ulubionym sosem. Smacznego Francuskie zawijasy z serem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera żółtego np. cheddara 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 jajko sól i pieprz Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do koncentratu, solimy i pieprzymy. Całą powierzchnię smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami(...)trzemy na tarce na dużych oczkach. Rozsypujemy ser na połowie ciasta, posypujemy słodką czerwoną papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody. Francuskie zawijasy z serem smarujemy
Słodkie okruszkiplackami tortilla, tofu i warzywami w wersji na ciepło i muszę przyznać, że smakowały naprawdę dobrze. Świetnie nadaje się również do zapiekanek, ponieważ podgrzana smakuje o wiele lepiej! * pomidorową z łubinem Słyszeliście o łubinie? To alternatywa dla soi, dość popularna w Niemczech. U nas raczej ciężko go dostać, jednak mam nadzieję, że w przyszłości to się zmieni. Z łubinu produkuje(...)Jeśli chodzi o pastę, oprócz pomidorów znajdziemy w niej ponownie nasiona słonecznika. Całość jest dość "soczysta" w smaku, lekko kwaskowata, z nutą bazylii. Najbardziej posmakowała mi jako sos bazowy do pizzy. * z komosą ryżową i pomidorami Podobna do wersji z łubinem, jednak tutaj mamy zamiast niego komosę. Podobnie jak poprzednia, jest dość mocno orzechowa, ze specyficznym posmakiem quinoi
Poranek na słodkoSkładniki: Składniki: (średnica około 30 cm lub 2 mało po około 15 cm) ciasto: 300-320 g mąki 140 g otrębów owsianych 10 g drożdży świeżych
KreatywnePinySOS Składniki - 2 szklanki wody - kostka rosołowa - 3-4 łyżki koncentratu - 2 łyżeczki mąki pszennej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1-2 łyżki masła Do gotującej wody okolo 1-1,5 szklanki wrzucamy kostke rosolową Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki(...)tymianku lub rozmarynu. Możesz też zaostrzyć smak kotletów dodając łyżeczkę musztardy lub pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki.Opieczone kotlety owijamy paskami ciasta- na spód pizzy-i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Gotowe podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.SMACZNEGO
w mojej kuchninajlepszą dostępność (sezonowo można spotkać w lidlu). Musicie pamiętać że kupujecie koncentrat a nie zmielone grzyby, a to różnica. Smak koncentratu jest bardzo agresywny, zupełnie jak w koncentracie pomidorowym. Koncentrat z naszej chaty ma w składzie bardzo aromatyczne grzyby takie tak: borowik, podgrzybek i koźlarz czerwony więc nie ma co spodziewać się delikatnych smaków. Prócz samych grzybów na opakowaniu(...)pieprzu. Do czego można użyć taki koncentrat? Myślę że w grę wchodzą wszelakie zupy, kapusty zasmażane, bigosy, farsze do pierogów czy uszek oraz sosy. Ze względu na wysokie skoncentrowanie smaku nie posmarujecie nim zapiekanki czy pizzy :) Ciekawą sprawą mogłoby być dodanie odrobiny do sałatki na bazie majonezu gdzie ta grzybowa intensywność mogłaby być rozcieńczona :) Koncentrat ma dżemową konsystencję co zobaczycie
Kuchnia PROzdrowotnaDziś na obiad dietetyczne gołąbki, bez mięsa, z kaszą jęczmienną, ryżem, pieczarkami, w sosie pomidorowym.Gołąbki, które są ze specjalną dedykacją , i które pofruną sobie do Peru, do Agaty. Pofruną na talerzu, który płyną do mnie kilka tygodni przez Ocean... Danie szybkie można rzec, szybsze na pewno niż klasyczne gołąbki z mięsem. I nie musze mówić, że pyszne jak nie wiem(...)groszkiem i marchewką SYS 1 x kasza jęczmienna z pieczarkami SYS kawałek masła oliwa z oliwek, olej do smażenia pieczarki cebula sok pomidorowy bez dodatku wody, konserwantów 2 bulionetki przyprawa do pizzy u mnie SKWORCU Wsyp 3 opakowania Dań Babci Zosi do dużego rondla, u mnie z grubym dnem. Zalej gorącą wodą według zaleceń producenta na opakowaniu
Z Kuchni Do KuchniBułeczkowa Niespodzianka Prosty i szybki sposób na zrobienie czegoś pysznego, zaskakującego. Składniki: · 2 opakowania ciasta pizza · 1 laska kiełbasy podwawelskiej · 10 dag pieczarek · Olej do smażenia · Sól(...)małe ogórki konserwowe · 4 paski papryki konserwowej · Chili · Przecier pomidorowy · 2 łyżeczki mąki pszennej · 20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę kroimy drobno, obsmażamy na rozgrzanym oleju
Kulinarna Chwilaskładniki na ciasto pizzy (2 kulki): 250 g mąki pszennej lub orkiszowej 10 g drożdży 2 łyżki oliwy 150 ml wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z wodą oraz cukrem. Dodajemy mąkę, oliwę oraz sól i wyrabiamy przez ok. 5 min. ciasto, powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Formujemy kulkę, wkładamy do szklanej(...)ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozciągamy równomiernie na natłuszczonych foremkach. składniki na wierzch: sos pomidorowy 2 garście świeżych liści szpinaku ok. 70 g sera feta ok. 70 g sera mozzarella 5 szt. czarnych oliwek suszone oregano oliwa z oliwek do podania wykonanie: Szpinak blanszujemy
Domowy Smak JedzeniaPizza gości od czasu do czasu na moim stole. Jest to zawsze pizza domowa, nie żadna mrożonka, czy inna kupna pizza. Taką pizzę wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Nie smakuje może jak prawdziwa pizza z włoskiej pizzerii, bo raczej nikt w domu nie ma oryginalnego pieca do jej wypieku, ale jest smaczna i na pewno taniej wychodzi, a najeść może(...)okrągły placek o średnicy ok. 5cm i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarowałam przygotowanym sosem. Rozłożyłam kawałki usmażonego kurczaka, usmażone pieczarki i ogórki pokrojone w półplasterki. Wszystko posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem i wstawiłam pizzę do piekarnika. Pizzę piekłam ok. 25 minut w temp. 200 stopni. Upieczoną wyjęłam z piekarnika, pokroiłam w trójkąty
Waniliowe ImprowizacjeDzień dobry, Co powiecie na pizzę, którą możecie cieszyć się już za 15 minut? I nie mówię tu o daniu zamówionym w pizzerii pod Waszym blokiem, ani też o pizzy przygotowanej na kupnym cieście. Mam dziś dla Was fantastyczny przepis na w pełni domowej roboty calzone gotowe w kilka chwil. Bez czekania, aż ciasto wyrośnie i bez pieczenia(...)które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania. Domowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. przepis własny Składniki (na 4 sztuki, czyli wg mnie
Chilli Czosnek i Oliwamięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% cukier, sól i pieprz po łyżeczce kminku i ziół do pizzy 3 łyżeczki słodkiej papryki Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę(...)minut i zdjąć skórę. Pokroić w kostkę , dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem
Czerwień i błękitSzukałam przepisu na cienką pizzę i taki znalazłam. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy lub oleju 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 7 g suchych drożdży Przygotowanie : Drożdże połączyć z cukrem i wodą, odstawić na 10 min. do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami, zagniatać około 10-15 min, aż ciasto będzie gładkie(...)wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć palcami na dwóch blaszkach (np. z wyposażenia piekarnika; można też rozwałkować ciasto). Posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć ulubione dodatki Piec w 200 *C (lub większej) przez 20 min. lub do zarumienienia spodu. Ok. 5 min. przed końcem pieczenia posypałam startym serem. Ciasto ułożyłam
Proste Potrawywyrabiamy. Nadajemy kształt, Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z łyżką oliwy i przyprawami. Drugą łyżkę oleju rozsmarowujemy na blaszce, na której będziemy piec pizzę. Dodatki: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy ze szczyptą soli. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kawałku ścieramy na tarce o grubych oczkach, Cebulę kroimy w talarki. Na spodzie pizzy układamy starty żółty ser, kilka plastrów(...)pieczarki, kukurydzę, paprykę i wbijamy po jednym jajku. Mozzarellę w kulce kroimy na plastry i również układamy. Możemy raz jeszcze oprószyć przyprawami. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 12-15minut. Podajemy z ulubionymi sosami
Kuchnia w czekoladzieśledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z żółtym serem i ananasem Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy(...)Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem
Codziennik Kuchennygotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i łączymy z przecierem pomidorowym, jajkiem i wykładamy na przygotowaną formę do tarty. Posypujemy odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wykładamy na makaronowy spód. Na połowie "pizzy" układamy ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone(...)resztą sera żółtego startego na dużych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 40 minut. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Podajemy na ciepło, np z ulubionym sosem lub ketchupem
Kuchnia w czekoladzie