mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej cukier, sól i pieprz po łyżeczce kminku i ziół do pizzy 3 łyżeczki słodkiej papryki Schab pokroić w kostkę. Z papryk usunąć środki. Paprykę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać schab, obrane i pokrojone(...)miękkości wszystkich warzyw. Wlać passatę, a następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem
Czerwień i błękitPizza domowa z serowym brzegiem.Może wymaga trochę czasu, ale smakuje znacznie lepiej, niż wszelkie "gotowce".Składniki na ciasto:-1,5 dkg świeżych drożdży-1/2 łyżeczki cukru-szczypta soli-szklanka ciepłej wody-ok. 2,5 szklanki mąki-2 łyżki olejuDrożdże rozcieramy z cukrem.Dodajemy(...)połowę wody i 1/2 szklanki mąki.Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli, stopniowo mąkę a na koniec olej.Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Składniki na sos pomidorowy:-150 ml koncentratu pomidorowego-1/4 szklanki wody-łyżeczka pesto-sól, pieprz, cukierZagotowujemy koncentrat z wodą, dodajemy pesto i przyprawiamy do smaku.Chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał
Maminek kulinarnyPrawdziwe neapolitańskie ciasto jest bardzo trudne do wykonania. Po pierwsze musi być bardzo cienkie, gdzie nie wolno go rozwałkowywać! Po drugie musi mieć posmak węgla uzyskiwany za pomocą pieczenia pizzy w piecu opalanym drewnem. Dlatego mi się nie udało zrobić dokładnie takiej samej. Pomijając już fakt, że w tamtej pizzerii robią ciasto na własnym zakwasie :) Składniki: - mąka - drożdże - pomidory(...)wodzie i od razu dodajemy mąkę. Ugniatamy regulując ilość mąki lub wody, aby uzyskać zwarte miękkie ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. Robimy cienki placek, smarujemy sosem pomidorowym i sypiemy plasterkami czosnku. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na jakieś 10 minut
Kryzysowa Książka Kucharska450 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mlekaNadzienie:1/2 kg
Świat Domowej KuchniPizza w innej wersji... przygotowana z połączonych, okrągłych bułeczek, nadzianych dodatkami - serem żółtym, szynką i tartą mozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić! Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone(...)pietruszki myjemy,osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło topimy w rondelku i dodajemy czosnek oraz natkę pietruszki. Mieszamy. Pizza: Upieczone bułeczki kroimy na pół, jak biszkopt. Na dolnej części rozsmarowujemy przecier pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie układamy pokrojony ser żółty, na niego kawałki szynki i posypujemy tartą mozzarellą. Całość przykrywamy górą częścią bułeczek. Wierzch
Kuchnia MagdaLenyPizza w innej wersji... przygotowana z połączonych, okrągłych bułeczek, nadzianych dodatkami - serem żółtym, szynką i tartą mozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić! Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone(...)pietruszki myjemy,osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło topimy w rondelku i dodajemy czosnek oraz natkę pietruszki. Mieszamy. Pizza: Upieczone bułeczki kroimy na pół, jak biszkopt. Na dolnej części rozsmarowujemy przecier pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie układamy pokrojony ser żółty, na niego kawałki szynki i posypujemy tartą mozzarellą. Całość przykrywamy górą częścią bułeczek. Wierzch
Kuchnia MagdaLenyprzystawkę deskę z serami, humusem, chorizo, oliwkami i piklami (49 zł) chrupiące pork sticksy (21 zł) vege tatara z pomidorów (24 zł) boczniaki z portobello (24 zł) kalmary w sosie pomidorowym (27 zł) Sałatki: szparagi, jajko poche, truskawki (29 zł) kurczak kukurydziany, boczek, pomidor, parmezan (29 zł) camembert w panko, pomidor, orzechy, winogrona (34 zł) Drugie dania: owoce morza, mleczko(...)rukola (26 zł) tagliatelle, boczniaki, kozi ser, groszek cukrowy, oliwa truflowa (29 zł) burger wołowy, chorizo, guacamole, rukola, aioli (39 zł) burger falafel, halloumi, guacamole, rukola, aioli (39 zł) Pizza szpinak, owczy ser, suszone pomidory (34 zł) spinata, konfitura z cebuli, jalapeno, gorgonzola (34 zł) kurczak, boczniak, dymka (34 zł) Deser: sernik imbirowy z mango (14 zł) Koktajle i shoty
Kulinarne przygody Gatityczym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem. Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy ją na chwile z piekarnika, na spód wysypujemy odrobinę startego żółtego sera lub układamy plasterki sera (tak jak u mnie). Na wierzch wykładamy przygotowany farsz* i pocięte w plasterki nuggetsy. Pizze wkładamy do piekarnika na około(...)minut. Wyciągamy po raz ostatni i posypujemy startym serem. Wkładamy jeszcze na 5 minut i… zjadamy ze smakiem z ulubionymi sosami lub ketchupem *Przygotowujemy farsz: Podsmażamy pokrojoną czerwoną cebulę (pół cebuli), posiekanego drobno pora, pokrojoną w kosteczkę paprykę. Doprawiamy suszoną bazylią. Następnie dodajemy pokrojone (obrane) w plastry pieczarki i zostawiamy pod przykryciem na mniejszym ogniu. Smacznego #OlejKonwenanse
Słodkie okruszkiprzypraw. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Zapach podczas robienia był fenomenalny, a smak wprost wyborny! Ketchup z cukinii rzeczywiście jest pyszny. Idealny jako dodatek do kanapek czy pizzy, wyśmienity do użycia jako sos do ryżu. Czyżby lepszy niż tradycyjny ketchup z pomidorów? :) Z góry uprzedzam, iż moja wersja ketchupu z cukinii jest dość pikantna , warto wyregulować tu ilość przypraw(...)250ml: 1,5 kg cukinii - waga po obraniu 4 czerwone papryki - duże 1/2 kg cebuli - waga po obraniu 4 łyżeczki soli do przetworów - czubate 300g cukru 1 karton passaty pomidorowej [500g] - ostatecznie może być również karton o wielkości 400g 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce 1 łyżeczka czarnego pieprzu - czubata 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej
Grunt to przepis!cebula 3-4 ząbki czosnku pół szklanki mrożonego groszku 1 niewielka czerwona papryka pół puszki kukurydzy 2 mięsiste pomidory 2 łyżki słodkiej papryki łyżka ziół do pizzy 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g mozzarelli olej do smażenia Przygotować farsz. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę(...)pokrojoną w kostkę paprykę, groszek i kukurydzę. Gotować kilka minut, następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, słodką paprykę i zioła, natkę i koncentrat. Gotować aż sos się nieco zredukuje. Wymieszać z makaronem i 2/3 porcji tartej mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem, można również dodać nieco ulubionej przyprawy do kurczaka lub dań meksykańskich. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż
Czerwień i błękitWitajcie, Dzisiaj polecam Wam niepowtarzalny przepis na ketchup bułgarski. Pomidory, jabłka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek – to niezawodna kombinacja składników. Ketchup bułgarski świetnie sprawdza się
Przepisy Babcibardziej doceniane. Ziemniaki obfitują m.in. w magnez i potas, a także w witaminę C. Oto moje wybrane przepisy z ziemniakami: Pieczone ziemniaczki z sosem Tzatziki Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka Ziemniaki Hasselback Zapiekanka warzywna z parmezanem Pizza z ziemniakami SELER KORZENIOWY W starożytności był tak cenny, że obdarowywano nim zwycięzców olimpiad. Dziś już niedoceniany, ale nadal posiada moc składników odżywczych(...)zminimalizować ten efekt. Oto kilka przepisów z fasolą w roli głównej: Lekka zupa fasolowa Pieczona fasola z kapustą kiszoną i jabłkiem Burgery z czerwonej fasoli Pulpety z fasoli w sosie pomidorowym PIETRUSZKA KORZEŃ W Polsce mamy dwa główne rodzaje pietruszki: naciową, z której pozyskuje się natkę oraz korzeniową. Pietruszka korzeniowa ląduje najczęściej w zupie i nie cieszy się zainteresowaniem
WiszniówkaDoskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy
Smakołyki Asigłównym, by bez błędu znaleźć to- czego się poszukuje 😊 Smarowidło do pieczywa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/01/smarowido-do-pieczywa.html Tortilla z kurczakiem i sałatką serowo pomidorową http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/tortilla-z-kurczakiem-i-saatka-serowo.html Sałatka z kolorowym tortellini i sosem majonezowo-musztardowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/saatka-z-kolorowym-tortellini-i-sosem.html Sałatka z kolorowy ryżem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/saatka-z-kolorowym-ryzem.html Wegetariańska tortilla http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/wegetarianska-tortilla.html Pieczona ciecierzyca(...)kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/ekspresowa-saatka-z-szynka-i-ananasem.html Bataty z aromatycznym farszem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/08/bataty-z-aromatycznym-farszen.html Gulasz wołowy z czosnkowo-pietruszkowymi chlebkami naan http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/10/gulasz-woowy-z-czosnkowo-pietruszkowymi.html Zapiekanka makaronowa a'la pizza http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/07/zapiekanka-makaronowa-la-pizza.html Naleśniki kukurydziane z mięsem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/07/nalesniki-kukurydzine-z-miesem.html Muszle makaronowe z wołowiną http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/muszle-makaronowe-z-woowina.html Holenderski kebab z pieczarkami- Kapsalon http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/holenderski-kebab-z-pieczarkami-kapsalon.html Sałatka
Kuchnia w czekoladziezrobić mniejsze pierogi. Farsz do takiej pizzy możemy przygotować z tego, co mamy akurat pod ręką. W moim przypadku są to dodatki, jakie zazwyczaj dajemy na pizzę, ale możemy je zmieniać według własnego upodobania. Calzone, podobnie jak każda pizza, najlepiej smakuje podane na ciepło. Ja calzone jadłam z sosem tysiąca wysp, ale bez sosu jest równie pyszne! A wy próbowaliście(...)czerwonej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka plastrów szynki i sera żółtego sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka w proszku 2 łyżki oleju do smażenia 3 łyżki koncentratu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mleko przelać do kubka. Wstawić na gaz. Lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier. Wlać 1/2 szklanki mleka. Dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić
Danka Pichci