sos do spaghetti - 3105 przepisów (strona:42/207)

Sos mięsny do makaronu 107

makaronu jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską potrawę  kheema , którą także(...)mieszankę garam masala produkowaną przez formę TRS i wiele indyjskich przypraw można kupić w sklepie " Kuchnie Świata " Do podania makaron spaghetti  starty na tarce parmezan  a do tego oczywiście włoskie wino - może być nawet... bezalkoholowe :)  Sos mięsny do makaronu - przygotowanie Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje, a wołowina

Cztery Fajery
Makaron w stylu bolońskim po Polsku :) 130

Składniki 400g mięsa mielonego z indyka 1-2 marchewki 1 cebula 200g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól pieprz olej do smażenia makaron do spaghetti Polecamy: Makaron w stylu bolońskim po Polsku – przepis W garnku gotujemy wodę. A następnie gotujemy w niej makaron wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni na odrobinie oleju szklimy drobno(...)Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią. Smażymy ok. 8 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy passatę i całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Makaron mieszamy z sosem i podajemy. Warto wiedzieć: Imbir- właściwości zdrowotne Smacznego! Artykuł Makaron w stylu bolońskim po Polsku :) pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z sosem z kurka czerwonego 138

choć bardzo prosty w wykonaniu. Makaron z sosem z kurka czerwonego prosto z Kampanii przeniesie Was na włoskie wybrzeże w oka mgnieniu. My użyliśmy tym razem makaronu typu spaghetti, ale można sos z kurka przygotować także z tagliatelle, fusilli (świderki), campenelle, casarecce albo jakimkolwiek Waszym ulubionym. Zamiast kurka możecie użyć dorsza, dorady, limandy albo tilapii. Składniki: 2 kurki czerwone

Pociąg Do Kuchni
Menu na tydzień: 5 dań z maks 5 składników 148

Polędwiczka wspaniale „przechodzi” smakiem i aromatem czosnku oraz ziół, jest wyrazista, charakterna, ale nie przerysowana:) Zobacz przepis Piątek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem Makaron i kalafior to nadzwyczaj dobrze dobrana para. Są delikatnie słodkie w smaku, który w tym daniu przełamuje kwaskowy sos pomidorowy. Danie najprostsze z najprostszych, a przy tym nadspodziewanie smaczne. Zobacz przepis Jak gotowaliśmy Przygotowanie pięciu obiadów(...)dań wymaga 15 minut pracy. Kiedy curry się gotowało, zaczęliśmy nagrzewać piekarnik na 200 stopni. Do piekarnika trafił kalafior i polędwiczki. Czas pieczenia 25 minut. W międzyczasie nastawiliśmy sos pomidorowy do spaghetti, ugotowaliśmy makaron, usmażyliśmy filety po francusku. Po półtorej godzinie wszystko było gotowe. Do zamrażalnika spakowaliśmy: curry, spaghetti (makaron dobrze się mrozi, ale musi być ugotowany mocno al dente

Niedzielny kucharz
Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-cytrynowym 174

moich ulubionych dań z tą rybą w roli głównej. Do jego wykonania świetnie pasuje makaron tagliatelle, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć np. makaronu spaghetti. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos śmietanowo-cytrynowy ma delikatny smak, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Ja z reguły dodaję do niego samą skórkę z cytryny, ale nic nie stoi na przeszkodzie(...)Jeśli lubicie łososia to polecam również przepis na łososia w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami . Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-cytrynowym – Składniki: 200 g makaronu (u mnie tagliatelle, ale można też użyć innego, np. spaghetti) ok. 270 g filetu z łososia pół pęczka koperku pół średniej cytryny 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% sól

Kulinarne Przeboje
Kurki w sosie mascarpone 86

przepyszne kurki. To właśnie kurki wykorzystamy do dzisiejszego dania. Kurki w sosie mascarpone to najprostszy sos i baza do przygotowania smacznego obiadu lub śniadania. Kurki w sosie mascarpone fantastycznie smakują z kromką dobrego chleba lub z dodatkiem klusek śląskich. Oczywiście można wykorzystać sos do przygotowania wegetariańskiego spaghetti lub dla mięsożerców spaghetti z dodatkiem piersi z kurczaka. Sos na bazie mascarpone

SprawdzonaKuchnia.pl
Mięsne kulki z mozzarellą 229

średnim ogniu, głębokim tłuszczu, z obu stron, do zrumienienia. Podajemy najlepiej na ciepło z sosem. Świetnie sprawdzi się ten z naszego poprzedniego przepisu, który wykorzystałyśmy do spaghetti. Spaghetti z zielonym sosem z cukinii i parmezanem Podziwiamy efekt

Pyszny Duet
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 warzywnych makaronów 100

jest nie mniej popularne niż mac&cheese? Albo czy próbowaliście chińskiej zupy, w której pływa zielony makaron, ale nie ryżowy? Nie? To musicie spróbować!!! Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Rzephetti jest niesamowicie zdrowym daniem. Rzepa (a właściwie biała rzodkiew, bliska kuzynka rzepy, a bardzo podobnych właściwościach) ma mnóstwo witamin, działa przeciwzapalnie i przy(...)pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti z cukini, czyli zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym. Danie niebywale proste i smaczne, doskonale imitujące glutenowy odpowiednik, ale za to o wiele mniej kaloryczne. Cukinia ma tę piękną cechę, że sama będąc lekko

Niedzielny kucharz
Spaghetti z pesto bazyliowym 108

Uwielbiam spaghetti. Moje ulubione to makaron z klasycznym sosem bolognese. Choć wiem, że żaden Włoch nie uznałby tego za klasykę, bo sosu bolognese(...)Włoszech nigdy nie podaje się z makaronem spaghetti - cienkie nitki tego makaronu nie utrzymają sosu, który jest dość ciężki (jest to w końcu sos mięsny). We Włoszech sos bolognese poddaje się na makaronie tagliatelle lub pappadrelle, które są grubsze i utrzymają sos. Przygotowanie sosu bolognese jest jednak dość długotrwałe, czasem więc wybieram szybszą opcję. Jedną z nich jest pesto bazyliowe

Z notatnika dietetyka
Spaghetti z Mięsem Mielonym i Pomidorami 261

Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym do pyszne, pożywne danie, którego przygotowanie jest nieskomplikowane i stosunkowo szybkie. Makaron z mięsem mielonym i pomidorami to już niemal klasyka wśród obiadowego menu, którą warto włączyć w domowy jadłospis. Spaghetti z Mięsem Mielonym i Pomidorami - Składniki: ok. 300 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego pomidory w puszce(...)łyżeczki oregano, bazylii, tymianku i rozmarynu. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko smażymy jeszcze kilka minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie spaghetti wykładamy na talerz e i polewamy przygotowanym sosem.  P osypujemy tartym parmezanem , możemy także przyozdobić dani e świeżą bazylią.    Moje posty

Słodka Strona
Pulpety wołowe z makaronem 138

Pulpety wołowe z makaronem to nietypowe połączenie pulpetów w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. To dość nietypowe połączenie, ale wbrew pozorom danie jest smaczne i przede wszystkim bardzo pożywne. Mięso wołowe możecie zastąpić dowolnym innym mięsem mielony na przykład wieprzowo- wołowym, drobiowym. Podobnie jeśli chodzi o makaron. Jeśli lubicie, użyjcie makaronu penne, świderek. Przeczytaj przepis na: Pulpety w sosie koperkowym(...)pulpety, aby mięso nie rozpadło się później podczas duszenia. Na patelnię dodajemy passatę i dusimy pulpety na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Makaron spaghetti gotujemy al dente. Przekładamy go na patelnię, aby wchłonął aromat sosu. Całość możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Przeczytaj także: Jak przechowywać czosnek, by na dłużej zachował aromat i właściwości zdrowotne? Smacznego! Artykuł Pulpety wołowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti carbonara 141

Spaghetti carbonara to pomysł na szybki do przygotowania oraz sycący obiad. Warto dodać, że poniższe danie przygotujecie zaledwie z kilku składników: makaronu do spaghetti, wędzonego boczku, jajek i mascarpone (można zastąpić go śmietaną 30%). Danie najlepiej smakuje podane od razu po przygotowaniu.  Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu do spaghetti (400 g) 2 opakowania wędzonego boczku pokrojonego(...)sobą: mascarpone, jajka i starty ser. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do boczku i cebuli dodać ugotowany makaron (nie przelewać go zimną wodą!) . Całość chwilę ze sobą przesmażyć. Patelnię zdjąć z ognia i od razu wlać przygotowany sos. Wszystko ze sobą wymieszać. Danie od razu podawać. Ewentualnie posypać natką pietruszki. Etapy przyrządzania spaghetti carbonara Przygotowywanie sosu jajeczno-śmietanowego

Ugotować
Spaghetti z sosem pomidorowym i ziołową posypką chlebową 155

ilość przypraw i gotując go kilka minut, aby nadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji).  Składniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa  Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej

My simple kitchen
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 137

Mięsne spaghetti bolognese to pierwszy makaron przygotowywany przez nas w domu. Na początku był to oczywiście sos z proszku (takie były czasy), potem ze słoika, a gdy polubiłam gotowanie, już takie prawdziwe długo duszone ragù . Po rezygnacji z jedzenia mięsa wcale za nim nie tęsknię - kuchnia włoska ma do zaoferowania tyle pysznych roślinnych makaronów. Ale zaciekawił mnie pomysł na wegetariańską(...)aromaty jarzyn, grzybów i soczewicy, mniej pomidorów, więc nie bądźcie zaskoczeni. Należy jednak pamiętać, że również w klasycznym bolognese pomidory stanowią dodatek do mięsnej bazy. Do takiego ciężkiego sosu lepiej od spaghetti sprawdzi się makaron w postaci szerokich tasiemek. Mi udało się dostać razowe tagliatelle , ale też pappardelle (szerszy) i fettuccine (węższy makaron) spełnią swoje zadane. Tagliatelle z wegetariańskim bolognese

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z sosem bolońskim 138

obiad , albo szkoda siedzieć w domu przy garnkach gdy  jest ładna pogoda , ja w takich chwilach mam sposób na szybki i pyszny obiad , czyli makaron z sosem bolońskim . Ostatnio dostałam Makaron spaghetti z firmy Makarony polskie  no i oczywiście musiałam go wypróbować :) muszę przyznać że makarony z tej firmy są pyszne i godne polecenia(...)Zapraszam :) Składniki : 1 paczka  Makaronu spaghetti Makarony polskie  2 słoiki sosu bolońskiego np: z Knorra 0,5 kg mięsa mielonego np: z indyka lub wieprzowego vegeta lub sól , pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii  4 łyżki dobrej oliwy Wykonanie :   Oliwę rozgrzać w rondlu , dodać mięso i przyprawy , podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać

Sama słodycz i szczypta chili