sos do sałaty - 3080 przepisów (strona:75/206)

Sałatka z malinami, sosem czekoladowym i olejem rzepakowym 172

adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1/2 sałaty lodowej 125 g sera mozzarella 2 łyżki śmietany 30% 250 g świeżych malin 2 łyżeczki cukru 1/4 szklanki orzechów włoskich garść migdałów Sos balsamiczno-czekoladowy 200 g malin 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu 2 łyżeczki(...)wszystkie składniki na sos, z wyjątkiem czekolady, zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać gładki sos), ponownie podgrzać, dodać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odłożyć. Sałatę lodową opłukać, osuszyć porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na dno miseczek. Mozzarellę rozdrobnić, odrywając jej kolejne części. Skropić śmietanką, ułożyć na sałacie, delikatnie oprószyć

Domowa cukiernia Ewy
Obiad na upały - makaron z tuńczykiem na zimno (sałatka) 186

emulsję ( polecam mały słoiczek w roli shakera). Spróbować. To sos nadaje smak potrawie. Ma być kwaśno słodko słony. W razie potrzeby dosmaczyć. Na talerzu ułożyć sałatę, makaron, tuńczyka, pomidory, paprykę, koperek. Całość polewamy przygotowanym sosem. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 189

zioła i paprykę oraz pieprz. Zostawiamy na małym ogniu na ok. 5 minut i gotowe :) Na koniec możecie sos zaprawić jogurtem, ale nie jest to konieczne. Sos mamy gotowy. Teraz surówka. Składniki surówka: sałata kolorowa 1 duży pomidor oliwki Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a oliwki dodajemy w całości. My zrobiliśmy do tego sos z oliwy

vegetanie
‚Hamburger’ 158

Mięso wołowe, ser, bekon, pomidor, bułeczka z sezamem i sos BBQ kojarzy się z prawdziwym hamburgerem . Jednak ja wolę nieco zmodyfikowane wersje tej kanapki. Dzisiaj przedstawiam przepis na burgera z czarnej fasoli i quinoa podanej z hummusem, słodką cebulką i liśćmi sałaty zamiast bułki. Muszę przyznać, że ta zdrowsza, wegańska wersja tradycyjnego hamburgera jest o wiele lepsza i jej smakiem(...)Doprawić pieprzem. Hamburger: Na talerzu położyć liść sałaty, następnie na niej bakłażana, burgera, hummus, krążek papryki, cebulkę, kolejnego bakłażana, posypać wszystko posiekaną kolendrą i polać sosem, który pozostał po skarmelizowanej cebulce. Przykryć kolejnym liściem sałaty i wbić wykałaczkę (zdjęcie). Smacznego

Jaglusia
Sałatka lodowa z tuńczykiem. 176

porcje 1 główka sałaty lodowej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 średnie pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki oleju lub oliwy łyżka posiekanego drobno zielonego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz sól Sposób wykonania :   L iście sałaty dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Porozrywaj je palcami na mniejsze kawałki lub dość grubo posiekaj. Pomidory sparz

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka Cezar 314

propozycja jest idealna na lekką ale pożywną kolację. Składniki (na dwie osoby): Mix sałat 2 jajka 200g fileta z kurczaka Kilka pomidorków koktailowych 100g makaronu razowego 1 ogórek małosolny 1 gruszka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu Kilka kropel sosu słodkiego chilli 1 łyżka oleju 2 łyżki sosu sojowego Parmezan Przygotowanie: Z sosu sojowego oraz oleju(...)pół pomidorki koktailowe oraz cienko pokrojoną gruszkę. Filet z kurczaka kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grillujemy do zrumienia. Kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie. Posypujemy ugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren jak np. sezamem, orzechem włoskim, pestkami dyni i słonecznika

Jacob Tastes
Sałata z mango, mozzarellą i oliwkami 160

mozzarelli (użyłam sera typu podpuszczkowego z ziołami z gospodarstwa rolnego) 4 łyżki ziaren słonecznika Dressing: 1/3 szklanki oliwy 1/2 szklanki sosu z pomarańczy 3 łyżki sosu z cytryny sól, pieprz cytrynowy Sałatę poszatkować, mozzarellę i obrane mango pokroić w kostkę. Wymieszać z odsączonymi oliwkami, słonecznikiem i dressingiem. Podawać do mięsa, z pieczywem lub jako samodzielny posiłek

Czerwień i błękit
Zielona kanapka 191

/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego) 1 zielona papryka 4 kotlety sojowe 1 zielony ogórek 3-4 liście sałaty 1 awokado bułka tarta oliwa z oliwek opcjonalnie: koperek sól, pieprz i inne przyprawy ulubiony sos (np. wegański Chipotle Southwest Sauce) lub... ketchup Przygotowanie:      No, chyba wiemy, jak się przyrządza kanapki, nie? To nie muszę(...)ogórek myjemy i kroimy. Sałatę myjemy i rwiemy na większe lub mniejsze strzępy. Ciepłe kromki chleba smarujemy pastą z awokado, kładziemy na nie pozostałe warzywa: sałatę, paprykę, ogórek. Układamy kotlety sojowe. Polewamy je sosem lub ketchupem i ewentualnie przyprawiamy wedle uznania. Kanapki zamykamy pozostałymi kromkami (u mnie osiem kromek, czyli cztery kanapki). Głowimy się, jak ugryźć, aby nic nie wypadło

Weganizm infantylny
Wrapy z tortilli z tuńczykiem 164

Wypełnione świeżymi warzywami i pełnym białka tuńczykiem są zdrowa i smaczna propozycja dla dbających o dietę. Składniki: 3 pełnoziarniste placki tortilla strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata serek kanapkowy śmietankowy tuńczyk w sosie własnym Sposób przygotowania: Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce. Na placku rozsmarowujemy równą

Pyry na Gaz
Sałatka grecka 166

opakowanie sera feta - 5 mniejszych pomidorów - 1 ogórek świeży - 1 papryka świeża – kolor dowolny - 1 opakowanie oliwek zielonych lub czarnych - 1 cebula czerwona - 1 sałata lodowa - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju - 1 sos sałatkowy grecki firmy Prymat - sól i pieprz do smaku   Przygotowanie sałatki zaczynam od mycia sałaty, jej lekkim osuszeniu a następnie rwaniu na kawałki. Sałatę(...)sałatce robi się niepotrzebna woda. Do tej sałatki dodaję głównie sałatę lodową bo jest ona krucha i nie skleja się w sałatce. Następnie myjemy, obieramy i kroimy paprykę, ogórki i cebulę. Następnie wszystkie te składniki mieszamy ze sobą. Po wymieszaniu tych wszystkich składników dodajemy sos sałatkowy rozrobiony z oliwą lub olejem i mieszamy. Jak ktoś nie lubi gotowych sosów sałatkowych

Kuchenne Wariacje
Sałatka Cezar 221

też innych wersji. Poniżej - wzbogacona kurczakiem.       Składniki: - 2 główki sałaty rzymskiej - 2 piersi z kurczaka (grillowane, pieczone) - grzanki czosnkowe ( według tego przepisu ) - różowa cebula (opcjonalnie – kilka krążków, bardziej do dekoracji) - parmezan Dresssing: - 2 żółtka - 2 łyżeczki musztardy Dijon - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki sosu Worcester(...)cytryny - ok. ½ szklanki oleju z pestek winogron - sól himalajska - świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowujemy grzanki . Wszystkie składniki na dressing miksujemy w blenderze na gładki sos. Umytą i podzieloną na listki sałatę rozkładamy na talerzach (możemy porwać na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne). Na sałatę wykładamy grzanki, pokrojone piersi kurczaka, pokrojoną w krążki cebulę. Polewamy dressingiem oraz posypujemy startym

mojewypiekiinietylko
Grillowana karkówka w curry i papryce 172

łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki z OWOCOWEGO RAJU  (tutaj) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka natki pietruszki Sałatka: Garść mixu sałat z orzechową nutą 1 czerwona cebula 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego koperku Karkówkę kroimy w 1 cm plastry(...)Następnego dnia mięso grillujemy do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty. Na talerzu układamy mix sałat, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych.  Mięso z sałatką podajemy z sosem czosnkowym. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez OWOCOWY RAJ  (tutaj)  oraz blog FOODMANIA  (tutaj

VioletoweKucharzenie
Sałatka krewetkowa 134

owoce morza bardzo rzadko, ze względu na obecność puryn Przepis Składniki (2 porcje) 200 g krewetek ugotowanych ½ ogórka długiego 1 pomidor ½ papryki Kilka liści sałaty lodowej ½ cebuli czerwonej Plus nieobecne u mnie 1/2 szt. awokado Sos winegret: 2 łyżki oleju rzepakowego/lnianego/oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżka musztardy francuskiej 1 ząbek czosnku(...)mieszamy. Krewetki, ogórka i cebulę obieramy, warzywa kroimy wedle uznania (u mnie półplastry). Pomidora i awokado kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. Liście sałaty szarpiemy na mniejsze kawałki. Wszystko mieszamy w dużej misce, polewamy sosem przed samym podaniem

Powiedz dietom nie
SAŁATKA Z PIECZONYM PSTRĄGIEM ŁOSOSIOWYM 231

porcji ile gości, wtedy nikomu nie zabraknie 😊  Składniki: ok. 300 g pstrąga łososiowego 1 op. miksu sałat 1/2 op sera feta ok. 8-10 szt. pomidorków koktajlowych ok. 10-12 szt. oliwek czarnych 1/2 granatu przyprawa do ryb sól, pieprz Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Pstrąga(...)sokiem z cytryny. Dodajemy miód i musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki połączą się.  Na sałatę układamy kawałki pstrąga, ćwiartki pomidorków, oliwki, ser feta i posypujemy ziarenkami granatu. Całość polewamy gotowym sosem. Wszystkie składniki razem z sosem można także wymieszać i podać w tortilli

Kuchnia MagdaLeny
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 151

łososiem...A jak naszła to przegonić się jej nie da, trzeba robić ;) Składniki ogólnodostępne, szybko, smacznie, zdrowo...Polecam!   Składniki: pół główki sałaty lodowej 15 dag wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych kilka kostek fety kilka piórek koperku sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka wody odrobina soku z cytryny(...)łyżeczka musztardy odrobina miodu do słodkości posiekany koperek sól,pieprz Wykonanie: Sałatę rwiemy, układamy na talerzu. łososia kroimy na mniejsze kawałki, układamy na sałacie. Tak samo układamy połówki pomidorków i pokruszoną fetę. Posypujemy posiekanym koperkiem. Sos: oliwę mieszamy z wodą, sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy, posiekany koperek, dosładzamy miodem, polewamy sałatkę. Podajemy po ok 5 minutach jak smaki się przegryzą

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania