sos do spaghetti - 3105 przepisów (strona:100/207)

Afgańska frittata 136

skomplikowanych posiłków.  Ja zauważyłam ostatnio, że im mniej wyszukana potrawa tym bardziej mi smakuje. Lubię proste dania, takie jak na przykład makaron spaghetti z czosnkiem i oliwą, z pesto, albo po prostu ugotowany kalafior polany sosem   warzywnym. Pyszne.  Do takich szybkich prostych i smacznych dań należy zielona afgańska frittata (pewnie nikomu frittata nie kojarzy się z daniami

Moja Mama Gotuje
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.01.2017r. 133

Justyna Francuskie ślimaczki z makiem     Magdalena  Ciasto z konfiturą z borówki   Agnieszka Wegański sos bolognese     Magdalena  Piwny piernik z marmoladą   Marzena  Chlebek bananowy z chia     Małgorzata  Spaghetti florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty
Makaron w pomidorowo-sardynkowym sosie 178

lubicie sardynki, powinniście spróbować. Dodatkowo to danie jest bardzo szybkie do przygotowania, idealne na zabiegany dzień. Składniki (dla 3 osób): - 300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego - 200 g pomidorów krojonych (z puszki/z kartonika) - 125 g sardynek w sosie pomidorowym - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - czarne oliwki - olej rzepakowy - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne Cebulę i czosnek drobno pokroić. Cebulę

Corner With Recipes
Jajka w potrawce 159

osączam z zalewy i dodaję do sosu i gotuję ok. 5 min. Dodaję posiekaną zieleninę, zagotowuję. Doprawiam solą i pieprzem i polewam sosem pokrojone jajka.  Można podawać z białym pieczywem,  ja zaś podałam z domowym spaghetti.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Spaghetti carbonara 213

śmietany 12%, 300 g boczku wędzonego lub parzonego, 100 g żółtego sera, 2 cebule, natka pietruszki.  Przygotowanie:     Makaron spaghetti gotujemy, dodając do wody łyżeczkę soli. Nie dodajemy oleju! Olej powoduje, że sos będzie spływał po makaronie, zamiast się przyklejać do niego. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy  na patelni, aż się lekko przypiecze. Cebulkę

Aga w kuchni
Warsztaty kulinarne z makaronem Malma 185

rodowity Sycylijczyk. Jestem ogromną wielbicielką makaronu, więc muszę przyznać, że temat warsztatów mnie bardzo ucieszył.  W trakcie warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią, penne z zielonymi szparagami i sosem z mascarpone, a na deser zrobiliśmy krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi.  W międzyczasie Andrea opowiadał

Kulinarne przygody Gatity
PENNE Z SOSEM Z ROQUEFORTA 151

PENNE Z SOSEM Z ROQUEFORTA Szybkie, pełnowartościowe danie dla miłośników makaronu, w ten sam sposób możesz przygotować spaghetti. 4 porcje Przygotowanie: ok.15 min.   Składniki: 300 g makaronu penne 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 20 g masła 35 cl gęstej śmietany* 20 g startego parmezanu mały k awałek pokruszonego sera typu Roquefort   Kilka wyłuskanych orzechów włoskich Sól(...)bardzo słabym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Przełóż na półmisek, wlej podgrzany sos, wymieszaj i popieprz. Udekoruj połówkami orzechów włoskich. Podawaj od razu. *Na przykład śmietany Szefa Danone’a, lub jeśli wolisz, śmietany kremówki 33 lub 36%.   Smacznego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Polędwiczka wieprzowa z gorącymi wiśniami na whisky i makaronem sezamowym z parmezanem i migdałami 135

szczypty cząbru odrobinka estragonu szczypta soli suszona papryczka chili w dużych kawałkach 2 szczypty pieprz cayenne odrobina zwykłego świeżo mielonego pieprzu sos wiśniowy: szklanka mrożonych wiśni łyżka miodu z aronii 2 łyżki whisky makaron sezamowy: makaron spaghetti połamany w pół olej sezamowy parmezan płatki migdałów, około 2 garści dekoracja: 2 plastry pomarańczy garść liści świeżej mięty Przygotowanie: Mięso posmarować(...)naciętej strony łyżeczką miodu po każdym kawałku i posypać sporymi kawałkami papryczki chili (do smaku). Obrócić jeszcze miodem ku dołu by smaki się połączyły i miód się zarumienił. Sos: Na patelni kładziemy wiśnie zalewamy whisky, dodajemy odrobinę świeżego pieprzu. Gdy wiśnie będą odmrożone ale nadal w całości zestawiamy z palnika. Grillujemy w tym samym czasie 2 plastry pomarańczy

KreatywnePiny
Spaghetti owinięte cukinią 184

Składniki:  ½ op. spaghetti pełne ziarno, średnia cukinia, 300g pieczarek, 1 mała cebula, 100 ml wody, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, olej rzepakowy, kapary,  sól,  pieprz do smaku,  zielona pietruszka, 3 łyżki jogurtu naturalnego.  Przygotowanie: Sos pieczarkowy: cebulę obieramy, na oleju lub maśle podsmażamy, solą pieprzem doprawiamy. Pieczarki drobno siekamy, do cebuli dokładamy, wszystko razem dusimy(...)Makaron spaghetti na al dente w osolonej wodzie gotujemy, łyżkę oleju do niego dodajemy. Następnie go  odcedzamy, zimną wodą przelewamy.  Cukinię na cienkie plasterki kroimy, delikatnie solimy, chwilę czekamy, następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru wody odsączamy.  Olejem ją smarujemy i na patelni grillujemy. Makaron na trzy części składamy, cukinią na środku zawijamy, sosem pieczarkowym polewamy, pieprzem

Moniki Smakołyki
Spaghetti z cukinią i boczkiem 182

coś zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje: 160-180g makaronu spaghetti Malma 1 cukinia 2 ząbki czosnku 100g wędzonego boczku 200g śmietany (u mnie 18%) ½ łyżeczki(...)kostkę cukinię. Smażyć do miękkości kilka minut. Dodać śmietanę. Chwilę gotować na wolnym ogniu uważając, aby śmietana się nie zwarzyła. Doprawić do smaku oregano, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Makaron z pesto bazyliowym 166

oczywiście można kupić gotowe pesto. Jednak nic nie zastąpi doskonałego pesto przygotowanego samemu w domu. Czym jest pesto? Jest to zielony sos, którego głównym składnikiem jest bazylia. Jest ono szybkie i łatwe do przygotowania. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 25 g liści bazylii 1/3 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa kokosowa z krewetkami i makaronem z cukinii. 182

cukinii. Makaron z cukinii to nic innego jak świeża cukinia starta na podłużne cienkie paseczki, przypominające makaron spaghetti. W internecie można znaleźć całą masę obieraczek do robienia warzywnego spaghetti i to w całkiem przystępnych cenach, bardzo polecam, bo taki makaron to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mącznej wersji. Na pewno pojawi się jeszcze sporo przepisów z użyciem warzywnego makaronu(...)ząbki czosnku 2 łyżeczkii zielonej pasty curry 1 łyżeczka pasty z tamaryndowcka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju kokosowego 10 liści limonki kaffir sok z 1/2 limonki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinię dokładnie umyć i przy pomocy specjlanej obieraczki zetrzeć ją na "spaghetti". Jeżeli  nie mamy takiej obieraczki wystarczy ją pokroić w cieniutkie słupki. 2. W woku rozgrzać olej

DefinicjaSmaku
Spaghetti sycylijskie 221

koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 1 papryka (może być każdy kolor) pokrojona w kostkę 175 g makaronu spaghetti 115 g sera parmezan startego na tarce sól, pieprz Do dzieła!!! Bakłażany kroimy(...)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy masłem. W rondelku dusimy czosnek z cebulą. Dodajemy wołowinę i smażymy aż całość się zetnie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory, sos Worcester, zioła, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy oliwki i paprykę. Smażymy ok 10 minut. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 2-4 minuty

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak a’la Carbonara 99

Spaghetti Carbonara to jedno z wielu dań kuchni włoskiej, które na dobre zagościło w naszej kuchni. Robię je dość często, ponieważ bardzo nam smakuje. Przepis na nią już pojawił się na moim blogu i znajdziecie go tutaj . Dzisiaj w podobny sposób zrobiłam filet z kurczaka. Jednak nie jest to typowy sos Carbonara, ponieważ jajka zostały zastąpione śmietanką kremówką. Mimo(...)dusić na małym ogniu (około 5-6 minut). Po tym czasie dodać starty ser. Całość wymieszać i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić pieprzem, ewentualnie solą. 4. Danie przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem spaghetti lub tagliatelle. Ważne jest, aby użyć boczku wędzonego, a nie parzonego, ponieważ to właśnie wędzonka nadaje charakterystycznego smaku tej potrawie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
kremowe spaghetti z wędzonym łososiem 189

pochłonęliśmy i pochłonęlibyśmy pewnie jeszcze więcej (też o zgrozo!) Składniki: - 200 g łososia wędzonego (u mnie warkocz) - 250 g mascarpone - pęczek natki pietruszki - cebula - 3 ząbki czosnku - makaron spaghetti 1/2 opakowania - sól, pieprz - masło do smażenia Wstawiam wodę na makaron i gotuję al'dente. A w tym czasie: Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle, dodaję mascarpone, zmniejszam ogień(...)łososia rozdzielam na mniejsze cząstki, dodaję do rozpuszczonego już mascarpone. Przyprawiam solą, pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszam i gotuję razem jeszcze chwilę.  Makaron odcedzam, dodaję do sosu i dokładnie mieszam. Smacznego

Cook&Love