Przepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka Składniki na 3 porcje : 400g makaronu spaghetti 0,5 kg mielonej wołowiny 1 czerwona cebula łodyga selera naciowego 1 mała marchewka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki mleka szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą) puszka pomidorów bez skórki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu łyżeczka bazylii łyżeczka(...)ketchup. Gotujemy na lekkim ogniu przez dość długi czas. Cały płyn musi odparować a sos musi być gładki i gęsty ( nawet 1,5 godziny). Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać zioła i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym na al dente, całość posypać parmezanem
cucinarePrzepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka Składniki na 3 porcje : 400g makaronu spaghetti 0,5 kg mielonej wołowiny 1 czerwona cebula łodyga selera naciowego 1 mała marchewka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki mleka szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą) puszka pomidorów bez skórki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu łyżeczka bazylii łyżeczka(...)ketchup. Gotujemy na lekkim ogniu przez dość długi czas. Cały płyn musi odparować a sos musi być gładki i gęsty ( nawet 1,5 godziny). Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać zioła i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym na al dente, całość posypać parmezanem
cucinareKiedy robiłam sos pomidorowy zawsze wychodził mi inny w smaku. Od pewnego czasu robię wszystko po kolei, krok po kroku z kartką i ołówkiem w ręku. W końcu osiągnęłam sukces. Jest taki o jakim marzyłam. Czysty, krwisto czerwony i w sam raz gęsty. Możecie go dodawać do różnego rodzaju mięs, pulpetów czy nawet do spaghetti zamieniając koperek na bazylię. Kombinowałam
pieprzny smaczekodmienioną wersję tradycyjnego spagetti. Wersje ciężkiego sosu na bazie mięsa mielonego zastąpiłam lekkim sosem pomidorowym z duszoną piersią z kurczaka oraz warzywami. Doskonały pomysł na obiad lub lekką kolację ! Polecam zwłaszcza osobom dbającym o linie lub tym, którym znudziło się tradycyjne spaghetti :) Składniki: -jedna pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki (użyłam czerwonej) - puszka pomidorów(...)Następnie do warzyw i kurczaka wlewamy pomidory w puszce oraz wsypujemy pietruszkę. Makaron gotujemy od 3-5 minut . 6. Na talerz wykładamy ugotowany makaron a na wierzch przygotowany sos. Smacznego
Zdrowo kolorowo lifestylowoRYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI NALEŚNIKI(...)Łosoś wędzony – 100g – Makaron ryżowy – 2 porcje / u mnie ok. 100g / – Mango – Awokado – Limonka – Sezam biały prażony – 1 płaska łyżka – Olej sezamowy – 1 łyżka – Szalotka – mała lub pół większej – Sos teriyaki – 1 łyżka – Chili w płatkach lub papryczka chili drobno posiekana – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa z oliwek – Mięta – kilka świeżych listków PRZEPIS: 1. Łososia wędzonego, drobno posiekaj
globuskulinarnyPamiętam jak dziś, choć było to już jakiś czas temu. Ja chciałam spaghetti a mąż pizzę. Wrócił do domu a tu niespodzianka. Tak samo wyszło, choć w sumie takie cienkie drożdżowe placki z mięsem mielonym to tureckie lahmacun, którym zajadaliśmy się lata temu. Tak, tak, jesteśmy Januszami, którzy latają na all inlcusive! I bardzo nam przykro, że Turcja od kilku(...)Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Taki farsz (lekko przestudzony) przekładamy na placki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku (zmiażdżone lub posiekane) szczypta soli i cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu łączymy. Podajemy do gorących
bistro mamaZapakowaliśmy je z myślą o sałatce greckiej. Siedząc już w Borach, przestudiowałam parę różnych przepisów. Spaghetti zrobiłam ekspresowo. Było przepyszne. Jakieś 4 dni później poznaliśmy na wakacjach ludzi z Wrocławia o ile dobrze pamiętam, którzy zaprosili nas na kolację. Co było na kolacji? Tak. Spaghetti alla puttanesca. Smakowało identycznie jak moje. I tak parę dni temu pomyślałam, że do niego(...)dodajemy do tego pomidory, połówki oliwek, kapary. Wszystko porządnie smażymy, aż cały sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą (nie za dużo) i świeżo zmielonym pieprzem. Po ugotowaniu sosu, makaron gotujemy al dente. Pamiętajcie o odlaniu wody z gotowania (około 1/4 szklanki). Makaron odcedzamy (nie za dokładnie), dodajemy do sosu, mieszamy. Jeżeli wchłonął za dużo wody, można do niego dolać trochę wody
Kardamonovysos ze świeżych, pysznych, dojrzałych pomidorów. Połączenie ich ze szpinakiem, kwaśną śmietaną i fetą, utworzyło pyszne danie które możemy zaserwować na obiad lub kolacje. Bogactwo smaków, witamin zachwyci nasze kubki smakowe i na pewno posmakuje naszym domownikom, a podanie tego dania z winem sprawi iż możemy go zaserwować nawet na romantyczną kolację we dwoje ;) Składniki na 2 osoby(...)muszkatołowej 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 % około 100 g sera feta makaron spaghetti (ilość na dwie osoby) oliwa do smażenia 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ale tak aby był al dente, odcedzając odlewamy 1/2 szkl wody z gotowania makaronu (przyda się nam do sosu) 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulkę, pod koniec smażenia dodajemy czosnek, chwilkę
Gotowanie...to proste !Dzień dobry! Jestem makaroniarą! Może tego nie widać na blogu, ale często goszczą u nas makarony, głównie na zmianę dwa klasyczne sosy - boloński i carbonara. Wstyd
Pora coś zjeśćdanie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. W wersji fit – zrób sałatkę bez boczku. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego(...)dopełnia wytrawny, kozi ser. Zobacz przepis Środa: Pulpety włoskie ze spaghetti warzywnym Sałatka łączy sobie smaki włoskie i dalekowschodnie. Pulpety zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami w sosie z awokado Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca
Niedzielny kucharzminut obiad lub kolacja gotowe! SKŁADNIKI: puszka tuńczyka w sosie własnym opakowanie sera feta 150g (polecam prawdziwy grecki, można go kupić już niemal w każdym supermarkecie) gałązka pomidorków koltajlowych 15-20 dużych czarnych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz, oregano makaron (spaghetti lub penne) PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy wodę na makaron. Czosnek kroimy drobno(...)sparzyć aby obrać skórkę, ale nie jest to konieczne) i oliwki. Dodajemy na patelnię. Odrobinę solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz oregano. Gotujemy makaron al dente i dodajemy do sosu na patelni. Wszystko mieszamy i od razu podajemy. Można posypać świeżą bazylią. Smacznego! P.S. Zdjęcie nie powala, ale smak wynagradza ten element
Kuchnia w biegusos jest najważniejszy i to on robi robotę. Makaron w sosie pomidorowym z cukinią i kaparami, to szybkie danie, które po prostu wymiata! Makaron w sosie pomidorowym… a może w jakimś innym sosie? Na blogu mam kilka bardzo fajnych propozycji na makarony. Ostatnio przygotowałem makaron z boczniakami , który okazał się być hiciorem. Poza tym gorąco polecam wegańskie spaghetti bolognese
Blendmandodatkami. U nas były to pomidorki, ale równie dobrze sprawdzi się brokuł podzielony na różyczki, lub klasyczny sos pomidorowy albo serowy. Nawet keczup w chwili desperacji można dodać. No, chyba że domowy , wtedy z czystym sumieniem! ;) Składniki: 300 g cienkich parówek makaron spaghetti 250 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 szczypty brązowego cukru 4 łyżki startego sera (parmezan
zadanie-gotowaniestartego żółtego sera, pęczek bazylii, łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, opakowanie makaronu spaghetti Sposób przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać mięso mielone, sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i dokładnie obsmażyć. Następnie dodać sos pomidorowy, koncentrat i posiekaną bazylię. Wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie
Nie tylko w kuchnicebulka doskonale go podkreśla. Z wyglądu, smaku i klejenia się do zębów kojarzy mi się z sosem serowym robionym niegdyś z serków topionych (ło matko!) - idealny do nachosów, zapiekanek, warzyw, zupy cebulowej, itd. Same płatki drożdżowe są super również do posypywania spaghetti i innych dań makaronowo-warzywnych, fajnie podrasowują smak, a przy okazji mamy strzał witamin z grupy B, więc
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłyżeczka cukru (można dać więcej) 100g makaronu spaghetti 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Truskawki zmiksować razem ze śmietanką i cukrem. Makaron ugotować. Migdały uprażyć na suchej patelni. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem truskawkowym i posypać migdałami
Amatorka kuchenna