jest za delikatny. Pyszny, ale to nie to. Jeżeli więc macie ochotę na prosty i pyszny sos do makaronu, polecam ten ze śmietaną i szpinakiem. Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam linguine) 250 ml śmietanki 18% (tej w kartoniku, do zup i sosów) 3 duże garści świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki startego sera długodojrzewającego (parmezanu, bursztynu(...)żeby sos nie był ani za gęsty, ani za rzadki – wyczujecie to. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, przecedzamy nie za dokładnie. Dodajemy do niego sos, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy startym serem uprażonymi migdałami. Ja dodatkowo całość oprószam jeszcze świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron ze śmietaną i boczkiem Spaghetti
KardamonovyJakiś czas temu pokazałam wam spaghetti z cukinii, jako alternatywę dla osób które są na diecie lub nie mogą jest makaronu. Tym razem przygotowałam inną wersję popularnego, włoskiego makaronu mianowicie carbonarę i również z cukinii. Do sosu użyłam serka mascarpone. Powstał pyszny i ekspresowy obiad, oczywiście dla tych co lubią warzywa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPASTA Z PESTO I KREWETKAMI Kochani zapraszam Was na pyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota ! przepis KLIK
SMYKWKUCHNIzrobić również za pomocą zwykłej, po prostu makaron będzie grubszy i zamiast spaghetti otrzymamy tagliatelle. Składniki: - 1 średniej wielkości bakłażan - mała paczka oliwek ok 195g - kilka łyżek jogurtu greckiego ( można użyć sojowy w wersji wegańskiej ) - oliwa, lub inny rafinowany olej - sól, pieprz, przyprawy, sos sojowy - 2 duże marchewki Przygotowanie: Bakłażan pokroić w kostkę polać oliwą, sosem
zdrowa vege kuchniaPASTA Z PESTO I KREWETKAMIKochani zapraszam Was na pyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota! przepis KLIK
SMYKWKUCHNIsłoiczek czarnych oliwek1 mała papryczka chilipół pęczka świeżej bazyliistary Parmezan lub Grana PadanosólpieprzPrzygotowanie:Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, papryczkę. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i dusimy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię. Makaron przekładamy do sosu
Oryginalny smakspaghetti z czosnkiem, oliwą i chilli to włoski ekspresowy i jednocześnie tani pomysł na makaron z zaledwie czterech prostych składników. Łatwiej już się chyba nie da... ;) Składniki na 2 porcje:200 g makaronu spaghetti3 ząbki czosnku2 suszone papryczki chilli50 ml oliwy z oliwekpęczek natki pietruszkisólstarty parmezan - ewentualnie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W trakcie gotowania przygotować sos
wyzwania kuchenneumyć i obrać z szypułek. Zmiksować blenderem i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Makaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Przelać na sitko i odcedzić, przełożyć do naczynia dodać połowę zmiksowanych truskawek i wymieszać. Nakładać porcje makaronu na talerz i polać pozostałym sosem truskawkowym i udekorować kawałkami truskawek
Ala piecze i gotujemakaronach. Ja swą miłość do Pasty poczułam dopiero na wakacjach w Rzymie . Teściowa faszerowała mnie makaronem w każdej postaci , nie mogłam pojąć połączenia makaronu z samym sosem z minimalnym dodatkiem bazylii . Dziś już wiem ,że to my Polacy lubimy eksperymenty które rodzą się w naszych kuchniach. I chwała nam za to !!! Za to że, kreatywnie możemy "przerobić(...)Spaghetti" 0,5 kg mięsa wołowego drobno zmielonego 4 ząbki czosnku przetartego na prasie do mięsa 1 większa cebula przetarta na tarce o małych oczkach sól, pieprz grubo mielone do smaku zioła: suszona bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn ilość wedle swego smaku Do dekoracji: włoski boczek PANCETTA ,kukurydza , parmezan ,świeża natka pietruszki i świeża bazylia Składniki do sosu
Viola cooks with passionDziś polecam Wam pyszne klopsiki w pomidorach. Możecie podać je z makaronem lub ryżem. Ja podałam z makaronem spaghetti. Pomidory jakich użyłam są z kartonika ale
Ewa w kuchnisolo do sosu sól i pieprz do smaku 2 łyżki ghee do smażenia (masło klarowane) 350 g mieszanych pieczarek , brunatne i białe 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 200 g serka philadephia 200 ml śmietanki 150 ml wywaru z zkurczaka 30 g utartego parmezanu 2 łyżki natki pietruszki Do podania 300 g makaronu, bucatini lub spaghetti 1 ząbek(...)plasterki. Usmaż na tej samej patelni co smażyłaś kurczaka. Dodaj serek, śmietankę i wywar z kurczaka. Mieszaj do rozpuszczenia serka. Następnie dodaj oregano, bazylię, przeciśnięty czosnek i dopraw sos solą i pieprzem. Na koniec wsyp parmezan i gotuj przez 5 minut. Włóż kawałki kurczaka i gotuj jeszcze przez 5 minut. Posyp pietruszką przed podaniem. Ugotuj makaron al dente i odcedź
codojedzeniaPyszny, włoski i klasyczny przepis na makaron z piersią kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Przepis jest jak zwykle bardzo prosty, a w dodatku szybki w zrobieniu. W tym przepisie użyłam makaronu penne, ale na pewno będzie tak samo smaczny z spaghetti lub świderkami. Polecam bardzo serdecznie :) Składniki: * 3 szklanki makaronu * 2 duże piersi z kurczaka * sól
Klasyka GotowaniaZapraszam do wypróbowania nowego przepisu na pyszne Spaghetti Bolognese. Jest wyśmienite i łatwe w wykonaniu . - SKŁAD - ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 300 g Makaronu Pełnoziarnistego ✔ 2 Plasterki Seraka Topionego Light ✔ 1 Przecier Pomidorowy ✔ Marchewka ✔ Cebula ✔ 2 Ząbki Czosnku ✔ Sos Tabasco (opcjonalnie) - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1950 Węglowodany
Sylwetka Od Kuchnicukru. Odparować sos do pożądanej konsystencji. Pod koniec dodać musztardę do smaku. Gorący sos przelewać do słoików. Szczelnie je zamykać. Pozwolić, by zawartość powoli stygła. Słoiki można przechowywać w szafkach kuchennych, choć najlepiej im w chłodnym miejscu. ------- Podobne: Ketchup z cukinii Konfitura z czerwonej cebuli Spaghetti
Weekendy w domu i ogrodzieprzypadku szynka, najlepiej wiejska pachnąca, cudna szynka :) Przedstawiam Wam fantazję na temat "białego sosu". Składniki: szynka ok 40dag 3 serki topione (szynka, papryka, pieczarki, naturalny - do wyboru) 2 duże śmietany - 18% 1 duża cebula przyprawy (papryka ostra, bazylia, majeranek, tymianek, oregano, sól, pieprz) dodatkowo - makaron spaghetti Makaron gotujemy. Mięso kroimy w kostkę,cebulke drobno siekamy i przysmażamy. Dodajemy śmietany
ChilliJemykostki awokado. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerze, dodać sos ze szpinaku i awokado. Gdyby był za gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość przyprawić, posypać startym oscypkiem. Co do samego makaronu to myślałam, że to takie same niteczki spaghetti jakie dostępne są w naszych marketach. Jednak ten makaron jest zupełnie
Magiczne Życie MartyRagù Bolognese Ragù Bolognese jeden z dwóch wielkich sosów włoskich. Drugi to oczywiście Ragù Napoletana, czyli z Neapolu, ale o nim kiedy indziej 😉 Jak nazwa wskazuje Ragù Bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech. Jest to sos bez którego dwa podstawowe dania by nie istaniały, czyli – Lasagne alla Bolognese i oczywście – Tagliatelle alla Bolognese. Ten rodzaj makaronu jest tradycyjny(...)regionach Emilia-Romana i Marche. Pamiętaj ❗❗❗ Tagliatelle alla Bolognese nie ma nic wspólnego z daniem, które nie istnieje, czyli… Spaghetti Bolognese 😉 Pierwsza wzmianka o Ragù podawanym z makaronem została zapisana w książce kucharskiej z 1891 roku, czyli dwie dekady po zjednoczeniu Włoch. Tytuł książki to „La scienza in Cucina e l’arte di mangiare bane
RafalCookkucharki. Jest przepyszna ! Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby ) 0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych ale najlepsze są świeże szare, wówczas widać kiedy są dobrze ugotowane ) 1 duża łodyga trawy cytrynowej(...)korzenia galangal pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku garść liści kolendry 2 papryczki chilli 1 pomidor lub kilka koktajlowych dodałam jeszcze jedno opakowanie grzybów enoki ( przypominają wyglądem makaron spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub pieczarkami ) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną
Jemy Pijemyspaghetti, wstawcie do lodówki dobre, białe półwytrawne wino. Pomoże na trawienie. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Sery brie i camembert mają charakterystyczną, grubszą skórkę. Ścinamy ją ostrym nożem – ten fragment sera na pewno się nie rozpuści, a nie wniesie zbyt wiele dobrego ani do smaku, ani do samej konsystencji sosu. Sery kroimy w drobną(...)pietruszkę. Makaron odcedzamy, zostawiając sobie wazową łyżkę wody z gotowania, odcedzony wkładamy z powrotem do garnka, wlewamy wodę. Wlewamy serowy sos z rondelka i całość szybko, dynamicznie mieszamy, żeby sos obkleił dokładnie makaron. Rozdzielamy porcje między talerze, dekorujemy kleksem pesto rozrzedzonego wodą lub winem, , pomidorkami i odrobiną pietruszki. I to już pora otworzyć wino – teraz docenicie je jak rzadko kiedy
Karo in the Kitchenunicorne? Styl w którym rządzi kolor, kolor i jeszcze raz kolor. Ja postanowiłam z okazji dnia makaronu przygotować makaron unicorne. Danie jest słodkie, ale też nie przesłodzone. Jest w sosie trochę alkoholu więc ten makaron nie nadaje się dla dzieci. Ciemna deserowa czekolada niweluje słodki smak hibiskusowego cukru pudru. Dodatkowo czerwone porzeczki sprawiają, że całość jest idealnie wyważona(...)sprawia, że makaron jest cieniowany czyli czerwony przeplata się z jaśniejszym odcieniem. Do przygotowania dania użyłam makaronu Lubella. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 soku z cytryny makaron spaghetti LUBELLA ser typu białego (np. ricotta) 100 g czekolady deserowej kieliszek wiśniówki 1 łyżeczka hibiskusowego cukru pudru ((1 łyżka suszonego hibiskusa, 2/3 szklanki cukru pudru - miksujemy do uzyskania efektu
Kuchnia w oparach