wrzącą wodą." Filolożkowy Zestaw Obiadowy I Spaghetti Carbonara + sałatka Składniki: fot. Aga Prus paczka makaronu do spaghetti 250 g boczku 330 g śmietany 250 g żółtego sera pęczek zielonej pietruszki sałaty: lodowa, rzymska, rucola, z ogródka;) duża marchewka tuńczyk w sosie własnym lub w oleju małe grzanki ( chleb można pokroić w kawałeczki i podsmażyć go na maśle czosnkowym
Kuchnia smakówcebula 1,5 puszki pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka kaparów sól pieprz bazylia oregano makaron Spaghetti z brązowego ryżu Kurczaka pokroiłam w kostkę, cebulę w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Następnie dodałam pomidory, fasolę, kapary, przyprawy i zioła. Sos dusiłam pod przykryciem ok 25 minut. W międzyczasie ugotowałam makaron
nietadietachrupiące koszyczki. Proste w wykonaniu, ale bardzo efektowne i smaczne :). Składniki (4 porcje): Koszyczki: - 300 g makaronu spaghetti ( u mnie Lubella Pełne Ziarno) - 1 jajko - 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - 4 łyżki twardego sera - sól, pieprz do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii Sos: - 1 cebula - 1 cukinia - 1 papryka - 1 ząbek czosnku (sprasowany) - kilka pieczarek - 2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki
Corner With Recipesplacki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów z jakami przepiórczymi i sosem z mango sałatka ze szparagów z pitahayą i orzechami sałatka z kaczka i szparagami sałatka z wędzonego łososia ze szparagami sałatka ze szparagami spaghetti z krewetkami i szparagami warzywa w tempurze szparagi z grilla szparagi z jajkami eklerkami szparagi z jajkami
królestwo garówktóry w połączeniu z sokiem z pomidorków, cytryną, cebulą, czosnkiem oraz z winem da nam przepyszny sos otulający makaron. Małże sercówki można zastąpić innymi owocami morza, znakomicie smakuje też z polskimi rakami. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g czarnego spaghetti (lub pełnoziarnistego), 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 500 g małży sercówek w muszlach (świeżych
SzczyptaSmaQW tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie
Chilli Czosnek i Oliwasprawiają , że goście będą zachwyceni. Odsmażone na drugi dzień smakują równie rewelacyjnie a chrupiąca skórka zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy!SKŁADNIKI:TYMBALIKI:* makaron świderki – 70 g* makaron pełnoziarnisty spaghetti – 70 g* makaron szpinakowy wstążki – 70 g* olej Kujawski czosnkowo-bazyliowy – 3 łyżki* żółtko – 1 szt* parmezan – 50 g* sól – 1 łyżeczkaSOS:* olej Kujawski(...)łyżki* mąka pszenna – 25 g* letnie mleko – 250 ml* szalotka – 1 szt* pieprz – 1 szczypta* sól – 1 szczypta* natka pietruszki – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS:Rozgrzewamy olej czosnkowo-bazyliowy.Dodajemy mąkę i gotujemy ok.2minuty ciągle mieszając.Powoli dolewamy mleko i dodajemy posiekaną szalotkę wraz z natką pietruszki.Doprawiamy do smaku i gotujemy ok.5minut na wolnym ogniu.TYMBALINKI:Makarony łamiemy
Ostra na SłodkoMakaron ze szpinakiem i mascarpone...Sprężyste rurki makaronu.Pachnący aromatem czosnku szpinak.Kremowy sos na bazie mascarpone.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;250 g mrożonego szpinaku
Gospodyni MiejskaPrzepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka Składniki na 3 porcje : 400g makaronu spaghetti 0,5 kg mielonej wołowiny 1 czerwona cebula łodyga selera naciowego 1 mała marchewka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki mleka szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą) puszka pomidorów bez skórki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu łyżeczka bazylii łyżeczka(...)ketchup. Gotujemy na lekkim ogniu przez dość długi czas. Cały płyn musi odparować a sos musi być gładki i gęsty ( nawet 1,5 godziny). Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać zioła i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym na al dente, całość posypać parmezanem
cucinarePrzepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka Składniki na 3 porcje : 400g makaronu spaghetti 0,5 kg mielonej wołowiny 1 czerwona cebula łodyga selera naciowego 1 mała marchewka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki mleka szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą) puszka pomidorów bez skórki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu łyżeczka bazylii łyżeczka(...)ketchup. Gotujemy na lekkim ogniu przez dość długi czas. Cały płyn musi odparować a sos musi być gładki i gęsty ( nawet 1,5 godziny). Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać zioła i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym na al dente, całość posypać parmezanem
cucinareKiedy robiłam sos pomidorowy zawsze wychodził mi inny w smaku. Od pewnego czasu robię wszystko po kolei, krok po kroku z kartką i ołówkiem w ręku. W końcu osiągnęłam sukces. Jest taki o jakim marzyłam. Czysty, krwisto czerwony i w sam raz gęsty. Możecie go dodawać do różnego rodzaju mięs, pulpetów czy nawet do spaghetti zamieniając koperek na bazylię. Kombinowałam
pieprzny smaczekodmienioną wersję tradycyjnego spagetti. Wersje ciężkiego sosu na bazie mięsa mielonego zastąpiłam lekkim sosem pomidorowym z duszoną piersią z kurczaka oraz warzywami. Doskonały pomysł na obiad lub lekką kolację ! Polecam zwłaszcza osobom dbającym o linie lub tym, którym znudziło się tradycyjne spaghetti :) Składniki: -jedna pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki (użyłam czerwonej) - puszka pomidorów(...)Następnie do warzyw i kurczaka wlewamy pomidory w puszce oraz wsypujemy pietruszkę. Makaron gotujemy od 3-5 minut . 6. Na talerz wykładamy ugotowany makaron a na wierzch przygotowany sos. Smacznego
Zdrowo kolorowo lifestylowoRYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI NALEŚNIKI(...)Łosoś wędzony – 100g – Makaron ryżowy – 2 porcje / u mnie ok. 100g / – Mango – Awokado – Limonka – Sezam biały prażony – 1 płaska łyżka – Olej sezamowy – 1 łyżka – Szalotka – mała lub pół większej – Sos teriyaki – 1 łyżka – Chili w płatkach lub papryczka chili drobno posiekana – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa z oliwek – Mięta – kilka świeżych listków PRZEPIS: 1. Łososia wędzonego, drobno posiekaj
globuskulinarnyPamiętam jak dziś, choć było to już jakiś czas temu. Ja chciałam spaghetti a mąż pizzę. Wrócił do domu a tu niespodzianka. Tak samo wyszło, choć w sumie takie cienkie drożdżowe placki z mięsem mielonym to tureckie lahmacun, którym zajadaliśmy się lata temu. Tak, tak, jesteśmy Januszami, którzy latają na all inlcusive! I bardzo nam przykro, że Turcja od kilku(...)Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Taki farsz (lekko przestudzony) przekładamy na placki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku (zmiażdżone lub posiekane) szczypta soli i cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu łączymy. Podajemy do gorących
bistro mamaZapakowaliśmy je z myślą o sałatce greckiej. Siedząc już w Borach, przestudiowałam parę różnych przepisów. Spaghetti zrobiłam ekspresowo. Było przepyszne. Jakieś 4 dni później poznaliśmy na wakacjach ludzi z Wrocławia o ile dobrze pamiętam, którzy zaprosili nas na kolację. Co było na kolacji? Tak. Spaghetti alla puttanesca. Smakowało identycznie jak moje. I tak parę dni temu pomyślałam, że do niego(...)dodajemy do tego pomidory, połówki oliwek, kapary. Wszystko porządnie smażymy, aż cały sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą (nie za dużo) i świeżo zmielonym pieprzem. Po ugotowaniu sosu, makaron gotujemy al dente. Pamiętajcie o odlaniu wody z gotowania (około 1/4 szklanki). Makaron odcedzamy (nie za dokładnie), dodajemy do sosu, mieszamy. Jeżeli wchłonął za dużo wody, można do niego dolać trochę wody
Kardamonovy