sos pomidorowy do pizzy - 2286 przepisów (strona:106/153)

Pizza 136

Pizzę robiłam już kilka razy. Przyznaję się, nie potrafię jej robić. Zawsze się boję, że będzie za bardzo surowa i za długo piecze się w piekarniku. Kończy się to tym, że jest twarda jak kamień. Tym razem jednak się udało. Wyszła taka jaka miała być. Nie za gruba(...)cienka. Idealna. Dlatego wszystkim serdecznie ją polecam. Składniki: ciasto 50 dag mąki 3 łyżki oleju 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka szczypta soli łyżka cukru szklanka wody sos szklanka przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku szczypta cukru sól, pieprz dodatki 10 dag salami 1 czerwona papryka 2 garście kukurydzy konserwowej 15 dag tartej mozzarelli  łyżka ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Mleko

Pobite gary Barbary
Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 146

umieścić w malakserze, zaczynając od migdałów i czosnku. Zmiksować na gładką masę. Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Z jednej strony posypać solą, ziołami do pizzy i suszonym czosnkiem, następnie odwrócić. Z drugiej strony posmarować dokładnie pesto. Wyłożyć zmieszane ze sobą oliwki i pomidory (posiekane), zostawiając wolne brzegi (ok. 2 cm na długości(...)boki spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym, pomidorowo-paprykowym, lub serowym

Czerwień i błękit
Ketchup z cukinii i papryki 158

Przecież ketchup jest z pomidorów... A no właśnie z cukinii ketchup jest bardzo smaczny i uniwersalny. Możemy go używać do kiełbasek, parówek, jako sos do pizzy, a nawet jako sos do spaghetti. Do czego tylko chcemy. Najważniejsze, że nie zawiera sztucznych konserwantów. Oczywiście, aby słoiki dłużej stały i dobrze smakowały to ocet i cukier w składzie musi być(...)nicponwkuchni.pl/ketchup-z-cukinii/ Polecam bardzo !  Ketchup z cukinii i papryki * 1.5 kg. młodej cukinii * 0.5 kg. cebuli * 2 szt. czerwonej papryki  * 2 łyżki soli * 360 g. przecieru pomidorowego ( u mnie Dawtona duży słoiczek/ najlepszy ) * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka curry * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej * 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej * 1 szczypta pieprzu cayenne * 200 g. cukru * 0.5 szkl

Kuchnia Paulettes
Meksykańska pikanteria i domowe tortille - najlepsze! 176

dużą patelnię z tłuszczem. W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym. Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj. Dodaj ser Corregio i zaczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia.Sałatę umyj i podziel(...)końcu dół, jak pieluszkę (przepraszam za to porównanie;))Owiń folią aluminiową tak, by tortille się nie rozpadły.Smacznego!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowyPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw

Gotowanie to kochanie
Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami 220

wycieczkę. Bardzo smakowało mi jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym. CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 25 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ MIĘSNY: 200 g pieczarek 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny papryka słodka mielona pieprz ziołowy Przygotować zaczyn(...)piekarnika wierzch zwilżyć wodą. Piec przez 40 min. w temperaturze 180*C Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Pizza , Zapiekanki Tagged: drożdże , pieczarki , wołowina

https:KKuchniaMniam
Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką 164

chyba lepiej przyciągającego zapachem dania jak pizza, pizzerinki i tym podobne wypieki. Gdy z kuchni rozchodzi się zapach ciasta drożdżowego, aromatycznych przypraw i pieczonych warzyw to moje dziecko co chwilkę przybiega zaglądać do piekarnika, czy już gotowe. Nie musze chyba dodawać, że gotowe bułeczki znikają w mgnieniu oka :) I nie tylko dzieci je kochają! ciasto(...)mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży spora szczypta soli łyżka mielonej słodkiej papryki Galeo pół łyżeczki czosnku Galeo pół łyżeczki cukru łyżka oliwy sos: 150 ml passaty pomidorowej pół cebuli czosnkowej łyżeczka mielonej słodkiej papryki Galeo malutki kawałeczek posiekanej papryczki chili łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego drobnego szczypiorku łyżeczka oliwy dodatki: mały zielony ogórek 3 łyżki

Mienta blog
Domowe przekąski (paluszki, chipsy, krakersy) 206

lubię ułatwiać sobie życie i nie siedzę w kuchni od rana do wieczora 😊 Przepis na paluszki i frykasy zna każdy z Was. Jest to podstawowy przepis na ciasto na pizze. Mój przepis to trochę zmieniona wersja z książki Thermomix. Oczywiście polecam nie tylko mączne przekąski. Warto pomyśleć o warzywach, owocach i pysznych napojach. Ale jeśli miałabym kupować paluszki z takim(...)amonu, aromaty -  to wolę zamieszać ciasto i zrobić domowe ❤ Frykasy są fajnym dodatkiem do sałaty. Krakersy idealnie komponują się z dipem jogurtowo-czosnkowym. Chipsy z tortilli pasują do sosu pomidorowego. Wszystko jest przyjemnie chrupiące i smaczne. Przepis na domowe krakersy ze szpinakiem Składniki 200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki  soli himalajskiej 1 łyżka sezamu

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zakręcona pizza - pizza z ciasta francuskiego 201

chwilę macie gości, a nie macie co im podać? Polecam szybką i efektowną do zrobienia pizzę Margaritę  z ciasta francuskiego, potrzebne Wam tylko będzie: ciasto francuskie, puszka pomidorów, żółty ser oraz ewentualnie dodatki: oregano i czosnek. Składniki: 2 ciasta francuskie, 1/2 puszki pomidorów, 100 g startego żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie:  Z dwóch(...)taki sam bok zaznaczamy na długości ciasta i odcinamy pozostały kawałek. Tak samo robimy z drugim ciastem. Pomidory z puszki miksujemy blenderem z czosnkiem i oregano. Jedno ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem. Przykrywamy drugim ciastem. Odcinamy rogi, tak by nadać ciasto kształt koła. Na środek ciasta kładziemy szklankę, lekko dociskając ją. Wycinamy 2 cm paski z ciasta

Aga w kuchni
Mistrzowie makaronu 72

inspiracji. Oczywiście nie mogło w książce zabraknąć przepisów na pieczone dania z makaronu, czy też sosy do makaronów i sposoby ich dobierania. Nie mniej interesujące i przydane są końcowe rozdziały zawierające przepisy na buliony i sosy m.in. słynny sos pomidorowy i sos beszamelowy. Całość uzupełniają krótkie felietony Marca Vetri o podróżach i odkryciach kulinarnych oraz piękne kolorowe fotografie zarówno gotowych(...)także doskonałym prezentem.  Ps.  Mistrzowie makaronu. Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto to moja trzecia książka autorstwa Marca Vetri i Davida Joachima. Po lekturze fenomenalnych "Mastering pizza" i "Mastering bread" nie mogło jej zabraknąć w mojej biblioteczce. Cieszę się, że tym razem mam do dyspozycji polską wersję językową, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak.    Tytuł

Cztery Fajery
Szakszuka z bakłażanem, pieczarkami i mozzarellą 234

danie kuchni tunezyjskiej, dosłownie oznacza „bałagan”, w praktyce są to gotowane jajka w sosie pomidorowym z różnymi dodatkami, takimi jak papryka, bakłażany, cukinia, pieczarki. W podstawowej wersji zawiera jajka, sos pomidorowy, cebule i paprykę. Ale nie ma co się ograniczać, wrzucajmy na patelnię to na co akurat mamy ochotę! Zapraszamy do wypróbowania naszej wersji. Smacznego! Ilość: 2 porcje Czas przygotowania(...)masła klarowanego lub zwykłego – 1/2 łyżeczki kuminu – 1/4 łyżeczki ostrej papryki – 1 łyżeczka mieszanki ziół: bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku, pietruszki, lubczyku, szałwii (u nas przyprawa do pizzy) – sól, pieprz – 50 g sera mozzarella (1/3 kulki) – garść oliwek – garść rukoli Przygotowanie: 1. Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy

Podwójnaporcja
Pizza twist 117

Miała pomagać, ale skończyło się na tym, że sama robiłam, a on po powrocie z podwórka zasiadł do jedzenia i tyle z tej pomocy miałam ;-). Ciasto identyczne jak na pizzę, proste w wykonaniu, dodatki wedle uznania, na imprezę, my zjedliśmy też do zupy. Ja trochę bardziej rozwałkowałam ciasto i moje ogólnie cieńsze, niż na blogu z którego zaczerpnęłam przepis(...)pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 350 ml lekko ciepłej wody Farsz: ser mozzarella lub inny salami, szynka, kiełbaska (u mnie salami) sos pomidorowy, ketchup zioła ( u mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i oregano) Z drożdży, 100 ml ciepłej wody i cukru przygotowujemy zaczyn, do którego po wymieszaniu dodajemy

kruche babeczki
Pasta brokułowo-serowa 137

uniwersalny. Pasta z brokuła i sera nadaje się nie tylko na kanapki. Ostatnio użyłem jej zamiast sosu jako podkładu pod składniki w stromboli. Spokojnie można ją też wykorzystać na pizzy, w naleśnikach, tortilli i wielu innych wytrawnych przekąskach. Macie jakieś ciekawe pomysły? Komentujcie! Po trzecie: jest zdrowy. Brokuł jest bogatym źródłem potasu i wapnia, a także witamin(...)pasty to moment, a z jednego brokuła i jednego serka wychodzi jej naprawdę sporo – wystarcza na kilka dni. W związku z zapowiedzianą wizytą gości, zrobiłem tę pastę gdzieś pomiędzy sosem pomidorowym, sernikiem (oba przepisy są już na blogu), karkówką (napiszę o niej w najbliższych dniach) i obiadem. Można? Można

Proste-przepisy.pl
Passata czyli sos pomidorowy po włosku 208

sposób powstaje passta.   Dwa słowa o maszynce do pomidorów- passa pomodori może być ręczna (bardziej pracochłonna i męcząca) i elektryczna ( passata robi się sama). click click Otrzymany sos pomidorowy wlewamy do wyparzonych słoiczków, wsypujemy  1/3 łyżeczki drubej soli(sól świetnie konserwuje), przykrywamy listkiem bazylii dla dodania pomidorom letniego zapachu i zakręcamy.  Tak przygotowane słoiczki wstawiamy do tego(...)gotujemy 30 minut. Wyjmujemy słoiki z garnka i odstawiamy do ostygnięcia i zassania. Analogicznie postępujemy z pomidorami przetwarzanymi bez warzyw. W ten sposób otrzymamy wyjątkowo gęsty sos, nadający się zarówo na spód pizzy, jak i do makaronu czy sosu bolońskiego. Moje dzieci uwielbiają wyjadać taki swieży, pachnący sos prosto ze słoika! Dla nich to już jest ich wyjątkowy

Mia Cucina Sofieta