Składniki: 250 g sera Ricotta 80 g sera Feta 50 g sera parmezan 100 g wędzonego łososia 3 - 4 łyżki j ogurtu natu ralnego miks sałat 2 opakowania ciasta francuskie go Sos: łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki miodu 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: Wszystki e sery przeło żyć do mis eczki, dodać jogurt i rozdrobnionego łososia(...)papierem do pieczenia. Wstawić do pieca na 1 5- 20 min ( musi si ę ładnie zrumienić ). Dokładnie w takiej kolejności wymieszać składniki na sos ( ocet u balsamicznego można dodać mniej - według smaku ). Polać nim sałat ę . Przełożyć na półmisek i.......... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: * sałata lodowa * zielona papryka * żółta papryka * puszka kukurydzy * oliwki zielone (150 g) * ogórek wężowy * 2 pęczki szczypiorku * słoiczek cebulki konserwowej * sos sałatkowy (najlepiej grecki) Sposób przyrządzania: Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. Papryki kroimy w podłużne paski, kukurydzę odsączamy. Oliwki przekrawamy na pół. Ogórek myjemy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki
Pobite gary Barbarysmażonym, natomiast jeśli zdecydujemy się go upiec, porcja będzie miała 283 kcal. Składniki: Sałatka: 180-gramowe opakowanie mixu sałat 300g filetu z łososia 500g pomidorków koktailowych 200g czerwonej papryki cebula czerwona (ok. 100g) sok z połówki cytryny sól, pieprz czarny, tymianek Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu pieprz czarny, sól Łososia marynujemy(...)folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25 minut. Pomidory kroimy na ćwiartki, cebulę w pół-piórka, paprykę na mniejsze części. Na talerzu układamy sałatę, cebulę, pomidora i paprykę. Sos: Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Doprawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy ułożone na talerzu warzywa. Na wierzch kładziemy podzielonego na mniejsze
Czerwona Porzeczkałyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pietruszki suszonej (albo świeżej) 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos vinaigre opcjonalnie(...)Kurczaka kroimy w paski i marynujemy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Przygotowujemy sos. Grillujemy cukinie z obu stron. Gdy będą gotowe, przekładamy je do miseczki, aby trochę ostygły. Do miski przekładamy sałatę, umytego pokrojonego pomidora i ogórka, kukurydzę, cukinię oraz fetę. Pieczemy kurczaka w 180'C przez 15 minut. Kilka minut przed
Kitchens Alphabetfety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywami pełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką
More food, love and dreamsząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź/i brokuł Szczypta soli 1 łyżka masła roztopionego ok. 500 g piersi z kurczaka Sałata lodowa Ogórek zielony Przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Do miski daj sól, sos ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko. Nagrzej piekarniki - 220 stopni(...)będą gotowe. Sałatę umyj i porwij na kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki. Małe placki tortilli przygotuj w piekarniku. Układaj warstwami sałata-kurczak-ogórek kalafior. Ta wersja jest podana bez sosu. Jeżeli chcesz to możesz polać je sosem czosnkowym
Misz-masz by Domiząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź/i brokuł Szczypta soli 1 łyżka masła roztopionego ok. 500 g piersi z kurczaka Sałata lodowa Ogórek zielony Przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Do miski daj sól, sos ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko. Nagrzej piekarniki - 220 stopni(...)będą gotowe. Sałatę umyj i porwij na kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki. Małe placki tortilli przygotuj w piekarniku. Układaj warstwami sałata-kurczak-ogórek kalafior. Ta wersja jest podana bez sosu. Jeżeli chcesz to możesz polać je sosem czosnkowym
Misz-masz by Domimąki ziemniaczanej - kilka łyżek mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego - pół łyżeczki kurkumy - spora ilość posiekanego koperku (ok. 2 łyżki) - sól i pieprz do smaku - oliwa z oliwek - sałata, rukola, ketchup, musztarda - do udekorowania "wnętrza" bułki :) Przygotowanie: 1. Zimniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy delikatnie soląc. 2. Komosę ryżową wsypujemy na sitko i przelewamy wodą(...)koperek, odrobinę oliwy i mąki ziemniaczaną i kukurydzianą (dosypujemy stopniowo, aż ciasto nie będzie bardzo mokre). 7. Formujemy burgery i smażymy na patelni. 8. Podgrzewamy bułkę, dodajemy sosy wedle upodobania, dodajemy sałatę i rukolę do smaku oraz upieczone wcześniej cukinię i cebulę - no i oczywiście dodajemy naszego burgerka. 9. Zajadamy się ze smakiem i z wielkim bananowym uśmiechem na ustach
Bananowe PoleZielono mi... Dziś zapraszam do zrobienia sałatki prostej, lekkiej i całej zielonej ;) Składniki: zielona masłowa sałata zielony ogórek dymka koperek ser feta Sos: oliwa z oliwek ocet winny miód musztarda francuska lub dijon zioła do sałatek granulowany czosnek sól pieprz słodka papryka Sałatkę można oczywiście urozmaicić o inne składniki zielone...lub kolorowe. Pokroiłam: dymkę zielony ogórek liście sałaty masłowej
potrawyregionalnezimnego masła. Czekamy aż masło się rozpuści i zagęści sos. 4. Odcedzamy zawartość patelni i przelewamy powstały sos do sosjerki. Doradę królewską podaliśmy z ryżem oraz sałatą strzępiastą z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi i sosem balsamico. Palce lizać
W kuchni Katielekko kwaśne i słodkie dobrze komponują się z wędzonym tofu (które w odróżnieniu od tradycyjnego ma swój smak). Orzechy dodają sałatce chrupkości - tak samo jak świeża sałata. Uzupełnieniem całości jest słodko-ostry sos musztardowy. Pamiętajcie, że sos warto wlać do sałatki tuż przed podaniem, inaczej sałata namoknie i przestanie być chrupiąca
Milion Smakówmakaronu żyć nie potrafię to i na wyspie szybko znalazłam propozycję dla siebie. Makaron idealnie al dente... tak jak lubię najbardziej. Soczysty kurczak i kremowy sos. Nic dodać nic ująć. Sałatka cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo
Mój Smak na Życiepowinno wystarczyć). Formujemy nie za duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy potrzebować: 4 niewielkie marchewki 1 średniego
Ratunku obiadczystym sumieniem wszystkim polecić. Sałatka z olejem ze słonecznika Składniki: - 100 g mieszanki sałat - 100 g sera żółtego edamski - 100 g wędzonej piersi z kurczaka - 1/2 papryki czerwonej - 1 pomidor - 3 łyżeczki kaparów - 2 łyżki pokrojonej cebulki ze szczypiorkiem Sos - 3 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt - 1 łyżka octu jabłkowego - sól - pieprz Przygotowanie: Ocet wlewamy(...)kroimy na 0,5 cm kostkę, przekładamy do miski. Paprykę kroimy w cienkie paski, pomidor w kawałki i przekładamy do miski, dodajemy pokrojony szczypiorek, kapary i mieszankę sałat. Wszystko zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie mieszamy. Można jeść tak podaną lub z pieczywem czosnkowym. Życzę smacznego
Kulinarne życiekolorze zielonym. Oczywiście sos robimy również zielony. Całość łączymy i zielona surówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Składniki: Sałata ½ młodej zielonej cukinii 2 ogórki małosolne Pęczek szczypiorku ½ zielonej papryki Sos: Oliwa Sok z cytryny Cukier Sól Koperek Pieprz woda Wykonanie: Sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy a pozostałe składniki kroimy
Smaki Ewy