sos do spaghetti - 3105 przepisów (strona:46/207)

Sos pomidorowy z mięsem 144

Pani mama A. od mojego lubego robi niesamowity sos mięsny do spaghetti. Mamy to szczęście że od czasu do czasu dostajemy w darze jakiś tam słoiczek ;) Wystarczy tylko ugotować makaron (ja akurat miałam kolorowy) i jak ktoś lubi zetrzeć na tace ser żółty do posypania. Jak zrobić taki wyśmienity sos - mam przepis. Składniki  30 dkg mięsa mielonego 4 ząbki

pink envelope
Sataye z kurczaka z imbirowym sosem 132

piersi kurczaka nabite na drewniany patyczek. Dopełnieniem dania jest makaron z fasoli Mung, który nie wymaga gotowania, i spaghetti z cukinii. Kropką nad i jest słodko-ostry sos ze świeżego imbiru i żółtych śliwek. Składniki: – 2 piersi z kurczaka – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki sosu(...)minut. Gotowy sos zmiksować na gładki mus, doprawić solą i pieprzem. – Sataye z kurczaka podawać z makaronem fasolowym i spaghetti z cukinii oraz kleksem sosu imbirowego

To co kocham
Spaghetti z mięsnymi kuleczkami 196

Pełnoziarnisty makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo-drobiowymi kuleczkami z sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje rewelacyjnie. Składniki: Mięsne kuleczki: 250g fileta z kurczaka 250g wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki natki z pietruszki 1 jajko oliwa sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów(...)papryki, zioła i oregano. Dusić około 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięsne kuleczki, wszystko razem delikatnie wymieszać. 3.  Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, podawać z sosem i mięsnymi kuleczkami

Szalona Kuchnia Eweliny
Spaghetti z mięsnymi kuleczkami 127

Pełnoziarnisty makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo-drobiowymi kuleczkami z sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje rewelacyjnie. Składniki: Mięsne kuleczki: 250g fileta z kurczaka 250g wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki natki z pietruszki 1 jajko oliwa sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów(...)papryki, zioła i oregano. Dusić około 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięsne kuleczki, wszystko razem delikatnie wymieszać. 3.  Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, podawać z sosem i mięsnymi kuleczkami

Szalona Kuchnia Eweliny
Spaghetti w sosie pomidorowym z groszkiem 163

spory wybór makaronów i możemy wybierać według kształtu, koloru lub użytej mąki. Dzięki temu też możemy eksperymentować w kuchni przygotowując z nich pyszne dania. Ja zrobiłam kolorowe spaghetti z pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem zielonego groszku. Palce lizać. Składniki: 250 g makaronu Spaghetti Tricolore Primo Gusto 500 g przecier pomidorowy śródziemnomorski Primo Gusto 0,5 puszki groszku konserwowego(...)maśle klarowanym. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlać przecier pomidorowy i podsmażać do częściowego odparowania płynu. Dodać odsączony z zalewy groszek, przegotować i zdjąć z pieca. Doprawić sos do smaku. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na talerz nałożyć porcję makaronu i obficie polać sosem pomidorowym z groszkiem. Inspiracja

Ala piecze i gotuje
Włoski sos bolognese 171

Bardzo smaczny… gęsty… sycący pomidorowo-mięsny sos W naszym kraju popularne stało się podawanie go do spaghetti, choć niektórzy twierdzą, że bardziej pasuje do tagliatelle. Ja polecam go nie tylko do makaronów, ale również do …ryżu …kasz …placków …klusków …lasagne. W składzie jest mleko, jednak jeśli masz alergię lub nietolerancję pokarmową, zastąp(...)przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez ok. 25-30 minut, po czym wlej mleko. Ja c ałość gotowałam na najmniejszym ogniu ok. 40 minut, ponieważ uznałam, że sos zgęstniał wystarczająco. W oryginalnym przepisie, sos powinien się gotować ok. 2-4 h., ponieważ wtedy bardziej zyskuje na smaku. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Nadmiar sosu możesz przełożyć

Kulinarny S.O.S.
Włoski sos bolognese 171

Bardzo smaczny… gęsty… sycący pomidorowo-mięsny sos W naszym kraju popularne stało się podawanie go do spaghetti, choć niektórzy twierdzą, że bardziej pasuje do tagliatelle. Ja polecam go nie tylko do makaronów, ale również do …ryżu …kasz …placków …klusków …lasagne. W składzie jest mleko, jednak jeśli masz alergię lub nietolerancję pokarmową, zastąp(...)przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez ok. 25-30 minut, po czym wlej mleko. Ja c ałość gotowałam na najmniejszym ogniu ok. 40 minut, ponieważ uznałam, że sos zgęstniał wystarczająco. W oryginalnym przepisie, sos powinien się gotować ok. 2-4 h., ponieważ wtedy bardziej zyskuje na smaku. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Nadmiar sosu możesz przełożyć

Kulinarne S.O.S.
Greckie spaghetti z cukinią, szparagami i marchewką 176

Spaghetti zawsze z sosami się kojarzą, ale co niektórzy o lekkiej wersji marzą, dlatego z warzywami polecam przygotować i smakiem się rozkoszować.  Marchew, cukinia i szparagi cieniutko w paseczki pokrojone, na patelni lekko podsmażone, z makaronem wymieszane i do całości listki bazylii dodane.  Doprawione greckimi przyprawami i można „zajadać” się spaghetti z warzywami.  Składniki: 2 porcje makaronu

Moniki Smakołyki
Włoskie spaghetti cake z krewetkami 129

Świetna i efektowna propozycja podania klasycznego włoskiego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, pachnącym bazyliowym pesto,  delikatnym serem mozzarella oraz krewetkami. Składniki: 600g makaronu spaghetti 2 jajka 1 opakowanie  mozzarelli Galbani 100g śmietany 18% masło do wysmarowania formy Warstwa zielona: 40g liści świeżej bazylii 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50g orzechów nerkowca 40g startego parmezanu(...)sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dodać do trzeciej miseczki z makaronem i dokładnie wymieszać. 5. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i kolejno układać warstwy: czerwona, biała i zielona. Wyrównać wierzch łyżką, ułożyć plastry mozzarelli i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 6. Wierzch spaghetti udekorować

Szalona Kuchnia Eweliny
Sos z mielonego mięsa 176

makaronu . Sos z mielonego mięsa Składniki: na 4 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 500 g koktajlowych pomidorów 250 ml bulionu z mięsa 1 doniczka bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 250 g spaghetti Cebulę(...)pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przecier pomidorowy. Smaż aż mięso przestanie być czerwone i wlej bulion. Gotuj sos przez 30 minut. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pomidory podsmaż na oliwie. Dodaj spaghetti i pokrojoną bazylię. Wymieszaj i nałóż makaron, wierzch polej sosem. Smacznego

codojedzenia
Spaghetti bolognese 158

zawsze ją dodaję.  Osobiście lubię, gdy sos bolognese jest dość gęsty, ale kto woli można zrobić trochę rzadszą wersję. Tym razem podałam z typowym makaronem spaghetti, ale tak naprawdę najbardziej lubię przygotowywać sos bolognese z makaronem tagliatelle! Też długi, ale gruby makaron cudownie oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam! Składniki: 1/2 kg mięsa(...)pozbawione skórki) i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną gorącej wody i razem dusimy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle (chociaż z każdym smakuje doskonale

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti bolognese 158

zawsze ją dodaję.  Osobiście lubię, gdy sos bolognese jest dość gęsty, ale kto woli można zrobić trochę rzadszą wersję. Tym razem podałam z typowym makaronem spaghetti, ale tak naprawdę najbardziej lubię przygotowywać sos bolognese z makaronem tagliatelle! Też długi, ale gruby makaron cudownie oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam! Składniki: 1/2 kg mięsa(...)pozbawione skórki) i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną gorącej wody i razem dusimy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle (chociaż z każdym smakuje doskonale

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti z klopsikami 215

Opis: Mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym, podawane z makaronem spaghetti to klasyka włoskiej kuchni. Obowiązkowo dane musi być posypane tartym parmezanem. Danie jest bardzo szybkie i proste do przyrządzenia, ale niezwykle pyszne. Składniki: 500 g mielonego mięsa 300 g makaronu spaghetti Bułka tarta 1 jajko 4 łyżki oleju rzepakowego 3 pomidory lub sok pomidorowy cebula, czosnek pieprz, oregano, bazylia(...)sosu klopsiki i podduszamy przez chwilę na małym ogniu. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerzu układamy gniazda z makaronu i wypełniamy je sosem z klopsikami. Tak przygotowane danie posypujemy startym parmezanem. Artykuł Spaghetti z klopsikami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, śniadania, obiady, kolacje - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ostre spaghetti w sosie pomidorowym z nutą kakao 127

czosnek przeciśnięty przez praskę i passatę. Dusimy, aż sos nieco zgęstnieje, dodajemy kakao, chili i resztę przypraw. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy. Spaghetti wykładamy na talerze i i posypujemy startym serem żółtym

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z warzywami w kremowym orzechowym sosie 126

kostki tofu (można pominąć lub zamienić na ugotowaną ciecierzycę lub mięso z indyka/kurczaka) Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Sezam Makaron gryczany soba (można zamienić na ryżowy lub klasyczne spaghetti) Składniki na sos połączyć dokładnie, w razie potrzeby dodać wody Marchewkę oczyścić i pokroić w cienkie paski, ja zrobiłam to przy pomocy obieraczki do warzyw Paprykę i tofu pokroić w kostkę

HealthyCreations

Proponowane wyszukiwania