sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:105/129)

Pełnoziarniste penne rigate z pomidorami i kurkami. 197

Dziś wybieramy się z żonką do znajomych na party noworoczne, jest to taka małą tradycja już od kilku lat. Dlatego, aby nie przejeść się zbytnio w

BaRepas
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 166

samym miasteczku znajdziecie mnóstwo małych sklepików oferujących pecorino, a także inne lokalne specjały. Do wyboru będziecie mieli sery o różnym stopniu dojrzałości, a także z dodatkiem peperoncino, trufli, pieprzu, grzybów, czy dojrzewające w liściach winogron lub popiele. Cały ser waży kilogram, ale można też kupić zapakowaną hermetycznie mniejszą porcję. Pecorino z truflami Pecorino do wyboru do koloru(...)secondo piatti :) Makarony W Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane są na pierwsze danie, primi piatti . Możecie wybierać spośród znanych w całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika. Kolejna miejscowa specjalność to pici

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekane bakłażany 166

promieniach mokre od deszczu lśniły w trawie brązowe kasztany. Jak co roku tak i tym razem wyruszyliśmy na kasztanobranie. Okazaliśmy się zupełnie niemodni, gdyż teraz każdy wybiera się na grzyby. W drodze do naszego ukochanego miejsca, która wije się wśród wiosek i lasów.,mijaliśmy mnóstwo aut, które zjeżdżały z drogi i ginęły za zasłoną z liści. Ciekawa jestem jakie miny(...)szalotki pomidory z puszki oraz cynamon i gotujemy aż odparuje nadmiar płynu. Wyciągamy cynamon i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 2-3 łyżki sosu, a następnie układamy plaster bakłażana, plasterki mozzarelli i trochę sosu pomidorowego. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na samą górę nakładamy dość grubą warstwę startego parmezanu. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego

Przysmaki Karolki
Schab faszerowany podgrzybkami 200

Dzisiaj polecam kolejny przepis na mięso faszerowane sezonowym farszem: grzybami. Tym razem jako farsz do schabu zostały wykorzystane (zebrane przez nas w lesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami(...)mięso odpoczęło, rozwijamy z papieru i możemy przekroić roladki schabowe na 3 części. Ja podałam Schab faszerowany podgrzybkami z surówką z włoskiej kapusty, z porem, marchewką, jabłkiem i sosem majonezowo-jogurtowym. Smacznego!   The post Schab faszerowany podgrzybkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wrocławscy Ulicożercy - Relacja z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa 138

się zdecydować na konkretny posiłek, wybraliśmy moją ulubioną pizzę od Happy Little Track . Lepszej margharity nie znajdziecie w całym mieście! Idealne ciasto pieczone w piecu opalanym drewnem, najlepsza mozzarella, sos pomidorowy i świeża bazylia, to jest to, co takie łasuchy jak ja lubią najbardziej. Przemiłej obsłudze po raz kolejny bardzo dziękuję za to, że pozwolili mi wtargnąć z moim obiektywem(...)zachwyciły nas swoim smakiem. Wygląd i oryginalny sposób podania zdecydowanie na plus. Jednak samo nadzienie mogłoby być lepsze. Wybraliśmy pierogi z krabem i selerem naciowym oraz indykiem i grzybami mung. Krab okazał się oszukany — paluszki krabowe, które rzecz jasna lubię, ale dobrze wiemy, ile wspólnego mają one ze wspomnianym skorupiakiem. Sam indyk zaś był smaczny, lecz bez szału. Największym bólem

Food Square
SUSZONE POMIDORY 209

avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia 5-6 godzin.Trzeba kontrolować i sprawdzać. Pomidory równomiernie się ususzą i nie przypalą. Ja wysuszyłam je w piekarniku. Temperatura 60-70 stopni przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli macie(...)usmażą. Powinny być całe zalane oliwą. Zakręcałam i odstawiałam do góry dnem.Same się wekują. Ja przerobiłam ponad 50 kg. pomidorów. Zrobiłam z nich przecier pomidorowy .   Idealny do zup, sosów, gulaszy i poprostu do picia. Miąższ który wydrążyłam idealnie wykorzystałam- nic się nie zmarnowało. Smacznego! Polecam też zrobić DOMOWY KETCHUP

potrawyregionalne
Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara 245

przedstawiam przepis na bardzo smaczne i szybkie danie, które z pewnością sprawdzi się jako łatwy obiad w pracowitym tygodniu. Pyszne i łatwe spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem, śmietanką i grzybami, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ze składników, które są zazwyczaj w każdym domu i jest gotowe dosłownie w kilkanaście minut! Polecam gorąco(...)śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane bazylią. Smacznego! English version Mushroom spaghetti carbonara (4 servings) Ingredients: 500 g spaghetti 200 g smoked bacon

karmelowy
Roladki schabowe z warzywami gotowane w folii 224

Kilka dni temu miałam przyjemność gościć na obiedzie bardzo sympatyczną, ale jednocześnie wymagającą pod względem kulinarnym parę. Moi goście nie jedzą bowiem żadnego drobiu, grzybów, tłustych mięs oraz smażonych i pieczonych potraw. Dlatego przygotowałam dla nich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z  mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem(...)wolnym ogniu około 40-45 minut. Następnie wyłożyłam do głębokiego talerza i delikatnie, żeby się nie poparzyć porozcinałam folię. Roladki wyjęłam z folii, a powstały w niej podczas gotowania sos zlałam do talerza. Można go zagęścić i ewentualnie doprawić, i wykorzystać do polania roladek

Kuchenne zapiski Edyty
Jagnięcina z kisielem grzybowym 139

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI: 300 g jagnięciny 3 łyżki musztardy Dijon Kolendra Sól, pieprz 10 - 15 szt. suszonych grzybów leśnych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatki (opcjonalnie) :  Kasza kuskus oraz sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych KROK 1:  Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)godzinę po czym grillować na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony.  Odstawić pod przykryciem na 3- 4 minuty. Delikatnie posolić i popieprzyć.   KROK 2: Suszone grzyby gotować w około 300 ml wody przez 0,5 h. W szkalnce z około 50 ml wody rozrobic dokładnie mąke ziemniaczaną. Dodać do gotującego się wywaru grzybowego, posolić i popieprzyć

smacznieinatemat
Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup 345

Pyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek

karmelowy
Pierogi z mięsem i pieczarkami 175

domu lubimy najbardziej. Lepimy je nie tylko na święta z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym, lecz także w ciągu roku. Z mięsem, z grzybami, z serem, z twarogiem, czy na słodko z jagodami lub innymi owocami. Pierogi są o tyle wdzięczne, że możemy je faszerować naprawdę do woli. Ciasto jest elastyczne i pasuje do każdego farszu. Do ciasta(...)wykrawaczki do ciasta, pierogi będą miały ładne kształtne brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotujcie w osolonym wrzątku około 10 min. Podawajcie z olejem, skwarkami i cebulką lub ulubionym sosem. Smacznego:)   U nas w domu lubimy, oprócz świeżo wyjętych pierogów z wody, także te odsmażane. Są przyrumienione i chrupiące. Podajemy je z cebulką i boczkiem posypane drobniutko startym

Zasmakuj Kuchni
Bigos z kapusty pekińskiej 126

Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej kuchni najczęściej stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji(...)kiełbasie przekładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Do pomidorów dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony oraz kolendrę i kminek – mieszamy. Gdy uwolni się aromat przypraw, a sos na patelni zredukuje się – przelewamy go do garnka z kapustą. Siekamy koper i dodajemy do bigosu. Całość krótko zagotowujemy. Podajemy natychmiast. Bigos z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty i szybki

mojewypiekiinietylko
Gulasz z boczniakiem i kluski serowo ziemniaczane 201

na kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka

Gotowanie jest łatwe
MAKARON Z KURKAMI I KURCZAKIEM, Z ORIENTALNĄ NUTĄ 158

temperatury, po pysznym chłodniku ogórkowym , dzisiaj coś konkretniejszego, wszak na dworze już tylko 29"C. Wręcz chłodno przy wczorajszych 40"C. Dzisiaj coś szybkiego i baaardzo smacznego. Duuużo grzybów, kurczak, mascarpone, świeże zioła (tymianek i rozmaryn), ulubiony makaron, do tego cebula z czosnkiem i mamy przepyszny, w miarę szybki obiad. Ja dodałam jeszcze trochę mleka kokosowego, które nadało całości(...)oraz świeżo mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (dwie łyżki wazowe), by rozrzedzić sos (można dodać także gorącą zwykłą wodę). Do sosu grzybowego z kurczakiem dorzucić ugotowany makaron i całość wymieszać przed podaniem. Można posypać pokrojonym szczypiorem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 178

odczyn zasadowy, a nie kwasowy jak tradycyjny cukier. Ojczyzną ksylitolu jest Finlandia. Najczęściej uzyskuje się go z drzewa brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (np. jagodach), kolbach kukurydzy, grzybach. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym; organizm przetwarza go powoli przy minimalnym udziale insuliny, dlatego cukier brzozowy ma kilkanaście razy niższy indeks glikemiczny od cukru (IG: 8). Ma też od niego(...)gramów dziennie - w procesach trawienia z różnych źródeł pokarmu. Jako dodatek do żywności rozpoznamy go po symbolu E967. Dodaje się go do deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach. Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania