zimnego masła. Czekamy aż masło się rozpuści i zagęści sos. 4. Odcedzamy zawartość patelni i przelewamy powstały sos do sosjerki. Doradę królewską podaliśmy z ryżem oraz sałatą strzępiastą z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi i sosem balsamico. Palce lizać
W kuchni Katielekko kwaśne i słodkie dobrze komponują się z wędzonym tofu (które w odróżnieniu od tradycyjnego ma swój smak). Orzechy dodają sałatce chrupkości - tak samo jak świeża sałata. Uzupełnieniem całości jest słodko-ostry sos musztardowy. Pamiętajcie, że sos warto wlać do sałatki tuż przed podaniem, inaczej sałata namoknie i przestanie być chrupiąca
Milion Smakówmakaronu żyć nie potrafię to i na wyspie szybko znalazłam propozycję dla siebie. Makaron idealnie al dente... tak jak lubię najbardziej. Soczysty kurczak i kremowy sos. Nic dodać nic ująć. Sałatka cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo
Mój Smak na Życiepowinno wystarczyć). Formujemy nie za duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy potrzebować: 4 niewielkie marchewki 1 średniego
Ratunku obiadczystym sumieniem wszystkim polecić. Sałatka z olejem ze słonecznika Składniki: - 100 g mieszanki sałat - 100 g sera żółtego edamski - 100 g wędzonej piersi z kurczaka - 1/2 papryki czerwonej - 1 pomidor - 3 łyżeczki kaparów - 2 łyżki pokrojonej cebulki ze szczypiorkiem Sos - 3 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt - 1 łyżka octu jabłkowego - sól - pieprz Przygotowanie: Ocet wlewamy(...)kroimy na 0,5 cm kostkę, przekładamy do miski. Paprykę kroimy w cienkie paski, pomidor w kawałki i przekładamy do miski, dodajemy pokrojony szczypiorek, kapary i mieszankę sałat. Wszystko zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie mieszamy. Można jeść tak podaną lub z pieczywem czosnkowym. Życzę smacznego
Kulinarne życiekolorze zielonym. Oczywiście sos robimy również zielony. Całość łączymy i zielona surówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Składniki: Sałata ½ młodej zielonej cukinii 2 ogórki małosolne Pęczek szczypiorku ½ zielonej papryki Sos: Oliwa Sok z cytryny Cukier Sól Koperek Pieprz woda Wykonanie: Sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy a pozostałe składniki kroimy
Smaki EwyAbsolutnie przepyszna sałatą z chrupiącą, świeżą sałata, fasolką szparagową, aromatycznym kurczakiem, i chrupiącymi grzankami skropiona wyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce lizać! Składniki: 2 garście fasolki szparagowej 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g) sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek 5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku(...)przesmażamy na nim kurczaka przez kilka minut. Pieczywo kroimy w mała kostkę i rumienimy na patelni. Na talerze wykładamy składniki w kolejności: sałata, bazylia, fasolka, płatki startego parmezanu, kurczak, grzanki. Całość skrapiamy sosem. Na górze sałatki układamy chipsy z szynki
Pyry na GazO tym jak oraz z czego robić sushi samemu w zaciszu własnego mieszkania już pisaliśmy TU ( domowe sushi ). Tym razem podzielę się z
Taste Of My Daygarnku gotujemy jeszcze min. 1 godzinę bez przykrycia. Składniki dodatkowe (na 4 porcje): 4 łyżki pasty miso makaron pszenny mie 2 jajka na twardo blanszowane liście sałaty rzymskiej 1 arkusz glonów nori szczypiorek sos sojowy 1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj gotujemy go 2-3 minuty i przelewamy zimną wodą). 2. Do 4 misek dodajemy(...)każdej miski dodajemy makaron, zalewamy wywarem, dajemy połówkę jajka na twardo, porwanego kurczaka, posiekany szczypiorek, nori pocięte w paski i liść lub dwa sałaty rzymskiej. Jeżeli zupa jest mało słona, każdy może sobie doprawić sosem sojowym wedle uznania. Smacznego
Tajskie smakikotlety oraz użyłam pełnoziarnistych bułek, więc wyszła zdrowsza wersja tego męskiego przysmaku. Muszę przyznać, że były one rewelacyjne, zawierały wszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego(...)czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól Pieprz Sos: 1 średni ogórek kiszony ½ - ¾ łyżeczki musztardy sarepskiej – do smaku 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki majonezu - np. light 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Sałatka: Kilka liści sałaty lodowej 2 większe rzodkiewki Pół pomidora 1 większy ogórek konserwowy ¼ małej cebuli – może być czerwona
Fabryka pomysłówCzas całe 10 minut. hashtag #Ambition Składniki: na zdj. na dwie osoby 1 średniej wielkości cykoria 100 g wędzonego łososia 1 łyżka mielonej słodkiej papryki kilka kiełków sałaty na jedna roladkę sos musztardowo-miodowy 2 łyżki Sposób: Cyrkonię ucinamy od strony korzenia, roztrzepujemy tak by liście odeszły. Myjemy i osuszamy. Następnie smarujemy liście w środku naszym sosem przepis
Viola cooks with passionzacisnąć razem. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek do momentu aż wypłyną na wierzch. Możemy podać ze śmietanka ,sałata posypanym parmezanem,czy sosem pomidorowym Smacznego
Viola cooks with passionbardzo małym ogniu redukować sos 20 - 30 minut. Powinien mieć gęstość miodu. Polędwiczkę pokroić na medaliony grubości 1,5 do 2 cm. Ułożyć na talerzach i polać sosem jagodowym. Podawać z sałatą, ulubionymi warzywami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem
zadanie-gotowanieKimchi – to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Składa się ono ze sfermentowanych warzyw. Bazą jest oczywiście kapusta pekińska i biała rzepa. Można jednak dodawać także inne
PancookKażdy pasek bekonu oprószyć pieprzem i papryką, skręcić i nabijać na patyczek jak spiralkę. Piec na rozgrzanym ruszcie grilla lub na tackach. Ja polecam tacki :) Podawać z sosem czosnkowym i dowolną sałatą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilioliwę, przekładamy cebulę i lekko podsma żamy, następnie dodajemy pieczarki, lekko solimy i p ieprzymy.Podsm aż amy na rumiano. Z upieczonej pity odkrawamy bok i nape łniamy sałatą lodową z dowolnym sosem i pieczarkami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisałatka Składniki : 150 g - mix sałat endywia escarola endywia frisee roszponka cykoria radicchio 75 g - kiełki rzodkiewki 2 - pomidory szczypiorek - 2 łyżki rzodkiewka - 4 szt sos(...)łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Przygotowanie : Sos : Do szklanki wlać olej z oliwek, dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. Sałatę umyć i osuszyć. Pomidory i rzodkiewki umyć, pokroić . Kiełki opłukać, osączyć na sitku . Do miski wyłożyć składniki sałatki, polać sosem wymieszać. Przełożyć
Kuchnia Danusiniektórych, ale czasami zwykłe pyry do obiadu po porstu psują efekt dania, a tu propozycje na dodatki tj. duszone młode pory, pieczony kalafior i octem balsamicznym, sałata ze szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło, ale nie dajmy się zwariować. Propozycje naleśników w bardziej wytrawnej
greenscarfinny – wszystkie bardzo lubię), przepis na chutney z mango jest dla Was! Tego rodzaju sosy zwykle kupuję gotowe i używam ich bardzo często, głównie do zielonych sałat lub do mięsa. Tym razem sos przygotowałam sama i jestem nim zachwycona. Jest gęsty, słodki i pikantny, choć ograniczyłam ilość chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest mango, a pozostałe
Trzeci talerzkształtu. Możecie też wzbogacić je o oliwki, lub ulubione przyprawy. Ja jednak polecam na początek spróbować wersji minimalistycznej. Gotowe bułeczki najlepiej smakują z dojrzałym awokado, orzechami włoskimi, sałatą, pomidorkami suszonymi i sosem pesto. Mniam. Bezglutenowa i wegańska ciabatta Składniki: 240g mąki z tapioki 120g mąki gryczanej (najlepiej jasnej) 240ml + 80ml mleka migdałowego 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka soli
Fill The Bowlsmażenia Bułki: 750 gram mąki pszennej 450 ml. Letniej wody 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 czubata łyżka soli 1 jako Ziarna sezamu Dodatkowo: Remoulada-sos duński od Fanex Sałata Kilka pomidorów śliwkowych Wykałaczki Kawałek czerwonej papryki Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże rozrobione w letniej wodzie, zagniatamy gładkie ciasto, pozostawiamy pod przykryciem
Bajeczna Kuchniaoczekiwaniu na gości przygotowałam sałatkę Cezar jest składniki to : sałata ser żółty kurczaczek sos czosnkowy na bazie majonezu i grzanki ....tylko tyle a efekt
Kuchcikowoasi...Kawałek mniesałatkę "na wynos". Składniki : 1 podwójna pierś kurczaka 3 plaski tortilli pół czerwonej papryki 2 małe czerwone cebule pół pęczka natki pietruszki kilka liści sałaty lub mix sałat (typu lodowa, rzymska,...) sos czosnkowy (3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, sól,pieprz) przyprawa do kurczaka łyżeczka sosu z papryczek piri-piri masło + oliwa do smażenia Przygotowanie : Pierś
Mechanik w kuchniDobrych sałatek tak jak dobrego chleba nigdy dość. Tym razem pod nóż poszedł ser z białą i niebieską pleśnią który idealnie pasuje do fig, potem tylko
Moje Małe Czarowaniewrzucamy do malaksera i mielimy na gładki sos - osobiście wolę drobno pokrojone zioła i czosnek i po prostu wymieszane. Samosy podajemy z dowolną sałatką (u mnie pomidor, sałata lodowa i ogórek z sosem koperkowo - ziołowym) i sosem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnirozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem
Z Majeczką w kuchniktórego jest najpiękniejszy widok na panoramę Warszawy. Podczas warsztatów, oprócz p odwędzanego steka Bavette z bobem i papryką przygotowaliśmy również: pieprzowy stek z antrykotu z sosem baernaise i rzymską sałatą polędwica wołowa a`la Wellington z esencją cabernet sauvignon i ziołami club sandwich z pręgi z chrzanem i ogórkami małosolnymi Philli cheese steak z konfiturą pomidorową *Część brzuszna ćwierci tuszy
królestwo garówSzybka i smaczna surówka.. ogórek sałata pomidor papryka marchewka sos 3 łyżki octu winnego 9 łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól , pieprzu Do kubka lub miseczki wsypać sól i pieprz , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ocet i musztardę i mieszać .Ciągle mieszając dodać powoli oliwę . Wymieszać z pokrojonymi warzywami
Moje domowe kucharzeniesię zarumienił. Po wyjęciu z piekarnika terrina wygląda tak: Podaje się i na ciepło (zaraz po przygotowaniu), albo na zimno (nie odgrzewamy) w cienkich plastrach – z sałatą, grzankami, także z sosem żurawinowym :) Smacznego :) *zdjęcia nie są najlepszej jakości, gdyż pochodzą z moich archiwów (to była moja pierwsza terrina), gdy jeszcze nie planowałam zakładać blogu. W najbliższym czasie planuję zrobić
Pociąg Do Kuchnireszta trafiła do makaronu, który już niedługo się tutaj pojawi :) Sałatka z gorgonzolą, kurczakiem i granatem Składniki (3 porcje): - 75 g mieszanki sałat - 1 duży filet z kurczaka - sól, pieprz do smaku, ulubione przyprawy - sos: oliwa/olej, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne - 1 granat - 60 g gorgonzoli Kurczaka pokrój w paski/kostkę. Posól, popieprz i posyp ulubionymi(...)przyprawami (mogą być takie same jak w sosie). Podsmaż na patelni z olejem/oliwą lub zgrilluj na grillowej patelni. Wybierz pestki granatu*. Na talerzach ułóż sałatę. Posyp pokruszoną gorgonzolą, kurczakiem i pestkami granatu. Polej sosem (wymieszane składniki na sos). * Dobra metoda jak to zrobić dość prosto i bez brudzenia, tutaj
Corner With Recipessmaku są bardzo mięsne :) Ponieważ mięso stanowi tutaj główny składnik, a pozostałe składniki tylko podkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha! SKŁADNIKI ( około 10 sztuk) 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera 10 dużych pieczarek 1 jajko 1 cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka
DefinicjaSmakuzimnej wodzie i uformować kotleciki. Ułożyć je na blaszce i piec około 30 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Podałam je w bułce z dynią, z sosem pomidorowym i czosnkowym, sałatą, cebulą i ogórkiem. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całej okazałości. Całkiem udany eksperyment :) Polecam
Jemy Pijemykolendry) i podwójną ilość imbiru. Mój chutney wyszedł gorzkawy, pikantny i bardzo kolendrowy w smaku. Z dodatkiem śmietany lub jogurtu zmienia się w fantastyczny, orzeźwiający sos do ryb lub sałat, doprawia świetnie potrawy azjatyckie i wszelkie curry. I może długo stać w lodówce nie tracąc świeżości, j ednak nie dłużej niż 2 tygodnie (aktualizacja). Chutney kolendrowy Składniki: spory
Kuchnia PrezydentowejKolejny burger w naszym cyklu. Na bogato: potężny kawał wołowiny, sadzone jajko, kilka plastrów boczku, pyszne sosy, plasterek cheddara, odrobina sałaty. A wszystko to ukryte pomiędzy dwoma kawałkami pysznej domowej bułki. I niech ktoś mi powie, że burgery są niezdrowe! To normalnie... To normalnie go znajdę, zrobię mu takiego burgera i każę zjeść! :) Domowe burgery są absolutnie pyszne i staramy
Marder&Marder Manufactureczosnek, wycisnięty sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz nakładamy sałatkę z quinoa, falafele, a całość posypujemy natką, pestkami granatu i podajemy razem z sosem jogurtowym i świeżą sałatą. Smacznego
Plate of Joyproste do zrobienia) 1/3 papryki (ja wybieram żółtą, bo jest najłagodniejsza) 1/2 ogórka zielonego 1 pomidor (sam miąższ, bez gniazda pestkowego) 1/2 małej cebuli 2-3 liście sałaty lodowej Składniki na sos tzatziki: 1/2 dużego jogurtu greckiego lub bałkańskiego 1/2 ogórka zielonego 2-3 ząbki czosnku ( w zależności jak bardzo czosnkowy sos chcemy) sól, pieprz garść posiekanego kopru i szczypioru
Kuchnia po mojemuSzybki i smakowity obiad czyli w prostocie siła. Makaron ugotowałam w kilka minut, w tym czasie zrobiłam pesto i w 15 minut obiad gotowy. Polecam bo
Moje Małe CzarowanieJak już nabraliśmy się różnych specyfików na grypę to powiem Wam szczerze że jeść nam się nie chciało dlatego stworzyłam potrawę która jest ostra, wyrazista w
Moje Małe Czarowaniedyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi. Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani
Z Majeczką w kuchnisałaty 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego (gęsty) 2-3 łyżeczki cukru Przygotowanie: Sałatę rwiemy (lub tniemy) na mniejsze kawałki. Jogurt mieszamy w szklance z cukrem. Polewamy naszą sałatę. Mieszamy łyżką aby sos jogurtowy był na wszystkich liściach. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiduszę przez parę minut, na bardzo małym ogniu pod przykrywką. I gotowe!! Moja wersja to kotlety sojowe z warzywami z kaszą gryczaną polaną sosem pomidorowym i mixem sałat. Równie dobrze może to być samodzielne danie :) SMACZNEGO:) PS. Obiadek był jedzony na tarasie
Zdrowo i kolorowoW ten upał, prosto po pracy popędziłam do przedszkola po Hanię, z Hanią do fryzjera, cztery razy usłyszałam "mamo wyglądasz jak chłopak!", a od
bistro mamaPrzepis znalazłam u Magdy. To świetna alternatywa dla zwykłego kotleta drobiowego. Mięsko w tej wersji bardzo nam posmakowało. Do tego polecam sałatę z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym . Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 ser camembert suszona żurawina sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka myjemy, porcjujemy, rozbijamy na kotlety. Posypujemy z obu stron solą i i pieprzem
Kuchnia domowa AniDomowe pesto z bazyli i orzechów nerkowca. Z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i tartego parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos do makaronów czy sałat, pięknie komponuje się z mięsem czy serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mam dla Was przepis na fantastyczną sałatkę ! Połączenie świeżych, chrupiących sałat z przepysznym łososiem , smażonym tofu i przepysznym dressingiem jest świetnym pomysłem na lekką kolację
Ostra na Słodkogałkę muszkatołową wg smaku . Osączone i lekko przestudzone szparagi maczać w cieście ,ułożyć na blaszce i piec w temp. 180stop. około15min. Szparagi jako danie obiadowe podaję z sałatą i pomidorami polanymi sosem koperkowym . Sos: Sos koperkowy :śmietana ,sól ,pieprz i dużo posiekanego koperku
Kulinarny karnet Christopherapapryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony(...)moment wrzucić ząbek czosnku, który po chwili wyjąć. Smażyć w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym. Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego z piekarnika indyka. Całość smażenia warzyw to około 8 minut, lubię warzywa
Kulinarny karnet Christopherakolor przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze chwilę na bardzo małym ogniu - wtedy zrobią się super mięciutkie. Odsączamy na papierowym ręczniku. Tak usmażone patisony proponuję podawać na mixie sałat. Doskonale smakują z sosem tatarskim, lub - w wersji "light" - z dipem jogurtowym
Moje Kuchenne Rewelacjeoliwą. Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody. Pieczemy w 180°C (170°C z termoobiegiem) przez 45 minut bez przykrycia. Podajemy same – bez dodatków, z sosem pieczarkowym lub z sałatą skropioną winegretem. Papryki możemy nadziać wcześniej, a upiec przed podaniem. Post Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPost Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePrzyprawić i dobrze wymieszać. Uformować kotlety i usmażyć na złoty kolor z obu stron. Dodatkowo : * bułka - u mnie grahamka * plasterki ogórka * plasterki pomidora * plasterki awokado * ulubiony sos bądź dressing * liście sałaty
Magiczne Życie Marty