chyba nie muszę nikomu przedstawiać, bo to klasyka w najlepszym wydaniu :) Kremowy, pachnący makaron spaghetti alla carbonara to jedno z tych dań, do których wracam bardzo często. Oczywiście nie oszukujmy się, do najbardziej dietetycznych to ono nie należy, jednak jego smak uzależnia: aksamitny jajeczno-śmietanowy sos, leciutko podsmażony, chrupiący boczek i duuuuużo parmezanu tworzą kompozycję idealną :) Są dwie szkoły(...)robienia sosu do carbonary - jedni przygotowują go tylko z żółtek, inni dodają jeszcze śmietanę. Ja jestem z tego drugiego obozu, bo uważam, ze dzięki śmietanie sos jest jeszcze delikatniejszy, ale wybór pozostawiam Wam - obie wersje są pyszne :) Z powodu braku śmietany 18% użyłam bardzo gęstą kremówkę (Piątnicy) wymieszaną z odrobiną mleka i wyszła mi totalna bomba kaloryczna... o niebiańskim
Słodko-Słony Świat Ilonyproporcje musiałam ustalić sama. I tak oto udało mi się stworzyć niezwykle aromatyczny sos do makaronu na bazie suszonych i świeżych pomidorów, oliwek, kaparów i białego wina. Na Malcie podaje się go dodatkowo z owczym serem z Gozo, Ġbejna, ja po prostu go pominęłam. Przepis na spaghetti po maltańsku dodaje do akcji Shinju "Światowy Dzień Makaronu 2014 ". Razem ze mną(...)czosnku 200 g pomidorków koktajlowych chlust białego wytrawnego wina 1/2 puszka krojonych pomidorów oliwa ew. sól do smaku bazylia do dekoracji Przygotowanie: Zagotuj garnek wrzątku i wrzuć do niego spaghetti. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni o wysokich ściankach. Wrzuć na nią pokrojone w paseczki suszone pomidory, oliwki pozbawione pestek, kapary odsączone z zalewy i rozgnieciony ząbek
Chilli Czosnek i Oliwasuszone zioła prowansalskie tymianek świeży 5 dkg parmezanu olej rzepakowy 400 g makaronu spaghetti 30 dkg pieczarek Piersi z kurczaka mielę maszynką do mięsa. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, wlewam passatę pomidorową i na wolnym ogniu gotuję, aż sos zrobi się gęsty. Dodaję bazylię i tymianek świeży pokrojony, doprawiam, solą, pieprzem, bazylią
wesoła kuchniałyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) ---- Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ziół prowansalskich sól ---- Makaron spaghetti (u mnie ryżowy brązowy) - 200g Wykonanie MAKARON gotujemy wg przepisu na opakowaniu. KULKI. Do blendera(...)układamy kulki obok siebie. Smażymy ok 10 min aż z każdej strony się zarumienią. Jeżeli chcemy, aby były chrupiące, pod koniec smażenia zwiększamy gaz. Kulki przekładamy na inny talerz. SOS. Patelnię po kulkach nie myjemy, tylko wykorzystujemy do zrobienia sosu. Posiekany czosnek i jarmuż wrzucamy na patelnię. Smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, pomidory z puszki razem
Apetyt na Zielonepapryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ziół prowansalskich sól Makaron spaghetti (u mnie ryżowy brązowy) - 200g Wykonanie: MAKARON gotujemy wg przepisu na opakowaniu. KULKI. Do blendera(...)układamy kulki obok siebie. Smażymy ok 10 min aż z każdej strony się zarumienią. Jeżeli chcemy, aby były chrupiące, pod koniec smażenia zwiększamy gaz. Kulki przekładamy na inny talerz. SOS. Patelnię po kulkach nie myjemy, tylko wykorzystujemy do zrobienia sosu. Posiekany czosnek i jarmuż wrzucamy na patelnię. Smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, pomidory z puszki
Apetyt na Zielonekażdej postaci, postanowiłam wykorzystać ją na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Takim też sposobem powstało spaghetti z marchewki w glazurze z pomarańczy i miodu z odrobiną octu balsamicznego dla przełamania słodyczy. Polecam do wszystkiego, ja podałam go ze schabowymi w sosie musztardowym i puree ziemniaczanym i całość bardzo dobrze się skomponowała. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English(...)masłem i gotuj kolejne 2-3 minuty. Na koniec wmieszaj miód i ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i podawaj. Smacznego! English version Orange and honey glazed carrot spaghetti (4-5 servings) Ingredients: 300 g carrot spaghetti 1 1/2 cups orange juice 1 teaspoon brown sugar 2 tablespoons butter 2 teaspoons honey 1 teaspoon balsamic vinegar Preparation: Cook carrot spaghetti
karmelowykażdej postaci, postanowiłam wykorzystać ją na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Takim też sposobem powstało spaghetti z marchewki w glazurze z pomarańczy i miodu z odrobiną octu balsamicznego dla przełamania słodyczy. Polecam do wszystkiego, ja podałam go ze schabowymi w sosie musztardowym i puree ziemniaczanym i całość bardzo dobrze się skomponowała. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English(...)masłem i gotuj kolejne 2-3 minuty. Na koniec wmieszaj miód i ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i podawaj. Smacznego! English version Orange and honey glazed carrot spaghetti (4-5 servings) Ingredients: 300 g carrot spaghetti 1 1/2 cups orange juice 1 teaspoon brown sugar 2 tablespoons butter 2 teaspoons honey 1 teaspoon balsamic vinegar Preparation: Cook carrot spaghetti
karmelowydużą porcję lub 2 mniejsze) 2 sitka ugotowanego makaronu spaghetti dowolny ser koryciński od serowarpodlaski.pl (u mnie dziś z czarnuszką) 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki (+do posypania po wierzchu) 2 czubate łyżki pesto rosso* 1/2 czerwonej cebuli około 2 łyżki oliwy z oliwek lub miksu tłuszczów *pomidorowy sos Pesto z suszonymi pomidorami, bazylią, orzechami nerkowca, serem Grana Padano
Słodkie okruszkiMakaron z klopsikami w sosie śmietanowym to pyszne i bardzo pożywne danie, idealne na szybki obiad. Do przepisu wykorzystałam mój ulubiony, ale równie dobrze mogą to być świderki czy spaghetti. Składniki: Klopsiki: 300 g mięsa mielonego jajko 3 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku mąka Makaron: 300 g makaronu penne(...)śmietana zgęstnieje. Na patelnię dodajemy makaron ugotowany al dente i pulpety. Całość przysmażamy jeszcze minutę. Potrawę można posypać startym żółtym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym Artykuł Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnemakaronowa z mięsem mielonym[/caption] Zobacz inne przepisy na zapiekanki z makaronem: Błyskawiczna Zapiekanka Z Makaronem I Pieczarkami Zapiekanka Spaghetti Ze Szpinakiem I Mięsem Mielonym Zapiekanka Makaronowa Z Kurczakiem Pod Beszamelem Makaronowa Zapiekanka Z Warzywami Makaronowa Zapiekanka Z Kalafiorem W Sosie Serowym Pyszna Zapiekanka Z Makaronem, Mięsem Mielonym I Serem Artykuł Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnegruszkę obierz ze skórki, potnij na mandolinie, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj odstaw na czas przygotowania potrawy. Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. składniki: - 2 porcje dowolnego makaronu (u mnie z mąki durum kokardki, ale jakbym miała w domu spaghetti to bym wybrała ten rodzaj, lub tagliatelle ) Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. - około 15 krewetek - 2 ząbki czosnku
SMYKWKUCHNIzdrowo, kolorowo. Jest wegetariański (a nawet wegański) i bardzo lekki! Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu tagliatelle lub spaghetti 1 średnia cukinia 2 cebule 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 2 łyżki oliwy z oliwek Świeże oregano i pietruszka Sos sojowy, papryka słodka, papryka ostra, sos sojowy, zioła prowansalskie, sól Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Czarnawisienkazasłużenie wiedzie ta charakterystyczna dla słonecznej Italii. W popularnych potrawach jakie oferuje kuchnia włoska takich jak lasagne, pizza czy spaghetti zakochują się mniej wybredni smakosze. Trudno bowiem skonsumować pyszne kawałki mięsa i warzyw ułożone na chrupiącym spodzie, makaron w pysznym sosie pomidorowym, czy też szalony włoski przekładaniec i nie wykrzyknąć z zachwytu „Mamma mia!”. Wśród naszych rodaków na pewno znajdą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się temu daniu na blogach. Każdy ma swój sposób na jego urozmaicenie, wiec i ja go znalazłem . Składniki : - makaron spaghetti. Klopsiki : - około 300 g mięsa mielonego z szynki, - suszone pomidory z bazylią, - czosnek granulowany, - jajko, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Sos : - pomidory krojone z puszki, - łyżka koncentratu pomidorowego, - zioła prowansalskie, - sól, pieprz, - świeży tymianek. Wykonanie : Mięso wymieszać z resztą składników
Przepisy Mikołajapomidorowy 1/2 litra, woda 2 szklanki, opcjonalnie przyprawy z opisu lub do smaku, makaron spaghetti 1 opakowanie, ser żółty gouda 30 dag na tłuszczu po pieczeniu kurczaka (zawsze powstały wywar z pieczenia drobiu, mięsa zamrażam i wykorzystuję do tego typu dań,bigosu,sosów) lub na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z porem, dodać pokrojone marchewki, wymieszać i dusić z 10 minut(...)mniejszym ogniu jeśli użyło się olej to dodać przyprawy: kucharek, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ja mam tłuszcz już z przyprawami, więc tylko do smaku doprawiam ugotować makaron spaghetti wg opisu na opakowaniu, do pojemnika rozdrabniacza włożyć kawałki sera i rozdrobnić, posypać serem przed podaniem makaronu z gulaszem - gulasz paprykowy bez mięsa, jest bardzo smaczny, sycący, aromatyczny, najlepiej smakuje
W Mojej Kuchni Lubiępieprz ziołowy do smaku spory pęczek świeżej, aromatycznej pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżkę nasion lnu Przygotujcie spaghetti – w zależności od tego z jakiego przyrządu skorzystacie. Podzielcie je na dwie równe porcje i umieśćcie na talerzach. Teraz robimy sos i tutaj mała dygresja – jeżeli chcecie żeby byływ nim kawałki nasion, sięgnijcie po blender. Jeżeli lubicie gładkie sosy
Szybko Tanio SmacznieSkładniki (na 3-4 porcje): - pół opakowania makaronu spaghetti - 250 g mrożonych muli - 20 krewetek - 100 g pecorino romano (może być także parmezan) - mała śmietanka 30% - pęczek pietruszki - łyżeczka sosu rybnego - średnia cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz - masło do smażenia Posiekaną drobno cebulę szklę w rondlu na łyżce masła, następnie dodaję rozmrożone mule, sos rybny i duszę pod przykryciem
Cook&Lovepomidory z puszki i całość po doprawieniu dusimy jakieś 15 min. Próbujemy i doprawiamy gdy jest taka potrzeba. 2. Spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy aby nie dawać oliwy do gotującego się makaronu gdyż potem nie będzie chłonął nam sosu ! 3. Wykładamy porcje makaronu na talerze i podajemy z sosem. Można też wymieszać makaron z sosem i dopiero
Gotowanie...to proste !Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej natki
A Ty Smakuj Mniemin.Koszt na 2 osoby: 12,50 złSKŁADNIKI:Makaron Spaghetti ok 220 gCukinia 1 (średnia)Szynka parmeńska 4 plastryCebula 1Czosnek 2 ząbkiPomidorki cherryOliwa z oliwekSos PestoSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Następnie dodajemy porwane plastry szynki parmeńskiej i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos Pesto. Łączymy makaron z usmażoną cukinią. Przed podaniem dodajemy świeżo
kulinarnyJa