porcji: • 2 garści roszponki • 4 gruszki • 200 g sera Feta • sok z 1/2 cytryny Sos: • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka miodu • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka maku Wykonanie: • Sałatę ułożyć w sześciu salaterkach. • Gruszki obrać(...)skóry, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. • Fetę pokroić w kostkę. • Na sałacie ułozyć gruszki i ser fetę. • Składniki sosu oprócz maku wymieszać dokładnie i polać sałatkę. • Posypać po wierzchu odrobiną maku
To co kochamprzyprawy kebab-gyros Prymat Surówka nr 1: ¼ niewielkiej główki białej kapusty 1 mała marchewka Odrobina soku z cytryny Odrobina cukru Sól Surówka nr 2: Nieduża sałata lodowa 1 nieduży pomidor Pół małej cebuli Sól Sos czosnkowy: Pół opakowania dużego jogurtu naturalnego Mały słoiczek majonezu (ok. 130g) 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Dodatkowo: Chlebek pita – ja kupiłam opakowanie mające 5 sztuk(...)cytryny i cukrem. Odstawić do lodówki na około 30-60 minut, aby smaki się przegryzły. Sałatę umyć, pokroić, a następnie rękami porwać na mniejsze części. Dodać pomidora i cebulę pokrojoną w kostkę. Posolić. Do miski wlać jogurt naturalny. Połączyć z majonezem. Czosnek posiekać, wymieszać sos. Posolić i popieprzyć do smaku. Pitę można uprzednio podgrzać, choć nie trzeba. Ja kupiłam gotowe
Fabryka pomysłówjuż placków nie było użyłam pełnoziarnistych bułek. Oj smakowało. Składniki: pulled pork jarmuż mieszanka sałat ajvar jogurt naturalny koperek ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz tortille / bułki Wykonanie: Z jogurtu, koperku i czosnku przygotować sos(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułki (przekrojone) lub tortille podgrzać w opiekaczu. Posmarować ajwarem. Ułożyć na nich sałatę i porwany jarmuż. Na to to położyć wieprzowinę. Polać odrobiną sosu jogurtowego i opcjonalnie jeszcze odrobiną ajwaru. Wrapy zawinąć , bułkę przykryć drugą połówką. Dobre na ciepło lub na zimno jako kanapka do pracy
Sto kolorów kuchniefektowna sałatka to ciekawe i sprawdzone zestawienie smaków: gruszka, ser pleśniowy gorgonzola i orzechy włoskie. Całość skropiona pysznym dressingiem z dodatkiem miodu. Składniki na porcję: sałata garść rukoli mała gruszka 100 g sera gorgonzola garść orzechów włoskich na dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu(...)sól, pieprz Gruszkę pokroić na plasterki, ser podzielić na kawałki, a orzechy posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu, ewentualnie doprawić. Na talerzu ułożyć sałatę, rukolę, gruszkę, ser. Posypać orzechami i skropić dressingiem
wyzwania kuchenneSkładniki: (na 4 porcje) 4 bułki hamburgerowe sałata lodowa prażona cebula 500 g mięsa wołowego-mielonego pół cebuli posiekana natka pietruszki 8 plastrów boczku ser żółty 4 plastry każdy po około 4-5 mm sos: śmietana 36% musztarda dijon 2-3 łyżeczki panierka: bułka tarta 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie: Ser włożyć do zamrażalnika na około(...)stron aż ser się roztopi. Bułki kroimy, obie połówki delikatnie podgrzewamy na patelni, tylko po stronie miąższu. Od spodu układamy ser panierowany, 2 plastry boczku, hamburger, sałata lodowa, prażona cebula, wierzchnią bułkę smarujemy sosem Smacznego
KreatywnePinySkładniki : mała sałata rzymska, może być lodowa 1 czerwona papryka 20 dag ugotowanego groszku mrożonego małe opakowanie oliwek zielonych, ale lepsze byłyby czarne 5 ugotowanych jaj mały por 1 duży pomidor świeża bazylia, jeśli taką mamy Składniki na sos: 1 kopiasta łyżka musztardy typu Dijon 1-2 ząbki czosnku- przeciskamy przez praskę sok z połowy dużej cytryny(...)oliwy z oliwek świeży mielony pieprz , sól Przygotowanie: Paprykę kroimy w drobne "piórka" Sałatę rozdrabniamy, jajka i pomidory kroimy w dość spore kawałki Oliwki kroimy na połówki, umyty por kroimy w pół krążki Bazylię siekamy, dosypujemy i wszystkie składniki razem mieszamy Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki, mój sos miał smak słodko-kwaśny Polewamy sałatkę i delikatnie całość mieszamy
Proste Potrawyczosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki: 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem(...)koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny oraz sól. 3. Przygotowujemy sałatkę: Liście botwinki i sałaty rwiemy na kawałki. Pomarańcze filetujemy i kroimy w kawałki, rzodkiew za pomocą obieraczki kroimy na długie paski lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Składniki sosu mieszamy ze sobą, dodajemy do sałatki i mieszamy. 4. Filety wyjmujemy z marynaty i grillujemy
Jadło i czytadłoumieszczać dania dietetyczne, głównie o niskim indeksie glikemicznym. I tak na początek surówka z szynką, fetą i całą gamą innych produktów, podana z sosem kaparowym. Propozycja na śniadanie a i może na kolację. Składniki: Garść mieszanki sałat ( można kupić gotowe już do użycia ) 4 pomidorki koktajlowe Kilka plasterków czerwonej cebuli ( cienkich ) Plasterek szynki Ser feta ( o niskiej zawartości tłuszczu(...)typowego opakowania ½ ogórka kiszonego 1 jajko ugotowane na twardo Sos: 1 łyżeczka majonezu ( light ) 1 łyżeczka kaparów + 1 łyżeczka zalewy Wykonanie: Do miseczki dodajemy kolejno sałatę, ogórka pokrojonego w plasterki, pomidory przekrojone na połowę, cebulę. Szynkę kroimy na zapałki i dodajemy również do surówki. Ser feta rozdrabniamy w kostkę około 1 cm. Jajko ugotowane na twardo dzielimy na ćwiartki, kładziemy
Smaki EwySkładniki: sałata lodowa kilka krewetek czerwona cebula kilka zielonych oliwek szczypiorek pomidorki koktailowe Sos: 3 -4 łyżki oleju kilka kropel cytryny pół ząbka czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę rozdrobnić, umyć w zimnej wodzie ( dokładnie osuszyć ). Pomidorki przekroić na pół, cebulę cienko posiekać w piórka. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać w misce, dodać posiekany szczypiorek i sos.............. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: główka dowolnej sałaty 150 g wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego Sos: oliwa z oliwek, sok z połowy cytryny suszona kolendra sól i pieprz Warzywa myjemy, sałatę szarpiemy na kawałki, pomidorki przekrawamy na pół (albo zostawiamy całe), ogórki i rzodkiewki kroimy w plastry. łososia kroimy w mniejsze plastry. Sos: oliwę mieszamy z sokiem
Bon Appetit Małgorzatyzachwyciła nasze podniebienia. Sałata lodowa podana z dodatkiem warzyw, kulek sera mozzarella, łososia z puszki i prażonych ziaren. Smakuje wyśmienicie, a dodatek ziarenek piekło – niebo dopełnia cały jej smak. Użyłam mieszanki prażonych ziaren z dodatkiem chilli, które pasują nie tylko do sałatek, ale też jako dodatek do zup, sosów, kanapek oraz
Marta Gotujecodziennie podawać inaczej i cieszyć się smakowitą różnorodnością na talerzu. Składniki : * pierś z kurczaka * kostka rosołowa Knorr * 3 łyżki oliwy z oliwek * garść sałaty lodowej * 4 plastry ananasa z puszki * 3 łyżki kukurydzy konserwowej Sos : 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżka majonezu lub śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz Przygotowanie : Połączyć kostkę rosołową z oliwą, natrzeć pierś kurczaka, usmażyć na złoty(...)kolor. Ciepłe mięso pokroić w plastry, odstawić. Sałatę lodową drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Posypać kukurydzą oraz pokrojonym ananasem. Ułożyć kurczaka. Składniki sosu dokładnie połączyć, polać sałatkę tuz przed podaniem. W wersji dietetycznej polecam sałatkę bez sosu
Magiczne Życie Martyłyżki octu balsamicznego przygotowanie Przygotować malinowy sos. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z octem balsamicznym. W misce ułożyć sałatę, dodać maliny, posypać pokruszoną fetą, polać olejem i sosem malinowym. Posolić i popieprzyć do smaku. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl Oświadczam, że akceptuję
Stare Garyzagości w moim menu ;) Składniki: miks sałat (tyle ile zjemy, ja kupiłam w biedronce) 1 jajko 1 pomidor rzodkiewka (ile kto chce;) ) sos jogurtowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżka domowego majonezu light + sól, pieprz Sposób przygotowania: Sałatę wykładamy na talerz, na to układamy pokrojone w ćwiartkę ugotowane jajko, pomidora i rzodkiewkę wszystko polewamy sosem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSprawdzi się na proszoną kolację gdyż dobrze się prezentuje zarówno w naczyniu jak i na talerzu. Smacznym dodatkiem do tak przyrządzonej ryby będzie sałatka z młodej sałaty, rzodkiewki i szczypiorku skropiona odrobiną sosu vinaigrette. Wcześniej jakoś nie mogłam się przekonać do sosu beszamelowego jednak po tej zapiekance chyba zacznę troszkę z nim eksperymentować okazał się naprawdę smaczny a stwarza pole
sierotka maRysia w kuchni