pizze 4 chlebki naan ½ szklanki passaty pomidorowej 200 g chorizo 2 kulki mozzarelli 1 czerwona cebula kilka czarnych oliwek kilka suszonych pomidorów suszone oregano świeże oregano sól do smaku * PRZYGOTOWANIE Chorizo pokrój w talarki i przysmaż na patelni. Następnie wyjmij kiełbasę, a na wytopionej oliwie przysmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Wlej passatę i delikatnie zredukuj. Sos przypraw solą i suszonym
Food SquareMinimalistyczne pizze. Dobre na przyjecie a niewielkie rozmiary pozwalają na spróbowanie innych przekąsek . 2 szklanki mąki orkiszowej lub zwykłej 3/4 szklanki ciepłej wody 20 dkg świeżych drożdży sól, cukier 2 łyżki oliwy z oliwek Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj ciasto i zacznij wycinać szklanką małe krążki. Przygotuj sos 1 opakowanie passaty pomidorowej łyżeczka
AZgotuj!dodatki do pizzy, to komponujemy według własnych preferencji lub po prostu oczyszczamy lodówkę z zalegających produktów- tak jak to było u mnie :)Polecam przepis do wypróbowania, chociażby w ramach eksperymentu, a być może nieraz do niego wrócicie? Jak robię to ja! :)Spód:* ziemniaki- 1 kg* jajka- 2 szt.* przyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo(...)łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka parmeńska* ser- (u mnie gouda) do posypaniaZaczynamy od robienia sosu.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad 30 min.).Pod koniec gotowania dodać przyprawy.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, przyprawy i wyrobić na gładką masę.Foremkę
Kraina Miodem PłynącaKilka czarnych oliwek Parmezan Mały przecier pomidorowy Ketchup Bazylia Oregano Ostra papryka Sól Pieprz Łyżeczka oleju Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 3 łyżki mleka Sól Pieprz Czosnek rozgnieść i wymieszać razem z jogurtem i mlekiem; przyprawić. Przygotowanie: Mięso usmażyć z przyprawami na łyżeczce oleju(...)przecierem i posmarować sosem cukinie. Następnie "przykleić" mięso. Układać pokrojone pomidorki (w talareczki i na pół), małe paski papryki, pokrojone na 3 cząstki oliwki. Posypać parmezanem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 20-30 min sprawdzając co jakiś czas czy cukinia jest już miękka. Podawać z sosem czosnkowym. Dietetyczna pizza z cukinii
CzarnawisienkaNie każdy lubi ostre potrawy. Jednak sos słodko – ostry to idealny dodatek do nachosów, pizzy, albo grillowanego mięsa. Bardzo często sos ten można również wykorzystać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najczęściej robię ją na drożdżowym cieście, ale tym razem pokusiłam się na ciasto krucho-drożdżowe, które bardzo polecam. Tak przygotowana pizza jest pyszna. Idealne ciasto, aromatyczny sos, ulubione pieczarki i ser. Przygotujcie ją na obiad. Zapraszam :) Do przygotowania sosu użyłam ketchupu, który otrzymałam od JAMAR w ramach współpracy , jest on bardzo wysokiej jakości i bardzo polecam. Koniecznie kupcie(...)szklanki mąki pszennej 4 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli około pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko 5 dag masła lub margaryny 2 łyżki oleju Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku papryka słodka mielona do smaku 5 łyżek ketchupu łagodnego
Izabelawkuchnipomidorowy, który powtarzał się już i będzie powtarzał w wielu moich przepisach. Szybki, łatwy i aromatyczny, najlepiej zrobić go w dużej ilości i zamrozić lub zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek
karmelowysalami, 500 g pieczarek, 2 większe cebule, 150 g tartej mozzarelli, 100 g mascarpone. Składniki sosu pomidorowego: 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, odrobina wody, oregano, sól, pieprz. Dodatkowo: olej do podsmażenia pieczarek, mąka (potrzebna przy wałkowaniu ciasta) sól, oregano. Przygotowanie: Koncentrat pomidorowy dokładnie mieszam z wodą, doprawiam do smaku przyprawami. Pieczarki kroję w plastry, cebulę drobniej, podsmażam z dodatkiem soli przez(...)wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam salami i pieczarki. Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano. Pizzę piekę przez około 8-10 minut w 250 stopniach (termoobieg + grzałka góra-dół
JejKuchniaTorcik boloński , pyszna zapiekanka Torcik boloński , to pyszna zapiekanka , podana w odrobinę zabawny sposób. Doskonale trafia w gusta dzieci , moje były zachwycone sposobem podania i smakiem
Ogrodnik w podróżyPizzę możemy uformować w kształcie serca i podać z miłością kochanej osobie. Ciasta wystarczy na 2-4 blachy w zależności od grubości ciasta i wielkości blach Co potrzeba: 500 g mąki pszennej tortowej typ 450, 3/4 szklanki ciepłej wody, 3/4 kostki drożdży świeżych, 2 łyżki oleju, 1 łyżka pełna bazylii, 1 łyżka pełna oregano, 1 szczypta soli, Sos pomidorowy według
Bułka z Chlebempizzy. W tym czasie wymieszaj mascarpone z posiekaną szalotką, serem żółtym, szczypiorkiem i szczyptą pieprzu. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą i rozwałkuj na niej połowę ciasta do pizzy. Posmaruj środek pizzy mascarpone z przyprawami. Ciasto może się kurczyć, ale wtedy po prostu przyciśnij je dodatkami i rozciągnij brzegi. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i ułóż je na pizzy zostawiając margines(...)skrop oliwą. Piecz 10 minut w 250 stopniach aż brzegi pizzy się zrumienią. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii, odrobiną tartego sera i posyp pieprzem. Jeśli pieczesz pizzę z całej ilości ciasta (albo 2 pizze dla 2 osób) to po prostu zwiększasz ilość dodatków. Makaron gryczany z sosem all’Amatriciana – soba Amatriciana Amatrice to mała miejscowość we włoskich regionie
Ugotowane pozamiatanepizza. Ciasto nie sprawia żadnej trudności w przygotowaniu. Bez problemu formuje się, mimo tego, że jest lepkie. Wystarczy za każdym razem zwilżyć dłonie przy nabieraniu ciasta. Jest to idealny posiłek nie tylko do szkoły czy pracy, bo możemy zabrać je wszędzie, ale także mogą stanowić posiłek główny np. śniadanie lub kolacje. Możemy podawać je z ulubionymi sosami np. pomidorowym albo
Kuchnia Paulettessosem czosnkowym. Do przygotowania pizzy użyłam wyśmienitej Szynki Dymionej firmy Hańderek. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 200 ml letniej wody, 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy, Dodatkowo: 3 ogórki kiszone, 1 duży pomidor, 10 plastrów Szynki Dymionej Hańderek, 2 cebule, 200g fasoli szparagowej, 100g sera żółtego, 1,5 łyżeczki bazylii, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól
Tradycyjna kuchnia Kasisos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy co zrobić. Polecam! Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego
Z Majeczką w kuchniumieszczamy w dużej misce lub na stolnicy i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. 2. Z passaty pomidorowej, koncentratu i przypraw (sól, pieprz, oregano, bazylia i czosnek) przygotowujemy sos. 3. Pierś z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy oliwą i ulubionymi przyprawami (my użyłyśmy soli, pieprzu, papryki czerwonej, kurkumy i curry). Smażymy na patelni(...)temp. 190 st. 6. Ciasto rozciągamy rękami nadając mu owalny/okrągły kształt i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i posypujemy częścią sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut. Po tym czasie wyciągamy pizzę, dokładamy pozostałe składniki, posypujemy resztą sera i umieszczamy ponownie w piekarniku na 10 minut
Podwójnaporcja