kanapek, kasz (szczególnie bulgur), makaronu, ryżu i oczywiście do pizzy. Została wykonana z czerwonej papryki, czerwonych papryczek chilli, suszonej chilli oraz przypraw i dodatków typu: domowy ocet jabłkowy (można go zastąpić białym octem winnym 6%) i oliwa z chili i czosnkiem. Sos jest gęsty i aromatyczny, swoją konsystencją przypomina koncentrat pomidorowy lub wspomniany wcześniej ketchup, ma pikantny, paprykowy smak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchcemy mieć gruby spód to używamy całe ciasto, moja pizza jest na cienkim spodzie, odłożyłam więc dwie średniej wielkości kulki ciasta. "Rozkręcamy" ciasto do wielkości blachy, w razie potrzeby korzystamy z wałka do ciasta :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pozostawiamy na kilka minut. W tym czasie pozostało zrobić sos pomidorowy. Pomidory z puszki doprawiamy szczyptą soli, cukru, suszonej bazylii
Lubię to gotujęużyłam to co znalazłam. Ciasto chlebowe ala pizza Składniki: - 1 opakowanie ciasta chlebowego (ja kupiłam w Lidlu w tygodniu francuskim) - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 150 g sera mozzarella - 100 g polędwicy sopockiej - 125 g boczku wędzonego - 120 g sera gorgonzola Przygotowanie: Ciasto chlebowe rozwijamy, smarujemy koncentratem pomidorowym ( może być sos pomidorowy smakowy). Posypujemy serem mozzarellą, układamy na niego kawałki pokrojonej
Kulinarne życiecamembert, również będzie bardzo smaczna :) SKŁADNIKI (2 pizze) ciasto 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 7-8 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek sos 4 łyżeczki konfitury żurawinowej 4 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego ( użyłam pudliszki) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka
DefinicjaSmakuCiasto :600 g mąki pszennej typ 5001 szk mleka3/4 szk wody50 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli6 łyżek olejuSos :2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami4
Ewa w kuchniciasto a'la pizza hut: 400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia:Szynka parmeńskaRukolaKrewetki Pomidorki koktajloweOliwkiPaprykaMozzarellaBazylia, oregano, tymianekZąbek czosnku,Sól, pieprz, cukierWcześniej przygotowujemy sos: 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym, łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)wody z mlekiemOdstawić w ciepłe miejsce na około 1h.Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem,kładziemy mozzarellę i resztę dodatków (bez rukoli i bez krewetek – te składniki dodajemy już po upieczeniu pizzy). Piec z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gdy pizza się upiecze dodajemy rukolę i wcześniej podsmażone
Bon Appetit Małgorzatymięsem to propozycja na sycący, rozgrzewający obiad. Obok pizzy, to moje drugie ulubione danie. SKŁADNIKI Nadzienie: 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, ½ małej cukinii, 1 papryka czerwona przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, sól, pieprz, olej 200 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia słodka papryka w proszku olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szkl
słodki bratekmąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody sos: przecier pomidorowy farsz: ser wędzony 150 g ser brie 150 g ser ricotta 50 g ser mozzarella 150 g parmezan 3 łyżeczki szczypta tymianku do dekoracji: świeże listki bazylii Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże(...)Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. Na sos nałożyć starty ser wędzony, plastry mozzarelli, plastry sera brie, ricottę, posypujemy 2 łyżeczkami parmezanu i tymiankiem. Resztę parmezanu zostawiamy do posypania już upieczonej pizzy. Piec: 10-15 min w temperaturze 230 stopni. Smacznego
KreatywnePinyjako sos do pizzy. Polecam Wam gorąco! Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr 5 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr 5 min Ingredients 2,5 kg cukinii 1,5 kg czerwonej papryki ½ kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 500 g koncentratu pomidorowego(...)przekładamy do dużego garnka, dodajemy zmielone warzywa, cukier, ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180'C. Notes - do przygotowania tego sosu warto wybrać młode, małe cukinie. Wtedy
Wędrówki po kuchnispróbowania. I oczywiście po zjedzeniu podarowanych słoiczków zrobiłam własne 1,5 porcji. Sosik można podawać do mięs, pizzy, kanapek itp., podobnie jak poprzedni sosik warzywny (klik) Jest pikantny... idealny dla paprykowych amatorów:-) Składniki: 3 kg słodkiej papryki (wydrążonej) 3 koncentraty pomidorowe (każdy po 180 g) 3 główki czosnku 3 liście laurowe 2,5 łyżki soli 1,5 szkl. oleju(...)godzinie do gotującej się papryki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, bazylię i koncentraty. Mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku ( ja dałam 1 czubatą łyżeczkę). Gotujemy 10 min. Gorący sos wlewamy do wyparzonych słoików i przewracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Smacznego
IMPRESJA SMAKUBardzo smaczne drożdżowe ślimaczki z ulubionymi dodatkami. Taka mini wersja aromatycznej pizzy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)łyżeczka cukru 2 łyżeczki ziół do pizzy lub prowansalskie Dodatki : 0,5kg podsmażone na maśle pieczarki z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i łyżeczki tymianku 200g ulubionej szynki 250g żółtego sera u mnie gouda z ziołami Szynkę oraz ser miałam w plastrach więc pokroiłam w drobną zapałkę Ketchup lub sos pomidorowy Szynkę z powodzeniem można wymienić na odsączonego tuńczyka
W garach u Gosidodać do mięsa. Do mięsa dolać przecier pomidorowy i dosypać ziół i przypraw, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos odparuje. Gdy farsz będzie gotowy i dobrze doprawiony wypełnić nim wydrążone cukinie, ulożyć je na blasze, posypać startym serem, popruszyć słodką papryką (ja użyłam przyprawy do pizzy) i zapiekać przez kilkanaście minut. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieSkładniki: 170 g mąki pszennej 100 ml ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru szczypta soli puszka tuńczyka w
wyzwania kuchenneprzynajmniej wszystkim smakuje - o to chodzi w przekąskach :) PIZZA ROLLS (składniki na 2 blachy) Składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej - 300 ml ciepłej wody - 50 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: - pół małej cebuli - 1 ząbek czosnku - pół szklanki przecieru pomidorowego - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1 łyżeczka suszonego
Zgrabne Gotowanietego tupu pizzy nie podaje się sosu, przygotowałam salsę ze świeżych warzyw. Wyszło tak pysznie, że ach! składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut (do czasu aż podwoi objętość). Cebulę, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym i przyprawami. Porządnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 4 części. Cienko rozwałkować na owalny kształt. Na każdym kawałku rozłożyć 1/4 nadzienia, pozostawiając ok 1 cm wolnego
6niebo