oczywiście można kupić gotowe pesto. Jednak nic nie zastąpi doskonałego pesto przygotowanego samemu w domu. Czym jest pesto? Jest to zielony sos, którego głównym składnikiem jest bazylia. Jest ono szybkie i łatwe do przygotowania. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 25 g liści bazylii 1/3 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnecukinii. Makaron z cukinii to nic innego jak świeża cukinia starta na podłużne cienkie paseczki, przypominające makaron spaghetti. W internecie można znaleźć całą masę obieraczek do robienia warzywnego spaghetti i to w całkiem przystępnych cenach, bardzo polecam, bo taki makaron to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mącznej wersji. Na pewno pojawi się jeszcze sporo przepisów z użyciem warzywnego makaronu(...)ząbki czosnku 2 łyżeczkii zielonej pasty curry 1 łyżeczka pasty z tamaryndowcka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju kokosowego 10 liści limonki kaffir sok z 1/2 limonki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinię dokładnie umyć i przy pomocy specjlanej obieraczki zetrzeć ją na "spaghetti". Jeżeli nie mamy takiej obieraczki wystarczy ją pokroić w cieniutkie słupki. 2. W woku rozgrzać olej
DefinicjaSmakukoncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 1 papryka (może być każdy kolor) pokrojona w kostkę 175 g makaronu spaghetti 115 g sera parmezan startego na tarce sól, pieprz Do dzieła!!! Bakłażany kroimy(...)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy masłem. W rondelku dusimy czosnek z cebulą. Dodajemy wołowinę i smażymy aż całość się zetnie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory, sos Worcester, zioła, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy oliwki i paprykę. Smażymy ok 10 minut. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 2-4 minuty
sierotka maRysia w kuchniSpaghetti Carbonara to jedno z wielu dań kuchni włoskiej, które na dobre zagościło w naszej kuchni. Robię je dość często, ponieważ bardzo nam smakuje. Przepis na nią już pojawił się na moim blogu i znajdziecie go tutaj . Dzisiaj w podobny sposób zrobiłam filet z kurczaka. Jednak nie jest to typowy sos Carbonara, ponieważ jajka zostały zastąpione śmietanką kremówką. Mimo(...)dusić na małym ogniu (około 5-6 minut). Po tym czasie dodać starty ser. Całość wymieszać i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić pieprzem, ewentualnie solą. 4. Danie przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem spaghetti lub tagliatelle. Ważne jest, aby użyć boczku wędzonego, a nie parzonego, ponieważ to właśnie wędzonka nadaje charakterystycznego smaku tej potrawie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka Pichcipochłonęliśmy i pochłonęlibyśmy pewnie jeszcze więcej (też o zgrozo!) Składniki: - 200 g łososia wędzonego (u mnie warkocz) - 250 g mascarpone - pęczek natki pietruszki - cebula - 3 ząbki czosnku - makaron spaghetti 1/2 opakowania - sól, pieprz - masło do smażenia Wstawiam wodę na makaron i gotuję al'dente. A w tym czasie: Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle, dodaję mascarpone, zmniejszam ogień(...)łososia rozdzielam na mniejsze cząstki, dodaję do rozpuszczonego już mascarpone. Przyprawiam solą, pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszam i gotuję razem jeszcze chwilę. Makaron odcedzam, dodaję do sosu i dokładnie mieszam. Smacznego
Cook&LoveDziałajcie póki papryka jest w dobrej cenie bo naprawdę warto! Ten sos zachwycił mnie podany na pierogach! Jest genialny do wszystkiego... idealny na kanapki np zamiast ketchupu, super do spaghetti gdy chcemy je zrobić na szybko, wspaniale pasuje do dań z grilla. Jeśli ktoś lubi można go podkręcić np bazylią lub tymiankiem. Ja wolę je dodać świeże już w daniu
sierotka maRysia w kuchniniej cukier, majeranek oraz 2 płaskie łyżki słodkiej papryki. Dzięki duszeniu cebuli w przyprawach i fecie zanim doda się krojone pomidory sos zyskuje delikatny cebulowo-paprykowy smak. Będzie on wyczuwalny podczas jedzenia. Składniki: 300 g makaronu spaghetti puszka 400 g pomidorów krojonych 2 czubate łyżki sera typu feta 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę przyprawy: sól, świeżo zmielony(...)mniejszym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę. Gdy lekko się zeszkli przypraw solidnie przyprawami, szczególnie ziołowymi (z solą i pieprzem ostrożnie, będzie je można dodać pod koniec przygotowywania sosu). Teraz najważniejsze będzie duszenie cebuli z ziołowymi przyprawami, słodką papryką i czosnkiem. Gdy cebula w przyprawach będzie miękka, a w kuchni uniesie się piękny aromat dodaj fetę, wszystko dobrze wymieszaj
Zasmakuj KuchniLubią go wszyscy, a szczególnie dzieci. Makaron w kremowym sosie z brokułami świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Składniki: 250 gramów ulubionego makaronu (u nas spaghetti), ćwierć kostki masła, duża cebula, 2 ząbki czosnku, średniej wielkości brokuł, 150 gramów szynki, dwie łyżki mąki, około 0,8 litra mleka, 100 gramów sera żółtego, sól, pieprz. Zrób tak: makaron ugotuj w osolonej(...)posiekaną cebulę, pod koniec dorzuć posiekany czosnek. Do cebuli z masłem dodaj mąkę, zasmażkę dokładnie wymieszaj, następnie powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając rózgą, aby rozbić wszystkie grudki. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, dodaj szynkę pokrojoną w paseczki i brokuła oraz pokrojony ser. Jeśli sos jest za gęsty, dolej mleko. Wszystko dokładnie połącz i gotuj pod przykryciem około
Kulinarna Polskasoku z cytryny i oczywiście sól oraz pieprz do smaku. Zielone pesto to istna feeria aromatów, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i granice dobrego smaku, naszego smaku. Gotowy, domowy sos, zamknięty w szczelnym pojemniku spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, a my możemy sięgać po niego wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając(...)migdałów 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 300 – 350 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti świeże listki rukoli mała garść orzeszków ziemnych lub kilka migdałów Przygotowanie: 1) Orzeszki ziemne lub migdały podprażyć na suchej patelni (przeznaczone do pesto oraz do podania). 2) Prażone orzeszki/migdały, umytą
Fitsweet.mepowstała zapiekanka makaronowa bolognese. Smak podobny, ale inna forma podania, a zamiast makaronu spaghetti makaron penne i to w wersji bezglutenowej od Incola . Każdy z nas dobrze zna smak spaghetti bolognese, więc nie muszę pisać jak dobra była ta zapiekanka 😉 Z takimi składnikami zapiekanka nie mogła się nie udać! Składniki: 250 g makaronu penne Incola 500 g mięsa mielonego wołowo(...)mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Następnie do letniego sosu wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente. Odcedzamy, przelewamy
Kuchnia MagdaLenySKŁADNIKI: 1 opakowanie makaronu spaghetti malma 1 kg mięsa mielonego wołowego 150-200 g oliwek całych zielonych bez pestek 2 puszki pomidorów krojonych 4 ząbki czosnku
ClauditteMissCookingSpaghetti przyrządzone w thermomiksie.Robiłam prawie tak jak w opisie, jedyne co to ser zamiast zetrzeć w thermomiksie, starłam na tarce. Ser 60 g sera np gouda Sos bolognese 1 cebula 2 ząbki czosnku 30 g oliwy 400 g mięsa mielonego 3 łyżeczki zioła prowansalskie,oregano,bazylia 2 łyżeczki papryka ostra / słodka 200 g wody 1 kostka rosołowa 1 puszki(...)min/100 stopni/obr.1. Przez otwór w pokrywie dodać makaron spaghetti, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu 100 stopni/ /obr.1 Gdy cały makaron znajdzie się w naczyniu, zamiast miarki na pokrywę nałożyć koszyczek. Ugotowany makaron odcedzić w przystawce Varoma lub cedzaku i przelać zimną wodą.Makaron wyłożyć na talerz, na to sos bologonese,a na wierzch ser żółty. Źródło- klik
Moje domowe kucharzenieBiałe krewetki w połączeniu z makaronem skąpanym w sosie śmietanowo-mlecznym. Wow, do tego parmezan, czegóż chcieć więcej. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 0,5 kg krewetek białych 1 łyżka oliwy ½ drobno posiekanej cebuli 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku, wyciśnięte ok 80 ml białego wina 250 ml śmietany wiejskiej(...)Zmniejszyłem ogień i dodałem wino. Smażyłem razem, aż na patelni pozostało około ¼ wlanego płynu. Następnie dodałem śmietanę, mleko i dobrze wymieszałem. Wsypałem parmezan, doprawiłem. Dodałem ugotowany makaron, wymieszałem z sosem
R'n'G KitchenJeżeli zostanie Wam trochę mięsiwa z pulled pork, co z reguły prawie zawsze się zdarza, zróbcie go z makaronem i ulubionym serem długodojrzewającym. Nie pożałujecie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti duża garść szarpanej wieprzowiny puszka pomidorów krojonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta cukru kawałek parmezanu (ja użyłam sera bursztyn) sól pieprz(...)wszystko doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Dorzucamy do tego mięso, podgrzewamy. Dodajemy makaron, mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Podajemy ze startym serem. Artykuł Spaghetti z szarpaną wieprzowiną pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPolsko – włoskie spaghetti Bolognese to danie, które jest połączeniem tego co lubimy w Polsce – dużo mięsa, z odrobiną włoskich smaków – parmezan, słodkie pomidory. Przepis na: Klasyczne spaghetti carbonara Składniki makaron do spaghetti 400g mięsa mielonego z indyka pomidory w puszce – 400g 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta bazylii szczypta oregano sól pieprz 50g parmezanu szczypiorek do dekoracji(...)minutach dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i całość dusimy ok. 5-6 minut. Na talerzach układamy makaron, następnie odrobinę sosu pomidorowego z mięsem, całość posypujemy startym parmezanem i odrobiną świeżo posiekanego szczypiorku. Smacznego! Artykuł Polsko – włoskie spaghetti Bolognese pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!