sos do spaghetti - 3105 przepisów (strona:72/207)

Wtorek: Makaron primavera 101

Lekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera(...)Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej, ale z lekkim, dietetycznym sosem jogurtowym. Polecamy też pyszne pęczotto primavera , w którym makaron zastąpiliśmy kaszą. Dzisiaj zachęcamy Was do spróbowania zupełnie nowego przepisu na makaron primavera z pesto zamiast

Niedzielny kucharz
Spaghetti pełnoziarniste na szpinaku 157

opakowania spaghetti Pełne Ziarno Lubella1 opakowanie świeżego szpinaku5-6 średnich pieczarek1/2 cebuli2 ząbki czosn 2 łyżki mleka 3,2%100 g sera cheddarsól, pieprzoliwa z oliwek Wykonanie:Makaron spaghetti Pełne Ziarno Lubella ugotować al'dente.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.Cebulę drobno pokroić - wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć.Pod koniec smażenia, do cebuli dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę(...)miękkości.Opłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać mleko - dusić 2 minuty.Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą i pieprzem.Na talerz wykładać sos szpinakowy, formując wieniec. Na środku położyć porcję makaronu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Carbonara ze szparagami 157

Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto 141

Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki. Zagotuj wodę (3-4 szklanki), posól 2 łyżeczkami soli, wrzuć ziemniaki. Po 2 minutach dodaj do ziemniaków spaghetti. Po kolejnych 8 minutach dodaj pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki szparagi, ale bez czubków. Te dodaj na samym końcu, na minutę przed końcem gotowania. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto: zmiksuj(...)Krok 3 Odcedź makaron i warzywa, przełóż do misy z pesto. Wymieszaj i wcinaj! Smacznego! Lubisz szparagi? Sprawdź również szparagi z makaronem w maślanym sosie         oraz pęczotto primavera . Artykuł Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Tarta bolognese na orkiszowym spodzie 185

boloński a właściwie ragout mięsno warzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać

Smaczna Pyza
Makaron z sosem serowym 147

rzucają hasełko, że na obiad chcą makaron z sosem serowym. A że w lodówce często mam różnego rodzaju sery to robię im ekspresowy makaron z sosem serowym. Składniki:     około 200gr makaronu spaghetti     200gr serka topionego śmietankowego     50gr sera gorgonzola     4-5 plasterków żółtego sera     250ml(...)Mieszać do rozpuszczenia. Wlać słodką śmietankę ciągle mieszając. Gdy składniki połączą się dodać żółty ser i gorgonzolę. Dokładnie wymieszać. Całość lekko posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Makaron polać sosem. Na wierzch posypać startym parmezanem

Amatorka kuchenna
Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem 158

przepis pochodzi z książki Jerozolima, pięknie wydanej i niezwykle smacznej pozycji, którą testuję już nie po raz pierwszy. Tym razem zachęcił mnie sos jogurtowy, nieco lżejszy niż tradycyjny śmietanowy którego używam przy innych makaronach. Ten makaron ma też mnóstwo pysznych dodatków, jest bardzo świeży i prosty w przygotowaniu. Naprawdę warto przetestować. Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów(...)makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 500 g makaronu muszle – 500 g greckiego jogurtu – 150 ml oliwy

nietylkopasta.pl
Wtorek: Bucatini all’Amatriciana 106

zrobienia pasta z zawiesistym sosem pomidorowym, którego bazę stanowi zasmażony boczek. Bucatini amatriciana to jedno z najpopularniejszych dań w Rzymie. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Cztery są główne pasty kuchni rzymskiej (nie tego starożytnego, ale mieszkańców Rzymu): amatriciana, carbonara, gricia oraz cacio e pepe. Podstawę każdej stanowi oczywiście makaron, zazwyczaj spaghetti i ser pecorino – ostry(...)się od miejscowi Amatrice w rejonie Lazio, gdzie oryginalnie powstała i skąd trafiła do Rzymu stając się jedną z emblematycznych potraw miejscowej kuchni. Zamienniki Do sosu matriciana (w rzymskim dialekcie matriciana) można podać spaghetti, choć bardzo popularne jest bucatini, czyli długi, cienki makaron pusty w środku. Podać to raczej złe słowo. Charakterystyczną cechą amatriciano jest to, że makaron gotuje się

Niedzielny kucharz
Pesto z sałaty z makaronem i tuńczykiem 161

własnym. :) Składniki: Pesto: sałata 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion słonecznika 2 pomidorki koktajlowe sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum  puszka tuńczyka z sosie własnym  Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwę

Truskawkowa Fiesta
Pulpeciki w sosie pomidorowym 138

Pulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam.Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki

UgotujmyTo.pl
Włoski makaron "Cacio e Pepe" + film krok po kroku 129

zakończymy gotowanie makaronu i przygotujemy kremowy sos z pecorino. 7 - ZMIELONY PIEPRZ Do przygotowaniu Cacio e Pepe  wskazany jest świeżo zmielony pieprz, który jest bardziej aromatyczny,  ma niebywały zapach, smakuje znacznie bardziej intensywniej niż ten sproszkowany pieprz w torebkach. A teraz zapraszam Was na przepis :) SKŁ ADNIKI (4 porcje) 320 g spaghetti 100 g sera pecorino(...)ciepłą wodę po makaronie. Całość dokładnie mieszamy do połączenia si ę  wszystkich składników. Na małym ogniu podduszamy ok. 1-2 minuty, aż sos stanie się kremowy a makaron wsiąknie całą wodę. Spaghetti przekładamy na talerze, oprószamy startym serem pecorino i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Makaron podajemy od razu po przygotowaniu, powinien być podawany na gorąco, w przeciwnym

La grande e la piccola cuoca
Spaghetti z cukinią i chili 101

Danie z makaronem i sosem pomidorowym z cukinią i z dużą ilością przypraw. Spaghetti z cukinią to danie lekko na ostro, z ziołami, danie które mogłabym jeść kilka razy w tygodniu. Czasem świeże pomidory zastępuję tymi z puszki, krojonymi a do całego dania dorzucam kilka pieczarek. Makaron także możecie zastąpić, np. kolankami, świderkami, penne. Spaghetti z cukinią to prosty, smaczny(...)spaghetti i natka do podania, opcjonalnie tarty ser PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję. Cukinię, pomidory i chili kroję w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Podsmażam na kilku łyżkach oliwy, gdy cebula się zeszkli wrzucam posiekaną chili, po chwili dodaję pomidory i cukinię, mieszam, przyprawiam. W osolonym wrzątku gotuję makaron, 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Gotowy wrzucam do sosu, mieszam

Zasmakuj Kuchni
Wegańska propozycja na makaron z serem 220

serem wegańskim, lub wykorzystać do tego dynię . Okres jesienno zimowy to idealny czas na eksperymentowanie właśnie z tym produktem. Listę potrzebnych składników oraz przepis przedstawiam poniżej. Składniki: 250 makaronu spaghetti lub chińskiego 1 szklanka puree z dyni 4 łyżki płatków drożdżowych 2-3 ząbki czosnku ( w zależności od gustu) 1 średnia cebula 160 ml mleka roślinnego Sól, pieprz, oregano łyżeczka(...)czasie zblenduj na gładką masę wraz z czosnkiem, cebulą i mlekiem roślinnym Przełóż wszystko na patelnię, dodaj makaron, płatki drożdżowe dopraw solą, pieprzem, oregano i curry. Często mieszaj by sos nie przywarł, gdy zgęstnieje przełóż na talerz. Smacznego! Artykuł Wegańska propozycja na makaron z serem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti z mulami i krewetkami w kremowym sosie winnym 130

Spaghetti z mulami i krewetkami w kremowym sosie winnym Zainspirowane zakupami na zaprzyjaźnionym podparyskim ryneczku. Polecam takie uczty wszystkim tym, którzy kochają owoce morza i mają do nich bezpośredni dostęp. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego

Wino Francja Kuchnia
Spaghetti z mulami i krewetkami w kremowym sosie winnym 147

Spaghetti z mulami i krewetkami w kremowym sosie winnym Zainspirowane zakupami na zaprzyjaźnionym podparyskim ryneczku. Polecam takie uczty wszystkim tym, którzy kochają owoce morza i mają do nich bezpośredni dostęp. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego

Wino Francja Kuchnia