takie tanie, które powinno znaleźć się w repertuarze każdego kucharza. Spaghetti z klopsikami z pewnością zadowoli każdego. Nieśmiertelny klasyk, wywołujący uśmiech na twarzy jedzących. Bo przyznajcie sami - kto nie ucieszy się na widok michy makaronu z gorącym sosem i rumianymi klopsikami? Danie jest niesamowicie popularne, ale uwierzcie mi, nic nie dzieje się bez powodu. Jeden z moich ulubionych "comfort foodów
Okolice PalnikaPewnego dnia postanowiłam, że zrobię spaghetti na zielono. Trochę zajęło mi zastanowienie się jakie połączenie składników da smaczny efekt. Jak się okazało danie wyszło pyszne. Oczywiście dla tych co lubią szpinak :-) Danie jest bardzo sycące. Robiłam porcję na dwie osoby, ale nie daliśmy rady zjeść wszystkiego. Z podanych proporcji śmiało mogą najeść się trzy osoby, a jak ktoś jest(...)niejadkiem, to nawet cztery. Porcja na 3 osoby. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g) 1 duża śmietana 18% (330g) 270g sera feta lub sera sałatkowego słonego 450 g szpinaku mrożonego lub świeżego posiekanego 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 1 opakowanie makaronu spaghetti do smaku: sól, pieprz biały, szczypta oregano WYKONANIE Danie przygotowuje się prędko, więc
Passions hobbies lifedokładnie, uważając, aby nie przypalić warzyw, lecz tylko delikatnie je zezłocić (uzyskać drobne, ładnie zrumienione kawałki). Gotowy, gorący sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i posypujemy tartym parmezanem, lub w wersji wegańskiej jego roślinnym zamiennikiem. Można zapasteryzować: gorący sos wkładamy do wyparzonych słoików (np. wyjętych prosto ze zmywarki), zakręcamy i na 30 minut wkładamy do piekarnika rozgrzanego(...)pomidorowy. Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 20-30 minut, aż sos zagęści się, a soczewica będzie zupełnie miękka. W połowie gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mleko, jeśli używamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem spaghetti. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i listkami bazylii
cool and mintymakarony. Nie dość, że są smaczne to jeszcze w prosty sposób można je przygotować:). Moja dzisiejsza nietypowa propozycja to makaron, sos serowo-śmietanowy i klopsiki z białej kiełbasy. Ciekawe i smaczne połączenie. 500g surowej, białej kiełbasy 200g makaronu spaghetti 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 100g topionego serka 100g startego sera cheddar 1 pęczek natki pietruszki sól(...)pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy serek topiony, podlewamy niedużą ilością wody, dusimy do momentu aż serek się rozpuści. Wlewamy śmietankę, wsypujemy ser, posiekaną natkę i przyprawy. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpeciki, makaron, dokładnie mieszamy
Szefowa kuchnisosu, że można spokojnie wybrać coś dla siebie. Ja użyłam tym razem soczewicy czerwonej, która nadała gęstości sosowi. Przepis niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 4 osoby, bo jak zostanie to na kolejny dzień będzie smakował jeszcze lepiej Wegetariańskie spaghetti bolognese Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 30 min Ilość porcji(...)Składniki makaron spaghetti - opakowanie 200g. 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 pomidory pokrojone w kosteczkę (bez miąższu) ½ szklanki soczewicy czerwonej 1 szklanka wody 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść bazylii posiekanej ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka majeranku suszonego PODAJEMY: oliwa tłoczona na zimno
Apetyt na Zielonepiersi z kurczaka jajko sól pieprz świeżo zmielony szczypta czosnku granulowanego 2-3 łyżki bułki tartej Sos: 350ml domowego sosu pomidorowego 1/2 białej części pora ząbek czosnku sól pieprz świeżo zmielony 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Ponadto: 250 g makaronu spaghetti olej do smażenia świeże listki bazylii do posypania Pulpeciki: mięso i jajko wymieszać z taką ilością bułki tartej aby można(...)łyżek oliwy i smażyć pulpeciki z każdej strony. Wyjąć a na tłuszczu przesmażyć drobno pokrojony por. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pulpeciki włożyć z powrotem do rondla i zalać sosem pomidorowym, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Pod koniec doprawić do smaku. W tym samym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzić i wymieszać z pulpecikami
Smakołyki Asiwłoskim zwyczajem zawsze odlewam trochę wody z gotowania makaronu, wody która jest bogata w skrobię i zapewnia dobre oblepienie makaronu sosem. Dodatkowo pesto zazwyczaj jest dość gęste, dlatego dobrze jest go rozcieńczyć wodą w czasie mieszania z makaronem. Spaghetti z pesto ze szparagów, orzechów włoskich i mięty Na 4 porcjeSkładniki: pęczek szparagów garść orzechów włoskich bez łupinek (można podprażyć
Chilli Czosnek i Oliwadzielimy na małe różyczki. Piersi podsmażamy z porem na łyżce oleju. Wodę mieszamy z masłem orzechowym, sosem sojowym, octem ryżowym, miodem i przyprawami. Taką mieszankę wlewamy do piersi z kurczaka, dokładamy brokuła i całość dusimy około 20 minut, aż brokuł będzie miękki. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, można podlać wodą. Warzywa z kurczakiem podajemy z makaronem. Całość posypujemy uprażonymi(...)sezamu. [caption id="attachment_8850" align="aligncenter" width="1024"] Fit makaron z kurczakiem w sosie orzechowym[/caption] Zobacz inne przepisy na fit obiad: Ryż Po Meksykańsku (Wege I Fit) Fit Kotlety Rybne Z Kaszą Jaglaną Dietetyczne Kotlety Z Kaszy Jaglanej I Brokuła (82 Kcal) Spaghetti Z Cukinii Z Kurczakiem Kasza Owsiana Z Warzywami – Obiad Wegański I Fit (450 Kcal) Piersi
e-PrzepisyKulinarnewyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron. Podany z aromatycznym sosem z sezamowej pasty tahini, pachnący kuminem, cynamonem i czosnkiem. Do tego idealnie komponujące się orzechy włoskie i dodające pikanterii płatki chili. Spaghetti z cukinii możecie się raczyć podczas wiosennych wypraw na grilla , taktując je jako lekką sałatkę lub po prostu zabrać
Food SquareKolejny obiad makaronowy z serii moich wymysłów. Bardzo fajny, ciekawy i delikatny smak sosu. Do tego dodatki: tarty ser i natka pietruszki. Jakby to powiedziała moja Mama - pyszoooota!:) Składniki: 300 g makaronu spaghetti puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 suszony pomidor łyżeczka żurawiny przyprawy: sól, pieprz, bazylia, lubczyk, łyżeczka cukru, ostra papryka tarty żółty(...)oczkach, dodaj do warzyw na patelni, mieszaj, przypraw; na końcu dodaj pomidory z puszki, dodaj łyżeczkę żurawiny, wymieszaj, chwilę duś; makaron ugotuj w osolonej wodzie, wyłóż na talerz, polej sosem oraz posyp serem i natką - smacznego
Zasmakuj Kuchniprosty w przygotowaniu, a także szybki – gotowanie zajmuje około 30 minut. Jeżeli lubicie śmietanowe sosy i szpinak, koniecznie musicie go zrobić. Jak dla mnie sekretem tego makaronu jest odpowiednia ilość czosnku… Im więcej, tym smaczniej. Zajrzyjcie także do innych przepisów na makaron: Spaghetti napoli Makaron z pesto bazyliowym i pomidorkami cherry Przepis na makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym
Kuchnia BazyliiSpaghetti bolognese z mięsem mielonym Kolejna propozycja na wegetariański obiad to danie włoskie. Oczywiście w zmienionej formie, tak abyś nie musiał(a) do jego wykonania używać ani grama produktów zwierzęcych. Będziesz potrzebować 1 opakowania Sensational Mielone od Garden Gourmet , 100 gramów makaronu spaghetti, dwa duże pomidory malinowe, niewielką cebulkę, olej, pieprz i sól. Wegetariański obiad zacznij od przygotowania sosu
Gotowanie...to proste !zagrać ale także zrobić na niej makaron? 😜 No dobra, może nie na TAKIEJ gitarze ale jednak wciąż po włosku to: chitarra. A konkretniej: chitarra per spaghetti abruzzesi i zrobimy na niej spaghetti alla chitarra (albo maccarune jak je w dialekcie Abruzji nazywają bo, jak wiadomo u Włochów nic nie może być proste i mieć tylko jednej nazwy(...)kilka części i rozwałkowujemy (najlepiej maszynką) na dość grube pasy (2-3mm), które następnie tniemy za pomocą chitarry na spaghetti; makaron wykonany w ten sposób jest specyficznie porowaty, dzięki czemu fantastycznie trzymają się go wszelkie sosy; gotujemy w dużej ilości mocno osolonej wody (gotuje się szybko więc soli potrzeba sporo), oczywiście al dente . Odcedzamy, nie przelewając wodą
Pasta Po Polskuonchiglioni to obok spaghetti mój ulubiony rodzaj makaronu. Uwielbiam nadziewać te urocze muszelki przepysznymi farszami i zapiekać w przeróżnych sosach. Jakiś czas temu wymyśliłem sobie nadzienie z bakłażana i sera mascarpone, podkręcone kaparami, anchois oraz ziołami, a to wszystko zapieczone w pomidorowym sosie. Wyszedł absolutny sztos sztosów i z miejsca ta wersja muszelek stała się jedną z najbardziej lubianych
Food Squarekukurydziany to moje danie mogą jeść osoby uczulone na gluten. Użyłam również pysznej mozzarelli Galbani. Polecam Składniki: 375 g makaronu (np. spaghetti kukurydziane) 200 g szynki szwarcwaldzkiej 200 g pomidorków koktajlowych garść rukoli 125 g mozzarelli Galbani Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron przełamujemy na pól a potem gotujemy al dente
słodkie i nie tylko historie kulinarne