fast foodu ale w wersji domowej. Zapewne wszyscy znają sos Bolognese, który od lat jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Głownie podawany z makaronem spaghetti. U mnie wariacja na ten temat, bo sos zrobiony od podstaw będzie głównym składnikiem pizzy. Oczywiście by trochę podrasować danie i nadać mu odpowiedni charakter użyłam również kilku innych składników wśród, których
vaniliowoczekoladowaNiestety, to już ostatnie działkowe pomidory. Tutaj w wersji uduszonej na oliwie, dwukrotnie przetartej. Rzadki sos stał się pomidorową, gęsty został dodany do spaghetti. Razem z bazyliowym pesto, smakował wyśmienicie. Bazylia oczywiście też z ogródka. Orzeszki pinii niestety nie :) Sos mimo, że klasyczny z uduszoną cebulka i czosnkiem był niepowtarzalny. Do zobaczenia, drogie pomidory, w przyszłym roku
Cytryna&Co.kulinarnej podróży dookoła świata, jak zapewne możecie się domyślić, to oczywiście Włochy! W związku z tym postanowiłam przygotować kilka włoskich klasyków. W pierwszej kolejności będzie to spaghetti carbonara , czyli makaron z boczkiem i sosem na bazie jajka z dodatkiem dużej ilości pieprzu. Muszę przyznać, że to danie było dla mnie wielkim odkryciem i czymś zupełnie nowym, a jednocześnie okazało się(...)możecie również oznaczyć tym hasztagiem swoje zdjęcia, dzięki czemu będzie mi łatwo je znaleźć. Spaghetti carbonara Składniki: 125g wędzonego boczku* 2 jajka + 1 żółtko 250g makaronu spaghetti 50g parmezanu lub pecorino sól garstka czarnego pieprzu w ziarnach Jak zrobić spaghetti carbonara? Makaron spaghetti ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na dużą
Codzienne Gotowaniestoisku z tymi słodkimi owocami. To danie może być podane zarówno na obiad, jak również idealnie sprawdzi się jako deser. Możecie wykorzystać dowolny makaron jaki lubicie – makaron do spaghetti, rurki, świderki itd. Mi najbardziej smakuje z makaronem – wstążki. Szukajcie polskich truskawek z pola , a nie spod foli. Te pierwsze są znacznie smaczniejsze i o wiele słodsze bo dojrzewają(...)zimną wodą, aby się nie posklejał. Do blendera wkładamy umyte, bez szypułek truskawki. Dodajemy jogurt, miód i blendujemy. Jeśli lubicie większe kawałki truskawek to blendujcie chwilę krócej. Makaron polewamy sosem truskawkowym, dekorujemy miętą i podajemy. Smacznego! Artykuł Domowy makaron z truskawkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera(...)Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej, ale z lekkim, dietetycznym sosem jogurtowym. Polecamy też pyszne pęczotto primavera , w którym makaron zastąpiliśmy kaszą. Dzisiaj zachęcamy Was do spróbowania zupełnie nowego przepisu na makaron primavera z pesto zamiast
Niedzielny kucharzLekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera(...)Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej, ale z lekkim, dietetycznym sosem jogurtowym. Polecamy też pyszne pęczotto primavera , w którym makaron zastąpiliśmy kaszą. Dzisiaj zachęcamy Was do spróbowania zupełnie nowego przepisu na makaron primavera z pesto zamiast
Niedzielny kucharzopakowania spaghetti Pełne Ziarno Lubella1 opakowanie świeżego szpinaku5-6 średnich pieczarek1/2 cebuli2 ząbki czosn 2 łyżki mleka 3,2%100 g sera cheddarsól, pieprzoliwa z oliwek Wykonanie:Makaron spaghetti Pełne Ziarno Lubella ugotować al'dente.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.Cebulę drobno pokroić - wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć.Pod koniec smażenia, do cebuli dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę(...)miękkości.Opłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać mleko - dusić 2 minuty.Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą i pieprzem.Na talerz wykładać sos szpinakowy, formując wieniec. Na środku położyć porcję makaronu. Smacznego
kolorowotorcikowoKolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki. Zagotuj wodę (3-4 szklanki), posól 2 łyżeczkami soli, wrzuć ziemniaki. Po 2 minutach dodaj do ziemniaków spaghetti. Po kolejnych 8 minutach dodaj pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki szparagi, ale bez czubków. Te dodaj na samym końcu, na minutę przed końcem gotowania. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto: zmiksuj(...)Krok 3 Odcedź makaron i warzywa, przełóż do misy z pesto. Wymieszaj i wcinaj! Smacznego! Lubisz szparagi? Sprawdź również szparagi z makaronem w maślanym sosie oraz pęczotto primavera . Artykuł Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzboloński a właściwie ragout mięsno warzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać
Smaczna Pyzarzucają hasełko, że na obiad chcą makaron z sosem serowym. A że w lodówce często mam różnego rodzaju sery to robię im ekspresowy makaron z sosem serowym. Składniki: około 200gr makaronu spaghetti 200gr serka topionego śmietankowego 50gr sera gorgonzola 4-5 plasterków żółtego sera 250ml(...)Mieszać do rozpuszczenia. Wlać słodką śmietankę ciągle mieszając. Gdy składniki połączą się dodać żółty ser i gorgonzolę. Dokładnie wymieszać. Całość lekko posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Makaron polać sosem. Na wierzch posypać startym parmezanem
Amatorka kuchennaprzepis pochodzi z książki Jerozolima, pięknie wydanej i niezwykle smacznej pozycji, którą testuję już nie po raz pierwszy. Tym razem zachęcił mnie sos jogurtowy, nieco lżejszy niż tradycyjny śmietanowy którego używam przy innych makaronach. Ten makaron ma też mnóstwo pysznych dodatków, jest bardzo świeży i prosty w przygotowaniu. Naprawdę warto przetestować. Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów(...)makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 500 g makaronu muszle – 500 g greckiego jogurtu – 150 ml oliwy
nietylkopasta.plzrobienia pasta z zawiesistym sosem pomidorowym, którego bazę stanowi zasmażony boczek. Bucatini amatriciana to jedno z najpopularniejszych dań w Rzymie. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Cztery są główne pasty kuchni rzymskiej (nie tego starożytnego, ale mieszkańców Rzymu): amatriciana, carbonara, gricia oraz cacio e pepe. Podstawę każdej stanowi oczywiście makaron, zazwyczaj spaghetti i ser pecorino – ostry(...)się od miejscowi Amatrice w rejonie Lazio, gdzie oryginalnie powstała i skąd trafiła do Rzymu stając się jedną z emblematycznych potraw miejscowej kuchni. Zamienniki Do sosu matriciana (w rzymskim dialekcie matriciana) można podać spaghetti, choć bardzo popularne jest bucatini, czyli długi, cienki makaron pusty w środku. Podać to raczej złe słowo. Charakterystyczną cechą amatriciano jest to, że makaron gotuje się
Niedzielny kucharzwłasnym. :) Składniki: Pesto: sałata 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion słonecznika 2 pomidorki koktajlowe sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum puszka tuńczyka z sosie własnym Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwę
Truskawkowa FiestaPulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam.Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki
UgotujmyTo.pl