sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:99/129)

Kaszotto jęczmienne z pieczarkami (i kurczakiem) 240

się nasuwa :-) Idąc więc tym tropem, polecam Wam moje ulubione kaszotto, które u mnie króluje w wersji z pieczarkami (niekoniecznie z kurczakiem), natomiast jeszcze lepsze wychodzi właśnie z grzybami leśnymi:-)    SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła klarowanego ok. 300 g pieczarek 1 dużą cebula 2,5 - 3 szklanki wody sól, pieprz zielona pietruszka ewentualnie: gotowane mięso(...)wody kasza nadal jest twardawa, dolejcie resztę wody. Pamiętajcie jednocześnie, że kaszotto nie powinno być suche, a więc powinno wyglądać tak, jakby między ziarenkami kaszy znajdowały się niewielkie ilości sosu.  Jeśli akurat macie gotowane mięso z kurczaka (np. z niedzielnego rosołu) możecie je dodać przed samym końcem gotowania, tak zęby zdążyło nabrać odpowiedniej temperatury, ale dodawanie mięsa nie jest

Czary - gary w kuchni
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 482

moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki(...)także dwa dni kulinarnej rozpusty. Tylko komu chce się wtedy stać przy kuchni i gotować? Proponuję kilka niezawodnych dań, które nie wymagają wiele pracy i wysiłku! Schab w sosie śliwkowym Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak a la Stroganow Polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem feta Kurczak w sosie karmelowym z nerkowcami Wołowina

Kulinarne Inspiracje
Kurczak z ananasem w śmietanowym sosie 184

To danie jest idealne na imprezy czy świąteczną kolację czy obiad. Można podać z makaronem, ryżem lub jak ja z bułeczkami. Smak bardzo fajny lekko słodkawy

Kuchnia Pokoleń
Pieczony, prasowany boczek 190

skóry 3 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester 1 łyżka miodu 1 łyżeczka , granulowanego czosnku 1 łyżeczka , mielonej ostrej papryki sól do smaku Wszystkie przyprawy i sosy ,mieszamy ze sobą , dodajemy miód , mieszamy . Boczek tniemy w ładne , zgrabne kwadraty , osuszamy je ręcznikiem papierowym . Mięso przekładamy do miski lub pojemnika i zalewamy marynatą – wmasowujemy ją w każdy kawałek(...)boczek nie puści soku , można go delikatnie podlać wodą , ale dosłownie tylko tyle ,żeby się nie przypalał ( około 50-100 ml ) . . Serwujemy na gorąco , idealnie smakuje z leśnymi grzybami , ale równie dobra będzie kiszona kapusta Post Pieczony, prasowany boczek pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 241

fasolą i cieciorką. Pieczarki pokrój w plasterki. Podgrzybki dokładnie opłucz, przełóż do małego naczynia i zalej wrzątkiem. Poczekaj chwilę, aż zmiękną, odcedź, pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów przelej na patelnię, rozgrzej, dodaj pieczarki. Duś do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Pieczarki dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj wszystkie przyprawy oraz przeciśnięte ząbki czosnku(...)zimno. Świetny jako przekąska, wyśmienicie smakuje też na kanapach. Ja bardzo lubię podawać go do tradycyjnego zestawu obiadowego, który umieszczam poniżej. Można pokusić się o zrobienie sosu jako dodatku do pasztetu, np. chrzanowego (w tym celu w rondelku wystarczy podgrzać odrobinę roślinnej śmietanki lub mleka sojowego, dodać chrzan i przyprawy), jednak moim zdaniem nie jest to konieczne. Pasztet ma delikatną

Roślinna - blog wegański
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55890

części w poprzek. Na środek nakładamy dwie łyżki farszu i składamy na pół, sklejamy boki. Pieczemy do 20 minut w 210 stopniach. I gotowe! 3. Łazanki z kapustą i grzybami - wersja uproszczona Łazanki wydawać by się mogły dość pracochłonną potrawą. Ale według mojego przepisu- pójdzie o wiele szybciej, bo robimy z gotowego makaronu łazanki, pieczarek i kapusty kiszonej niegotowanej. Składniki(...)Położyć na cebuli. Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Wyłożyć na śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Bulion warzywny z pieczarkami 188

esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których każdy kolejny zamiast wody, ma właśnie wcześniej ugotowany bulion (pierwszy bulion na wodzie, drugi bulion na bulionie pierwszym, trzeci – na bulionie drugim). Dobrze przygotowane buliony wydobywają wszystkie smaki(...)miesięcy). Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych

Moja Delicja
Ziemniaki faszerowane 139

To chyba jedno z ukochanych dań mojego męża. Faszerowane ziemniaki mógłby jeść codziennie :) Nie ukrywam, są pyszne! Składniki: 1kg ziemniaków 200g pieczarek 100g szynki szwarcwaldzkiej 100g

Gotowanie i blogowanie
Danie jednogarnkowe 2 231

Ostatnio stało się modne nie wyrzucanie resztek żywności. Szkoda że tak późno. Jak już nie raz pisałam,  pamiętam czasy dużo przed lodówkami. W związku z

Eli Gotowanie
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami 191

Dania makaronowe uwielbiam pod każdą postacią. A ten sos pasuje do ich każdego rodzaju, jest cudowny i aromatyczny, przebija się tu słodycz suszonych pomidorów i lekko cierpki, wytrawny smak oliwek. Do tego dużo prażonych migdałów i posiekanej natki – to absolutny obowiązek! Pyszne i rozgrzewające jedzenie, które sprawia, że ostatnie podrygi zimy stają się bardziej znośne. Składniki na 2 duże(...)tofu w kostkę, a pomidory w plasterki. Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć cebulę i dodaj do niej przeciśnięte ząbki czosnku. Gdy się lekko poddusi, dodaj też pokrojone grzyby. Całość duś do momentu, aż większość wody z pieczarek nie odparuje (w międzyczasie na drugiej patelni delikatnie upraż migdały i posiekaj pietruszkę), a następnie dorzuć pomidory, oliwki i tofu, dopraw

Roślinna - blog wegański
Gęś pieczona z kaszą gryczaną 162

Gęś pieczoną z kaszą gryczaną można wyluzować, nie jest to konieczne, ale zdecydowanie łatwiej jeść taką wyluzowaną gąskę :) gęś, nadzienie: 340 g kaszy gryczanej, 30 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 1 cebula, 2 jajka, sól, cukier, pieprz, łyżka listków tymianku, wywar: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, Gęś dokładnie umyć i osuszyć(...)przyprawami. Nadzienie : do rozgrzanego garnka z grubym dnem dodać 4-5 łyżek tłuszczu gęsiego, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szczyptę soli i cukru, poddusić. Następnie dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Dodać opłukaną i lekko osuszoną kaszę - kasza ma być bez wody i smażyć około 2 minut. Następnie wlać 520 ml gorącego wywaru (tego ugotowanego na resztkach/podrobach z gęsi), przykryć

królestwo garów
Kurki na maśle z natką pietruszki 189

Kurki na maśle z pietruszką. Do kotletów panierowanych z karkówki często przygotowuję kurki z patelni z natką pietruszki . Sezon na kurki trwa na całego, co kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mule w kurkach na białym winie 139

ViolaPassion Wspaniałe wykwintne danie. Mule z kurkami w białym winie. Krótka informacja dla moich czytelników nie Polskojęzycznych. Kurki są to leśne grzyby. NIE znający się na grzybobraniu powinni wybrać się  do sklepu. Składniki: 300g kurek 12 muszli Natka pietruszki drobno posiekana 1 dymka drobno posiekana 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę 120 ml białego wino 100 ml przegotowanej wody(...)posiekanej Pietruszki na małym  ogniu pod przykryciem. Gdy kurki są  miękkie  dodajemy sól  i pieprz do smaku mieszamy i już. Wykładamy muszelki I polewamy naszym sosem z kurkami Smacznego

Viola cooks with passion
Drożdżowe pierogi z pieczarkami 203

Klasyczne pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię.    Składniki : * 1/4 kostki drożdży * szklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej rzepakowy * szczypta soli(...)gdyby się kleiło - podsypać mąką. Wycinać koła od szklanki. Nadziewać zimnym farszem. Zlepić brzegi. Ułożyć na blaszce do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem i piec na z złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym

Magiczne Życie Marty
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI 211

Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa ze świeżych (w sezonie) kurek lub mrożonych zimą. Ciężko się od niej oderwać! Gdy tylko pojawią się pierwsze kurki na straganach

Słodko-Słony Świat Ilony