chleba kroimy w kostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z tahiny), który odpowiada za prawidłową
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpostanowiłam wykorzystać świeży mix sałaty, który po otwarciu torebki zalegał w lodówce i koncentrat z buraka dla koloru klusek. Przygotowałam więc kluski z sałaty i buraka i podałam je z pikantnymi plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki udekorowałam całość kiełkami botwiny. Wyglądem te kluski trochę przypominają kopytka , czy leniwe pierogi, ale na wrzątek były wrzucane łyżeczką(...)buraka wypłyną na powierzchnię wody oznacza to, że kluski są gotowe, wykładamy je na talerz, podajemy z plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki.. Polecam te kluski gdyż są pyszne. The post Kluski z sałaty i buraka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędusić cebulę do miękkości. W razie potrzeby dodać odrobinę wody od gotowania klusek. Dodać ser pleśniowy gorgonzola, poszatkowaną sałatę , serki w plasterkach. Gotować przez 1 minutę do rozpuszczenia się serów i wyłączyć gaz. Ugotowane kluski ziemniaczane połączyć z sosem, dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco. SMACZNEGO
zielonacukinkaponiedziałkowe przedpołudnie zapraszam Was na lekką sałatkę z grillowaną cukinią. Do przygotowania sosu użyłam Wielkopolskiego Oleju Lnianego , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO . SKŁADNIKI: 5 liście sałaty kruchej, 10 liści sałaty dębowej, 1/2 cukinii, 1 filet z piersi kurczaka, 10 pomidorków cherry, 1 ogórek, 1 łyżka oleju, sól, pierz, Sos: 1,5 łyżki Wielkopolskiego Oleju Lnianego SEMCO(...)minuty z każdej strony. 2. Pomidorki cherry przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w półplasterki. 3. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam.Do sałaty dodaję kurczaka, cukinię, pomidorki oraz ogórka. Delikatnie mieszam wszystkie składniki. 4. Sos: Olej lniany mieszam z sokiem z cytryny, cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sosu do sałatki wykorzystałam Wielkopolski
Tradycyjna kuchnia KasiTortilla przyrządzona w ten sposób jest bardzo smacznym i sycącym daniem, nuggetsy z kurczaka doskonale smakują z sosem amerykańskim i warzywami. Polecam na przekąskę lub kolację. Składniki: 6 gotowych placków tortilli Fanex 1 sałata lodowa 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 ogórek zielony 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki ostrej papryki Ciasto naleśnikowe(...)kukurydziane rozgniatamy, kawałki kurczaka obtaczamy w cieście naleśnikowym i w płatkach kukurydzianych, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Ma każdym placku tortilli układamy sałatę lodową, paprykę, ogórka, pomidory i usmażone kawałki kurczaka, polewamy sosem. Zwijamy tortille składając boki do środka, zawijamy w folię aluminiową
Bajeczna Kuchniawystarczy odcisnąć nadmiar wody . Pozostaje tylko ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe. Podwieczorek Jabłko i garść migdałów Kolacja Młode liście sałat z pomidorami cherry, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i pieczoną golonką Naturrino z sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu Składniki: golonka pieczona Naturrino 1 szt. mieszane młode liście sałat 50 g pomidory cherry 50 g ogórek(...)oliwa z oliwek 20 g sól, świeżo mielony pieprz Kroimy warzywa i przekładamy je do miski, następnie dodajemy umyte młode liście sałaty. Z musztardy, miodu i oliwy robimy dressing: łączymy wszystkie składniki w jednolity sos, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dressing dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. Golonkę kroimy w bardzo cienkie plastry i wkładamy pomiędzy liście i warzywa
karmelowyżyczę:) fot. Izabela Magdalena Sałatka z fetą Składniki: główka sałaty lodowej kiść winogron 1 opakowanie sera feta opakowanie pomidorków koktajlowych 1 długi ogórek 1 sos włoski 3 łyżki oleju 3 łyżki wody Przygotowanie: Sałatę lodową, winogrona, pomidorki koktajlowe płuczemy. Listki sałaty dzielimy na mniejsze. Odcedzamy. Winogrona kroimy na pół, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Ser feta i ogórek kroimy
Kuchnia smakówdomową wersję Najlepiej serwować z chipsami z ziemniaków. SKŁADNIKI : bułki – 4 sztuki mięso mielone wołowe – 30 dkg mozzarella – 1 sztuka pesto z bazyli – 4 łyżki sos barbecue – 4 łyżki suszone pomidorki – 8 sztuk sałata – 4 liście papryka słodka mielona – 1 łyżeczka przyprawa do mielonego – 1 łyżeczka sól i pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Mięso mielone dać do miski, wymieszać(...)Bułki przekroić na pół i podgrzać przez chwilę w piekarniku. Mozzarellę pokroić na 4 plasterki. Wyciągnąć bułki z piekarnika. Dół wysmarować pesto, dać liść sałaty. Dodać uformowane mięso, mozzarellę i suszone pomidorki. Górę bułki wysmarować sosem barbecue i gotowe
kuchniabellissima.wordpress.comskładniki na 4 porcje 4 bułki do hamburgerów 4 plastry żółtego sera 300 g mielonej wołowiny 2 korniszony 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 pomidor 4 liście sałaty 2 łyżeczki musztardy 4 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Korniszony oraz białą cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy mieloną wołowinę, dodajemy posiekane korniszony i cebulkę oraz musztardę(...)minut. Bułki przekrawamy na pół, umieszczamy w formie do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, kotleta, plaster żółtego sera, pomidora, oraz czerwoną cebulę. Wierzch burgera przykrywamy drugą połową bułki. Artykuł Domowe burgery + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniagdyż jest smaczna i wygląda bardzo efektownie. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim, wykorzystałam produkty z hurtownia-oliwy niefiltrowaną oliwę z oliwek i sól gruboziarnistą . Mam też dla Was rabat(...)wartości koszyka. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. kod: Straga Polecam również Gruszkę z szynką na liściach sałaty gdzie wykorzystuje się również sos balsamiczny. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Polecam. Przekąska dla 2 osób: Składniki: • 1 gruszka • plasterki szynki westfalskiej • 1/4 opakowania szpinaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki, 4 osoby: 1/2 świeżego ogórka 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula czerwona sałata lodowa 1/2 opakowania paluszków krabowych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ząbek czosnku sól i pieprz do smaku cytryna Przygotowanie: Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w 3 cm paski. Paluszki krabowe sparzyć i pokroić(...)kostkę, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. W szklance wymieszać majonez, jogurt. Czosnek rozgnieść, bardzo drobno posiekać i dodać do szklanki. Sos dodać do warzyw, wymieszać. Sałatę lodową pourywać przed samym podaniem sałatki. Ilość sałaty dodawać wedle uznania. Na koniec skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i wymieszać
cooklifetrzeba zrobić coś ekstra, "pokombinowałam" i wyszło takie coś... Składniki: pęczek rzodkiewek 1 papryka żółta 15-20 oliwek 2 pomidory-najlepsze byłyby koktajlowe mała sałata rzymska lub lodowa cebulka czerwona natka, szczypiorek Na sos : olej słonecznikowy sól, pieprz musztarda sok z cytryny miód ewentualnie ząbek lub dwa przeciśniętego czosnku Przygotowanie: Umytą rzodkiewkę i paprykę pokroić Sałatę umyć i postrzępić
Proste PotrawyFarsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący. Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest papryczka jalapeno, która po nagryzieniu sprawia, że łzy cisną się do oczu. Tortille podgrzewa się, wypełnia ciepłym farszem i dodatkami
Codziennik Kuchennyzapewniam, że doskonale tu pasują. Tą sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, żeby pomidory nie puściły zbyt dużo soku. Pamiętajcie, że ser feta jest dość słony, dlatego kurczaka i sos czosnkowy solimy delikatnie. Składniki: 3-4 pomidory 1 czerwona cebula 150 g sera feta 1/2 główki kapusty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki(...)Sałatę lodową pokroić, cebulę posiekać. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić. Migdały uprażyć na suchej patelni. W misce układać warstwami: najpierw pomidory, następnie cebulę, fetę, sałatę, kurczaka. Na wierzch wylać sos czosnkowy i posypać całość migdałami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo klasyczna sałatka na bazie mieszanki sałaty rukoli i rukwi wodnej z dodatkiem pysznego sosu winegret balsamiko i soku z pomarańczy. Po 0.5 opakowania salaty roszponki i rukoli 1 małe opakowanie pomidorków cherry 1 czerwona cebula Winegret: ************************ 4 łyżki oleju sok wyciśnięty z 0.5 pomarńczy 2 łyżki octu balsamiko 1-2 łyżki wody sól ****************************** Olej wymieszać np.w słoiku z octem(...)dobrze wstrząsając zawartość.Dodać sok i wodę ,doprawić i znów dobrze potrząsać. Sałatę dobrze opłukać, wkroic umyte i osuszone pomidorki , posiekaną w piórka czerwoną cebulę.Polać sosem winegret.Smaczmego.Przyprawić jak trzeba solą i pieprzem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki