energetyczna: 1418 kJ / 335 Kcal Białko: 22,9 g Węglowodany: 52,2 g Tłuszcz: 1,3 g Pomidory konserwowe krojone 400 g BIOOAZA : Skład: pomidory kostki*, sok pomidorowy*, regulator kwasowości - kwas cytrynowy Gramatura: 400 g (po odsączeniu 280 g) Opakowanie: Puszka Kraj pochodzenia: Grecja Wartośc energetyczna: 81,21 kJ / 19,4 Kcal Białko: 1,16 g Tłuszcz(...)Pomidor jest niewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków . Pomidory mają cenny składnik mianowicie likopen , barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce z nowotworami, ponieważ niweluje
Różowa kuchniaDo zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia. Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry
Stare Garypodawane jest do szkockiego śniadania lub serwowane w bułce śniadaniowej, można także kupić haggisa smażonego w cieście na głębokim tłuszczu. Obecnie można kupić różne produkty z dodatkiem haggisa (np. pizza) lub o smaku haggisa (np. chipsy). Haggis stanowi niezwykły fenomen i wart jest bliższego poznania, dlatego też postanowiłam przygotować o nim osobny wpis. Źródło Irn Bru Tradycyjny szkocki napój(...)bacon bap), chipsami lub frytkami (chippy roll). Czasami śniadaniową bułkę podaje się z placuszkiem ziemniaczanym . Chipsy o smaku octu, haggisa, aberdeen angus (wołowina). Frytki polane octem, z fasolką w sosie pomidorowym (baked beans), z sosem curry, z żółtym serem, lub z sosem mięsnym (gravy). Różnego rodzaju pie, faszerowane nie tylko mięsem, ale np. makaronem (macaroni cheese) i polane np. fasolką
Codzienne Gotowaniedaniu wyrazistego smaku, przygotowałam pikantny sos mięsny w stylu azjatyckim wizualnie przypominający to, co zostaje na podłodze i ścianach po walce z hordami zombie. Tofu zostało potraktowane gorącą patelnią, aby zachować delikatne wnętrze i jednocześnie zyskać chrupką skórkę. W efekcie uzyskujemy idealne połączenie – z pozoru mdłego tofu, które idealnie kontrastuje z esencjonalnym sosem wyczarowaliśmy niecodzienny, pełen białka i smaku(...)TOFU W MIĘSNYM SOSIE Resident Evil 2 Remake | Biohazard RE:2 smażone tofu w pikantnym sosie mięsnym w stylu azjatyckim CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min CENA: 12 zł LICZBA PORCJI: 2 porcje POZIOM: średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż ręcznik papierowy SKŁADNIKI: tofu – 1 kostka mięso mielone – 200g czosnek – 1 ząbek imbir świeży – pół łyżeczki sos sojowy
Nerds Kitchendania, w jednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem(...)brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem
Moja smaczna kuchniadodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego (Бяло сирене) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale(...)patelni grillowej do miękkości. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię.Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego!* Przepis bierze udział
Food Squarekażdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle z nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować. Już od dawna przygotowuję je tylko(...)wiadomo czego jeszcze, a produkty i posiłki, które mogę przygotować sama, robię własnoręcznie w domu. Korzystając z darów natury, dbam o siebie i swoje ciało. Większość ludzi sosy przygotowuje na bazie majonezu lub śmietany. Ok...majonez to jajka i olej, więc teraz pewnie zadajecie sobie pytanie, co w tym złego. Przecież jajka są zdrowe, a olej czy oliwa powinna znajdować
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńWróciłam po pracy szalenie głodna z ochotą na coś konkretnego. W domu była pierś z kurczaka. W oczy rzucił mi się słoik z suszonymi pomidorami z
Poezja smakuKlasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!To było rewelacyjne, idealne ciasto z super nadzieniem. Polecam wszystkim. Thermomix ciasto – do naczynie miksującego wlać letnią wodę, dodać sól, cukier, oliwę, 2 łyżki mąki
Kuchnia Pokoleńwersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub różne zioła. Focaccia może także przypominać nieco pizzę bez sosu, a z suszonymi pomidorkami, prosciutto czy parmezanem. Jednak warto nie przesadzać z dodatkami, by nie zdominowały smaku samego chlebka, który jest naprawdę wyjątkowy. Focaccia z cebulą Potrzebujemy: 500 g mąki(...)Wyśmienicie smakuje ciepły, ale można go także podawać w temperaturze pokojowej. Polecam również jako pieczywo śniadaniowo-kolacyjne lub jako dodatek do zup i sosów. Naszą focaccię zjedliśmy z resztą paprykowo-pomidorowej zupy krem i muszę przyznać, że idealnie się uzupełniały :) Smacznego
Ratunku obiadWeekend. Oczywiście, jak to bywa na początku września, nadal pracowity. Rano rozpoczęliśmy rok szkolny w szkole dla dorosłych, po południu wybieram się na ślub syna mojej
W mojej kuchniSos śmietanowy z czosnkiem i parmezanem? Prawdziwa rozpusta. A gdyby dodać jeszcze krewetki? Strzał w 10! Krewetki toskańskie w gęstym, kremowym sosie są grzesznie pyszne. Nazwa
Poezja smakuważniejszych jeśli nie najważniejszych naczyń kuchennych. Na patelni możecie przygotować niezliczoną ilość dań. Z patelnią firmy Woll jest to dodatkowo duża przyjemność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni przygotowujemy naleśniki, sosy, placki, placuszki, różne mięsa, dania na słodko, powidła, makarony i można tak wyliczać bez końca. Patelnia, którą ja testowałam ma odpinaną rączkę dzięki, której z łatwością możecie ją przechowywać(...)szafce lub razem z gotowym daniem w lodówce. Odpinana rączka pozwala bezpiecznie włożyć ją do piekarnika czy zmywarki. Przez te kilka tygodniu przygotowałam na niej mnóstwo potraw m.in. naleśniki, pizzę z patelni, bitki wołowe, a dzisiaj chciałabym zaprosić Was po przepis na wegetariańskie curry z kalafiorem i cukinią. Staram się w swojej kuchni przemycać jak najwięcej warzyw, a także wykorzystuję
To co lubię - gotuję i polecamKalafior Dynia Opakowanie szpinaku (200 g) 2 papryczki chili Mała główka czosnku 6 jajek Parmezan Pęczek szczypioru Pęczek pietruszki Pęczek bazylii Razem: ok. 122 zł Przyprawy: Sos sojowy (2 łyżki) Olej sezamowy (łyżka) Sos rybny (łyżka) Tymianek (łyżeczka) Oregano (łyżeczka) Słodka papryka (łyżka) Pieprz kajeński (łyżeczka) Sok z cytryny (łyżeczka) Imbir (łyżeczka) Ocet ryżowy (1/2 łyżeczki) Sól i pieprz(...)Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Cukliatelle (czyli tagliatelle z cukinii) pięknie wygląda i tak też smakuje. Cukinia to jedno z tych warzyw o nieinwazyjnym charakterze, delikatne w smaku, bardzo dobrze łączące się z innymi wyrazistymi składnikami. W tym daniu charakteru nadaje jej lekko pikantny kurczak w delikatnym sosie pomidorowym. Ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia
Niedzielny kucharz