Zapakowaliśmy je z myślą o sałatce greckiej. Siedząc już w Borach, przestudiowałam parę różnych przepisów. Spaghetti zrobiłam ekspresowo. Było przepyszne. Jakieś 4 dni później poznaliśmy na wakacjach ludzi z Wrocławia o ile dobrze pamiętam, którzy zaprosili nas na kolację. Co było na kolacji? Tak. Spaghetti alla puttanesca. Smakowało identycznie jak moje. I tak parę dni temu pomyślałam, że do niego(...)dodajemy do tego pomidory, połówki oliwek, kapary. Wszystko porządnie smażymy, aż cały sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą (nie za dużo) i świeżo zmielonym pieprzem. Po ugotowaniu sosu, makaron gotujemy al dente. Pamiętajcie o odlaniu wody z gotowania (około 1/4 szklanki). Makaron odcedzamy (nie za dokładnie), dodajemy do sosu, mieszamy. Jeżeli wchłonął za dużo wody, można do niego dolać trochę wody
Kardamonovysos ze świeżych, pysznych, dojrzałych pomidorów. Połączenie ich ze szpinakiem, kwaśną śmietaną i fetą, utworzyło pyszne danie które możemy zaserwować na obiad lub kolacje. Bogactwo smaków, witamin zachwyci nasze kubki smakowe i na pewno posmakuje naszym domownikom, a podanie tego dania z winem sprawi iż możemy go zaserwować nawet na romantyczną kolację we dwoje ;) Składniki na 2 osoby(...)muszkatołowej 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 % około 100 g sera feta makaron spaghetti (ilość na dwie osoby) oliwa do smażenia 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ale tak aby był al dente, odcedzając odlewamy 1/2 szkl wody z gotowania makaronu (przyda się nam do sosu) 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulkę, pod koniec smażenia dodajemy czosnek, chwilkę
Gotowanie...to proste !Dzień dobry! Jestem makaroniarą! Może tego nie widać na blogu, ale często goszczą u nas makarony, głównie na zmianę dwa klasyczne sosy - boloński i carbonara. Wstyd
Pora coś zjeśćdanie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. W wersji fit – zrób sałatkę bez boczku. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego(...)dopełnia wytrawny, kozi ser. Zobacz przepis Środa: Pulpety włoskie ze spaghetti warzywnym Sałatka łączy sobie smaki włoskie i dalekowschodnie. Pulpety zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami w sosie z awokado Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca
Niedzielny kucharzminut obiad lub kolacja gotowe! SKŁADNIKI: puszka tuńczyka w sosie własnym opakowanie sera feta 150g (polecam prawdziwy grecki, można go kupić już niemal w każdym supermarkecie) gałązka pomidorków koltajlowych 15-20 dużych czarnych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz, oregano makaron (spaghetti lub penne) PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy wodę na makaron. Czosnek kroimy drobno(...)sparzyć aby obrać skórkę, ale nie jest to konieczne) i oliwki. Dodajemy na patelnię. Odrobinę solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz oregano. Gotujemy makaron al dente i dodajemy do sosu na patelni. Wszystko mieszamy i od razu podajemy. Można posypać świeżą bazylią. Smacznego! P.S. Zdjęcie nie powala, ale smak wynagradza ten element
Kuchnia w biegusos jest najważniejszy i to on robi robotę. Makaron w sosie pomidorowym z cukinią i kaparami, to szybkie danie, które po prostu wymiata! Makaron w sosie pomidorowym… a może w jakimś innym sosie? Na blogu mam kilka bardzo fajnych propozycji na makarony. Ostatnio przygotowałem makaron z boczniakami , który okazał się być hiciorem. Poza tym gorąco polecam wegańskie spaghetti bolognese
Blendmandodatkami. U nas były to pomidorki, ale równie dobrze sprawdzi się brokuł podzielony na różyczki, lub klasyczny sos pomidorowy albo serowy. Nawet keczup w chwili desperacji można dodać. No, chyba że domowy , wtedy z czystym sumieniem! ;) Składniki: 300 g cienkich parówek makaron spaghetti 250 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 szczypty brązowego cukru 4 łyżki startego sera (parmezan
zadanie-gotowaniestartego żółtego sera, pęczek bazylii, łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, opakowanie makaronu spaghetti Sposób przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać mięso mielone, sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i dokładnie obsmażyć. Następnie dodać sos pomidorowy, koncentrat i posiekaną bazylię. Wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie
Nie tylko w kuchnicebulka doskonale go podkreśla. Z wyglądu, smaku i klejenia się do zębów kojarzy mi się z sosem serowym robionym niegdyś z serków topionych (ło matko!) - idealny do nachosów, zapiekanek, warzyw, zupy cebulowej, itd. Same płatki drożdżowe są super również do posypywania spaghetti i innych dań makaronowo-warzywnych, fajnie podrasowują smak, a przy okazji mamy strzał witamin z grupy B, więc
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłyżeczka cukru (można dać więcej) 100g makaronu spaghetti 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Truskawki zmiksować razem ze śmietanką i cukrem. Makaron ugotować. Migdały uprażyć na suchej patelni. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem truskawkowym i posypać migdałami
Amatorka kuchennaogródka ;) Składniki : ok. 200 g makaronu typu spaghetti nr 6 słoik przecieru pomidorowego 8 liści bazylii 3 gałązki pietruszki naciowej prosta kiełbaska jałowcowa cebula sól pieprz parmezan ewentualnie: czarne oliwki ewentualnie: łyżeczka cukru Makaron ugotować al dente w ok. dwukrotnie większej ilości osolonej wody. W czasie gotowania wody i makaronu przygotować sos: Do rondla wlać słoik przecieru pomidorowego. Dorzucić pokrojoną(...)drobno cebulę i gotować. Pokroić kiełbaskę i dorzucić do przecieru. Gdy makaron będzie prawie ugotowany, odcedzić i dodać go do sosu. Dorzucić rozdrobnioną w palcach bazylię oraz łodyżki pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Wymieszać. Dodać ewentualnie oliwki (to dodatek dla dorosłego). Wykładać makaron na talerze. Posypać startym parmezanem i rozdrobnioną natką pietruszki. A ponieważ
Weekendy w domu i ogrodziesię powtarzam, ale nie wnikam w wojnę opinii na temat zawartości żelaza w szpinaku. Po prostu lubię te zielone liście. Z mascarpone, boczkiem i orzechami włoskimi tworzy naprawdę smakowity sos, a podany z cieniutkim makaronem cappellini smakuje jeszcze lepiej. I co też niemało ważne - danie przygotujecie w niecałe 15 minut. To się nazywa pomysł na szybki obiad;) Makaron ze szpinakiem(...)orzechów włoskich (wyłuskanych, posiekanych) 150g makaronu capellini (lub spaghetti, tagliatelle) Szalotkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i suszone pomidory, smażyć aż boczek się zrumieni. Dodać opłukany szpinak, smażyć aż szpinak zwiędnie. Dodać mascarpone, wymieszać. Doprawić do smaku. Jeśli sos będzie za gęsty, rozrzedzić odrobiną wody z gotowania makaronu. W międzyczasie ugotować makaron
Obiad gotowyplanach gości, albo chcecie przygotować bardziej wykwintny obiad? Przy tym nie chcecie spędzić połowy dnia w kuchni? Zatem ten przepis jest dla Was! Makaron z boczniakami i łososiem w sosie śmietanowym z serkiem mascarpone. Smaki tak pięknie się łączą, że trudno jest powstrzymać się przed zjedzeniem całości prosto z patelni. Całość przygotowania zajmie nie dłużej niż 30 minut. Zapraszam! SKŁADNIKI(...)szalotki 0,5 małego kubeczka śmietany kremówki 2 duże łyżki serka mascarpone garść gałązek świeżego tymianku 0,5 pęczka natki pietruszki pieprz, sól oliwa z oliwek pół opakowania makaronu spaghetti PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy do gotowania makaron. Kroimy cebulę w krążki, boczniaki płuczemy delikatnie i kroimy w paski ok. 1 cm. Tymianek i pietruszkę siekamy drobno. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy
Kuchnia w biegupracę, użyjcie blendera Opcjonalnie orzeszki piniowe można zastąpić orzechami nerkowca lub ziarnami słonecznika, jednak polecam użyć oryginalnych składników, bo smak będzie się nieco różnić. Składniki: około 300 g makaronu spaghetti 1 duża doniczka bazylii 40 g orzeszków piniowych 1 ząbek czosnku 2 łyżki startego parmezanu + 1 łyżka do dekoracji około 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz Przygotowanie(...)liście bazylii, następnie uprażone orzeszki piniowe, a na koniec ser. Dolewamy oliwę z oliwek i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem. Przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli → Piersi z kurczaka z orzechowo-pietruszkowym
Oryginalny smakwiedziałam, że jeszcze tego samego dnia wylądują na moim talerzu :) SPAGHETTI Z KREWETKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI I RICOTTĄ (składniki na 3 porcje) Składniki: - 200 gram krewetek - 250 gram pełnoziarnistego makaronu spaghetti - 5 suszonych pomidorów (z zalewy) - 200 gram ricotty - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - garstka posiekanej natki pietruszki - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - oliwa z oliwek Zaczynamy od przygotowania(...)łyżkami wody (która i tak wyparuje, a łatwiej będzie nam wymieszać sos z krewetkami). Ogień zmniejszyć na minimum, do krewetek dodać ricottę, natkę pietruszki, doprawić gałką muszkatołową oraz w razie potrzeby - solą i pieprzem. Teraz całość wymieszać z makaronem i nasze pyszne, kremowe spaghetti jest już gotowe! Smacznego
Zgrabne Gotowanie