Ragu to włoski sos mięsny podawany zazwyczaj do makaronu. To, co nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie jednak(...)łyżki oliwy z oliwek makaron bezjajeczny do podania ( u mnie spaghetti) Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj posiekane (lub starce na tarce o grubych oczkach) pieczarki i jeszcze chwile podsmażaj. Dodaj posiekany pomidory i gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz soczewicę. Gotuj wszystko jeszcze
wysmienityjest w nim to już ma znaczenie. 8 skrzydełek łyżka masła borowik łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 2 liście jarmużu 10 pomidorków 200 g spaghetti łyżka skórki z cytryny Skrzydełka przecinamy na stawach, posypujemy papryką z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy skrzydełka ( bez końcówek) z każdej strony. Po dokładnym obsmażeniu mięsa ,wrzucamy(...)pieprzem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem powstałym z resztek wody jaka spłynęła z makaronu i smaków z masła i smażonego mięsa. Na koniec dodajemy pomidorki ( można je pokroić) i jarmuż. Przykrywamy na chwilę aby wszystko razem się zagrzało. Z tą solą to już według uznania, ale słone spaghetti i z masła doskonale wystarczą. Prosty, szybki i bardzo
Dieta moja pasjapiekarniku). Tak zapiekana ryba świetnie sprawdza się na przyjęcia, bo sos możecie ugotować nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą. Smacznego! Polecam też inne dania warzywne: Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a? Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Trudność Początkujący Czas przygotowania(...)chwilę. 2 Na delikatnie rozgrzaną patelnię włóż masło i poczekaj aż się rozpuści, następnie dodaj otartą skórkę z wyparzonej cytryny. Na koniec wyciśnij sok z cytryny. Opcjonalnie do sosu możesz dodać również 2 łyżki śmietanki 30%. 3 W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją jeszcze delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie polej sosem
A to pestkadzień. Kolejna kawa. Kolejna kartka z kalendarza. Idą w zapomnienie. Makaron w klasycznym wydaniu. Chyba najbardziej popularny wśród naszych rodaków :) Nic dziwnego - sos robi się szybko, jest smaczny i sycący. Choć zwykle wybieram nieco lżejsze sosy do makaronu, to od czasu do czasu lubię taki konkretny i aromatyczny :) Składniki na 4 porcje: 35 dag mięsa mielonego(...)mnie wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano około 400 g makaronu spaghetti Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać marchewkę i czosnek i całość chwilę smażyć
My simple kitchenMango obieramy, nie usuwamy pestki, łatwiej będzie pokroić przy pomocy odpowiedniej maszynki na tzw. „spaghetti”. Jeśli nie macie, pokrójcie na cząstki, kostkę, dowolnie. Mini pomidorki myjemy, osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z mieszanką sałat, polewamy sosem przygotowanym z oliwy, syropu, musztardy i octu, który doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenDary natury kuszą zarówno kolorami i jak i swoimi cudownymi smakami. Składniki: ok. 300 g spaghetti pełnoziarniste Lubella, 2 duże ząbki polskiego czosnku, 1 średnia cebula czerwona, 3 łyżki oliwy z oliwek, 200 g pomidorków koktajlowych, 400 g żółtych pomidorów mięsistych, 1 łyżka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki przyprawy curry, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku
Moniki Smakołykibyć tysiące. Zawsze robię więcej i tak znika błyskawicznie. Polecam! Składniki: makaron ( ja użyłam makaronu spaghetti, ale pasuje też jajeczny nitki czy makaron chiński) 2-3 plastry schabu lub podwójna pierś z kurczaka 3 cm imbir papryka ( u mnie żółta) cebula ocet ryżowy sos sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Schab/ kurczaka
Na moim talerzutego przepisu makaron Lubella spaghetti. Zapraszam #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposobnajesien Składniki: 200 g makaronu Lubella spaghetti 1 łyżka oleju 100 g kiełbasy chudej 1 średnia marchewka pół czerwonej średniej papryki 4 łyżki papryki konserwowej pół łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku suszonego sos: 1/2 szkl mleka 2 jajka 100 g mozzarelli tartej szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej tortownica
słodkie i nie tylko historie kulinarnebyć tysiące. Zawsze robię więcej i tak znika błyskawicznie. Polecam! Składniki: makaron ( ja użyłam makaronu spaghetti, ale pasuje też jajeczny nitki czy makaron chiński) 2-3 plastry schabu lub podwójna pierś z kurczaka 3 cm imbir papryka ( u mnie żółta) cebula ocet ryżowy sos sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Schab/ kurczaka
NA MOIM TALERZUspaghetti to niezwykłe połączenie suszonych i świeżych pomidorów, czosnku, kaparów i oliwek. Wszystko to przyprawione nutą białego wina przypomina o wakacjach i lecie. Dodatkową zaletą jest to, że sos do tego dania można zrobić w czasie kiedy będzie się gotował makaron (i woda), a to oznacza, że efekt końcowy uzyskamy naprawdę błyskawicznie. Niestety nie udało mi się w Polsce dostać
Milion Smakówdałam z połowy cytryny * sól , pieprz * 100ml oliwy z oliwek * 300g makaronu spaghetti Przygotowanie : Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Zblendować razem z pietruszką , ząbkiem czosnku , parmezanem , sokiem z cytryny , solą i pieprzem oraz oliwą. Ugotować makaron al dente. Wymieszać z sosem pesto
Magiczne Życie Martyproszku imbir gałka muszkatołowa kurkuma sól 1/2 opakowania makaronu spaghetti olej do smażenia 1/2 szkl startego żółtego sera 1. Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia. 2. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy bulionem, wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem. 3. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos pure, ja użyłam z tykwy. 4. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWłosi tę słodkość kalafiora lubią jeszcze podkręcić rodzynkami. Wspaniała jest wenecka sałatka z kalafiora z rodzynkami, ale nie mniej pyszne jest bucatini z kalafiorem, rodzynkami i orzechami w pomidorowym sosie, który Wam dzisiaj reklamujemy:) Trochę zmieniliśmy przepis w stosunku do oryginału. Nie ma w nim szafranu. No niestety, zrezygnowaliśmy z niego, bo jest to bardzo droga przyprawa(...)cenę wygody. W przepisie są fileciki anchois, też nietania przyprawa. Jeśli ich nie lubicie możecie pominąć. Składniki: Średniej wielkości kalafior, umyty, podzielony na różyczki 1/2 opakowania makaronu bucatini lub spaghetti 4 łyżki rodzynek 4 łyżki pokruszonych migdałów lub orzechów laskowych 3 filety anchois (opcjonalnie) Puszka pomidorów, posiekanych, razem z sokiem lub 4 pomidory malinowe posiekane i pozbawione gniazd nasiennych
Niedzielny kucharzPomysł na pyszne, ekspresowe, włoskie danie, jako alternatywa dla popularnego spaghetti bolognese. Polecam zastąpić makaron kluskami gnocchi, a uzyskacie zupełnie nowy, świeży i pyszny obiad. Jedzenie
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiam makarony z lekkimi sosami lub pesto za to mój mężczyzna, jak większość, we wszystkich potrawach lubi mieć mięso. Myślę, że to danie jest kompromisem dla mojej miłości do warzyw a jego miłości do potraw z mięsem. Składniki: 100 gram makaronu spaghetti- u mnie bezglutenowy makaron, kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa(...)pozostałej części smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Dusimy sos kilka minut, następnie mieszamy z klopsikami i dusimy jeszcze 2 minuty. Makaron przekładamy na talerz, formując na środku niewielkie wgłębienie. W to wgłębienie nakładamy kilka łyżek sosu i po 3-4 klopsiki
Mango Papaja