2 średnie na 2 osoby ale ilość zależy od potrzeby osób(...)przegotowanej wody - podgrzać- wyjmować łyżka cedzakową bezpośrednio na talerz. Odcedzić ziemniaki i zrobić z nich puree ( a w zasadzie utłuc je bez dodatków). Podawać na głębokim talerzu wlewając najpierw sos .Na to porcję ziemniaków, usmażoną kiełbasę ( po 2 malutkie na porcję). Obok ułożyć paski marchewki. Posypać szczypiorem
Buniabaje w kuchni Roladki schabowe z kaszą gryczaną i białym serem 228
Roladki schabowe z kaszą gryczaną i białym serem 228Jeśli znudziły Wam się tradycyjne schabowe i szukacie pysznego pomysłu na zdrowy i pożywny obiad to polecam takie roladki. Farsz z kaszy gryczanej, suszonych grzybów, cebuli i białego sera. Całość doprawiona ziołami. Naprawdę pyszne! Składniki: 700g schabu bez kości , 100g chudego białego sera, 100g kaszy gryczanej (użyłam Halina) , 6 suszonych grzybków, cebula(...)plastry. Każdy kawałek mięsa cienko rozbić i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Grzyby namaczać w wodzie przez około 2 godziny. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, gotować około 15 minut. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać grzyby oraz kaszę gryczaną, dusić około 15 minut na małym ogniu. Następnie dodać pokruszony biały
Z miłości do słodkości Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi 201
Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi 201lodówki do zamarynowania na noc. Cebule pokroić w cienkie półplasterki. Grzyby namoczyć wcześniej w gorącej wodzie - 1/2 szkl. wody wystarczy - a następnie drobno pokroić - wody z moczonych grzybów NIE WYLEWAĆ!!!, doda się ją potem do garnka z mięsem . Gulasz w trakcie duszenia Zamarynowane mięso wyjąć wcześniej z lodówki i pozostawić na godzinę, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie podsmażyć(...)gorącej patelni na smalcu. Przełożyć do garnka w którym będzie duszony gulasz. Na tym samym smalcu podsmażyć cebulę i potem dodać do garnka z mięsem. Dołożyć pokrojone drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Wszystko zalać wodą na tyle, aby przykryła mięso. Dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Dusić ok. 30-40 minut
Grunt to przepis! Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 206
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 206gotować na małym ogniu 10 minut. Pozwoli to pozbyć się dymnego posmaku z mięsa. Dodatki: 0,5 kg pieczarek 18 małych cebulek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól Sos: 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki mąki Boczek kroimy na małe podłużne kawałki. Powinno wyjść około ¾ szklanki. Jednak nieco więcej lub mniej nie jest problemem. Na dużej patelni rozpuszczamy nieco(...)durszlak i osuszamy na papierowym ręczniku. Odcinamy nóżki, a kapelusze kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki oleju oraz łyżkę masła. Kiedy piana z masła zacznie opadać wrzucamy grzyby i smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie je solimy i mieszamy. Odstawiamy na bok. Nam nie udało znaleźć się małych cebulek, więc zastąpiłyśmy je cebulkami dymkami. Należy
Kolizje Smaków Zrazy wołowe z nadzieniem z kaszy i grzybów 211
Zrazy wołowe z nadzieniem z kaszy i grzybów 211zaraz ugotować więcej, będzie do podania później. Kaszę można dodać dowolną, ja zrobiłam z jęczmienną. Do miski w której jest boczek i grzyby dodać pół woreczka ugotowanej kaszy, suszone grzyby. wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Nadzienie musi być dobrze doprawione. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz i zwinąć zrazik. Zabezpieczyć zrazy przed rozwinięciem nitką lub zabezpieczyć(...)wysokości zrazów, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować, sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić solą lub pierwszym. Gotować na najniższej temperaturze. Czym wolniej tym lepszy smak uzyskacie. Zagęścić sos łyżką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody. Powoli wlewać do sou, cały czas mieszać. Jak zauważycie że już jest gęsty, to więcej nie dodawajcie. Podawać zrazy z kaszą
Kuchnia Pokoleń Grzanki z kurkami i suszonymi pomidorami 252
Grzanki z kurkami i suszonymi pomidorami 252powstały łódeczki. Środki kajzerek można ususzyć i zrobić z nich tartą bułkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, ja wykorzystuję tę z suszonych pomidorów. Podsmażyć na niej kurki (większe grzyby trzeba pokroić na kilka kawałków). Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane suszone pomidory i zalać roztrzepanymi jajkami. Po prostu robimy jajecznicę. Kiedy jaja się lekko zetną doprawiamy całość ponownie solą(...)żółtego sera. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż ser się rozpuści, a bułki zrobią chrupiące. Podajemy posypane szczypiorkiem i polane keczupem, domowym sosem pomidorowym, albo jak u mnie z mieszanką ajwaru i łagodnego keczupu w proporcjach
Kulinarne Inspiracje Majówka! 241
Majówka! 241deszcz, deszcz i deszcz. Ale poza Państwem Młodym i doskonałą zabawą, genialną rzeczą na tym weselu było jedzenie - tak dobrego jedzenia na weselu chyba jeszcze nie jadłam - doskonała zupa grzybowa na pierwsze, pyszne miękkie, soczyste mięsa na drugie - i ten chrupiący pstrąg - nie dało się tego wszystkiego zjeść i dalej sobie nie mogę wybaczyć jak mogłam wszystkiego nie spróbować. Choć(...)tort weselny - nie sztuczność napchana cukrem i lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort - choć zupy grzybowej nic nie da rady przebić. Po prostu niebo w gębie!!! I to doskonałe otoczenie - góry - czego więcej chcieć
sierotka maRysia w kuchni Gulasz wieprzowy z kurkami 165
Gulasz wieprzowy z kurkami 165„Pisałam kiedyś na tym blogu, że jeśli chodzi o kurki to przyrządzam je na jeden sposób. Ponieważ w tym roku jest ich znacznie więcej, postanowiłam nieco
Wiem co jem MAKARON   Z    KURCZAKIEM   I   KURKAMI 212
MAKARON   Z    KURCZAKIEM   I   KURKAMI 212SKŁADNIKI : 250 g makaronu razowego wstążki Lubella 300 g piersi z kurczaka 200 g grzybów kurek 100 ml śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 cebula 250 ml bulionu warzywnego 50 g parmezanu sól, pieprz i papryka w proszku do smaku natka pietruszki(...)kostkę. Na patelnię wlewamy olej, podpiekamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso kurczaka i przyprawy. Chwilkę smażymy aż mięso się trochę podpiecze, następnie wlewamy bulion i dusimy sos około 15 minut. Do sosu dodajemy umyte kurki , mieszamy i doprawiamy do smaku. Mąkę, śmietanę i 1/4 szklankę wody mieszamy trzepaczką i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Na koniec
Kulinarne Fantazje Marioli Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 330
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 330zlewamy do dużego garnka. Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem, na bardzo niewielkim ogniu, około 3-4 godzin(...)już są nie do użycia, ale bez kości możecie go sprezentować Waszemu psu lub kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych
Karo in the Kitchen francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 205
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 205Składniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni Lubię Pierogi z dzika 207
Pierogi z dzika 207jałowca, gałązka rozmarynu, 220 g słoniny solonej, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 200 ml mocnego bulionu (u mnie z gęsi), sól, pieprz, 400 g mąki pszennej „0”, 10 g grzybów suszonych, sól, 6 żółtek, 30 ml oliwy, ciepła woda (150 – 250) ml, 2 cebule, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, masła, Cebule pokroić w cienkie półplasterki poddusić na maśle(...)posiekać niezbyt drobno. Mięso zemleć. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Wlać bulion dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać. Grzyby zmiksować. Mąkę wymieszać z grzybami. Wsypać do malaksera, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką
królestwo garów Rolada z szynki z grzybami leśnymi wg Aleex 185
Rolada z szynki z grzybami leśnymi wg Aleex 185Płaty mięsa rozbić, oprószyć przyprawami. 7. Na każdym płacie mięsa równomiernie rozłożyć grzyby. 8. Mięso zwinąć w roladę. Uformować ją za pomocą nici. 9. Na pozostałym po duszeniu grzybów tłuszczu obsmażyć rolady na złoty kolor z obu stron. 10. Rolady przełożyć do brytfanny, podlać szklanką bulionu (łatwiej będzie je piec w rękawie do pieczenia, wtedy bulion wlewamy do środka(...)bulionem. W razie potrzeby dolać bulionu. 12. Rolady wyłożyć na deseczkę, by mięso „odpoczęło” po pieczeniu. 13. Mięso pokroić w plastry. 14. Podawać z ulubionymi dodatkami, ewentualnie z odrobiną sosu pieczeniowego lub grzybowego. Smacznego
W mojej kuchni Kaczka faszerowana kaszą gryczaną 185
Kaczka faszerowana kaszą gryczaną 185moja miała 2,30 kg ) 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz, majeranek. Farsz: Szklanka kaszy gryczanej podroby z kaczki ( u mnie wątróbka, żołądek, serce ) x2 kilka suszonych grzybów 1 średniej wielkości cebula olej, sól, pieprz Sposób wykonania: Kaczkę oczyściłam, umyłam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę wymieszałam z oliwą i przyprawami. Mieszanką natarłam kaczkę(...)środku. Pozostawiłam na noc w lodówce. Podroby z kaczki ugotowałam w wodzie z dodatkiem soli, wystudziłam, pokroiłam w kosteczkę. Do garnka wsypałam kaszę , dodałam podroby, rozdrobnione suszone grzyby, wlałam dwie szklanki wywaru z gotowania podrobów, gotowałam na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę, odstawiłam. Cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju, dodałam do kaszy. Doprawiłam
Darcia w kuchni Sałatka pieczarkowo-serowa (z sosem czosnkowo-ziołowym) 399
Sałatka pieczarkowo-serowa (z sosem czosnkowo-ziołowym) 399https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Lubię sałatki z niewielką ilością składników, ponieważ są szybkie i smaczne. Ta jest jedną z nich - smakuje
Di gotuje Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 243
Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 243Wczoraj moja teściowa zrobiła nam smaka na kurki. Plan na obiad był zupełnie inny ale... długo nie myśląc polecieliśmy w niedzielne popołudnie do sklepu po potrzebne
Pyry na Gaz