sos pomidorowy do pizzy - 2286 przepisów (strona:116/153)

Ketchup z cukinii 678

idealnie jako dodatek do kanapek czy przekąsek. Można go przygotowywać na świeżo, bądź pasteryzować na zimę, by dłużej cieszyć się jego smakiem. Głównymi składnikami ketchupu z cukinii jest koncentrat pomidorowy oraz cukinia. Ja uwielbiam cukinię i w tym roku po raz pierwszy zasadziłam ją w ogródku. Nie spodziewałam się aż takiego wysypu tych warzyw! Ale dzięki temu mogłam do woli(...)Zastosuj i pozbądź się problemu na zawsze. 2020-08-12 Domowy ketchup z cukinii Ketchup z cukinii to zaraz po sosie czosnkowym mój ulubiony sos do kanapek bądź innych przekąsek typu chipsy, nugettsy, tortille, dodaje go również do pizzy. Ketchup z cukinii się go bardzo szybko, do tego jego zaletą jest to, że można go zapasteryzować i cieszyć się jego

To Musisz Wiedzieć
WŁOCHY NA WIDELCU CZYLI BAKŁAŻAN FASZEROWANY POMIDORAMI, MOZARELLĄ I BAZYLIĄ 145

włoska jest jedną z tych, które lubię najbardziej. W mojej kuchni włoskie dania to nie tylko pizza czy makarony ale też dania zainspirowane kuchnią włoską z nutą polskich czy egzotycznych smaków. Dzięki Galbani - producenta serów mogę wyczarować w kuchni nie tylko klasyczną pomidorową z mozarella ale też bawić się smakami. Tym razem postawiłam na bakłażana po włosku. bakłażana nafaszerowałam(...)świeże sól 1/2 papryczki chilli 2 op. Galbani mozarella 125 g 4 łyżki oliwy z oliwek 7 pomidorków cherry (żółtych i czerwonych) 6 listków świeżej posiekanej bazylii 350 g sosu pomidorowego  SOS POMIDOROWY: 2 puszki pomidorów w puszce oregano tymianek sól bazylia pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Przygotowujemy sos pomidorowy: Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć chwilę

Kuchnia w oparach
Domowa pizza na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej) 192

niedzielę. Mam nadzieję, że dużo z niego wyniosę i pieniądze nie pójd ą w błoto. Dzisiaj postanowiłam wstawić pizzę na żytnim spodzie, o której wspominałam Wam w przepisie na pizzę na spodzie z polenty . Przygotowanie jej nie jest trudne, a na pewno smakuje lepiej, niż z pobliskiej pizzerni. Kiedy zrobicie ją raz, nie poprzestaniecie - zakochacie się w niej! Pierwsze cztery(...)smarujemy oliwą. Ciasto rozkładamy na basze i rozciągając formujemy koło lub prostokąt. Tworzymy niewysoki brzeg na całym obwodzie. Na cieście układamy ulubione dodatki, u mnie były to: - domowy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy - ser wegański, zamrożony ser z ziemniaka lub mozzarella - cebule - pieczarki Pieczemy 20-25 minut. Zajadamy z ulubionymi sosami lub bez. Smacznego! Wegetariańska wersja z mozzarellą

Be Fit Be Strong
Łatwa pizza neapolitańska – prosty przepis 199

Pizza neapolitańska uchodzi za najlepszą na świecie, choć nie każdy ją polubi – jest zupełnie inna od pizzy, jaką większość z nas zna. Dla mnie jednak to kwintesencja włoskiej pizzy. W środku jest cienka, natomiast jej brzegi są puchate, miękkie i wyrośnięte . Charakterystyczne ciemne plamki zdobią jej brzegi – to zasługa bardzo wysokiej temperatury – piecze się ją w niemal(...)pieczenie pizzy w najwyższej, możliwej dla piekarnika temperaturze, bezpośrednio pod grzałką grilla (najlepiej 250-300 stopni). Na najwyższym poziomie umieszczamy blachę od piekarnika / kamień do pizzy lub żeliwo albo stal. Pozwalamy im się nagrzewać przez 20 minut, a dopiero potem wsuwamy pizzę (jeśli nie mamy łopatki, to na desce do krojenia lub z dużego, płaskiego talerza. Łatwa pizza neapolitańska

Poezja smaku
Pizza z patelni. 149

lubię skróty w kuchni, to żadna tajemnica, lubię sobie ułatwiać życie i już. Dla mnie pizza musi pachnieć drożdżami, być lekko puszysta i mocno pomidorowa. Wiadomo, ciasto drożdżowe lubi macanie, lubi żeby je dopieścić, a wtedy odwdzięcza się swoją fakturą. Ta propozycja wprost przeciwnie, mało pracy, krótki czas i mamy jeśli nie oryginał to na pewno namiastkę. szklanka mąki łyżeczka(...)ciasto wyrośnie, bardzo wolno je podgrzewamy. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można na chwilę zgasić palnik i po chwili znów go odpalić. Zdejmujemy pokrywkę, obracamy na drugą stronę. Smarujemy sosem pomidorowy, ja tam uwielbiam pikantny keczup, taki co ma w składzie na pierwszym miejscu pomidory i to w dużej ilości. Układamy składniki, przykrywamy i dalej podgrzewamy aż się zrumieni

Dieta moja pasja
,,Pizza z leśnymi grzybami” 132

Dzisiaj proponuję najsławniejszą włoską potrawę, szybkie, proste danie czyli pizzę z grzybami. Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z farszem grzybowym smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty oraz Frisco,   Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz 600 gramów(...)świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) koło 12 plasterków ulubionej wędliny 15 dag sera mozzarela 10 dag sera żółtego sól i pieprz do smaku 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, sól Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy

Podróż w kulinaria
,,Pizza z cukinią’’ 121

Jeśli macie dość smażonej cukinii, placków z cukinią i lecza z cukinią, ten przepis na pewno Was zainteresuje. Cukinia może być całkiem niestandardowym dodatkiem do pizzy. Na koniec lata warto się o tym przekonać! Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz 1 mała cukinia(...)zielona 1 mała cukinia żółta 1 pomidor żółty 20 dkg wędliny 20 dkg pieczarek 1 kulka mozzareli 1 szklanka tartego parmezanu sól i pieprz 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, sól Wykonanie: Zaczyn: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Podróż w kulinaria
Domowa pizza 165

mnie idealny przepis na pizzę. Wychodzi jeszcze lepsza niż z pizzerii. Dostałam go od mamy i lekko zmodyfikowałam. Dużym plusem jest brak potrzeby robienia rozczynu. Przy robieniu pizzy w domu najważniejsze jest, aby piec ją w jak najwyższej temperaturze i odpowiednio krótko, u mnie 12 minut w 250 stopniach. Składniki: Ciasto: 2 dag drożdży 30 dag mąki 1 żółtko(...)pokroić w półplasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i dusić aż woda wyparuje. Ogórki pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować ketchupem (lub ulubionym sosem pomidorowym), posypać żółtym serem, rozłożyć kiełbasę, pieczarki, ogórki i posypać przyprawami. Najważniejsze: piec w 250 st. C przez 10-12 min. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Stromboli 175

Stromboli- a cóż to takiego?  Stromboli to odmiana włoskiej pizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach.  Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego(...)miseczki z resztą produktów i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  Składniki farsz: około 12 łyżeczek sosu pomidorowego 12 plasterków wędliny 2 cebule  300 gram boczku wędzonego  opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie:  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć

Krakowskie smaki Ani
Spaghetti z wegańskim sosem bolognese 83

Zapewne zauważyliście, że jemy bardzo mało mięsa. Przepisy mięsne praktycznie nie pojawiają się na blogu, ponieważ jak już się skusimy, to najwyżej na pizzę z salami ;) Można powiedzieć, że ja mam wręcz traumę związaną z niektórymi rodzajami mięsa, a w śród nich są mielone. Ostatnio jadłam je pewnie ze 25 lat temu. Ostatnio w sklepach pojawia się coraz więcej produktów(...)pomidory i zioła sprawiły, że danie było bardzo aromatyczne. Polecam :) 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti sos: 275 g “mięsa” mielonego wegańskiego (użyłam gotowego produktu na bazie białka z grochu, pszenicy i soi) średnia cebula 2 soczyste pomidory malinowe kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego dobrej jakości 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Mienta blog
Sos z cukinii i pomidorów 124

Gęsty i aromatyczny sos z cukinii i pomidorów będzie idealnym dodatkiem do pizzy,dań makaronowych oraz mięsnych. 2,5 kg cukinii 2,5 kg pomidorów 2 marchewki 1 mały seler 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 3 papryczki chili 1/2 szkl.  octu jabłkowego 3/4 szkl.  cukru 2 łyżki suszonego oregano 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki(...)dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną paprykę,papryczkę chili,startą marchewkę i seler na tarce o grubych oczkach i zalałam przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym. Gotowałam przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodałam ocet,cukier i pozostałe przyprawy i gotowałam kolejną godzinę. Potem przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam

Kolorowa kuchnia Elki
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 352

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym 93

starszej córki, naszych zresztą też. Jest z nim więcej pracy niż ze zwykłym makaronem z sosem, ale ta klasyczna włoska zapiekanka ma jednak swój urok. Zapieczony sos beszamelowy, ser i przypieczone brzegi to coś wspaniałego!  Z Lasagne jest chyba tak jak z pizzą, każda włoska mamma robi je po swojemu (jak u nas nasze mamy robią mielone, czy gołąbki(...)dania: lasagne bolognese z sosem bolońskim z pomidorów, mięsa i warzyw oraz wegetariańska lasagne leapoli, z sosem na bazie pomidorów i czosnku. Nie oznacza to, że nie ma innych wariacji np. ze szpinakiem. Ja jako polska mamma mam także swoją wersję tego dania. Farsz przygotowuję na bazie mielonego mięsa wołowego, pomidorów i czosnku. Do sosu beszamelowego dodaję odrobinę startego sera

Kulinarne Inspiracje
Pasticcio - grecka zapiekanka makaronowa. 220

Stali czytelnicy bloga wiedzą, że bardzo lubimy zapiekanki ;) Jest ich sporo na blogu, bo są łatwe, sycące i pyszne. Dziś przyszedł czas na zapiekankę Pasticcio - jest

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pizzoplacki 976

Uwielbiamy pizzę! Z resztą mało kto jej nie lubi :) Nie zawsze jednak chce się nam wygniatać ciasto, czekać aż urośnie itd.. itd.. Na takie właśnie okazje, kiedy nachodzi nas pizzowa ochota, a jednocześnie dopada stan "nie-chce-mi-się", mamy coś w zanadrzu. Prosto z maminego zeszytu przepis na rewelacyjne placuszki :) Kto raz spróbuje, zakocha się(...)być półpłynne, ale nie za rzadkie.  Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor - ok. 1 minutę z każdej strony. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Dzisiaj do placków dorzuciliśmy kilka pieczarek i kawałek czerwonej papryki. Do tej pory dorzucaliśmy również cebulę, kukurydzę, salami i cienką kiełbasę. W każdym przypadku było smacznie :) Jeśli

Kuchnia od dwojga
Tarta LCHF ala pizza z salami | bezglutenowa, bez laktozy, fit, dietetyczna | 173

wykorzystać mąkę kokosową? Właśnie tak! <3 Zdrowa, praktycznie bez węglowodanów, bez glutenu, laktozy i zbędnych kalorii. Zdrowa wersja pizzy, smaczna tarta z klasycznymi "pizzowymi" dodatkami takimi jak mozzarella, oregano, bazylia, papryka czy też salami. Można nimi dowolnie manipulować, ale w takiej wersji jest to coś naprawdę pysznego. Idealny posiłek na obiad czy też kolację. Prosta w wykonaniu, a zachwycająca(...)stopniach. Cebulę kroimy w "piórka", dusimy z solą i odkładamy na bok. W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z przyprawami oraz 3 łyżkami wody. Paprykę kroimy w paseczki, ser mozzarella ścieramy na grubych oczkach, oliwki kroimy na pół. Tartę po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy świeże warzywa, podduszoną cebulę, posypujemy serem i układamy salami. Wkładamy ponownie do piekarnika

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania