kupne makarony, ale gdy tylko mam nieco więcej czasu, wyjmuję jeden z najważniejszych sprzętów w mojej kuchni – niezniszczalną maszynkę do makaronu Marcato – i przygotowuję domowe tagliatelle , spaghetti czy fettuccine . Gdy mowa o makaronie, to od razu na myśl przychodzi mi też kuchnia włoska . Przepisu na prawdziwą, włoską pastę poszukiwałam od dawna. Sprawdziłam wiele receptur, ale żadna nie była(...)poprawnie wyrabiać ciasto makaronowe. Vetri pokazuje krok po kroku, w jaki sposób przygotować klasyczne rodzaje pasty jak spaghetti czy tagliatelle , ale też odkrywa przed nami świat nowych kształtów makaronu. Wśród nich mamy np. garganelli , które pięknie łączy się z sosem alla carbonara, fazzoletti – niewielkie „chusteczki” z ciasta makaronowego czy maltagliati , co dosłownie oznacza „źle pocięte
Na-talerzu.plfajny przepis. Oto pyszna zapiekanka brokułowa z makaronem i aromatycznym sosem beszamelowym z żółtym serem. Danie oczywiście nie jest zarezerwowane tylko dla dzieci Myślę, że zasmakuje każdemu! Zapiekanka brokułowa – składniki: garść makaronu pełnoziarnistego fusilli (lub innego), 1 mały brokuł, około 500g, 2 plastry żółtego sera. Sos beszamelowy: 2 czubate łyżki masła klarowanego, 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej(...)przyprawy. Sos cały czas pozostaje na małym ogniu, a my go mieszamy. Stopniowo dodajemy kaszę manną i zagotowujemy. Mieszamy i trzymamy sos w garnuszku tak długo, aż nie zgęstnieje. Na koniec naszą zapiekankę polewamy gotowym sosem, a na wierzch układamy żółty ser. Pieczemy przez około 30 minut i gotowe! Smacznego! Spróbuj także: delikatny krem brokułowy z mascarpone, spaghetti z porem
Natka Pietruszkimięsem wołowym albo wieprzowym, zależy od tego jakie akurat mam w lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam. Dodałam zmieloną wołowinę i przeciśnięty przez praskę
Pieprzyć z FantazjąWłosi ten sos traktują bardzo kanonicznie, dlatego nie ulepszają, nie dodają kolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty parmezan. SKŁADNIKI: 4 porcje ok 400 g spaghetti 4 żółtka i jedno całe jajo (oryginalny włoski przepis mówi,że powinno być tyle żółtek, ile osób-ale tutaj
Kopystką po garachWłosi ten sos traktują bardzo kanonicznie, dlatego nie ulepszają, nie dodają kolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty parmezan. SKŁADNIKI: 4 porcje ok 400 g spaghetti 4 żółtka i jedno całe jajo (oryginalny włoski przepis mówi,że powinno być tyle żółtek, ile osób-ale tutaj
Kopystką po garachminut co jakiś czas mieszając, na koniec dodać śmietanę i tylko zagotować wode zagotować z solą, włożyc makaron spaghetti i gotować z 7 minut na "al dente", wylac na durszlak i przelać zimną wodą nałożyć porcję makaronu i podać z sosem - danie jest syte, smaczne, szybkie do przygotowania....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędoprawiam solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Wlewam na patelnię i zagotowuję. W międzyczasie gotuję 2 porcje makaronu spaghetti (ok. 1/2 paczki), wrzucając go do gotującej się, mocno osolonej wody. Kiedy będzie odpowiednio miękki, przecedzam i wrzucam na patelnię z sosem. Mieszam, podgrzewam chwilę i od razu podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiTwoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis i listę składników przedstawiam poniżej. Składniki: Wołowina 400 g Mozzarella 200 g 1 natka pietruszki 3-4 ząbki czosnku 1 średnia cebula Sól Pieprz Puszka pomidorów bez skórki 2 jajka Olej do smażenia Wołowe klopsiki z serem mozzarella w sosie pomidorowym – przepis Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami znajdującymi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszny obiad dziś na stole. Spaghetti z cukinii zrobione na tarce a potem blanszowane. Pesto z awokado robi się błyskawicznie więc w kilka minut obiad gotowy
Moje Małe CzarowanieOboje uwielbiamy makarony – pod każdą postacią. Czy to w sosie (najczęściej nasz ulubiony, pomidorowy), w zupie, zapiekance itp. Nie jemy ich za często, ale
Szybko Tanio Smaczniesię poprawiły Skoro już podałam przepis na to, jak nie należy przygotowywać spaghetti bolognese , to warto, bym podzieliła się też tym na zdecydowanie bardziej udane danie. Tym razem będzie to jednak potrawa wegańska, gdzie swego rodzaju substytutem mięsa jest czerwona soczewica. Zapewniam, że przygotowany w ten sposób sos będzie świetnym dodatkiem do makaronu, a dzięki przyprawom i ziołom całość będzie(...)łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej i wędzonej papryki, kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kuminu, czarny pieprz do smaku, 1 – 2 łyżeczki suszonego oregano 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (bezglutenowego lub np. orkiszowego) odrobina sera wegańskiego lub parmezanu do podania (opcjonalnie) Soczewicę przełożyć na sito i bardzo dokładnie przepłukać w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, marchewkę
Even Better Foodobiad lasagne. Domowe lasagne z domowym makaronem i sosem bolognese. Do przygotowania makaronu użyłam maszynki. Maszynkę dostałam w prezencie od siostry rok temu i dopiero dzisiaj użyłam jej po raz pierwszy. Jest to bardzo proste urządzenie i naprawdę ułatwia pracę. Teraz na pewno będę częściej robić pierogi, lasagne, spaghetti czy fettuccine. Ciasto na domowy makaron pod maszynkę wymaga jedynie dwóch
codojedzeniaponieważ ten sos swoją nazwę otrzymał na cześć miasta Amatrice, położonego na jednym z 7 wzgórz Rzymu. Natomiast w samym Rzymie ten sos nosi nazwę Matriciana. Amartincini jest uważany za jeden z rzymskich sosów, zwanych-święta trójca Rzymskich makaronów-obok Carbonary i Cacio e Pepe. Powstał prawdopodobnie w XVII wieku, gdzie do już istniejącego sosu – Gricia-dodano pomidory. Pierwszy(...)wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego ze Spaghetti Amartincini. Dane Techniczne Amatriciana – Matriciana Ilość Porcji – 1 Czas Przygotowania – 20 minut Kraj Pochodzenia – Włochy Kalorie na porcję – 717 Białko – 24 Węglowodany – 98 Tłuszcze – 27 Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makaron Bucatini lub spaghetti – 120 gram Guanciale – 40 gram Białe wino
RafalCookprzepis z tej serii. Rybny gulasz curry w mleczku kokosowym to niesamowicie aromatyczne, smaczne, bardzo sycące i jak zawsze łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. U mnie podawane ze spaghetti z cukinii lub makaronem konjac . Składniki: 500 g białej ryby np. dorsza 60 g cebuli 3 ząbki czosnku 20 g świeżej papryczki chili lub pół łyżeczki mielonej chili(...)małym ogniu do momentu aż zgęstnieje. Rybę pokroić w drobne kawałki a następnie dołożyć do sosu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20-25 minut. Delikatnie mieszać by ryba nie rozpadła się. Całość doprawić do smaku. Podawać np ze spaghetti z cukinii lub makaronem konjac. Smacznego! — BTW całości bez makaronu: 1130 g, 2134 kcal
Ola la LCHF