sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:100/129)

smaczny obiad na szybko jajeczno-grzybowy... 143

Składniki: podgrzybki 3/4 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 duża, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3/4 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy przecier pomidorowy i sos słodko - kwaśny na zimę 197

napis na sklepieniu "Tu siedziałem  - 1946"), a później Urząd Stanu Cywilnego i Poczta Polska. Dzisiaj, w pierwszym pomieszczeniu stoją na regałach słoiki z przetworami i suszonymi grzybami, w drugim, na paletach warzywa i owoce. Na ścianach pozaplatane sznury cebuli i czosnku, a w woreczkach orzechy włoskie i laskowe. Nic nadzwyczajnego się tu nie dzieje, no chyba że nietoperz czasami(...)wychodzi gęsty) Później lekko studzę, wrzucam do blendera i miksuję.  Doprawiam do smaku solą, przekładam do czystych, wyparzonych słoików, zakręcam i krótko pasteryzuję. Mam już bazę do przepysznych sosów, nie tylko tych robionych na bierząco, również do innych przetworów. A przetworów w tym roku robię znacznie więcej - moja najstarsza córa wyjeżdża na studia, więc jak to żaczek - wyciągała

Nie tylko w kuchni
Rolada indycza z suszonymi pomidorami i plackami z kuskusu 183

Rolada z mięsa indyczego, którą przedstawiam poniżej to propozycja na specjalny, pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, pomysł na nadzienie i

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Warzywa w tempurze 287

temporas) – potrawa kuchni japońskiej, pochodząca z Portugalii. Tempura została wprowadzona do Japonii przez portugalskich misjonarzy jezuickich w XVI wieku. Do jej przygotowania wykorzystuje się m.in.: ryby, krewetki, kalmary, małże, grzyby, warzywa. Są one panierowane i smażone krótko (4 – 5 min.) na głębokim oleju. Warzywa w tempurze. Składniki na ciasto: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - 3 łyżki mąki tortowej - lodowata woda(...)papierowe ręczniki kuchenne. Podajemy natychmiast. Warzywa w tempurze to wspaniała przekąska. Ja wykorzystałam paprykę, rzodkiewki i natkę pietruszki, ale można użyć innych, ulubionych warzyw. Można je podać z sosem sojowym, słodko kwaśnym lub ulubionym dipem. Idealna potrawa „na poprawę humoru”, dla gości, wegan, wegetarian… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Warzywa w tempurze appeared

mojewypiekiinietylko
SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM 175

Schab to chyba najczęściej serwowane w moim domu mięso wieprzowe. Zwykłe , tradycyjne schabowe się już nieco przejadły, improwizuję więc z tym mięsem , aby było smacznie i

Z Majeczką w kuchni
Dietetyczny pasztet z kurczaka 192

zbyt suchy, dodałam bulionu drobiowego.  Jeżeli nie chcecie w Święta liczyć kalorii, odchudzajcie swoje potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;) Dietetyczny pasztet z kurczaka z dodatkiem sosu chrzanowego z żurawiną Składniki: 4 uda z kurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka -  mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg 0,5 kg pieczarek(...)wystygnięcia. Powstały bulion pozostawić do dalszego wykorzystania. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na patelni na łyżce oleju, nastepnie dodać pokrojone cebule . Ze względu na małą ilość tłuszczu, aby grzyby i cebula były miękkie należy dodać 1/2 szklanki wody i delikatnie posolić. Gdy woda prawie odparuje dodać pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć, a następnie zawartość patelni wystudzić. Wystudzone mięso

Codziennik Kuchenny
Makaron z kurkami 166

Kurki to zdecydowanie moje ulubione grzyby. Gdy tylko się pojawiają ciągnie mnie jak przysłowiowego wilka do lasu. Nie uznaję kupionych, a mrożone już mi tak nie smakują, muszą być świeże i własnoręcznie zebrane i basta. :) Najbardziej smakują mi  duszone podane z makaronem w towarzystwie natki pietruszki. To proste, pyszne danie gości u mnie kilka razy w sezonie(...)makaron. Do kurek wrzucamy ugotowaną marchewkę, całość gotujemy jeszcze minutkę. Śmietanę mieszamy z gorącym sokiem z kurek, a jeśli jest go mało to z gorącą wodą i wlewamy do sosu. Solimy i pieprzymy do smaku gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe. Ja najczęściej wrzucam ugotowany  makaron do sosu, mieszam w patelni i dopiero rozkładam na talerze posypując obficie natką pietruszki

Cynamonowe szczęście
Sałatka ze szpinakiem i grecki ser owczy 183

sałatek. SKŁADNIKI: 50 g sera kefalotyri lub innego sera owczego, może być też ser kozi 250 g szpinaku 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 garść suszonych czarnych oliwek sos: oliwa, ocet jabłkowy i miód PRZYGOTOWANIE: Ser owczy pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka lub pół krążki. Pomidora pokroić w kostkę. Szpinak umyć. Sery owcze i ich właściwości: Sery(...)pokolenia na pokolenie. Większość mieszczuchów zna smak „podróbek” oscypka, zwykle sprzedawanych na bazarze. Dopiero po spróbowaniu oryginalnego sera owczego stajemy się jego zagorzałymi fanami. Osypek lubi towarzystwo warzyw, grzybów i... wędzonych ryb. Pysznie smakuje zapiekany i często traktowany jest jako zamiennik parmezanu. Na nie mniejsze uznanie zasługują inne produkty podhalańskich baców, np. półmiękki ser o nazwie bryndza. Również

ClauditteMissCooking
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 464

Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście z łazankami.. W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę więc  Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości, mianowicie delikatną zupę- krem(...)bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie,  około 20 minut. Zupę  blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy, dodajemy ziołowy sos  i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 235

Składniki:1 średnia cukinia2 marchewki2 ziemniaki20 dag żółtego tartego sera.2 garści oliwek zielonych3 jajkapuszka groszku konserwowego1 duża cebulakilka dużych pieczareksól, pieprz, suszone ziołaoliwa2 łyżki bułki tartej3

Bon Appetit Małgorzaty
Perliczka w winie z wolnowaru 237

winie. Ale jak to w ostatnich tygodniach w naszej kuchni bywa został uruchomiony wolnowar. Poza tym kurczaka zastąpiłam perliczką. Perliczka wyszła fantastycznie. Nie była przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad. Wpomagałam się  tym  przepisem składniki 1 perliczka 1-2  łyżki mąki Sól i pieprz do smaku 80 g boczku wędzonego, pokrojony(...)lekko obsmażać aż się zrumienią -  około 3 minut z każdej strony. Perliczkę odłożyć na bok. Bulion z winem podgrzać. Roztopić pozostałe masło  z 1 łyżką oleju. Dodać grzyby i smażyć  aż brzegi lekko się zbrązowią - 3 do 5 minut. Dodać marchewkę, cebulę, czosnek i sól i chwilę przesmażać mieszając. Do misy wolnowaru włożyć warzywa z grzybami

Stare Gary
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 407

słoiku – zalaną wodą. Będzie tak samo dobra. Liście limonki kaffir można kupić suszone, ale o wiele więcej aromatu mają te zamrożone. W Piotrze i Pawle szukajcie ich koło mrożonych grzybów i owoców. Kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczyków i chrząstek, ścięgien. Jeśli używacie piersi z kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty. Przy zakupie podudzi – będzie się trzeba wysilić z wycięciem(...)papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody- trzy puszki wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut

Karo in the Kitchen
strogonow z piersi kurczaka 3730

poleca użyć do tego dania polędwicy wołowej, ale ja dzisiaj wykonam to danie w wersji drobiowej. Po pierwsze dlatego, że jesienna pogoda zachęca do spożywania treściwych posiłków z pożywnym sosem. Po wtóre, polędwica wołowa nie należy do mięs najtańszych i według mnie, akurat w tym daniu można ją śmiało zastąpić piersią z kurczaka . Zamana taka jeszcze podkreśli delikatną naturę tego(...)cebuli, posiekany drobno czosnek,  oraz wcześniej umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i smażymy przez 7-10 minut.  Następnie  grzyby zdejmujemy z patelni  ( odkładając je do miski) i wkładamy na patelnę  łyżkę oleju, łyżkę masła, oraz mięso kurczaka, smażąc je na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy

Miód i pieprz
Dlaczego mięsa nie lubię... 275

zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy, gdy jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej (znacie to - wkładacie do piekarnika dorodnego kurczaka, a on się jakoś kurczy i pływa we własnym sosie? - to nie jest naturalne). Tak więc nawet jeśli robisz wędliny w domu i tak nie jesz prawdziwego mięsa... :( zwierzęta jedzą paszę, która też naturalna nie jest, rośliny są nawożone(...)nowotworów mięso spowalnia perystaltyke jelit (nie zawiera błonnika), długo zalega w przewodzie pokarmowym i może zaburzać skład flory jelitowej (bakterie fermentacji mlekowej umierają, namnażają się bakterie gnilne oraz grzyby mi.in. Candida albicans); ponadto spowolniona perystaltyka przyczynia się do powstawania uchyłków w jelitach, gdzie trafiają nie do końca strawione resztki pokarmu i po prostu gniją, bo nie mogą zostać

pyszne zdrowości
Kotlety bezmięsne 268

bułka sól, pieprz Grzyby mrożone zalać zimną wodą lekko osoloną i zagotować,następnie grzyby odcedzić, ostudzić.Zmielić je przez maszynkę.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać do grzybów,dodać jajko ,przyprawy,trochę bułki tartej i wymieszać.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. 8 jajek  1 czerstwa bułka mleko(...)smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa

Moje domowe kucharzenie