Calzone czyli złożona pizza. :) Ta popularna włoska przekąska była dziś u mnie serwowana na obiad. :) Nadzienia calzone mogą być, podobne jak w przypadku pizzy, różne. Ja wybrałam jedną z najprostszych wersji. Dodałam do środka mozzarellę, szynkę, pomidorki suszone i starty ser. Efekt? Powiem tylko tyle, że to był bardzo smaczny obiad.. Ale takie obiadki to tylko w wolne soboty(...)pół a brzegi pozawijać. Wierzch każdego pieroga można posypać kminkiem i słodką papryką. Piec w temperaturze 210 o C ok. 20 min. Podawać od razu z sałatką lub/i sosem pomidorowym. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com200 g makaronu świderki, 1 esencja do duszonego kurczaka Knorr, 2 szt. fileta z kurczaka, 1,5 szt. cebuli, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki
Świat Domowej KuchniPieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja! Placek przygotowany w piekarniku nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny od tradycyjnych placków smażonych na oleju. Do tego danie jest bardzo(...)łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 4 pieczarki 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 150 g kiełbasy 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki ketchupu/sosu pomidorowego zioła prowansalskie Wykonanie: Placek: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach
Kuchnia MagdaLenyPieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja! Placek przygotowany w piekarniku nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny od tradycyjnych placków smażonych na oleju. Do tego danie jest bardzo(...)łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 4 pieczarki 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 150 g kiełbasy 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki ketchupu/sosu pomidorowego zioła prowansalskie Wykonanie: Placek: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach
Kuchnia MagdaLenyCoś pysznego! Zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto z pokrzywy domowej roboty. Każde inne pesto np.z bazylii, natki pietruszki czy czosnku niedźwiedziego będzie również dobre. Najlepsze robione w domu bo możemy regulować ilość oliwy, której w tym przypadku nie powinno być za dużo. Sezon na pokrzywę uważam za otwarty. Jak przygotować pokrzywę aby zrobić z niej pesto? Bardzo prosto. Używamy(...)około 23-24cm. o cienkim spodzie a w boki ciasta zawinęłam pocięty w paski żółty ser. Może być dowolny z dużą zawartością tłuszczu. Trzy Kolory, pizza 30. 04.2014 | 08:27 Ciasto 400g mąki pszennej orkiszowej lub zwykłej, 100g mąki z pszenicy kamut, 25g świeżych drożdży, 310g wody, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soli
Leśny Zakątekcebulą... Jednak dobroć i poświęcenie mojego męża, który zmęczony i śpiący po bardzo ciężkim tygodniu pracy wziął malutką na dwugodzinny spacer, skłoniły mnie do przygotowania czegoś extra! Tarta lub pizza (jak kto woli to danie nazywać) pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i NAJLEPIEJ smakuje. Z niecierpliwością czekaliśmy przy piekarniku na moment, w którym danie było gotowe do degustacji (a raczej(...)przy pomocy ręcznego blendera. Jeśli blender nie daje rady - dodajemy trochę wody. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formy (wyłożone papierem do pieczenia). sos: Marchewkę, seler cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie podsmażamy. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy passatę pomidorową, liść laurowy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i blendujemy na gładki sos. farsz: Ziemniaki kroimy
Jeść, by żyć w zdrowiuPonoć grzyby jeszcze w lasach są , więc dziś mam dla Was pyszne pizzerki właśnie z nimi. To co, pieczemy? Składniki; 50 dag mąki pszennej 20
Radość kipiąca uśmiechem.Bruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!boczkiem, pieczonymi w formie do muffinów. Proste, pyszne, oryginalne i bardzo ekonomiczne - możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i wiele innych zalegających resztek produktów i składników, jak np. do pizzy. Pozwólcie się zainspirować! :) Przepis inspirowany przepisem na >Kartoffel-Speck-Tortillas< z niemieckiego magazynu kulinarnego "Meine Familie&Ich" Nr. 3/2012 Składniki na 12 sztuk: 500 g ugotowanych(...)zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie
Kuchnia Prezydentowejokazji urodzin postanowiłam zorganizować imprezę i zaprosić gości do domu, nie wiem po co mi to było Pojawił się oczywisty problem – czym ich nakarmić…? Standardowo zrobiłam pizzę , ale co dalej? Myślę… Myślę… Mam, eureka! Kupiłam ostatnio tortille z myślą zrobienia burrito i trochę mi ich jeszcze zostało – kupię kilka rzeczy i będę miała pyszne przekąski(...)sosy, będą trzy: chrzanowy, musztardowy i z suszonymi pomidorami. Przygotuj sobie trzy miseczki tej samej wielkości. Do każdej włóż po około 100 g serka i do każdej dołóż inny dodatek do smaku. Chrzan oraz musztardę po prostu energicznie wymieszaj z serkiem, a pomidory zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Zabieramy się za układanie. Na tortilli najpierw rozsmaruj sos, ja połączyłam sos
Martyna Cooksreally know why I did it But than the elementary problem occured – what will I give them to eat…? As usual I’ve made pizza , but what else? I’m thinking… I’m thinking… I got it, eureka! I bought recently some tortillas to make my burrito and I didn(...)sosy, będą trzy: chrzanowy, musztardowy i z suszonymi pomidorami. Przygotuj sobie trzy miseczki tej samej wielkości. Do każdej włóż po około 100 g serka i do każdej dołóż inny dodatek do smaku. Chrzan oraz musztardę po prostu energicznie wymieszaj z serkiem, a pomidory zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Zabieramy się za układanie. Na tortilli najpierw rozsmaruj sos, ja połączyłam sos
Martyna Cooksreally know why I did it But than the elementary problem occured – what will I give them to eat…? As usual I’ve made pizza, but what else? I’m thinking… I’m thinking… I got it, eureka! I bought recently some tortillas to make my burrito and I didn(...)sosy, będą trzy: chrzanowy, musztardowy i z suszonymi pomidorami. Przygotuj sobie trzy miseczki tej samej wielkości. Do każdej włóż po około 100 g serka i do każdej dołóż inny dodatek do smaku. Chrzan oraz musztardę po prostu energicznie wymieszaj z serkiem, a pomidory zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Zabieramy się za układanie. Na tortilli najpierw rozsmaruj sos, ja połączyłam sos
Martyna Cooksktórzy mnie znajdą doskonale wiedzą , że z pizzy to ja najbardziej lubię ciasto.Im grubsze – tym lepsze!Mięciutkie , delikatne , puszyste – takie najbardziej mi smakuje i takie też najczęściej przygotowuję.Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione pizzerinki – z szynka i warzywami.Spróbujcie! SKŁADNIKI:( 6 szt )CIASTO:- mąka – 200 g- letnia niegazowana woda mineralna(...)krążki, wędlinę kroimy w paseczki. Paprykę kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy olej. Lekko złocimy cebulę … dodajemy wędlinę. Chwilę razem podsmażamy. CAŁOŚĆ: Ciasto smarujemy sosem pomidorowym ( ja posmarowałam bardzo cienko , gdyż tak lubię , Wy możecie śmiało dodac więcej ). Układamy wędlinę i warzywa. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni
Ostra na Słodkonaszymi ulubionymi składnikami. Ciasto bardzo szybko się robi, praktycznie w 40 minut mamy gotową upieczoną pizze. Ciasto jest chrupiące i bardzoooooo szybkoooo znika :)SKŁADNIKI:z tego zrobi się dwie pizze o średnicy ok 35-40 cm3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 0,5 kostki drożdży 1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy FARSZ(...)blachą - na ciasto nakładam domowy przecier pomidorowy na to pieczarki, paprykę, piersi z kurczaka, pomidorki, posypuje przyprawą (mieszanka bazylii, czosnku, pomidora)posypuję mozzarelą i świeżym tymiankiem- wsuwam wraz z papierem do pieczenia do piekarnika na gorącą blachę- piekę 8-10 minut- po tym czasie wsuwam kolejną- daję jej odparować, polewam ulubionym sosem w moim przypadku domowym keczupem, dodaję rukoli
Basia w kuchniSpaghetti bolognese (bolońskie) wydaje się być dla wielu osób kwintesencją włoskiej kuchni. To wszak jedno z najpopularniejszych na świecie włoskich dań. To dość złudne, ponieważ w
Poezja smaku