Miałam robić spaghetti ale nie chciało mi się znowu to samo. I wymyśliłam, żeby zrobić zapiekankę z sosem takim jaki robię do makaronu. Jako bazy użyłam chleba tostowego a całość smakowała trochę jak lazania. Podałam jak wszystkie tego typu dania - z sosem czosnkowym. Pyszna była na ciepło ale na zimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminuty, dodajemy pomidory plus odrobina cukru. Kiedy pomidory się przesmażą, doprawiamy sola, pieprzem, ricottą,bazylią i ew. octem balsamicznym. Makaron spaghetti gotujemy al dente, zostawiamy 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie.Gorący makaron mieszamy z sosem, dolewamy odrobinę wody po ugotowanym makaronie,żeby sos stał się aksamitny. Nakładamy na talerze-posypujemy świeżo startym parmezanem
Kopystką po garachZdrowa wersja spaghetti, która składa się z wartościowego łososia, pełnoziarnistego makaronu oraz szpinaku i czosnku w delikatnym sosie śmietankowym. Każdy składnik ma jakąś zaletę. Oprócz tego, że świetnie smakuje to dodatkowo super wygląda. Składniki : makaron pełnoziarnisty 3/4 opakowania szpinak świeży 200 gram łosoś bez skóry 400 gram czosnek 4 ząbki sól 1 łyżka sok z cytryny ok. 1 łyżki
Kuchnia PaulettesDanie makaronowe, prawie spaghetti… ale „prawie” robi różnicę, bo z makaronu ryżowego i bez pomidorów, a na bazie sosu balsamicznego, który nadaje potrawie charakterystyczny słodko-kwaśny smaczek. Kurczak pozostał mi z rosołu i na sałatkę użyłam jedną, dorodną pierś. Trochę zieleniny w postaci szparagów i danie gotowe. Smakuje
To co kochamSłyszeliście o dyni makaronowej, której miąższ po upieczeniu uzyskuje strukturę makaronu spaghetti? Jak dla mnie to jedna z najciekawszych odmian! :) Placki z dyni makaronowej podane z sosem wiśniowym, cynamonkami bio i awokado PANCAKES Z DYNI MAKARONOWEJ /przepis własny/ Ciasto: 150 g upieczonej dyni makaronowej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżka zarodków pszennych pół łyżeczki proszku do pieczenia aromat pomarańczowy
Poranek na słodkoNietypowe danie z makaronu spaghetti i frankfurterek. Nitki makaronu przechodząc przez kiełbaski tworzą ciekawą kompozycję wizualną, a smaku dopełnia sos pomidorowy. Jeśli chcemy spróbować czegoś z kuchni niemieckiej to polecam właśnie coś tak nietypowego
Milion Smakówkanapki. W tym czasie można przygotować pyszny obiad lub kolację na ciepło w dwóch wersjach bezmięsnej lub mięsnej.Oto moja dzisiejsza propozycja.Składniki:spaghetti razowemieszanka warzywna mrożona "chińska"olej sezamowysólpapryka słodka i ostrapieprzjasny sos sojowyMakaron łamiemy na pół i gotujemy według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie na podgrzany olej wrzucamy zamrożone warzywa i smażymy ok. 8 minut. W trakcie smażenia doprawiamy
chwile dla mniezdrowy i smaczny obiad. Tuńczyk jest bogaty w białko, co jest jego dodatkowym atutem. SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM (składniki na 4 porcje) - makaron spaghetti pełnoziarnisty (400g) - 1 spora cebula - 3 ząbki czosnku - przecier pomidorowy - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - ser mozzarella (1 kulka) - sól, pieprz, oregano, bazylia Makaron zagotować z dodatkiem soli. Cebulkę pokroić
Zgrabne GotowanieSpaghetti bolognese a'la elwirski Ulubione danie mojej 5-letniej córki. I nie tylko jej :) Wszyscy uwielbiamy wciągać makarony:) Szybkie danie, bardzo sycące. Robię zawsze z podwójnej porcji i mam obiad na 2 dni. Pierwszego dnia makaron polewam sosem, a drugiego makaron mieszam bezpośrednio w rondlu z sosem:) Składniki: 250 g mięsa mielonego 250 g pieczarek duża cebula(...)ząbki czosnku 2 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz oregano, bazylia oliwa do smażenia opakowanie makaronu typu spaghetti Sposób przygotowania: Cebulę oraz czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, przesmażyć, wyłożyć do rondla. Pieczarki obrać, drobno pokroić, przesmażyć na oleju, wrzucić do rondla. To samo zrobić
na moim stole...raczej dość mizerne często „ratowałem” się tym właśnie daniem chcąc nakarmić dzieciaki czymś przy czym nie marudziłyby godzinami. Spaghetti było zawsze potrawą, którą wcinały bez zająknięcia. Szczerze przyznam się, że w tamtych czasach najczęściej ratował mnie również sos ze słoika. Do czasu gdy okazało się, że zrobienie prostego aczkolwiek świetnego w smaku sosu to wcale nie taka trudna(...)myśli mięso wybrane przez was i zmielone w sklepie przez miłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich wersji w promocji! Składniki Makaron spaghetti Cebula Czosnek Pieczarki Mięso mielone Pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę
Mr. Tasteokazuje się być równie smaczna (może nawet smaczniejsza) od jej mięsnej wersji. Połączenie nerkowców i pieczonego czosnku sprawia, że sos jest nieprzyzwoicie kremowy (i kaloryczny 🙄). Składniki (2 porcje): - 3/4 szklanki nerkowców (około 80 g) - 4 ząbki czosnku - 150 g makaronu spaghetti - 1 łyżka oleju - 40 g tofu (najlepiej wędzonego) - 1/4 łyżeczki wędzonej papryki - 1/4 łyżeczki wędzonej soli (można zastąpić zwykłą(...)obieramy i przekładamy do kielicha blendera. 3) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 4) W międzyczasie na patelni (na tyle dużej, żeby później zmieścił się na niej makaron z sosem) rozgrzewamy olej. Tofu kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy wędzoną paprykę i sól, i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut, rzadko mieszając
Roślinożerni urlopowiczeesencję kuchni azjatyckiej w postaci oleju sezamowego, zestu z limonki oraz sezamu samego w sobie. Pokusiłam się również o nieco sosu rybnego i wyszło bosko! JESTEŚ FANEM OWOCÓW MORZA I LEKKICH DAŃ ZAJRZYJ PO INNE PYSZNE PRZEPISY: SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ(...)wędzona – 300g – Dymka ze szczypiorkiem – 2 sztuki – Cebula biała – mała – Sezam biały prażony – 1 łyżka – Zest z małej limonki – Sok z limonki – 1 łyżka – Olej sezamowy – 1 łyżka – Sos rybny – 1 łyżka – Pieprz czarny świeżo mielony PRZEPIS: 1. Makrelę obierz ze skóry, szkielet i ości usuń. Poszatkuj drobno mięso i przełóż do miski. 2. Dymki pokrój w drobne krążki
globuskulinarnydobre spaghetti bolognese musimy mieć mięso oraz warzywa najwyższej jakości, bo takie właśnie sięgnęłam! Składniki: 300-350 g makaronu spaghetti zwykłego lub pełnoziarnistego 800 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 800 g pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem 200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego 7-8 ząbków czosnku 1 ½ cebuli, pokrojonej w drobną kostkę z Paczki Warzyw(...)oliwek 8 g suszonego oregano 100 g grana padano 10 g świeżej bazylii 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól biały pieprz niewielka ilość gałki muszkatołowej Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ml). Mięso mielone smażymy
Brzuszki Łakomczuszkiminut. Ciekawostką jest pochodzenie tego dnia. Spaghetti alla puttanesca nie znaczy nic innego, jak "spaghetti w stylu prostytutki". Chociaż dla niektórych brzmi to dziwnie, przygotowywania tego dania zapoczątkowały włoskie prostytutki, potrzebując czegoś szybkiego, taniego i składającego się z ogólnie dostępnych składników. Sos łączy pomidory, czarne oliwki, chilli, anchois i kapary, dzięki czemu makaron zyskuje bardzo ciekawy kwaskowy posmak, a dodatek(...)pestek -3 ząbki czosnku -6-8 filecików anchois -1/4 szkl. kaparów -1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli -1 łyżeczka oregano -2 łyżki oliwy z oliwek -400 g makaronu spaghetti -natka pietruszki Przygotowanie Makaron ugotować al dente. Po odcedzeniu umieścić w garnku. Czosnek obrać i posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć czosnek. Dodać anchois
Zielona Kuchniabędzie dzisiaj. Po pierwsze - ze zwykłej kostki tofu naturalnego można zrobić smaczne kotleciki w panierce albo bez, a cała filozofia zrobienia ich to pokrojenie na plastry, zlanie sosem sojowym LUB posypanie solą, obtoczenie w bułce tartej ALBO NIE i usmażenie na oleju na złocisty kolor, dosłownie chwilkę z każdej strony. Osobiście kroję taką kostkę na pół, a potem każdą połówkę(...)samo w sobie i naprawdę nic nie trzeba z nim robić, żeby od razu zjeść, świetnie odnalazło się w super szybkim spaghetti z tym tofu właśnie. Wystarczy w czasie gotowania wody na makaron zacząć robić ekspresowy i przepyszny sos z soku pomidorowego (by biedronka, najsmaczniejszy sok pomidorowy jak dla mnie) czyli: - wlać karton soku do głębokiej patelni, postawić na średnim
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE