Zupa rybnaDorada pieczona po hiszpańskuSpaghetti z krewetkamiTunezyjska sałatka z tuńczykiemPity z grillowaną rybąEmpanadas z tuńczykiemSos z tuńczyka i anchoisDorada pieczona z oliwą i czosnkiem
Chilli Czosnek i OliwaJesteśmy wielkimi fankami makaronu i uwielbiamy go w każdej postaci! Niemal tak często jak spaghetti gości na naszym stole cannelloni – makaronowe rurecznik nadziane rozmaitym farszem. Dzisiaj tradycyjnie z sosem boloński z dodatkiem groszku zapiekane pod beszamelem.Pychota!! Czas przygotowania: 70 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na makaron Około 18-20 rurek makaronu cannelloni ( z całego opakowania zostały mi tylko 4 puste
Kolizje Smakówzrodził się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiemSkładniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym
Sajkofanka smakulubię wszelkie dania z makaronu. Często robię klasykę z kuchni włoskiej ( spaghetti bolognese, napoli , carbonara itp. , itd.) . Ale od czasu do czasu nachodzą mnie swojskie smaczki - łazanki z kapustą, makaron z serem i śmietaną , albo z owocami. A ostatnio podpatrzyłam u Jamie'go Olivera ,, ogródkowe " sosy . To znaczy zrobione z tego co akurat rośnie. U mnie to może
Buniabaje w kuchniarrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika.Kolejna miejscowa specjalność to pici, produkowany pod Sieną makaron z kształcie grubszego spaghetti. Możecie zamówić go w restauracji, np. Pici con le Briciole z dodatkiem czerstwego chleba i anchois lub kupić w jednym(...)Florencji, które wyglądały niczym włochata pierzynka. Mój Mąż, wielki ich miłośnik, zamówił sobie flaki w restauracji w Montepulciano. Podano mu je arcy po włosku - zapieczone z serem i sosem pomidorowym.DeseryNajsławniejszym toskańskim deserem, którego popularność daleko przekroczyła granice tego regionu, jest oczywiście tiramisu. Choć o miano stolicy tiramisu pretenduje także Wenecja, według jednej z legend jego twórcą był władca Toskanii
Chilli Czosnek i OliwaChciało mi się takiego prostego makaronu. Bez żadnych sosów. Po prostu sam makaron i warzywa. Wyszło smacznie i kolorowo, choć ta początkowa, dosyć duża ilość warzyw, po zmieszaniu z makaronem, gdzieś mi się straciła. 400-500 g makaronu spaghetti 2 cienkie cukinie 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mały bakłażan 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory. Podlewamy całość niewielką ilością zimnej wody. Dusimy aż do miękkości warzyw. Doprawiamy ulubionymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Można też podlać niewielką ilością sosu sojowego. Makaron gotujemy na al dente. Odcedzamy. Łączymy z warzywami. Posypujemy posiekaną natką lub kolendrą
Smaki Na TalerzuProste, szybkie sosy są zawsze w cenie, zwłaszcza, gdy czasu mamy niewiele, a apetyt spory :) Sos neapolitański to bodaj najbardziej klasyczny z włoskich sosów, a na
Kulinarne zapędy KokosaDzisiaj polecam Wam na obiad pyszne pulpeciki z ciecierzycy. Bardzo sycące danie. Pulpeciki podane z sosem pomidorowo-cebulowym i makaronem. Napiszę, że wszystkie składniki można ze sobą wymieszać. Zróbcie takie na obiad. Polecam. Potrzebujemy: Na sos: 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów olej do smażenia 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie według uznania lubczyk suszony według uznania(...)łyżek mąki owsianej 1 jajko oregano suszone według uznania zioła prowansalskie według uznania sól do smaku Dodatkowo: 30 dag makaronu spaghetti bułka tarta do panierowania zioła prowansalskie według uznania olej do smażenia świeży koperek do dekoracji Wykonanie: 1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy pomidory
IzabelawkuchniMakarony są czymś co cieszy wśród mojej gromady zawsze ogromnym powodzeniem. Spaghetti bolognese to coś co zawsze znika, niezależnie od apetytu i kulinarnych zachcianek moich dzieci. Zazwyczaj robiłam z granulatem sojowym, jednak tym razem moje starsze dziecko orzekło, że musi być takie "prawidziwe" z pulpetami.No i masz babo placek:) Jest bolognese z pulpecikami z białego sera i kaszy jaglanej. Pycha(...)przyprawami. Wyrabiam całość przez chwilę a następnie formuję z niej nieduże okrągłe pulpety. Tak przygotowane pulpety wkładam do sosu. Całość delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut. Na końcu dodaję posiekana świeżą bazylię. Podaję z makaronem spaghetti
Magiczna kuchnia DariiPulpeciki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego męża. Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Do sosu użyłam bardzo prostego w wykonaniu sosu pomidorowego z cukinii, na który przepis znajdziecie w tym poście - - > KLIK można go oczywiście zastąpić pomidorami z puszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level(...)całość dokładnie, formujemy pulpeciki. W głębokiej patelni podgrzewamy bulion z ketchupem z cukinii, wrzucamy klopsiki, pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy makaron spaghetti (około 4 porcji) i gotujemy do momentu aż pulpeciki będą ugotowane, a makaron miękki i sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true
Delusional TrinePesto to zimny, zielony sos o charakterze stricte śródziemnomorskim. Wywodzi się z Genui, miasta we Włoszech. Oryginalne, podstawowe pesto przyrządzane jest na bazie bazylii, istnieje jednak kilka odmian tego sosu. Według mnie jest to danie, które nie wymaga tego, aby kurczowo trzymać się receptury, ale należy kierować się swoimi upodobaniami i tym co lubimy. Jest doskonałym materiałem do eksperymentów. Żeby(...)migdałów 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 300 – 350 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti świeże listki rukoli mała garść orzeszków ziemnych lub kilka migdałów Przygotowanie: 1) Orzeszki ziemne lub migdały podprażyć na suchej patelni (przeznaczone do pesto oraz do podania). 2) Prażone orzeszki/migdały, umytą
Fitsweet.mewszystkie składniki potrzebne do tego, aby w czasie, gdy gotuje się makaron przygotować pyszny i aromatyczny sos. Opcjonalnie, pod koniec gotowania, można dodać kilka pomidorków koktajlowych lub pokrojonego w dużą kostkę pomidora malinowego. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 200 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju np. kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów(...)WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj ok 10 minut). Po ugotowaniu odcedzamy (najlepiej wyłowić go łyżką i od razu przełożyć do sosu), zachowując 5 łyżek wody z gotowania makaronu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na większej patelni rozgrzewamy
cool and mintySkładniki: 300 g długiego makaronu (u mnie spaghetti); 250 g liści świeżego szpinaku baby; 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga netto wraz z zalewą - 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 duża cebula; 250 g serka mascarpone; 3 łyżki startego parmezanu; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem(...)cebuli dodać posiekany szpinak, wymieszać i całość podsmażyć. Dodać zblendowane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż sos delikatnie odparuje i lekko zgęstnieje. Następnie dodać serek mascarpone, delikatnie wymieszać i podsmażać, aż serek całkowicie się rozpuści i połączy z sosem (przez około 2 minuty). Zdjąć z ognia
Gospodyni Miejskawith chayote and mint sauce. Bucatini, znany również jako perciatelli, to spaghetti z dziurką. Składniki. 2 piersi z kurczaka 1 garść makaron bucatini 2 ząbki czosnku 2 łyżki natka pietruszki przyprawa do dań Kucharek pieprz 0,5 łyżeczki papryka słodka 10 dag mozzarella biała starta oliwa z oliwek Sos miętowy. zdeglasowany smak z upieczonej roladki 100 ml śmietana
Kulinarny karnet ChristopheraDziś u mnie makaron spaghetti z mięsem mielonym. Tym razem z indyka, jest bardzo delikatne w smaku. Niezbyt wyszukane danie na obiad, ale szybkie i proste w przygotowaniu. I jak to zawsze bywa, makaron świetnie sprawdza się na smaczny domowy posiłek, na szybko, z różnymi dodatkami(...)takiego mięsa z patelni dodaję czasem tartą marchewkę lub pietruszkę. Dziś, makaron z mięsem mielonym, zielonym groszkiem i kukurydzą w sosie pomidorowym. Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka, może być wołowe lub wieprzowe, ew. mix połowa opakowania makaronu spaghetti szklanka passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku mała cebula spora garść mrożonej kukurydzy spora garść mrożonego zielonego groszku 3 suszone pomidory
Zasmakuj Kuchni